12 perusarkiruokaasi?

Poro ja peukalo

Olen aivan pulassa. Olen eronnut jokin aika sitten, aiemmassa taloudessamme molemmat vanhemmat laittoivat ruokaa, mieheni ehkä enemmän.

Lapseni ovat nyt aivan kyllästyneet kaikkiin niihin ruokiin, mitä tapaan kokkailla! Ärsyttää laittaa ruokaa kun vastaanotto on: en syö! Huokaus. Eikä millään jaksaisi alkaa plarailla ruokaohjeita ja miettiä että mitäs sitten. Vaihtoehtoja on niin paljon kahlattavaksi! Ja rahat ja aikakin ovat vähissä, ja siksi ajattelinkin turvautua tähän palstaan.

Muistelen joskus lukeneeni, että perheissä syödään yleensä n. 12 arkiruokalajia, joita sitten vähän varioidaan. Mitkä ne ovat teillä?

Meillä ne ovat nykyisin:
- uunikala (tuoreesta tai pakastekalasta. Sipulia päälle, viereen pari perunaa, loraus ruokakermaa, sitruunapippuria, tilliä)
- kasvispihvit (esim, pavuista tai linsseistä, kastikkeena tujaus kermaviiliä, perunaa tms)
- tomaattisosekastike ja pastaa (sipulia, valkosipulia, tomaattisosetta, punaisia linssejä tai tonnikalaa, kokeiltu on makrillejakin)
- eineksiä (esim. lihapullia tai nakkeja tai pinaattilettuja, pestoa tms) ja makaronia tai cuscusia, kiireisen päivän ruoka, jonka lapset voivat laittaa itsekin
- makaronilaatikko (makaronia, soijarouhetta, sipulia, porkkanaa, kananmunaa, maitoa, valkopippuria, basilicaa, suolaa)
- kermapohjainen kastike lohesta tai kanasta (paistetaan kanaa tai kalaa ja sipulia, ruokakermaa, suolaa, sitruunaa, tilliä)

... ja siinä ne sitten olikin. Loput ruokavaihtoehdot meillä taisi olla mieheni käsialaa, ei ihme että lapsia kyllästyttää! Herkkuja tietty keksitään, mutta olisi kiva saada tuohon peruslistaan vielä muutama vaihtoehto lisää, mitä sitten pyörittelisi täällä arkiruljanssin keskellä. Tällä hetkellä ruokakustannuksemme ovat liian suuret, eli edullisuus ei ainakaan harmittaisi...

Suuret kiitokset vastaamaan vaivautuneille!

78

11754

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokeilepa

      - perunamuussi lihapullien makkarakastikkeen tai jonkun muun kanssa, yleensä muussi maistuu, jos on itse valmistettu
      - muussin ja kalapuikkojen kanssa on meillä ainakin käynyt hyvin kaupaksi valkokastike, jossa on keitettyjä kananmunia
      - entäpä keittoruuat, niitähän on monenlaisia: vihanneskeitot ja perinteiset liha-, herne- ym.
      - tavalliset itse paistetut letut
      - laatikkoruuat, muutkin kuin makaroonilaatikko soijalla tai jauhelihalla, esim. maksalaatikko, kaalilaatikko
      - niin ja erilaiset riisisysteemit, esim risotot vaikkapa herne-maissi-paprikan kanssa
      - pataruokia saa monenlaisia riippuen käyttääkö lihan lisäksi vihanneksia tai hedelmiä
      - listaltasi puuttui vallan kana tai broileri, hyvin on kelvannut meillä kaikissa muodoissaan, ja kaupasta löytyy jos jotakin vaihtoehtoa

      Toivottavasti näistä syntyi jotakin uutta ideaa.
      Äläkä unohda salaatteja, raasteita ja erilaisia hedelmä- tai vihannessäilykkeitä. Niillä on hyvä höystää sitä arkiruokaa, saa vähän vaihtelua.
      Joskus jälkiruokakin piristää kummasti sitä tavallista arkiruokaa.

      • Opettele tekemään hyviä lettuja, käyvät jälkkäriksi ja pikkuruuaksi.
        Nuudelit ja jauhelihakastike. Koeta grillimaustetta tai vähän vaikeampaa soijakastiketta mausteeksi.
        Lapsemme tykkäävät jauhelihakastikkeesta,joka on maustettu taco-tomaattisössöllä. Pirkka-tuotteella on ainakin joku aika halpa. Tai käytä kalliimman purkin sisältö jatkaen tomaattiketsupilla. Kaikki salsa-ja sellaiset kastikkeet käyvät. Medium on parasta tai mieto.
        Kaurapuuro on aika hyvää ainakin aikuiselle. Osta isoja kaurahiutaleita: ovat ehdottomasti parhaita.
        Omat lapseni tykkäävät mannapuurosta. Vadelmahilloa päälle (saa ison purkin nykyään aika halvalla monesta paikasta)
        Kanamunat ovat aika halpoja. Munakas on kiva pikkuruoka. Nakkeja mukaan muutama esim.
        Itse teen pizzaa laittamalla hiivataikinapohjan päälle yksi purkki tonnikalaa öljyssä, ketsuppia, pizzamaustetta ja juustoa ja ei kun uuniin ja aina menee kaupaksi ja halvalla.
        Opettele tekemään itse pullaa ja esim. kaurakeksejä. Tulee halvaksi.
        Jäätelöllä voi joskus kruunata aterian: osta halpaa perusvaniljajäätelöä ja laita hilloa tai jotain suklaahippuja päälle.
        Halpa salaatti: jäävuorisalaattia ja jotain muuta esim. terävällä veitsellä leikattua appelssiinia (ei siis kuorittua) tai kirsikkatomaattia paloina. Ananaskin käy mukaan.
        Linssikeiton kai jo joku mainitsikin.
        Poikani tekee erittäin hyvää jauhelihakastiketta laittamalla jauhelihaa, purkki maissia, oliiveja, purkki taco-kastiketta ja hieman valkosipulia sekä purkki kidney-papuja. Kaikki paistinpannuun, ensin jauheliha kypsentäen. On riittoisaa ja maukasta.
        Kiinteästä perunasta saa paloina paistettua sipulin ja makkaran kanssa ihan kivaa pannua. Keitä itse kiinteitä perunoita (vihraä pussi kaupassa) ja paista vaikka seuraavana päivänä sellaista pyttipannua.
        Joitain vinkkejä tässä!


      • Papuja
        boxi kirjoitti:

        Opettele tekemään hyviä lettuja, käyvät jälkkäriksi ja pikkuruuaksi.
        Nuudelit ja jauhelihakastike. Koeta grillimaustetta tai vähän vaikeampaa soijakastiketta mausteeksi.
        Lapsemme tykkäävät jauhelihakastikkeesta,joka on maustettu taco-tomaattisössöllä. Pirkka-tuotteella on ainakin joku aika halpa. Tai käytä kalliimman purkin sisältö jatkaen tomaattiketsupilla. Kaikki salsa-ja sellaiset kastikkeet käyvät. Medium on parasta tai mieto.
        Kaurapuuro on aika hyvää ainakin aikuiselle. Osta isoja kaurahiutaleita: ovat ehdottomasti parhaita.
        Omat lapseni tykkäävät mannapuurosta. Vadelmahilloa päälle (saa ison purkin nykyään aika halvalla monesta paikasta)
        Kanamunat ovat aika halpoja. Munakas on kiva pikkuruoka. Nakkeja mukaan muutama esim.
        Itse teen pizzaa laittamalla hiivataikinapohjan päälle yksi purkki tonnikalaa öljyssä, ketsuppia, pizzamaustetta ja juustoa ja ei kun uuniin ja aina menee kaupaksi ja halvalla.
        Opettele tekemään itse pullaa ja esim. kaurakeksejä. Tulee halvaksi.
        Jäätelöllä voi joskus kruunata aterian: osta halpaa perusvaniljajäätelöä ja laita hilloa tai jotain suklaahippuja päälle.
        Halpa salaatti: jäävuorisalaattia ja jotain muuta esim. terävällä veitsellä leikattua appelssiinia (ei siis kuorittua) tai kirsikkatomaattia paloina. Ananaskin käy mukaan.
        Linssikeiton kai jo joku mainitsikin.
        Poikani tekee erittäin hyvää jauhelihakastiketta laittamalla jauhelihaa, purkki maissia, oliiveja, purkki taco-kastiketta ja hieman valkosipulia sekä purkki kidney-papuja. Kaikki paistinpannuun, ensin jauheliha kypsentäen. On riittoisaa ja maukasta.
        Kiinteästä perunasta saa paloina paistettua sipulin ja makkaran kanssa ihan kivaa pannua. Keitä itse kiinteitä perunoita (vihraä pussi kaupassa) ja paista vaikka seuraavana päivänä sellaista pyttipannua.
        Joitain vinkkejä tässä!

        Kidney-papuja pitää vain muistaa liottaa kylmässä vedessä yön yli ja sitten keittää, jotta niistä ei saa vatsavaivoja.


      • Ruokaan 400€/kk
        boxi kirjoitti:

        Opettele tekemään hyviä lettuja, käyvät jälkkäriksi ja pikkuruuaksi.
        Nuudelit ja jauhelihakastike. Koeta grillimaustetta tai vähän vaikeampaa soijakastiketta mausteeksi.
        Lapsemme tykkäävät jauhelihakastikkeesta,joka on maustettu taco-tomaattisössöllä. Pirkka-tuotteella on ainakin joku aika halpa. Tai käytä kalliimman purkin sisältö jatkaen tomaattiketsupilla. Kaikki salsa-ja sellaiset kastikkeet käyvät. Medium on parasta tai mieto.
        Kaurapuuro on aika hyvää ainakin aikuiselle. Osta isoja kaurahiutaleita: ovat ehdottomasti parhaita.
        Omat lapseni tykkäävät mannapuurosta. Vadelmahilloa päälle (saa ison purkin nykyään aika halvalla monesta paikasta)
        Kanamunat ovat aika halpoja. Munakas on kiva pikkuruoka. Nakkeja mukaan muutama esim.
        Itse teen pizzaa laittamalla hiivataikinapohjan päälle yksi purkki tonnikalaa öljyssä, ketsuppia, pizzamaustetta ja juustoa ja ei kun uuniin ja aina menee kaupaksi ja halvalla.
        Opettele tekemään itse pullaa ja esim. kaurakeksejä. Tulee halvaksi.
        Jäätelöllä voi joskus kruunata aterian: osta halpaa perusvaniljajäätelöä ja laita hilloa tai jotain suklaahippuja päälle.
        Halpa salaatti: jäävuorisalaattia ja jotain muuta esim. terävällä veitsellä leikattua appelssiinia (ei siis kuorittua) tai kirsikkatomaattia paloina. Ananaskin käy mukaan.
        Linssikeiton kai jo joku mainitsikin.
        Poikani tekee erittäin hyvää jauhelihakastiketta laittamalla jauhelihaa, purkki maissia, oliiveja, purkki taco-kastiketta ja hieman valkosipulia sekä purkki kidney-papuja. Kaikki paistinpannuun, ensin jauheliha kypsentäen. On riittoisaa ja maukasta.
        Kiinteästä perunasta saa paloina paistettua sipulin ja makkaran kanssa ihan kivaa pannua. Keitä itse kiinteitä perunoita (vihraä pussi kaupassa) ja paista vaikka seuraavana päivänä sellaista pyttipannua.
        Joitain vinkkejä tässä!

        Kaalikeittoa, nyt on sesonki.

        Eipä ole ihme, että kakarat ovat kranttuja, kun on noin hienot ja kalliit sapuskat.


      • aasdffffff

        Perunamuussi-kalapuikko -systeemeissä kantsii musitaa, että vaikka niissä on energiaa, nälkä ei lähde pitkäksi aikaa, koska ravintoaineet puuttuvat. Eli tuota mössöä pitää syödä paljon.

        Aloittajan ruokapohjat vaikuttivat terveellisiltä.

        Mun yks suosikki: terveellinen pannukakkupohja (sokeriton, graham-jauhoja myös) ja vihanneksia päälle.


      • Papuja kirjoitti:

        Kidney-papuja pitää vain muistaa liottaa kylmässä vedessä yön yli ja sitten keittää, jotta niistä ei saa vatsavaivoja.

        1) Raakapavut liotetaan, heitetään vesi pois ja keitetään ruokottoman kauan! En itse jaksa. Siis alunperin ovat kovia kikkareita ja sitten vain liottelemaan. Minun keittotaidoillani tulee aina niitä -kauniisti sanottuna- pierupapuja lopputulokseksi, kun en keitä tarpeeksi kauan. SIIS KAUAN!!! En muista oliko joku tunti vai mitä. Lue ohje, jos päädy tähän versioon.
        2) Purkki-kidneypavut, joita suosittelin ovat valmiita käyttöön. Samoin myydään toisessakin laatikkomaisessa pakkauksessa valmiita kidneypapuja. Ovat siis ihan pehmeitä ja valmiita kaikin puolin. Huomaa kyllä, että ei tarvi tehdä mitään. Pannuun vain. SUOSITTELEN!


    • säästäjä123

      Säästövinkit ensin:
      Pois einekset
      Kauppaan kerran tai kaksi viikossa (suunnittele ruuat etukäteen ja laita itselle budjetti, tarkista tarjoukset, ole valmis joustamaan suunnitelmassa esim. nakit tarjousessa teen nakkikastiketta, enkä jauhelikastiketta)

      Sitten ruokavinkkejä
      -Makaronilaatikko tulikin, halpa helppo ja hyvä
      -Peruna-sipuli(-juures,)sekoituslaatikko eli tuota pakastesekoitusta jauhelihaa/soijarouh/suikalelihaa/nakkeja/linssejä/papuja/kanaa kermaa ja mausteita (paprika, valkopippuri, mustapippuri, chili, liemikuutio) sekaisin ja uuniin ja kalakin voisi käydä, itse en syö kalaa, niin en tiedä.
      -Peruna ruskeakastike (jauheliha/soijarouhe/nakki), vain perusmausteet
      -Pasta vaaleakastike (juustokastike tai kinkkukastike), ei paljoa maustettuna
      -Pasta tomaattikastike (soijaro./j.liha/kana/kasvis), hurjasti yrttejä ja chiliä
      -Keitto, perunaa keittojuureksia (saa myös nykyään samassa pakastepussissa NIIN HELPPOA!) jauhelihaa/nakkeja/soijarouhetta, mausta, keitä, syö.
      -Spagettilaatikko = spagettia, juustokastiketta ja tomaattikastiketta -> uuniin, nam!
      -Wokki riisiä tai nuudelia (joskus pastaa, kun ei ole muuta) pakastewokkivihanneksia, tomaattimurskaa, linssejä/papuja, paljon mausteita
      -Perus pihvi lisuke, tätä meillä syödään paljon, pihvi voi olla possua/nautaa/kanaa/kalaa/kasvista paistettuna pannulla, lisukkeenä riisi/peruna/muusi/makaroni/kermaperuna. Keitetylle perunalle teen kastikkeen, pastaan sotken jotain joukkoon (pestoa/kermaa/juustoa tms), riisiin laitan aurajuustoa päälle sulamaan.
      -Lihapullat (myös soijarouheesta) katso lisuke yltä
      -Pizza, laiskana ostan valmis pohjia, lapset mukaan valitsemaan omat täytteet, mainettaan terveellisempi ruoka
      -Hampurilainen, myös itse tehtynä mainettaa terveellisempi. Jotain sämpylää (kokojyvä/ ruis), pihvi (mikä vaan, ei ole pakko olla j.liha), tomaatti, ananas ja juusto paistetaan pannulla (juusto on hyvä laittaa jonkun päälle :D), kastiketta, kurkkua, suolakurkkua ja salaattia mukaan väliin oman maun mukaan.
      -Ruokasalaatti, normaalien salaatti aineiden lisäksi: pastaa, kovaa juustoa (esim. salaneuvos) ja jos haluaa, niin jotain makkaraa (salami /kinkku)
      -Munanaschilileipä (näitä syön aina yksin) paista muna, paista ananas ja paista paahtoleipä (ruistoast parasta) chilissä pannulla ja syö. Jos chili ei maistu, niin ilmankin on hyvää.

      Yllä mainitun ruuan lisukkeena meillä on lähes aina: Raejuusto, Perussalaatti/raaste, lämmin kasvislisuke (vihanneksia (yleensä pakaste) höyrytettynä/keitettynä), punajuuri ja ruisleipä. Tietysti, jos ruuassa on jo jotain noista valmiina, niin sitten ei ole (esim. wokin kanssa ei ole lämminta kasvislisuketta ja salaatin kanssa salaattia). Osa noista on kalliimpia, lähinnä ne joissa on juustoa, mutta yleensä ihan halpoja.

    • mies kyökistä

      Kokeile paistaa se kala joskus pannulla, korppujauhoihin ja mausteisiin kastettuna - ja oikeaa voita.

      Makaronilaatikosta porkkanat ja ylimääräinen suola veks (miksi suolaa?), tilalle valkosipulia, pinnalle kerros juustoa sulamaan ja sen päälle vielä tomaattisiivuja paistumaan.

      Peruspastasta tai riisistä saa ytyä kun heittelee sekaan "jääkaapin jämiä", eli käytännössä mitä tahansa; pekonia, tonnikalaa, hernemaissipaprikaa, paistettua sipulia, keitettyä kananmunaa, valkosipulia, sardiineja...

    • siinä pari

      Minulle tuli mieleen pannukakku...

      Pannaritaikinaan kun lisää vaikka kinkkusuikaleita/kebab-lihaa/jauhelihaa/pekonia/kasviksia, niin menee ruuasta. Helppo tehdä.
      Välipalana makea pannari, jossa seassa vaikka omenalohkoja.

      spagetti kastike (tomaattimurskaa, jauhelihaa/soijarouhetta, papuja, sipulia, kesäkurpitsaa, valkosipulia, oliivia, wok-vihanneksia yms )

    • lapimmies

      Letut taisi jo olla mainittuna, ja niitä on hyvä täytellä kylminä vaikka millä.

      Makaroonilaatikosta vaikka vaihteeksi näin: Tonnikalaa ja wokkivihanneksia (ne käy yllättävän moneen paikkaan) ja maun mukaan vaikka herkkusieniä, pekonia, metukkaa, aurajuustoa tms, munamaito antaa tukevuutta, muuten hyvää ja kevyttä.

      Pastalle kastiketta: Jauhelihaa, sipulia, herkkusieniä, tomaattimurskaa ja pyrettä, varioida voi ihan niin pitkälle kuin mielikuvitusta piisaa.

      Keitot on helppoja, halpoja ja hyviä, pottuja, vihannessekoitusta, sitten jauhelihaa, nakkeja, lenkkiä tai vaikka nötköttiä. Tomaattipyrettä on tapana purkillinen sotkea mukaan, mutta se sitten aivan loppuvaiheessa, muuten perunat tahtoo murentua kattilaan. Makarooniakin voi sekaan heittää. Mausteilla saa tulisuutta.
      Tuota soijarouhetta pitäis itsekin kokeilla, saisi tuota jauhelihan kulutusta vähennettyä..

      Nuo mausteet on muuten monesti "kompastuskivi", jos tottuu muutamia perusmausteita käyttämään joka eväässä niin kaikki alkaa maistua samalta.. Kannattaa niitäkin soveltaa hieman eri tavalla välillä.

    • kömhå

      perunasta saa aika monenlaista ruokaa:
      keitetyt perunat, yli jääneet voi paistaa pannulla esim. pyttipannuksi (sekaan kinkkua, makkaraa tms,)
      sitten niistä voi tehdä veneperunoita uunissa (ohje löytyy melkein joka keittokirjasta) niistä saa mausteita vaihtamalla vaihtelevia kokonaisuuksia hyviä esim. wingsien, kalapuikkojen tms. kanssa. Tai samalla kun lämmittää uunin niin tekee lihapullia, mureketta, tms.
      Sitten tietysti lasten suosikki perunamuusi
      erilaisia keittoja perunasta saa vaikka minkälaisia nakkkikeitto, makkarakeitto, jauhelihakeitto, lihakeitto, sosekeitto...

      • monipuolinen juttu

        äitini pravuuri: pyttipannuun lisäksi munamaito päälle ja voi kun on hyvää sopivasti maustettuna ja miedolla lämmöllä hyydytettynä - eipä ole tullut tehtyä aikoihin

        tai miten olisi perunalaatikko, kermaperunat, ranskalaiset, perunavelli tai hienommin sanottuna perunasosekeitto, jne.


      • siperianuunilintu
        monipuolinen juttu kirjoitti:

        äitini pravuuri: pyttipannuun lisäksi munamaito päälle ja voi kun on hyvää sopivasti maustettuna ja miedolla lämmöllä hyydytettynä - eipä ole tullut tehtyä aikoihin

        tai miten olisi perunalaatikko, kermaperunat, ranskalaiset, perunavelli tai hienommin sanottuna perunasosekeitto, jne.

        teki monesti sellaista nakki-omena-juustolaatikkoa. Nakinpaloja, omenaviipaleita ja hiukan vettä uunivuokaan. Juustoa päälle. Oli hyvää.

        Perunasipulisekotusta ja kasvissekotusta, niistä keitto. Lihaksi makkaraa tai jauelihaa tai mitä vaan. voi suurustaa sulatejuustolla.


    • eräs äitee

      1. Makarooni-jauheliha sotkua, kahta erilaista joko ruskealla kermakastikkeella tai sitten tomaattikermakastikkeella.
      2. Lihapulli ja pottumuusia, kermakastike.
      3. Mureketta ja pottuja/muusia
      4. Makaroonilaatikkoa
      5. Keittoa, jauheliha/nakki/makkara tms. joskus rössypottuja
      6. Chili con carne
      7. Pihviä ja pottua/muussia
      8. Spagettia kastikkeella
      9. Wokkia, kanaa tai lihaa
      10. pinaattikeittoa
      11. kinkkukiusausta
      12. merimiespihviä
      13. Hirvenpaistia
      14. Kanankoipia tai leikettä

      Meillä ei syödä kalaa, olen allerginen, makaroonit ovat aina täysjyvää (myös spagetti) ja aina on salaattia tai raastetta, joka ruoalle. Ja eineksiä ei osteta koskaan.

      • mk

        Syömään kalaa kun se on terveellistä ja kevyempää kuin liha ja voit itsellesi tehdä toisen ruuan kun lapset syövät kaláa.


      • eräs äitee
        mk kirjoitti:

        Syömään kalaa kun se on terveellistä ja kevyempää kuin liha ja voit itsellesi tehdä toisen ruuan kun lapset syövät kaláa.

        Meidän lapset joutuvat syömään kalaa koulussa ja sukulaisten luona, itse en voi olla samoissa tiloissakaan jossa kalaa tehdään tai syödään, saan kokovartalo ihottuman (heti). Jännä juttu tuo kyllä on, kun lapsena pystyin itse kalastamaan ja perkasinkin kalat ja isä opetti ne paistamaankin, nykyään en koskeakkaan.


    • ^^

      Yksi ehdoton herkku on pinaattikeitto, perunavelli menee myös, murennetaan ruisleipää jälkimmäisen sekaan, nam...

      Kana riisipedillä; riisiä vuokaan, päälle vihanneksia/pakastevihanneksia maun mukaan, kana (koipina, pihveinä, miten vain) ja sekaan kuumennettu vesi, esim. kanaliemikuutiolla. 175c uunissa noin tunti, kunnes kana kypsää.

      Perinteiset lihapullat/jauhelihapihvit/mureke ja itsetehty perunamuusi, puolukkahillolla, herkkua sekin.

      Joskus ostetaan luuton köntsä possun uunilihaa, leikataan viipaleiksi, paistetaan pannulla pihvien tapaan ja syödään esim. itsetehtyjä lohkoperunoita (perunat pestään ja kenties kuoritaan, kieritellään öljy-mausteseoksessa ja paistetaan 225-asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia eli kunnes ovat pehmentyneitä ja paistuneita).

      Myös jämien käyttö on hyvä.. Ylimääräinen broilerinkoipi taipuu kasvisten ja riisin kanssa joskus kanakeitoksi jne.

      Lisäksi semmoiset kokoelmalaatikot uunissa on hyviä. Vuokaan sekaisin esim. perunasuikaleita, sipulia, paistettua jauhelihaa ja päälle ruokakermaa ja osa maitoa, tulee ihana kiusaus.

      Näitä ainakin meillä pyöritellään.

    • tonbo

      Yksi hankinta jota todellakin suosittelen kotitalouteen on wokkipannu. Siinä syntyy todella helposti wokki ja moni muukin ruoka. Wokit ovat muutenkin nopeita laittaa ja meillä hyvin suosittuja. Pannuun vaan vähän rasvaa tai öljyä, siinä sitten ruskistaa lihat (voi olla mitä vaan: lihasuikaleita, kanaa, jauhelihaa, lihapullia, makkaraa tai vaikka pihvin tai paistin jämät) ja lisää mitä tahansa kasviksia oman maun mukaan. Lisukkeeksi voi keittää riisiä tai vaikka nuudeleita. Muunnoksia on lähes rajattomasti, ja pannu maksaa kyllä itsensä nopeasti takaisin käytännöllisyydessä.

      Vinkkinä annan sen, että ei kun rohkeasti improvisoimaan. Ei aina tarvitse kirjan mukaan laittaa, hyvää perusruokaa pystyy valmistamaan omasta päästäkin :)

    • MestariKokkiOlen

      Helpommaksi ei enää ruoanlaitto käy ja on hyvää !
      Osta:
      -hunajamarinoituja broilerisuikaleita
      -Creme Bonjour cuisine valkosipuli ja yrtit

      Kypsennä broilerisuikaleet paistokasarissa, lisää creme bonjour sekaan, ennenkuin suikaleet alkavat todella ruskistua. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla samalla kun;

      Keitä lisukkeeksi riisiä tai esim. riisi-ohra -sekoitusta lihaliemessä.

      Tarjoa patongin tai ruisleivän ja vaikka juuston kanssa.
      Tästä ei helpommaksi käy ja meillä lapset ikään katsomatta ovat aivan hulluna tähän =)

    • ei erikoisuuksia

      Jauhelihakastike perunamuusin kanssa on mieleen, samoin siskonmakkarakeitto. Samoin vohvelit hillon kanssa, samoin letut tai pannari. Löysähkö puuro aamulla menee hyvin alas kun se vain lapsille opetetaan. Uunissa haudutettu kala on myös hyvää.

    • eräs mamiliini

      * kasvis, -kana, -nakki, - herne, -keittoruuat:
      kera juustoisen näkkileivän tai paahdetun ruisleivän.

      * Kiusauksia:
      lihaa, kalaa , kanaa, kinkkua, pekonia, purjo-peruna-sipulisekoitus pakastepussista , mukaan juuressuikaleita , paprikaa, tomaatti ja juustoraastetta ja viimeisenä munamaitoa mausteet pippuria , yrttejä.

      * Juures padat ja paistokset ;
      punajuurta, perunaa, porkkanaa, selleriä , palsternakkaa, lanttua ,sipulia, riisiä / rikottuja ohrasuurimnoita sipulia , sekään lihaa/kalaa/broileria ja mausteita, liha- kasvislientä , laakerinlehti ( 2-3) antaa makua, kaikki sekaisin vain suureen uunivuokaan tai paistopussiin , miedolla lämmöllä hauduttamalla uunissa.


      *Kastikeruuat: kala,/ kinkku/ liha/ broileri,riista, sieni ( muhennos) ,
      munakastike, pinaattikastike:

      perunaa, pastaa,riissit, suurimot,

      * Kaalikääryleet, kaalipata, kaalikeitto, muunnellen , eri lihoja , soijaa, tomaattimurskaa, riisiä tai ohrasuurinoita , kasviksia ja juureksia lisäillen ja vaihdellen.

      * Erillaiset puurot : kera marjahillon , hedelmäsoseen, marjojen , raparperi -mansikka- soppaa makua
      antamaan.

      * Pikkupitsaset , tee ruisleivistä pohjat, tai kokojyvätaikinajauhoista , vehnäjauhoista ja neljänviljan hiutaleista, tomaattia, haudutettuja kasvissuikaleita, nakkeja, kalaa, broikkua, lihaa, erillaisia juustoja , pitsamaustetta, sipuleita, pippuria...

      * Pannaria johon taikinaan jo mukaan kokojyväjauhoja tai puurohiutaleita. makeita hedelmiä / marjoja , suolasina: pekonia, nakkia, lihaa, kalaa , vihanneksia, juustoa,siivuina ja paloina pinnalle... makua antamaan

      * letut lämpiminä ja kylminä täytettyin : makeina / suolasina.

      * Risottoruuat: pakastevihanneksia, lihaa / kalaa/ kanaa , liha / kasvis/kasvslientä mausteita, riisiä / ohrasuurinoita, linssejä , papuja...

      Välipalaksi/iltapalaksi : omatekoset sarvet, sämpylät , piirakat , täyteyt patongit (tee kokojyvä patonkitaikina, kauli levyksi: väliin kuullotetut kasvissuikaleet/ kinkkua yms. juustoraastetta ja mausteita, kierrä rullalle, leikkaa viillot päälle paista uunissa pellillä , tai leikkaa pikku
      tai kierrekiekoiksi... maistuvaa ja mukavaa tekemistä yhdessä lasten kanssa.
      pannarit / letut, kiiselit, puurot, marjoja , rahkaa,

      * Lämpimät voi leivät, vanahat kastike pohjat, tomaattia, juustoa, leipää

      * Pyttärit : keitettyjä perunoita ja kaikkea mitä mieleen juolahtaa ja löytyy jämiä' jääkaapista.

      Perunasta saa erillaisia laatikkoruokia, merimiespihvit, soseperunalaatikko,

      * Hyödynnä sieniä joko metsä tai kaupan vihannestiskistä / säilykepurkki sienetkin käy:lisää ruokiin ,tee
      munasta munakastaikina:
      isohko uunipellille, muista leivinpaperi, Öljyä, juutsoa, mausteita , taikinaan voi halutessaan

      lisätä sieniä , broileria , haudutettuja kasviksia, lihaa, kinkkua , meetvurstia, kalaa:

      Munakasrulla:
      tai voit tehdä sen munakaan pellillä ja sen jälkeen täyttää ns. kääretortuksi ( suolaiseksi) edellä mainituilla täytteillä leikata viipaleiksi ja tarjoilla tuoresalaattin kera.

      * Ruokaisammat salaatit: tuoretarvikkeiden lisukkeeksi, kermaviili/majoneesi kastikepohjalla;
      makaroonit, riisit, juustot, kinkku, kala, liha,metvursti.

      * Lasangeruuat:

    • 50vperheenisäHels

      Meillä kokataan mm. seuraavia:

      1) Lihamureke ja muusi/keitetyt perunat ja ruskea kastike
      2) Uunissa tehty lohi (pippuri, sitruuna, tilli), keitetyt perunat, kermaviilikastike (sitruuna, sinappi, tilli ym.)
      3) Erillaset pastat, yleensä sellainen kierrepasta keitettynä, joka sitten sekoitetaan esim. kasarissa tehtyyn tonnikalapataan, kanapataan jne. / kastikkeen noille pataosalle teen ihan kerma/ketsuppi/pure mausteet ja juusto/tuorejuusto ja teen aika märäksi, koska sekoitettuna pastaan jäähtyessään pasta imee sitä märkyyttä pois.
      4) Uunissa tehty makkara ranskikset (tämä on ns. valmispakasteista erillaisia perunoita ja uunilenkki-tyyliä).
      5) Kalakeitto- tai makkara-/lihakeitto
      6) Pyttipannu, johon laitetaan mitä kaapista löytyy eli yleensä keit.peruna/makkara/paprika/sipuli jne.
      7) Kanaviilokki
      8) Riisiruoat eli keitetty riisi ja broisku, jotain kastiketta
      9) Helpot nuudelit vaikka siten, että ostaa valmiiksi grillatun broilerin, lihat irti ja pataan, päälle suikaloitua paprikaa jne. maun mieltymyksen mukaan, vähän ns. lämmittää/ruskistaa, päälle ehkä omia mausteita ja vettä perään, lämmittää ja sitten lopuksi nuudelit perään, odotusta 2-3 min ja valmis, voi myös sitten tehdä sitenkin, että keittää nuudelit vähäsen1-2 min, paistaa nuudelit pannulla ja perään kanat sun muut ja vedet ja keittää, tai sitten erikseen.
      10) Muusia on erillaista ja kandee varioida näitä, esim. pelkkä perunamuusi, tai lanttu/porkkana 1/5-1/4osa ja loput perunaa muusiin, voi testiä myös millaista pinaatti tai herne antaa muusiin makua (kaikki tietysti muussattuna), muusin joukoon voi simppelisti paistaa jauhelihaa ja maustaa jauhelihan vaikka mustapip/suola jne. ja sekoittaa tuon jauhelihan muusin joukkoon (tämä maistuu aika monelle junnulle muuten).
      11)erillaiset kinkki ruuat eli simpellisti wok pannulle possua tai kanaa ehkämpä muutakin, ruskistus, perään fariinisokeri, suola ja mausteet, pyöräyttää parisen kertaa (sekaan tietty myös paprika, porkkana ohkaisena ym. käyp hyvin), tuon ruskistuspyöräyttämisen jälkeen tietysti vedet ja kiehauttaa homman, sopivaa tasapainoa akselilla suola, sokeri, seesamöljy, soijakastike ym. itämaiset kastikehommat ja tahnat.
      12)vaikka uunsisa valmiiksi maustetut possu ym. paistit kera, perunat/kastikkeet jne.
      13) ruokaisa munakas esim. vaikka 5 munaa haarukalla sotkee ja 3-5 ruokalusikallista maitoa ja pannulle, päälle mustapip, paprika, suola ym. maustetta, munakkaan päälle vaikka vähän suikaloitua kinkku, tomaatti, paprika ym. ja päälle juustoa sulamaan, tulee nopsaan ja on hyvää sekä ruokaisaa.
      Kaveriksi pääruoan kanssa simppelit salaatit
      esim. Ruokainen tonnikala, keit muna, hillosipuli, lehtisalaatti, toimii hyvin ja on hyvää.
      pelkkä lehti tai muu salaatti jees ja jos tykkää niin fetajuustot tai muut vastaavat on hyviä kanssa.

      Niin ja voihan se ruoka olla myös kevyttä eli tekee vaan ruokaisen salaatin kera broiskun tai possun jne.

      jälkkäriksi vaikka jätskiä, tai vaikkapa paistettu banaani, joka pyöräytetään pannulla margariini/fariinisokerissa ja tarjoillaan kerä jäätelön, voi myös nuo banskut liekittää vaikka konjamiinilla (ei kallista ja tulee nopeaan ja on muuten hyvää HUOM! Liekitystä ei sitten tehdä sen liesituulettimen alla ettei liekit lyö sinne liesituulettimeen kerääntyneeseen rasvaan ja vedä tulta sinne hormiin).

      Tuossa nyt muutamia juttuja mitä ite väsään ja ois paljon muutakin, ruokaa on tullu kokkailtua n. 8 vuotiaasta lähtien ja tykkään edelleen kokata, olen 50v perheen isä.

      Tietty noi leivät unohtu joten niitä kanssa mieltymyksen mukaan ruoan kanssa tai vaikkapa tekee itse uunileipää tai miksei tee sitä pizzaakin ruoaksi.

      Ideoita on ja niitä kandee käyttää, ruoanlaitto on kivaa puuhaa.

      • whw

        kanaviilokkiresepti jo joku ei osaa.
        keitä kana - noin tunti kokonainen, vähän reilu jos iso
        paloittele suuhun sopiviksi paloiksi

        säilytä keitinliemi
        -sitä voi lisätä riisin keitinveteenkin

        lisää kuumaan kattilaan puolitoista rkl margariinia tai voita ja saman verran jauhoja
        sekoita niin että suurustuu, muttei ruskistu

        lisää kanaliemi- kaikki kerrallaan, noin 3-4 dl, voi olla vähän paksua kun nestettä lisätään myöhemmin

        lisää curry... maun mukaan,alk. 2 tl, mustapippuri, suola ja kanapalat, sekoita

        lisää maito tai kerma, mutta älä anna kiehua

        valmis, minun pikaruoka.


      • maariamuija
        whw kirjoitti:

        kanaviilokkiresepti jo joku ei osaa.
        keitä kana - noin tunti kokonainen, vähän reilu jos iso
        paloittele suuhun sopiviksi paloiksi

        säilytä keitinliemi
        -sitä voi lisätä riisin keitinveteenkin

        lisää kuumaan kattilaan puolitoista rkl margariinia tai voita ja saman verran jauhoja
        sekoita niin että suurustuu, muttei ruskistu

        lisää kanaliemi- kaikki kerrallaan, noin 3-4 dl, voi olla vähän paksua kun nestettä lisätään myöhemmin

        lisää curry... maun mukaan,alk. 2 tl, mustapippuri, suola ja kanapalat, sekoita

        lisää maito tai kerma, mutta älä anna kiehua

        valmis, minun pikaruoka.

        Ihan hyvä juttu tietää kanaviillokin resepti, ei sitä kaikki varmaan osaakaan. Mä vaan en tee suurusta rasvalla ja jauholla vaan helpompi tapa on suurustaa pieneen määrään kylmää vettä sekoittaa jauhot ja kaataa se ruokaan jolloin sakenee.
        Sama tapa tehdä joihinkin ruokiin bechamel-soossi eli vellin tapaan maitoon vispataan vehnäjauhot ja annetaan hitaasti koko ajan sekoitellen kiehahtaa jolloin sakenee, lisätään siten vasta rasvakimpale ja suola kuten maitoruokaan yleensäkin viimeiseksi. Moussakaan ja pastitsioon (kreikkal. makaronivuokaruoka) lisäksi ripaus muskottipähkinää.
        Aloittajalla tuntuu olevan järkevä tapa tehdä ruokaa, rohkeutta kyllä se siitä !
        Lapsesi ovat onnekkaita kun isäkin on tehnyt ruokaa kotona, parhaat kokithan ovat miehiä, miksei uskaltaisivat useammat miehet alkaa kokkailla. Lähentää perheenjäseniä, ja osaltaan varmaan aloittajan perheessä tuo suru tulee ilmi ruokailutilanteessa, ettei isä ole enää siinä läsnä. Siksi kiukku, ei mikään ruuan huonous. Onneksi heillä on kuitenkin äiti joka ajattelee lastensa parasta. Ja kai isä jatkossakin laittaa heille ruokaa kun tapaavat.


    • JosefiinaMoussaka

      Meillä listassa on seuraavanlaista:
      -paella (pelkkä kasvis tai kana)
      -kanankoivet
      -valmis maksalaatikko
      -kanaa carrikastikkeessa riisiä
      -tomaattinen risotto
      -täytetyt munakoisot
      -tonnikalamakaronilaatikko
      -kasvislasagne
      -broileripyörykät
      -kasvispihvit (porkkanaa, bataattia, perunaa)
      -perunapihvit
      -sosekeitot (esim. porkkanaa)
      -jauhelihapelti
      -punaviininauta

      Teen tähän aivan lyhyet erittelyt jokaisesta:
      -paella (pelkkä kasvis tai kana). Pistan ensin kanaa ja/tai kasviksia suurella pannulla, jonka jälkeen lisään raa'an riisin ja reilusti vettä. Joskus on tullut tehtyä vähän risottomaiseen tapaan eli paistanu kanan pannulla ja riisin valmiiksi erikseen ja sitten vielä paistanut riisiä kanan joukossa. Pistä kurkumaa mausteeksi niin tulee kiva keltainen väri.

      -kanankoivet. Kanankoipia saa monasti tarjouksesta. Jos ei tee mieli paistaa niitä valmiiden mausteiden kanssa, pesen kanankoivet mausteista ja maustan itse esim. aurajuustolla.

      -valmis maksalaatikko. Mitäs tästä sen enempää sanomaan: rusinoilla tai ilman. :)

      -kanaa carrikastikkeessa riisiä. Yleensä olen ostanut kaupan valmiita kastikkeita mutta sitten vain lisännyt siihen lihan. On ainakin nopea ja helppo valmistaa. Carrikastikkeeseen pitäisi ohjeen mukaan olla vain maitoa, mutta olen korvannut n. puolet maidosta vedellä.

      -tomaattinen risotto. Perusrisotto minkä lihan kanssa haluaa (tai ilman), mutta itse olen lisännyt vielä yhden tai kaksi pientä tomaattipurkkia (siis niitä aivan aivan pieniä) ja hieman vettä, että tomaatti sekoittuu. Joskus olen laittanut sekaan vielä persiljaakin. Yksi lempiruoistani, suosittelen.

      -täytetyt munakoisot. Ensin kaiverran munakoisot, sitten keitän riisin ja sekoitan täytteet (= riisi, munakoison ´sisälmykset´, jauhelihaa, sipulia ym.). Päälle hitusen juustoraastetta ja uuniin niin hyvä tulee.

      -tonnikalamakaronilaatikko. En ole koskaan pitänyt jauhelihamakaronilaatikosta, joten kokeilin muinoin tehdä siitä tnnikalaversion hyvin onnistuen. Tehdään samalla tavalla kuin perinteinen makaronilaatikko, mutta vaihdetaankin jauheliha tonnikalaksi ja mausteita saa laittaa reilummin.

      -kasvislasagne. Olen tehnyt ´pikalasagnea´ eli tehnyt kahden kastikkeen sijasta yhden tekemällä tomaattikastikkeen yleensä kasviksilla (miniporkkanoita ja minimaisseja) ja heittänyt joukkoon juustoa (yleensä tuorejuustoa, itse käytän Koskenlaskijaa). Sitten vain koonnut lasagnen kuten pitääkin. Säästää aikaa ja vaivaa tehdä yksi kastike ja maku on kuitenkin sama. Viimeistään vatsassahan nuo kaikki menevät sekaisin kumminkin tapasi eräs sukulainen sanoa.

      -broileripyörykät. Vaihtoehto silloin kun ei oikeasti jaksa laittaa ruokaa. Pistän reiluksi ajaksi mikroon, tarjoan ketsupin, majoneesin ja pakastevihannesten kanssa.

      -kasvispihvit (porkkanaa, bataattia, perunaa). Kasvikset olen raastanut raastinraudalla, lisännyt joukkoon mausteita, kananmunaa ja vehnäjauhoa ja sitten paistanut pannulla. Joskus jos on jaksanut olen tehnyt vielä esim. kaupan viherpippurikastikkeen.

      -perunapihvit. Raastettua perunaa, suolaa, hitusen vehnäjauhoja ja etikkaa. Tarjotaan smetanan tai maustamattoman jogurtin kanssa. Näitä voi tehdä joo raaoista perunoista tai edellisen päivän keitetyistä perunoista. Parempia tulee keitetyistä, sillä maku ei ole yhtä pistävä kuin raaoista.

      -sosekeitot (esim. porkkanaa). Olen keittänyt haluamiani kasviksia ja soseuttanut ne sauvasekoittimella.

      -jauhelihapelti. Tähän ideaan päädyin kun en jaksanut alkaa taputtelemaan miljoonaa erillistä jauhelihapihviä. Tein vain perusjauhelihapihvimassan (jauheliha, sipuli, kananmuna, mausteet, korppujauho...), vuorasin uunipellin leivinpaperilla ja taputtelin massan siihen. Itse tykkään tehdä ohuempana, sillä se valmistuu nopeammin. Lapsethan tykkäävät eri muodoista (en tosin tiedä minkä ikäisiä lapsesi jo ovat), joten neliskulmaiset tai suorakaiteenmuotoiset jauhelihapihvit ovat hauskaa vaihtelua lautasella. Voi tehdä myös niinkin, että kun jauhelihapelti on sopivasti jäähtynyt, mutta kuitenkin siis vielä lämmin, lapset valitsevat piparkakkumuotin ja ottavat sillä haluamansa palan pellistä :) vanhemmat voivat syödä sitten niitä reunoja ;)

      -punaviininauta. Tämä on ehkä enemmän semmoinen aikuisten ruoka, mutta se on yksi minun ja mieheni suosikeista Ihan vain olemme paistaneet paloiteltua nautaa pannulla ja jossain vaiheessa laittaneet punaviiniä joukkoon. Kun paistaa sopivan aikaa saa siitä pienen kastikkeen naudalle.

      Kaikkien näiden ruokalajien lisukkeena on aina tuoretta salaattia, kurkkua tai tomaattia. Tässä nyt ei ollut hirveästi sellaisia selvästi halpoja ruokalajeja vaan kaikki ovat oikeastaan aika keskihintaisia. Tonnikalamakaronilaatikko nyt ainakin on selvsti halpa. Toivottavasti sait tästä kuitenkin jotain ideioita omaan ruoanlaittoosi. Rohkeasti vain kokeilemaan kaikkea uutta ihan ilman reseptejäkin! :)

      • erilaisia.

        Keittoja,ne ovat hyviä,terveellisiä ja edullisia,koska voit niitä rasioihin myös pakastaa. Unohda pastat,eli makaroonit,ne ovat vain tyhjää hiilihydraattia. Valmista kala,liha ja vihanneskeittoja ja unohda myös tyhjänpäiväiset käristetyt ruskeakastikkeet,mieluummin paistia ja siitä muodostunutta lientä lisukkeeksi. Erilaiset puurot ovat myös terveellisiä ja edullisia marjapuurot,kiisselit jne. Ruoan ei tarvitse olla kallista,ollakseen hyvää ja terveellistä ja edullisuushan tulee siitä,kun vältät valmistuotteita makkaroita ym.roskaruokaa ja eineksiä,hernekeittoa lukuunottamatta..Esim.kalalaatikot,lihalaatikot,keitot,muussit plus puurot,kiisselit,näistähän muodostuu jo hyvinkin monipuolinen ja maittava ruokalista viikon jokaiselle päivälle.Ja monipuoliset reseptit löydät todella helposti netistä.


      • whw

        kesäkurpitsa pihvit: vihreät sellaiset

        noin 4-6 kesäkurpitsaa, koosta riippuen

        raastettu sipuli - sipulista kannattaa valuttaa liiat mehut pois-, haluttaessa pari valkosipulin kynttä

        kananmuna tai kaksi jos pieniä

        noin 6- 8 dl haluttuja jauhoja - tai kunnes taikina ei ole enää velliä

        silputtua persiljaa, lehtisellaista, viitisen oksaa

        suolaa, mustapippuria

        kuumenna öljy, miel oliivi-, pannulla, taputtele taikinasta lettusia - voi tuntua löysältä- se paistuu kyllä- ja laita pannulle kypsymään. vieressä on hyvä pitää kulhollista vettä, jottei lettuset tartu käsiin enemmän kuin pannulle. sama pätee useisiin kasvispihveihin. maukkaita


    • omakohtainen ns loppuun asti käyttäminen toimii ainakin meillä ja tarkoitan esim kana-jauheliha- ja vaikka tonnikalakastikkeen uusio käyttöä pizzan täytteenä..pizzaanhan voi kasata lisukkeeksi just niitä juttuja joista tykkää.

      • Hyviä ohjeita paljon, oli ilo lukea :) Yksi pikapika arjenpelastus vielä. Kanakeitto jossa

        - kanasuikaleita
        - wokkivihanneksia
        - makaroonia

        Kanat voi paistaa pannulla tai jos aikaa vähän enempi niin keittää ja muut ainekset perään. Kiireisen työpäivän iltapelastus :)


    • jumppeli

      Ei oo ihme jos lapset protestoi ku jotain linssejä ja papuja ja soijaa pittää joka ruokaan kyntää.

      Tee oikiata ruokaa, lihhaa ja pottuja.

      Siitä ne ihimiset tykkää.

      • Palttu

        Oikiata rössypottua, ohojeet saata takkuulla oulusta!


      • susiina-55

        Meillä suosittua on tonnikalariisillä täytetyt letut.


      • No hyvä ystävä, maista niitä papuja ja linssejä! Koko Meksiko vetää niitä! Osta purkista valmiita papuja ja kuumenna. Ei Meksikolaista miestä voi huijata: ei pahaa syö.


    • äiti minäkin

      Keitot edullisesti sesonkitavarasta, suurella kattilalla, annokset pakkaseen:
      -kaalikeitto; siihen tattariryynejä(ohrahelmiä..mitä vaan), porkkanaa, sipulia, suolaa, ehkä kasvisliemikuutiosta makua...
      -hernekeitto; liota herneet yön yli, kiehuumisen alussa kerää irronneet kuoret kompostiin, lisää suola, sipuli, liha( jauheliha tai broileri joko jauhelihana tai kokolihasta pilkkoen). Joku törkimys laittaa valmiiseen keittoon sinappia ja kermaa. Minä valkosipulia. Joo, eli keitä muutamia tunteja valmiiksi, ei ota taatusti mahaan.
      -kalakeitto lohesta tms; kesäkurpitsapaloja, lohi paloiksi, porkkanaa, sipulia, herkkukurkkua, itse laitan myös perunakuutioita, keitä vedessä, lisää pari purkkia smetanaa, loraus kermaa, kasvisliemikuutio tai pari, tarkista suola ennen kuin meet sitä lisäileen, leikkaa kohtalaisesti tilliä sekaan..kalakeittoja on kymmenittäin varioiden...
      -kaikenlaiset keitot..
      JA oikeastaan nuo sinun mainitsemasi ruuat PITÄÄ kelvata niille tenavillesi! Ja ellei kelpaa, käske nousta pöydästä ja palata kun nälkä iskee..siis vasta seuraavalla ilmoittamallasi ateria-ajalla. Yksinhuoltajako gourmetruokia (lue pizzeriakäyntejä ja raksilamaksuja alvariinsa niille kustantaa!?)

      Olisi paljon sanottavaa, mutta olkoon. Vie ne kuitenkin yömajaan vierailukäynnille..

      • äiti siis

        -ja siihen kaalikeittoon tietty lihaa muodossa tai toisessa...


    • - täysjyväspagetti ja tomaattinen jauhelihakastike
      - perunamuussi ja lihapullakastike (ruskea, kerma tai tomaattipohjainen)
      - tortillat (niiiin "jämäruokaa", jos jää kastiketta tai muuta lihaa vajeeksi edelliseltä päivältä niin kaupasta lähtee plätyt ja kasviksia matkaan)
      - makaronilaatikko
      - kinkkukiusaus
      - nakit ja perunamuussi
      - uunimakkara ja perunamuussi kasviksilla
      - uunikala seidistä kermapohjaisessa kastikkeessa (creme cousine sipulisekoitusta ja ruokakermaa sipulia ja joskus jotain vihanneksia suoraan vuokaan )ja perunaa
      - kanapatonki (kaupan puolivalmiit patongit, kanasuikaleet, salaattia paljon ja kermaviiliä mausteilla
      - pinaattikeitto pakasteena
      - kasvissosekeitto - niin herkkuva
      - kanakeitto

      siinähän ne :)

      • kaikki.

        Makaroonit(pastat)makkarat,pitsat,puolivalmiit tuotteet,einekset ym,tyhjiä kaloreita ja lisäaineita sisältävät mössöt. Valmista perunoista muussit itse,samoin keitot. Vaihtelua saat lihasta ja kalasta ja puuroista ja kiisseleistä,silloin et maksa jauhoista ja lisäaineista ja ennen kaikkea,itsevalmistetut ruoat ovat edullisempia ja herkullisempia ja terveellisempiä.


    • young Lady

      Meillä syödään vaikka mitä ja tykkään myös kokeilla uutuuksia :D

      1. makaronia, paistettuja makkaran palasia ja sipulia
      2. uunileipiä: esim ruislepää, ketsuppia pohjalle, lihaa tai kasviksia täytteeks ja juusto päälle
      3. lihaperunasosetta: eli perunamuusia (pussia tai perunoista) ja esim nakkeja joukkoon
      4. Uunimakkaraa johon väliin esim tomaatteja ja juustoa ja perunaa jossain muodossa.
      5. kasviskeitto
      6. makkakeitto
      7. pinaattikeitto
      8. hernekeitto
      9. jauhelihakeitto
      10. lihapullia ja kermaperunoita/ ranskalaisia
      11. wok
      12. Kalaa uunissa ja perunoita
      13. pyttäri
      14. risotto
      15. italian/meksikonpata
      16. kermapastaa yms muita pastoja
      17. räiskäleitä
      18. tacoja yms
      19. pizzaa
      20. kalapuikkoja ja perunaa (esim ranskalaisia)
      21. perunaa ja erilaisia kastikkeita kuten kana, jauheliha, tai nakki.
      22. Riisiä ja kanaa currykastikkeessa
      23. erilaisia uunissa paistettavia laatikoita
      24. nuudeleita ihan sillai
      25. spagettia ja joku kastike
      26. pinaattilättyjä ja omenahilloa :)

      tässä taisi tulla aika monta ja jäädä monta vielä puuttumaan :D

    • pohjolan-poika...!

      kummastuttaa kun luen näitä teidän ruoka-ohjeitanne... ties mitä paellaa ja linssikeittoja, jotka mielestäni kuulostaa hiukan oudolta suomalaisten sapuskaksi.
      Mihin on tavalliset suomalaiset ruuat unohdettu? kun luin näitä teidän ruokavinkkejä, näytti siltä että perunaa ei mainittu kovinkaan monesti. Peruna on näköjään menettänyt asemansa suomalaisten perusruokana.
      Meillä syödään melkeimpä aina perunaruokia. harvoin syödään mitään pastaa ja riisiä ja yms...
      Tietenkin meillä on oma peruna ja kasvimaa mistä saamme ruuat. harvoilla on oma kasvimaa mutta niitä mainioita perunoita saapi myös kaupasta.

      Perunaruuistakin on monia eri variaatioita, joten ei niihinkään kyllästy. Lisäksi hyviä lisukkeita on tietenkin kala ja liha. Perunasta saa mainioita keittoja. Kalasoppa, lihasoppa yms.
      Lisäksi hyviä ruokia ovat uunipuurot, todella hyviä, mutta harmi että monet ovat unohtaneet tällaiset ruuat.

      Taitaa tämänkin ketjun vastaajista suurin osa olla etelä-suomesta, missä ruokakulttuuri on aikalailla ulkomaalaisempi kuin täällä pohjoisemmassa.
      Kävimme kesällä tuttujen luona helsingissä. Söivät vain jotakin kananugetteja ja lasagneja ja mitälie nuudelipatoja. hyh. ja ruokajuomana joivat pelkkää vettä tai vissyä, lapsetkin. Sääli että kaikki suomalaiset hyvät ruuat unohdetaan ja tungetaan naamaan hampurilaista ja ties mitä paskaa.

      Tässä teille etelän vetelille taatusti hyviä perusruokia!:

      1. Perunaa ja läskisoosia (Läskisoosi epäterveellistä? -ei ole jos sitä ei lapeta kuin hullu)
      2. Perunamuusi, lihaa ja puolukkahilloa
      3. Hernekeittoa ja lihaa sekkaan!
      4. Perunaa, maksalaatikkoa ja voikastiketta!
      5. Silakkalaatikko
      6. Kalakeitto
      7. Lihakeitto, (sekaan perunaa, lihaa, porkkanaa, naurista yms)
      8. Paistinperunat (Kun on jäänyt edellisiltä päiviltä keitettyjä perunoita, eikun siivuiksi, ja pannulle lisäksi makkaraa ja sipulia)
      9. Uunipuuro tai tavallinen puuro hyvää ruokaa jos on totuttu syömään puuroa.

      Lisäksi: Ruokajuomana sinistä maitoa. Kannattaa käyttää oikeata voita sillä siinä on paljon terveellisiä aineita. Ruisleipää ja semmoista, unohtakaa valkoiset pullamössöleivät!

      Nyt joku aattelee että on epäterveellistä syödä maksalaatikkoja voikastikkeen kera, läskisoosia ja käyttää oikeata voita! hui kauhiaa!
      No ei se ole sen epäterveellisempää kun teidän kermakuorrutteiset lasagnenne ja semmoset.
      kohtuus kaikessa!
      Hoikkana ja terveenä olen noilla sapuskoilla pysynyt.

      • whw

        peruna sisältää paljon just niitä huonoja hiilareita... bataatti olis parempi vaihtoehto.


      • Cajen
        whw kirjoitti:

        peruna sisältää paljon just niitä huonoja hiilareita... bataatti olis parempi vaihtoehto.

        Riisissä ja pastassa on 100 g:aa kohden viisin- tai kuusinkertaisesti hiilidydraatteja verrattuna perunaan. Perunassa on vähän enemmän kuin porkkanassa ja pavuissa tai herneissä. Veikkaisin, että bataatti on suuruusluokaltaan samassa tasossa muiden juuresten kanssa. Juureksista perunassa on eniten hiilareita, mutta viljoissa on paaaaaljon enemmän.

        Suuruusluokkia ulkomuistista g/100 g:
        peruna 13-14
        porkkana 8-9
        riisi 50-70
        pasta 50-70
        herneet/pavut n. 10

        Nämä siis siksi, että hahmottaisi suuruusluokan.


      • maariamuija

        tuntuu olevan varmat mielipiteet meistä etelän vetelistä. Nauratti tuo juttusi. Nin että maha hytkyi.
        Luultavasti tuoreista suomalaisista perusruoka-aineista tehty ruoka on kaikkein terveeelisintä. Ja kaikki lisäaineet ovat pahaksi. Sanoohan sen nyt järkikin. Teillä siellä pohjoisemmassa taitaa mennä osa energiasta kehon lämmitykseen, toisin kuin täällä etelässä jossa on lämpimämpää yleensä, oisikohan siinä yksi selitys miksette lihoa vaikka syötte rasvaa niin että suupielistä valuu :)
        Tai sitten sinulla on hyvät geenit, ei mitkään rasvamaha - geenit :)


    • JamJamiJam

      - perunaa ja ruskeaa kastiketta: sekaan nakkia, makkaraa, porsaanlihasuikaleita, palapaistia, jauhelihaa jne.
      - perunaa ja vaaleaa kastiketta: sekaan kananmunaa, kinkkua, sulatejuustoa jne.
      Tee kerralla isompi satsi ja tarjoa seuraavana päivänä vaikka spagetin kanssa:jauhelihakastikkeeseen lisäksi valkosipulia, tomaattimurskaa, mausteita maun mukaan, tarjoa juustoraasteen kera

      - keittoja: perunaa, suikalejuureksia, keittojuureksia, nakkia, makkaraa, jauhelihaa, keittolihaa, kinkkua
      - kalakeittoa pakastekalasta tai tuoreesta kalasta
      - kaalikeittoa
      Isosta kattilallisesta syö parikin päivää ja keitto paranee vaan lämmitettäessä.

      - perunamuussia ja lisäksi kalapuikkoja, nakkia, uunimakkaraa, jauhelihapihvejä, lihapullia, kasvispihvia, maksapihviä, kalapullia ym. ym. ym.
      Tee perunamuussia iso satsi, seuraavana päivänä voit muussin lopusta tehdä lihaperunasoselaatikkoa: muussin jämän sekaan maitoa, kananmunaa, jauhelihaa, sipulia -> uuniin ja tarjoa vaikka punajuurten kanssa.

      - valmisruoat: italian- ym.padat, valmiit kastikepohjat, laatikkoruuat, keitot

      - hernekeittoa, kasvissosekeittoa, minestronekeittoa

      - kiusaukset: peruna-sipulisekoitusta, kinkkusuikaleita ja ruokakermaa, käy myös jauheliha, lohisuikaleet, broilersuikaleet ym.

      - paistetut muikut (kieritä ruisjauhossa ja paista), tarjoa vaikka perunamuussin kanssa

      - munakkaat, nuudeliwokit pakastekasviksista

      - riisiä ja broilerinkoipia tai broilersuikalekastiketta, risottoa

      Itse tekemällä säästät, samaa ruokaa voi syödä seuraavanakin päivänä joko sellaisenaan tai muunneltuna. Ota lapset mukaan ruuanlaittoon, itse tehty maistuu paremmalta :)

    • nams

      Keitetyt perunat/muussi, riisi,pasta; jauheliha/nakki/makkarakastike/palapaisti/possunsuikalekastike/kanakastike
      Jauheliha/nakki/makkara/kalakeitto/hernekeitto/lihakeitto/kanakeitto
      Kinkku/lohikiusaus/uunikala/uunipuuro/karjalanpaisti/makaronilaatikko jne.

    • mk

      pizzaa, hampurilaisia ja vaikka tortilloja tai kebabbia ja näihin saa ainekset suoraan kaupasta ja valmiin pizzapohjiakin saa pakas´teena kaupasta ja siihen kysyt lapsilta täytteet. jos lapset ovat yli 10v niin hehän voivat auttaa ruuan laitossa ja niin edelleen. tsemppiä yritykselle.

    • Eräs äiti täälläkin

      Erilaiset keitot ja padat ja kiusaukset sun listalta puuttui.
      Niitä kaikkia voi tehdä vaikka edellispäivän jämistä, eli vaikka karjalanpaisti lihoista seuraavana päivänä lihakeittoa, tai kanan jämistä kanakeittoa ym ym....
      Peruna-sipulisekoitukseen (pakaste) voi yhdistää melkein mitä vaan (kinkkua, kanaa tai vaikka tonnikalaa) ja aina tulee hyvää kiusausta, vähän vaan kermaa ja mausteita sekaan.
      Ja padat, niihin nyt voi laittaa sesongin mukaan mitä vaan halvalla kaupasta löytyy.

      Toivottavasti löydät uusia kokeilemisen arvoisia juttuja =)

    • Makeat Keitit

      Jotakin Suomalaista pitäjä perinne ruokaa:vaikkakin Tirripaisti,Karjalanpaisti,Rantakala,Uunilantut,sekä sesonki ruokia.Madekeitto,Klimppisoppa.
      JK:Mutta kyllä saat lapset rauhallisiksi?.Ja sitten jälkiruuaksi- - Ei mitään,kiitos ruuasta.

    • yks ruoanlaittoon ky

      -kinkkukiusaus
      -kanakeitto(perunaa,porkkanaa,purjoa,hunajamarinoitu kanasuikaletta,kanaliemikuutio,koskenlaskijaa ja hiukan kermaa,yrttisuolaa;nam!)
      -uunilohi ja perunamuussi
      -lasagnette/lasagne
      -kotona tehtyä pitsaa
      -makaronilaatikko(siihenkin hiukan koskenlaskijaa)
      -broileririisilaatikko(keit.riisiä,broilerisuikaletta,smetanaa ja suolaa ja mustapippuria)
      -jauhelihapannari
      -kasvissosekeitto(porkkanaa ja sipulia keit. ja soseuta,koskeknlaskijaa yrttisuolaa ja loraus kermaa)
      -jauhelihakastike ja perunaa/spagettia
      -riisipuuro
      -mannapuuro
      -uunimakkara ja muussi
      -hirvenlihapaisti/leiviinuunissa hautuneena vie meidän perheessä kielen mennessään

      • A

        Nämä ovat meillä perusruokia;

        - Ruispuuro.
        - Ohrapuuro.
        - Talkkuna.
        - Kalakeitto.
        - Poronkäristys.
        - Munakas.
        - Sienipaistos.
        - Juurespaistos.
        - Kaalikeitto.
        - Sipulikeitto.
        - Leipäjuusto.
        - Marjakiisseli.

        Tähän päälle paljon jälkiruokia. Usein syömme myös ravintoloissa.


    • redshift

      Mun arkiruoat:
      -gratiini, eri kasviksia, kermaa, juustoa, vähän mausteita
      -kanakeitto, jossa reilusti mausteita ja esim mausteita
      -kasvissosekeitto (sekaan sopii loistavasti salaattijuusto)
      -uunilohi kera perunamuusin tai esim lohkoperunoiden
      -kanakastike jossa makeita hedelmiä esim ananaspaloja tai appelsiinia
      -wokki jossa lohisuikaleita
      -kasvispihvit (yleensä pelkistä kasviksista mutta soijarouhekin sopii joukkoon)
      -kinkkukiusaus (sipuli-perunapakaste pussi kinkkusuikaleita purkki kermaa mausteita sekasin ja tunniks uuniin)
      -chili con carne

      • whw

        gratiinit on oikeest helpompia valmistaa kun luulette, maukas lisuke ruualle ku ruualle. voi tehdä vaikka pakstevihanneksista, jos ei jaksa ite keittää.


    • stiiri1

      Tacoja! Helppo ja nopee tehdä ja lapset voi auttaa.
      Kanakastike ja nuudelit, kanaa, sipulia ja mausteita oman mielen mukaisesti ja kookosmaito ja nuudeleiden sekaan. Feta sopii hyvin joukkoon mut lapset ei välttämättä tykkää:)
      Itse olen kirjoittanu listaan kaikki ruoat mitä vois tehdä ja teipannut lapun keittiökaapin sisäpuolelle. Sit kun inspiraatiopuute iskee niin sulla on ideat edessä.

    • paripäivää kakarat ilman ruokaa, niin eiköhän ala maistua. itse alan ammattilainen ja pahimmalta tuntuu kun syömäkelpoista ruokaa pitää heittää pois. juhlapäivät ovat asia erikseen

      • VIHJEEKSI

        KYSY NIILTÄ TENAVILTA ET MITÄS HUOMENNA SYÖDÄÄN JA TEHKÄÄ YHDES. ITSE TEHTY MAISTUU KUN OVAT OSALLISTUNEET!!! MUISTA SITTEN KEHUA "KOKKEJA"


      • Pena.
        VIHJEEKSI kirjoitti:

        KYSY NIILTÄ TENAVILTA ET MITÄS HUOMENNA SYÖDÄÄN JA TEHKÄÄ YHDES. ITSE TEHTY MAISTUU KUN OVAT OSALLISTUNEET!!! MUISTA SITTEN KEHUA "KOKKEJA"

        Sinulta on unohtunut Caps Lock päälle.


    • maikki-äiti

      Sinun laittamassa ruuassa ei ole takuulla mitään vikaa, olet varmasti ihana äiti... Lähes kaikki lapset reagoivat elämänmuutoksiin ruokapöydässä... Lapsi ei välttämättä osaa ilmaista, aikuisen tavoin sanoilla, omaa kriisiään ja vaatii huomiota, rakkautta, yhteistä aikaa: läsnäoloa.

    • 95 kg

      Pyttipannu. Edellisen päivän perunatkin menee.
      Lenkkimakkaraa (pilkottuna tietty niinku potutkin).
      Siihen voi keittää makaroonia ja kanamunia joukkoon
      ja eikun lämmittää kattilassa tai paistinpannulla,
      vähän ehtaa voita erttei pala pohjaan. Hyvää !

    • muuu88

      joskus kokeilla lihaakin. Ei se aina niin kallista ole. Ihminen on sekasyöjä, kiitos ei älyvastauksia kasvissyöjiltä, ymmärrän teitäkin. Voi tehdä yrttiperunoita ja sitten pihvi per nenä. Perunoihin öljyä, yrttejä ja uunipannulle ja sitten kunnon pihvit voi paistaa.

    • arkiruoka maistuu

      Kumma, ettei listassa näkynyt ollenkaan pakastevihanneksia ja erityisesti wokkia. Noita wokki-vihannespusseja (500g) saa halvimmillaan 1.5 eurolla. Lisää joukkoon vaikka viipaloituna kalkkunanleikkeitä 250g, jotka maksavat 2.5 euroa, niin sulla on valmis ruoka edessäs. Leikkeillä tarkoitan näitä "makkaroita", joita ei tarvitse kypsentää. Kypsennät vain kasvikset nopeasti pannulla ja lisäät nuo leikkeet sinne joukkoon ja maustat.

      Maustaminen on muuten ruoanlaitossa kaiken A&O. Itse käytän tuon edellisen arkiruoan spaissaamiseen tuoretta chiliä, jota myydään kaupassa sellaisissa tynnyreissä, hiukan korianteria, mustapippuria, rouhittua valkosipulia ja ripaus sokeria ja suolaa. Mausteita kannattaa opetella käyttämään. Jos tuntuu, että se kaipaisi vielä jotain lisäkettä, niin sitä saat helposti esimerkiksi keittämällä couscousia, joka sekin on lähes ilmaista. Lapset eivät varmastikaan nyrpistä tällaiselle ruoalle ;)

      Hintaa tulee koko helahoidolle about 5 euroa mausteineen ja kaikkineen, vaikka kyseessä on arkiruoka 3-4 hengelle. Halpaa, nopeaa ja helppoa! Jos käytät ruoanlaitossa vielä oliivi- tai rypsiöljyä, niin taitaa olla melko terveellistäkin.

      • arkiruoka maistuu

        Tässä vielä eräs maukas vinkki; osta kaupasta iso pussi kukkakaalia ja keitä ne kypsäksi. Vie about 15-20 minuuttia satsista riippuen. Kaada keitinvesi pois ja soseuta jäähtyneet vihannekset pikasekoittimella. Tämän jälkeen lisää hiukan vettä ja ruokaöljyä, kunnes saat itsellesi mieluisan koostumuksen ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta sose/keitto valko- ja mustapippurilla, persiljalla ja lorauksella aitoa kermaa. Edelleen kannattaa muistaa se maustaminen, joka on ruoanlaiton A&O.

        Tarjoa uunissa kuumennetun patonginpalasen kanssa. Näitä puolikypsiä patonkeja pitäisi olla myynnissä kaikissa vähänkään suuremmissa marketeissa. Hintaa tällekään ruoalle ei tule tuota 5 euroa enempää.


    • niinuu23

      Itse olen laittanut tälle viikolle "ruokalistalle"

      - Uunimakkara, perunamuusia ja vihreetä salaattia
      - kanarisotto, tomaattia, kurkkua, marja kiisseliä
      - Paistettua kalaa keitetyt perunat tai muusi, kiinankaali-kurkku salaatti
      - Hernekeitto, letut, hillo ja kermavaahto
      - jauhelliha kastike, keitetyt perunat, vihreä salaatti
      - tonnikala kastike, pasta, porkkana-lanttu raaste
      - karjalanpaisti, keitetyt perunat, vihreä salaatti.

      Meillä yleensä viikossa yhtenä päivänä kalaa, yhtenä päivänä keittoa....
      Ruuat vaihtelee aika usein ja harvemmin tulee samoja tehtyä siis melkein peräkkäin...
      Syödään ihan perus ruokaa, eineksiä ei osteta oikeastaan ollenkaan.. ei olla siihen opeteltu eikä ne kyllä maistukkaan miltään hyviltä...

      edellisellä viikolla oli ruokana seuraavaa:

      - Pinaattiletut, perunamuusi, puolukka hillo, vihreä salaatti
      - nakki kastike, keitetyt perunat vihreä salaatti
      - kalapuikkoja, peruna muusia, porkkana-ananas raastetta
      - Makaronilaatikko, kurkkua, tomaattia, paprikaa
      - stroganoff, keitetyt perunat, vihreä salaatti
      - lihakeitto, leipä ja hedelmä
      - riisipuuro, mehukeitto

      Kyllähän noita ruokia löytyy....

    • vajavainen

      - Kinkkukiusaus (perunasipulisuikaleet, kinkkusuikaleet, kerma)
      - Tomaattinen jauhelihakastike pasta (jauheliha, sipuli, jauho, vesi, ketsuppi, mausteet)
      - Nakkikeitto /Siskonmakkarakeitto (perunat, keittojuurekset, nakit/siskonmakkarat)
      - Perunamuusi pihvit/lihapullat/uunimakkarat
      - Smetanabroileri riisi (hunajamarinoidut broilerinsuikaleet, smetana)
      - Jauheliha cannelonit (jauheliha, sipuli, valkosipuli, porkkana, salsakastike, lihaliemikuutio, mausteet, rullien päälle tomaattimurska ja kerma)
      - Uuniperunat /grillatut perunat pihvit/lihapullat
      - Kasvikset kiinalaisittain riisi (porkkana, paprika, kiinankaali, purjo, soijakastike, inkivääri, siirappi)
      - Itse tehty kinkku-ananas pizza
      - Kaurapuuro kiisseli/maito/marjat
      - Kanasalaatti patonkia (yleensä tomaatti, salaatti, ananas, grillatut broileri kuutiot, mozzarella)

      • äitimyös

        Älkää nyt hyvät ihmiset totuttako lapsia niihin hunajamarinoituihin kanasuikaleisiin, nehän ei maistu edes kanalta vaan hirveältä lisäainemössöltä! Kana (ja kaikki liha ) ostetaan marinoimattomana ja maustetaan itse! on muuten hyvää ja paljon terveellisempää!


    • Köksäilijä

      Keitot ovat helppoja ja monipuolisia ruokia, ei paljon tarvitse nähdä vaivaa ja saa ison kattilallisen. Toinen helppo on uunivuokat, esim. kinkkukiusaus yms. muut perunapohjaiset vuokraruuat, mitä on todella helppo varioida aina mielen mukaan. Mielikuvitusta kehiin keittiöön, niin ne parhaat ruuat syntyy =)

      • Kukka-maaria

        Niinhän miekii luulin että iso kattilallinen esim. siskonmakkarakeittoa ja sillä teinkin että riittäisi viikoksi,mutta EI.Meijän lapsoset 15 ja 17 v. söivät samana päivänä koko satsin.Miten voi säästää ruoassa ja jos ensi vuonna ruoka kallistuu 10 %...? Keittojen lisänä tarvii myös leipää,ei meillä mahat täyty pelkillä keitoilla,siksi niitä karsastan.Aloin tehhä itse leipää säästö mielessä.Teen ennenmmin makaroniruokaa kuin keittoja jos myllyn paras pussillinen maksaa 19 senttiä.


    • reseptiä

      Mulla on ruokalistalla usein kanaa, kun ei mitään muutakaan keksi. Eli kanafileepihvejä maustamattomana pannulle ja riisiä (tumma) tai riisin tilalla rikottuja ohrasuurimoita tms. Suurimot pitävät paremmin nälkää kun on enemmän kuituja. Riisin sekaan heitän hernemaissipaprikan sekä currya ja pippuria mausteeksi. Helppoa ja nopeaa.

      Toinen variaatio kanasta on paistaa ne pihvit ja paloa kastikkeen sekaan. Kastikkeeksi ihan vettä, suurustus ja mausteita sekä ruokakermaa. Kastikkeen sekaan kelpaa myös tuo hernemaissipaprika tai ananas/persikkasäilyke.

      Porkkanaa ja lanttua voi raastaa valmiiksi, koska ne säilyy useamman päivän. Myös salaatin voi pilkkoa valmiiksi, kunhan ei heitä vielä sekaan muita aineita ja ne muutkin voi omiin astioihinsa pilkkoa valmiiksi. Kurkku, tomaatti jne. Menevät jääkaapissa ainakin 2-3 päivää. Porkkanaraasteeseen saa mukavaa vaihtelua ja pikanttia makua kun raastaa sekaan myös lanttua, vähän chiliä, lehtiselleriä ja sipulia. Kastikkeeksi ranskalaistyyppinen sekoitus. Ohjeen mukaan säilyy 1-2 viikkoa jääkaapissa.

      Tunnetusti juureksethan on halpoja ja tietty terveellisiäkin. Niistä voi tehdä raasteita, uunijuureksia, keittoja (nakki-, kasvissose-) näin alkajaisiksi. Perunamuusi on myös hyvää itse tehtynä. Seiti on myös halpaa. Itse tykkään kun laitan päälle tomaattipyreetä, sipulia, tomaattia ja juustoraastetta ja uuniin. Seuraksi perunaa.

      Myös tommonen pikapataruoka oli tässä taannoin menestys. Juureksia (peruna, porkkana, selleri yms.), porsaansuikalelihaa ja maustepippuria. Ne pataan kunnes juurekset kypsyvät ja veden suurustus patamaisemmaksi maissisuurusteella. Ja valmista on. Ei tarvinnut hauduttaa paria tuntia niinkuin pataruokaa yleensä.

      Kaikki uuniruuat on vaivattomia myös, kun ei tarvi kun nakata uuniin. Aikaa tietysti menee. Lasagne, makaronilaatikko, kanavuoka. Noi kaikki on sitäpaitsi sellaisia, että niitä saa tuunattua joka kerta erilaiseksi. Mukaan höysteeksi voi heittää mitä vaan. Fetaa, kasvissekoituksia, oliiveja, pakastepinaattia, tomaattimurskaa, herkkusieniä tai mitä vaan.

      Ja tosiaan nakkaa ne einekset helkuttiin. Eivät ole edes hyviä ja kalliitakin ovat. No täytyy mainostaa tässä saksalaisen halpaketjun kananugetteja. Ovat oikeaa kananfileetä paneroituna ja siksi tosi hyvän makuisia. Niitä voisi ajatella pikaruuaksi kiirepäivinä. Tai jotain pussipataa. Itsellä on tapana tuunata noita pussipatoja, että saa parempaa makua. Sekaan hernemaissipaprikaa, enemmän makaronia, sit se jauheliha. Vettä joutuu tietty lisäämään myös ja huomaa että mausteita joutuu lisätä myös kun seos kerta lievenee. Jääkaapissa onkin kätsyä olla tabascoa.

      Välipalaksi ja iltaruuaksi syön rahkaa. Se on hyvän täyttävää, kevyttä ja terveellistä. Rahkapurkin sekaan heitän vain marjat ja sokeria. Kermoja en siis ala vatkailemaan. Uunipuuro ohrasuurimoista jonkun kiisselin kanssa on myös hyvää ja täyttävää.

    • Pena.

      Olet saanut niin paljon hyviä vastauksia, etten ole jaksanut lukea niistä kuin muutaman.
      Lisäisin pari ruokaa, jotka eivät osuneet silmiini lukemissani viesteissä. Ehkä ne ovat joissain muissa mainittu.

      Eli kaalilaatikko keitettyjen perunoiden kera, tai ilman. Laatikkoon reilusti siirappia ja pinnalle paljon amerikanpekonisiivuja, joista tulee laatikkoon maukasta rasvaa. Siivut voi laittaa paistamisen loppuvaiheessa, jotteivät kärtsää aivan koppuraisiksi.

      Toinen ruoka olisi kaali-makarooni-pekonimuhennos, joka tehdään kattilassa. On nopeahko tehdä ja suussasulavan hyvää.

      Maittava ruoka on myös lasagne jauhelihakastikkeella valmistettuna.

      Valitat ruokamenojen suuruutta. Mahdatkohan ostaa ruokatarvikkeet jostain kalliista kaupasta? Vertailetko hintoja? Annan sinulle vihjeen, että ostat jatkossa ruokasi Lidlistä, mikäli mahdollista. Siellä ruoka on hyvää ja huomattavasti edullisempaa kuin muualla. Esim. hyvä amerikanpekoni maksaa n. 7,07€/kg, kun se muualla on helposti tuplahintaista. Itse ostin sitä pari viikkoa sitten monta kymmentä pakettia (á 140 g) pakastimeen, kun se oli tarjouksessa. Rasvaton maito maksaa 64c/L ja kevytmaito 67c/L.

    • peukalo keskellä käm

      Täälläkin ongelmana joskus "mitä tänään syötäisiin"..
      Mutta tavallisempia mitä meillä on:

      1. Makaroonilaatikko tai mössö
      2. Perunat ja jauhelihakastike (ja kastiketta jää aina yli niin seuraavana päivänä yleensä kiekuramakaroonia sen kanssa)
      3. Spagettia yleensä rakettispagettia ja valmis spagettikastikejauhe kaupasta, mihin lisään jauhelihan
      4. Kalakeitto (ostan seitipaloja pakasteesta tai lohipaloja)
      5. Jauhelihakeitto
      6. Hernekeitto
      7. Muussi ja kalapuikot/pinaatti-tai porkkanaohukaiset tai nakkeja
      8. Karjalanapaisti ja muussi
      9. Lohkopottuja ja lihapullia
      10. Ranskalaisia ja kalapuikkoja
      11. Simpukkapasta ja jauhelihamaustettuna creme bonjour cuisine(nämä sekasi)
      12. Muussi ja jauhelihakastike
      13. Pottuja, ruskeakastike ja oma tekoset jauhelihapihvit tai lihapullat
      14. Pottuja ja kanankoipia
      15. Riisiä, broilerinsuikaleita (parhaimmat meidän mielestä hunajamarinoidut)


      Ja sitten teen salaatteja, porkkanaraastetta..ja joihinkin laitan herne,maissi, paprikaa sekaan, kermaa tai valmis kastikkeita ym..

    • nipnip

      Oletkin saanut jo paljon vastauksia. Tässä yksi mun nopeista lempilaatikoista:

      1 iso pussi perunasipulisekoitusta
      2-3 valkosipulinkynttä
      3 pientä tetraa ruokakermaa (meillä käytetään rainbow 15%)
      ihan reippaasti suolaa (niinkuin perunaruokiin yleensäkin)
      mustapippuria

      Koko komeus niine hyvineen uunivuokaan, perunasipulitkin jäisinä. Jos laitat kylmään uuniin, niin kypsennysaika on n 1,5 tuntia, muuten tunnin verran 175-200 asteessa. Sekoita puolessa välissä.

      Supernopea tehdä ja hyvää vielä ylihuomennakin. Tosi hyvää saarioisten kasvispyöryköiden kanssa.
      Tsemppiä!

    • söpis sami

      Mutta mihin jäi esimerkiksi nämä herkku ruoat kuin hernerokka, Maksaloota, Janssonin/kinkkukiusaus?? :)

      • minäkkin

        Joo itsetehty hernekeitto on HALPAA ja hirmu hyvää!


    • Gregor C.

      Tee vaikka itämainen ruoka tähän tapaan:

      Kuori ja suikaloi pari porkkanaa, yksi paprika, puolikas purjo, pieni sipuli ja muutama reilunkokoinen herkkusieni. Paista marinoimattomia kanansuikaleita rasvassa kuumalla pannulla kunnes ovat melkein kypsiä. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla. Poista kana pannulta ja laita tilalle yllä luetellut vihannekset. Parin kolmen minuutin jälkeen heitä kanat takaisin ja kaada päälle kastike, joka sisältää kolme desiä vettä, kanaliemikuution, puoli desiä soijaa, puoli desiä sokeria, kaksi rkl etikkaa ja kaksi rkl maissijauhoja. Kun on muutaman minuutin kiehunut niin on valmista. Lisäväriä saa laittamalla mukaan chiliä, inkivääriä ja/tai sitruunamehua. Hyvvee on.

    • En ole ylimielinen?

      1. Kaviaari
      2. Kaviaari
      3. Kaviaari
      4. Kaviaari
      5. Kaviaari
      6. Kaviaari
      7. Kaviaari
      8. Kaviaari
      9. Kaviaari
      10. Kaviaari
      11. Kaviaari punaviinikastikkeella
      12. Kaviaari kermakastikkeella

    • Poro ja Peukalo

      Hei kiitos kaikille, tuli nälkä lukiessa:)! Ja erityiskiitos Maariamuijalle ja Maikki-äidille myös elämäntilanteeni kommentoinnista, avasitte silmiäni.

      Kesällä kävin näitä lukemassa ja keräsin uusia ehdotuksia "menuuksi", johon nimesin ruoat ja kuvitin ne. Heitän menuun lapsille silloin tällöin kauppareissua suunnitellessa tyyliin: mitäs toivoisitte ensi viikolla syövänne? Ja käytän sitä myös verestämään omaa muistiani mielikuvituksen lopahtaessa. Nyt voisikin taas keräillä menuuseen uusia vinkkejä...

      Ruokalistaamme on kuin onkin tullut uutta aiempien ruokien lisäksi.
      - Erityisesti wokki: yleensä pakastewokki kanaa, kalaa tai tofua, mausteet, perunaa suikaloituna. Yhä useammin olen kuitenkin alkanut pilkkomaan vihannekset ja juurekset ihan itsekin...
      - chili- tai yrttiveneperunat: perunat pestään ja lohkotaan( kuorineen), uunipellille, sivellään ruokaöljy mausteseoksella, uuniin 225 asteeseen n. 20 minuutiksi tai kunnes kypsiä. Lisäkkeenä ruokaisa salaatti (jossa jäävuorisalatti oikein pieneksi pilkottuna jotta maistuu lapsillekin:))
      - pizza, siis itsetehty. Taikinan voi tehdä vaikka edellisenä iltana tai aamulla ennen töihinlähtöä ja laittaa jääkaappiin nousemaan. Pohjaksi käy vaikka eilinen tomaattipohjainen kastike täytteet ja juustoraaste.
      - wrapit! Ostan kaupasta valmiina, laitan pakastimeen, sitten sulatan juuri täsmämäärän kuumentamalla mikrossa, täytteeksi käy mitä vaan seuraavalla idealla: jotain proteiinipitoista, jotain salaattia, salsakastiketta ja mielellään kermaviiliä tai raejuustoa. Jokainen kokoaa lautaselle haluamansa kokoonpanon ja käärii wrapiksi. Nuo jonkun mainitsemat letut toimivat varmasti kuten nämäkin, ehkä myöhemmin teen jopa nekin itse.
      - esim linssipateeta, jota voi laittaa lisukkeeksi ruoan kera.
      - olen lisännyt myös jälkiruokia ja salaatteja osaksi ruokailuamme, sekä mm. raejuustoa ja pakasteherneitä.
      - välipalanaposteltavaksi olen googlettamalla mm. löytänyt hyviä myslipatukkaohjeita, suosittelen!

      Seuraavaksi aion kunnostautua ainakin erilaisissa uunipaistoksissa: kiusaukset, padat, laatikot... Paellat, munakkaat. Karjalanpaisti. Opeteltavaa ja kokeiltavaa tosiaan riittää. Voisin kokeilla sitä ruokaisaa pannukakkuakin, kanaa riisipedillä...

      On kannattanut uhrata ajatuksia ja hieman vaivaa ruokailumme eteen. Olen löytänyt iloa ruoanlaittoon, syömme monipuolisemmin ja varmasti terveellisemmin ja ne ruokakulutkin ovat pienentyneet radikaalisti. Kaikki ihan paremmasta suunnittelusta johtuen.


      Ja löysinpä muuten siitä kaviaaristakin aika kivan vinkin: kaviaaria voi pakastaa esim. jääkuutiomuoteissa. Siitä voi herkkunälän iskiessä ottaa sopivia annoksia sulamaan ja tehdä esim. leipäkuutioita, päälle kaviaaria yms -nam:)

      • minunruoka

        12. meidän käyttämää perusruokaa (näitä olikin kiva miettiä):

        1. Pellillinen pizzaa (itse tehty pohja ei maksa mitään) tuoresalaatti
        2. Lasagne tuoresalaatti
        2. Makkarakeitto näkkileipä
        3. Kana-nuudeli-kookoskeitto
        4. Riisi ja Uncle ben`s kastike kana tuoresalaatti
        5. Pyttipannu paistettu kananmuna (krapularuokana, joskus muutenkin)
        6. Perunamuusi (itse tehty perunoista) ja jauhelihakastike tai kyljykset viherpippurikastike
        7. Kirjolohi tai itse kalastettu kala tuoresalaatti
        8. Pelkkä katkarapusalaatti tai fetasalaatti
        9. Spagetti ja jauhelihakastike
        10. Keitetyt perunat ja makkarakastike keitetyt vihannekset
        11. Sienikeitto
        12. Riistaruuat (esim. riistakäristys ja lohkoperunat puolukkahillo)

        Meillä on oikeastaan aina jonkinlainen salaatti ruoan kanssa ja se on lautasesta puolet. Kannattaa salaateissakin tehdä eri variaatioita kausituotteiden mukaan. Me käytetään tosi paljon salaateissa sekaisin niin hedelmiä kuin vihanneksiakin. Ei käytetä salaateissa juurikaan valmiita kastikkeita, vaan maustan kastikkeet, sitruunalla, balsamicolla, valmiilla salaattimaustejauheella, öljyllä , siemenillä ja aurinkokuivatuilal tomaateilla. Moni pitää salaatteja tylsinä ja pahoita, mutta itse kyllä himoitsen salaatteja :) Nyt syksyllä/alku talvella vihannekset alkaa olemaan tietty vähän kalliimpia, mutta terveellisiä. Leipänä oikeastaan aina ruisleipää. Joskus vaaleeta "pullaleipää" ja tsazikia tai jotain tuorejuustoa. Tuon listan mukaiset ruuat on ainakin nopeita valmistaa, lukuunottamatta riistaruoka.


    • Kotikokitar

      1. Tonnikalapasta
      2. Riisi-broilerivuoka
      3. Wokki (mitä vaan kaapista sattuu löytyy)
      4. Kaalipata
      5. Hernekeitto (ei purkista)
      6. Chili con carne
      7. Kanasalaatti
      8. Perunamuusi lihapullat
      9. Makaronilaatikko
      10. Lohivuoka
      11. Kalakeitto
      12. Kotona tehty pitsa

    • jotain noin

      Tee ruoat itse..

      kiusaus kinkku jauheliha tai broiler
      hernekeitto
      risotto
      lämpimät leivät
      paistettu kala perunat eri tavalla
      puurot marjasilmällä
      pihvit jauhelihasta tai jauhetusta kalasta peruna eri tavoin
      Nokkoskeitto keitetty muna
      Keitetyt perunat kananmunakastike
      suolaiset lätyt eli täytetyt yleensä jauhelihamuhennoksella
      Spagetti jauhelihakastike
      uunissa paistettu liha possu tai muu
      Munakas vihannekset täytteenä..

    • ääkänkääkkä

      jauhelihasoppa-mureke lohikiusaus itse kylmäsavustetusta makaroniloota naudanpaisti possunpaisti erimuodoissa hailit erimuodoissa ahvenfileet itse pyydettynä ja juuri ostin muutamankilon hirven ulkofilettä ja laitoin pakkaseen niistä tulee monen monta pihvinautintoa talven mittaan broilerin fileet eritavoin uunipata eritavoin ja välillä on 'leipäpäivä' kun ei viitsi mitään valmistaa, tuoreelle leivälle eri leikkeitä ja kasviksia runsaasti ja piimää päälle, siinä se.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      144
      8299
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      46
      2268
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      26
      2132
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      95
      1728
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      181
      1667
    6. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      32
      1467
    7. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      108
      1093
    8. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      5
      1019
    9. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      53
      1005
    10. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      870
    Aihe