Lääkis vs Kauppis

hmhmhhpphasd

Kauppatieteen maisteri vs Lääketieteen lisensiaatti(ja myöhemmin erikoistuminen), kumpi saa keskimäärin suurempaa palkkaa? Kummalla tulee olemaan uralla paremmat "etenemismahdollisuudet"?

Minulla on ongelma, tulisi päättää kumpaan tiedekuntaan hakisin jatko-opiskelemaan. Kauppiksessa luultavasti yrittäisin rahoitukseen sillä eikö se "paras" kauppiksen linjoista ole? KTM tai LL -tutkinnon jälkeiseltä elämältä toivoisin 1) rahaa 2) arvostusta, "statusta" sekä 3) jonkinlaista iloisen täyttymyksen tunnetta(=henkilökohtaista elämässä onnistumista)

Nyt esitän teille arvoisa Kauppakorkeakoulu ja kauppatieteet alafoorumilla lurkkaava väki: kummassa tiedekunnassa tavoitteeni täyttyisivät paremmin? Kysymykseen vastatakseen toivoisin, että vastaajalla on esim. empiiristä tietoa, eikä pelkkää mutua. Lisäksi koittakaa olla puolueettomia.

Pian on aika päättää tulevaisuudesta ja tämän ongelman ratkaisu on ensiaskel korkeuksiin.
ps. olen 19v ja vielä toistaiseksi lukiossa

4

3106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jeesusmmmhhp

      Pieni virhe tuli: tosiaan tämähän ei ole alafoorumi "Kauppakorkeakoulu ja kauppatieteet" - vaan kauppatieteellinen tiedekunta. Alunperin saattoi tulla sekaannus sillä olin luullut kauppakorkeakoulua yliopistoksi, eikö se ole amk?

      Mutta vastatkaapahan kysymykseen.

      • Ekonomi

        Ensimmäiseen kysymykseen: Lääkärit saavat enemmän palkkaa. Lääkäreiden peruspalkka taitaa olla noin 5000e/kk, mutta lääkärit saavat kaikenmaailman lisiä, joten palkka nousee helposti 6000-7000e/kk ja miksei reippaasti ylikin 7000e. Riippuu tietysti työskenteleekö lääkäri julkisella vai yksityisellä puolella ja onko erikoistunut.
        Ekonomien keskipalkka on noin 5300e/kk, ilman tulospalkkioita. Täytyy kuitenkin huomata, että ekonomeja on monia korkeapalkkaisissa johtotehtävissä, joka nostaa keskipalkkaa, joten mediaanipalkka on paljon kuvaavampi. Ekonomien mediaanipalkka on noin 4500e/kk, ilman tulospalkkioita sekin.

        Saattaa siis olla, että ekonomit ja lääkärit tienaavat likimain saman verran, riippuu ihan kuinka paljon työskelee ja missä. Huomioitavaa on kuitenkin myös se, että lääkäri saa varmemmin korkeaa palkkaa ja työllistyminen on varmempaa kuin ekonomilla. Alle puolet ekonomeista kuitenkin tienaa alle 4500e/kk (ilman tulospalkkioita).

        Tuohon "etenemiseen" en oikein osaa sanoa mitään, koska en tiedä lääkärien "etenemismahdollisuuksista". Tämän heitän ihan mutu-tuntumalla, että ekonomilla on paremmat etenemismahdollisuudet, ainakin siinä mielessä, että työnkuva voi vaihdella paljon. Lääkäreillä "eteneminen" tuo varmasti lisää palkkaa, mutta työnkuva ei välttämättä muutu niin paljoa kuin vaikkapa ekonomilla. Tämä siis ihan vain maalaisjärjellä.

        Olen samaa mieltä, että jos kauppakorkeaan meinaa, niin rahoitus on hyvä pääainevaihtoehto. Tietysti kannattaa lukea sitä pääainetta, mikä itseään kiinnostaa. En osaa sanoa onko se jollakin tapaa "paras", mutta rahoitusta/laskentatoimea lukeneilla on jotain konkreettistakin osaamista valmistumisen jälkeen, kun vrt. esim. johtamista ja organisointia pääaineena lukeneita. Käsittääkseni rahoitusta pääaineena lukeneet tienaavat myös eniten, muistaakseni esim. Helsingin kauppakorkeakoulusta 2003 valmistuneet rahoituksen lukijat tienasivat viiden työvuoden jälkeen keskimäärin 5500e/kk, joka on melko paljon, ottaen huomioon työvuosien määrä.

        Lääkäriksi opiskelu on varmasti haastavampaa kuin ekonomiksi. Lisäksi lääkärit lukevat enemmän; KTM on 300 op ja lääketieteen lisensiaatti 360 op, eli mitä todennäköisemmin lääkäriksi luet kuudessa vuodessa ja ekonomiksi viidessä vuodessa. Lääkärit eivät käsittääkseni kyllä tee gradua ollenkaan.

        Rahaa saat siis molemmissa ammateissa, mutta lääkäriä todennäköisemmin arvostetaan enemmän. Ei kuitenkaan kannata valita ammattiaan muiden mielipiteiden perusteella. Sinun täytyy yksinkertaisesti valita, kumpi sinua kiinnostaa enemmän. Valitsit kumman tutkinnon tahansa, kannattaa olla ylpeä siitä, jos sen saa suoritettua loppuun. Se on mm. sitä haluamaasi onnistumista. Valintaasi tehdessä kehoitan muistamaan myös sen, mitä työtä teet valmistuttasi. Lääkäriksi kouluttautumisessa on se hyvä sekä huono puoli, että saat varmasti töitä, mutta työ on varmasti samanlaista, siis siinä mielessä, että sitten olet lääkäri ja hoidat ihmisiä. Ekonomiksi kun luet, sinulla on erittäin paljon valinnanvaraa, mitä työtä teet ja missä (esim. taloushallinnossa, markkinoinnissa jne). Tässä kuitenkin riskinä se, että löytyykö sitä mieluisaa työpaikkaa.

        Kauppakorkeakoulu on yliopistotasoinen koulutus, ei AMK. Kauppatieteellinen tiedekunta ja Kauppakorkea eroavat vain siten, että kauppatieteellinen tiedekunta on yliopistossa, jossa voi opiskella muutakin. Kauppakorkeakoulu on oma yksittäinen koulu(=yliopisto), jossa voi opiskella vain kauppatieteitä. Kuitenkin nykyään nämä "vanhat" kauppakorkeakoulut kuihtuvat, esim. Helsingin Kauppakorkeakoulu on nykyään Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu. (En ymmärtänyt tuota edellistä viestiä, joten pistin selvyytenä vain)

        Kuitenkin, jos jompaa kumpaa sinulle pitäisi suositella, suosittelisin lääkistä. Oletan, että sinua kiinnostaa oikeasti lääkärin hommat (eli ihmisten auttaminen jne.), koska sitä pidät varteenotettavana vaihtoehtona. Lääkärinä työskenteleminen todennäköisesti tyydyttäisi paremmin noita tarpeitasi. Eli jos rahkeet riittävät, niin ei kuin lääkikseen.

        Muistan itsekin miten olin lähes koko lukioajan halunnut lääkäriksi. Punnitsin pitkään juuri näitä kahta samaa vaihtoehtoa, kunnes viimeisenä vuotena tulin tulokseen, että kauppatiede on enemmän minua varten ja kiinnostaa enemmän. Päivääkään en ole valintaani katunut, vaikka ei vertailukohdetta sieltä lääkiksestä olekaan. :-)


    • fgnfgn

      Noiden mainitsemiesi tavoitteiden (ensimmäisenä tulee raha ja arvostus ja etenemismahdollisuudet) perusteella hae vaan sinne kauppakorkeaan. Se taitaa olla enemmän se juttu mikä sua tulee tyydyttämään. Pahoittelen, jos tulkitsin väärin.

      Ja edelliselle kommentoijalle: Oikein hyvä tiivistys. Lisäisin vielä, että lääkärin ammatti voi olla mitä tahansa lääkefirman pomosta tai terveyskeskuslääkäristä tutkijaan, joka ei juuri potilaita livenä tapaa.

      En todellakaan väitä, että lääkärinä oleminen olisi yhtään parempaa kuin ekonomi, mutta kyse on luonteesta. Jotenkin toivoisi, että lääkikseen hakija mainitsisi hiukan muitakin arvoja kuin nuo edellä mainitut. Jos ne ovat tärkeintä, missä siis ei ole mitään vikaa, kannattaa hakeutua kaupalliselle alalle.

      Enkä siis myös ala turhia jeesusteleen. Toki varmasti jokainen meitä lääkisläisistäkin pitää siitä se, että ammatti on arvostettu ja hyväpalkkainen.

    • lääket. yo.

      Hae suosiolla ekonomikoulutukseen. Lääkis on kauppatieteisiin nähden huomattavasti vaativampi koulu ja oppiminen ei pääty edes LL-tutkintoon: edessä vielä erikoistuminen, mahdollinen väitöskirja jne. Harva ekonomi tekee edes väitöskirjaa, mutta työkokemus on sitäkin tärkeämpää. Lääkäriksi taas pääsee erinäisiin takahikiän terveyskeskuksiin kunhan puhuu suomea ja on saanut LL-paperit taskuunsa.

      Arvojesi perusteella et ehkä ole hyvää lääkäriainesta. Useimmille lääkäreiksi haluaville ovat tärkeitä mm. ihmisten auttaminen, ihmissuhteet, kärsimysten lievittäminen tai aito kiinnostus ihmisen biologiaan. Toki myös lääkäreille hyvä palkka ja alan arvostus ovat mieleen, mutta eivät yleensä ainoita syitä alalle hakeutumiseen. Mieti mielessäsi: tulisiko sinusta parempi lääkäri vai ekonomi?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8336
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2539
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1929
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe