PIKA-APUA! Nurmikon teko huomenna

peukalo_ei_viherrä..

Nyt neuvokaa ensikertalaista nurmikon tekemisessä.

Tausta; savinen maa on päässyt tiivistymään liikaa ja sammalta on nurmen seassa paljon. Lisäksi nurmikko on montuilla ja osittain hävinnyt kokonaan. Kannot & kivet on kaivettu pois. Olen vuokrannut puutarhajyrsimen, ja aion huomenna kääntää koko alueen nurin. Lisäksi on tilattu reilusti multaa, jossa on seassa jonkin verran hiekkaa. Ja apuna on myös kunnon jyrä. Eli näillä mennään. Neuvokaa, jos menee vikaan;

Jyrsinkö ensin vanhan maan nurin ja sitten lisään joukkoon kalkkia & apulantaa ja uutta multaa, ja tämän jälkeen uusi sekoitus? Vai kannattaisi vanha maa jyrsiä ja kalkita & tiivistää ja laittaa sen päälle uutta multaa kerros, joka jyrätään sitten?

Ja sitten tasataan tiiviiksi jyrällä ja kylvetään siemenet? Mistä tiedän, miten paljon siemeniä tulee laittaa?

Siemenet haravoidaan kevyesti maahan ja jyrätään uudestaan?

4

2480

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puuta heinää

      Mie tekisin homman näin:
      Vanha nurmikko jyrsitään kunnolla rikki. Pahimmat monivuotisten rikkakasvien (esim. voikukka) juurakot kerätään pois, kaikkia tuskin pois saa. Sitten levitetään reilusti kalkkia. Pahimmat painanteet ja kuopat voi korjailla tässä vaiheessa. Seuraavaksi paksu kerros uutta multaa pintaan. Mullan pinta muotoillaan haravalla tasaiseksi ja pintakallistukset kohdalleen, eli niin että sadevedet valuu talosta pois päin tontin laitoja tai ojia kohti. Tämän jälkeen lannoitus ja siementen kylvö. Lopuksi jyrätään.
      Jos uusi multakerros on paksu ja kävellessä upottavan pehmeä, voi jyräyksen suorittaa myös ennen kylvöä. Tällöin näkee jääkö pintaan painanteita ja tarvitseeko johonkin kohti lisätä multaa. Jyräyksen jälkeen mullan pinta kannattaa kevyesti harata, sitten lannoitteet ja siemenet. Ja vielä jyräys, niin siemen painuu mullan pintaan kiinni. Sitten vain sateita ja itämistä odottelemaan. Parissa viikossa pitäis alkaa vihertää jos olosuhteet on hyvät.
      Kylvömäärä on 3-4 kg siementä sadalle neliölle, ellei siemenpussin kyljessä toisin sanota. Käytännössä se on yhtäkuin 1-2 kourallista neliölle.

      • dolomiittikalkit

        kilo per neliö ei ole ollenkaan liioittelua vaikka tuntuu suurelta määrältä. Raekalkki voi olla kallista riippuen tarvittavasta määrästä mutta pölymuotoista saa satasella tonnin. Kalkkia ei periaatteessa voi laittaa liikaa kun liika ei aiheuta vahinkoa(toisin kuin lannoitteissa). Kalkissa on se etu että se hillitsee joitakin rikkakasveja, sammalen lisäksi.

        Lannoittamisen tekisin varovasti sitä voi kyllä lisätä myöhemmin mutta pois ei saa. Laittaa vaikka ensi keväänä lisää jos on tarpeen


      • Gardener
        dolomiittikalkit kirjoitti:

        kilo per neliö ei ole ollenkaan liioittelua vaikka tuntuu suurelta määrältä. Raekalkki voi olla kallista riippuen tarvittavasta määrästä mutta pölymuotoista saa satasella tonnin. Kalkkia ei periaatteessa voi laittaa liikaa kun liika ei aiheuta vahinkoa(toisin kuin lannoitteissa). Kalkissa on se etu että se hillitsee joitakin rikkakasveja, sammalen lisäksi.

        Lannoittamisen tekisin varovasti sitä voi kyllä lisätä myöhemmin mutta pois ei saa. Laittaa vaikka ensi keväänä lisää jos on tarpeen

        puuta heinää kirjoitti hyvän ohjeen, mutta täydennän hieman:

        Kylvössä on on oltava tarkka, ettei kylvä siemeniä liian tiheään, eikä myöskään liian harvaan: Liian tiheä kylvös tukehduttaa itämisen ja liian harva taas ei ole järin kaunis. Ja huomio mahdollinen tuuli. Kylvä aina myötätuulen - EI vastatuuleen. Parhaan kylvötuloksen saa kylvökoneella, jota voi tiedustella siemenmyyjiltä.

        Kasvualustan kuivuminen on tähän aikaan vuodesta suurimmillaan, joten on äärimmäisen tärkeää muistaa kastella vastakylvetty nurmi, jotta se alkaa paremmin kasvuun. Kastelua on syytä jatkaa elokuulle asti, ellei sateita satu tulemaan useina päivinä peräkkäin.


    • Määmi

      Miten olisi parasta uusia vanha nurmikko ? Olen sen kääntänyt lapiolla ja nyt pitäisi vielä haravalla ottaa paakut ja juuret pois. Kannattaako laittaa vedenlläpäisevää kangasta väliin ja sitten multakerros päälle. Entä lannoite tai kalkkia,. paikka on aurinkoinen ja sammallta on ollut entisessä ? Tartteeko enää jyrätä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe