Ystävällinen vai vihamielinen ele?

saltimbocca

Mikäs siinä on kun viheltelen kanarialinnulleni vaimeasti niin se yrittää nokkaista minua? Lisäksi jos häkin kaltereiden läpi viheltelen niin se saattaa myös levitellä siipiään ja pitää nokkaansa auki koko ajan, välillä päästellen kovan PI-äänen. Onkohan sillä vihamielinen vai ystävällinen asenne minuun? Muuten se on "semikesy", ei varsinaisesti pelkää minua mutta ei välitä juurikaan sormella istumisesta tms. Laulu-uransa tähden uskon kyseessä olevan uroskanaria, ikää jotain 2½-3 vuotta.

6

494

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 27

      Veikkaan, notta se on vihainen ele, jotenkin tuli se mieleen että lintusi ehkä saattaa pitää sinua kilpailiana kun viheltelet sille ja yrittää häätää sinua pois alueeltaan.

    • Minniggg

      .. Ja paljon.

      Tässä on ensin kylmä totuus:
      Äärimmäisen harvoin pienistä linnuista saa aikaan noin agressiivisia, olet ilmeisesti tehnyt sille sen mielestä todella paljon pahaa ja se pistää pienen henkensä pantiksi jotta saisi sinut pois sen kodin, ainoan turvapaikan, häkin läheltä.
      Sanoit ettei lintu välitä kovin paljon sormella istumisesta? No, linnut eivät tule sormelle itsenäisesti jos ne eivät pitäisi siitä. Ja jos pakotat.. Noh, ne todellakin alkavat pelkäämään ja inhoamaan sinua, joten on turha kysyä muutaman toiston jälkeen miksi lintu ei pidä sinusta.

      Nokan availeminen, siipien levittäminen ja ääntely vaatii yllättävästi ÄÄRETTÖMÄN paljon varsinkin normaalisti TODELLA säyseältä pikkulinnulta kuten kanarialta. En ole ikinä kuullut kanarialinnun tai peipon olevan agressiivinen - oikeasti, olen aktiivijäsen ollut lemmikkilintu yhdistyksessä vuodesta 2007 ja IKINÄ en ole kuullut että pikkulintu käyttäytyisi mitenkään agressiivisesti vaikka sitä olisi hakattu. Varsinkin jos lintu ei ole käsinruokittu, ja kanarioitahan ei tietääkseni käsinruokita suomessa, ja huomaisit sen kyllä jos lintu olisi niin kesy - käytännössä siis lintu on valmis taistelemaan kanssasi kuolemaansa asti saadakseen sinut pois.

      Sitten mitä voit tehdä asialle:
      Sinun täytyy saada nyt peruttua kaikki pakottamiset ja kauheat asiat mitä olet linnulle tehnyt. Näytä ettet ole sille enään uhka. Tosin näin ääri-tapauksessa en osaa yhtään sanoa kuinka kauan siihen menee ennenkuin lintu edes jollakin pienellä tasolla luottaisi sinuun, tuskin kokonaan enään ikinä, mutta voit hyvin yrittää.

      Pääsääntöisesti sinun täytyy vähentää kaikki linnun mielestä huonot kokemukset itsestäsi NOLLAAN. Et koske lintuun jos se ei halua, et koske häkkiin jos se ei halua, etkä varsinkaan huomioi sitä jos se ei halua. Anna linnun olla rauhassa mahdollisimman pitkään, kuitenkaan eristämättä sitä totutusta paikasta pois. Eli ei tarvitse lukita johonkin huoneeseen, vaan antaa olla normaalissa paikassaan n. viikon, mutta ilman stressin lähteitä kuten viheltelyäsi.
      Toinen juttu on, että korvaat kaiken negatiivisen kokemuksen jonka olet siis vähentänyt täysin nollaan, positiivisilla assosiaatioilla sinuun. Onko linnulla jokin herkku jota se rakastaa yli kaiken, esim. hirssi? Syökö se sitä kädestäsi? Jos syö, tarjoat sitä joka kerta kun kävelet ohi tai tulet muutamaksi sekunniksi paikalle. Lintu näkee sinut namikaverina jonka läsnäoloa kannattaa odottaa!
      Jos lintu ei syö kädestä, voit aina paikalle tullessasi asettaa hirssin kaltereiden väliin josta lintu saa tulla hirssiä hakemaan. Jos lintu häätää sinua jo siinä vaiheessa kun olet häkin lähellä, sinun täytyy kääntyä heti pois kun lintu käyttäytyy agressiivisesti. Lintu saa itsevarmuutta ja alkaa luottamaan sinuun, ja se ymmärtää ettei sen tarvitse sinua pelätä kun olet lähellä, sillä se saa sinut heti pois kun se tuntee olonsa stressaantuneeksi tai se alkaa pelkäämään.

      Älä odota että muutos tapahtuisi nopeasti, että stressaavasta, pelkäävästä ja hermorauniosta linnusta tulisi viikossa kiltti, kädelle kipuava kaveri. Siihen voi mennä parikin kuukautta ennenkuin suuria muutoksia pelkässä käyttäytymisessä alkaa näkymään, jonka jälkeen voidaan vasta alkaa harjoittelemaan pikkuaskeleilla kesyttämistä - joka tosin tuskin enään loppuun asti onnistuu. Agressiivisuus tosin pitäisi vähentyä parin viikon aikana niin, että saat tulla jo linnun lähelle rauhallisesti ilman että se alkaa puolustamaan itseään.

      Onnea teille kuitenkin :)

      • saltimbocca

        Yksi huomio mikä minusta tuntuu mainitsemisen arvoiselta on se, että lintu ei siis ala nokkimaan jos tulen lähelle kun olen hiljaa. Se vain tapittaa minua jos tulen häkin lähelle mutta aloittaa "riehumisen" siinä vaiheessa jos imitoin linnunääniä.


      • Minniggg
        saltimbocca kirjoitti:

        Yksi huomio mikä minusta tuntuu mainitsemisen arvoiselta on se, että lintu ei siis ala nokkimaan jos tulen lähelle kun olen hiljaa. Se vain tapittaa minua jos tulen häkin lähelle mutta aloittaa "riehumisen" siinä vaiheessa jos imitoin linnunääniä.

        Emojen ruokkima, täysin lintuna itseään pitävä, sata kertaa sinusta pienempi eläin tietää että se on lintu, ei se tyhmä ole - usko minua. Ja se siis tietää myös että sinä olet täysin eri laji. Käsinruokitun kohdalla saattaisi se pitää sinua kilpailijana jostakin kumman syystä, JOS sillä olisi lintukumppani ja pesintä menossa, muuten edes suurimmat papukaijat eivät pidä ihmistä kilpailijana, oikeastaan lähestulkoon 90%:sti aina vain uhkana, pesänryöstäjä tms. Linnut, koosta huolimatta, ovat hyvinkin älykkäitä, eivätkä mene milloinkaan sekaisin lajistaan.
        Lisäksi koska kilpailijana olohan tarvitsee aina kohteen jota lintu sitten suojelisi kilpailijalta, ja sinullahan oli vain yksi lintu, tämä mahdollisuus on täydellisesti kuollut ja kuopattu.

        Huomion arvoista on myös se, että kanarialinnut ovat henkeen ja vereen parvilintuja. Ne eivät missään nimessä halua olla tai edes kykene toimimaan normaalisti yksin, niitä ei ole RAKENNETTU yksineläjiksi. Niillä on äänet ja ominaisuudet jotka on luotu parvilinnulle, kuten mieletön kyky sopeutua satojen erilaisten yksilöiden parveen ilman mitään riitaa. Toisin kuin suurimmille papukaijoille, kanarioille sekä mm. undulaateille, peipoille, ruusukaijasille ja neitokakaduille ei ole luonnollista alkaa toista saman lajista hylkimään, vaan ne mielellään ottavat mahdollisimman paljon lintuja parveensa, kunhan tilaa on riittävästi myös itselleen (lähinnä neitsikoilla).

        Jotkut ominaisuudet myös VAATIVAT parvea, kuten pienikokoisuus - saalistajalla on pienempi todennäköisyys kyetä tähtäämään hyökkäys yhteen kanariaan kun lintuja on satoja ja ne vilisevät puissa tai taivaalla tasaisena, keltaisena verhona. Mutta jotta tämä parvi toteutuisi, näille pikkulinnuille on luotu se suunnaton, luonnollinen stressi, mikäli parvea ei ole saatavilla. Tämä ajaisi luonnossa yksilön turvallisesti takaisin johonkin parveen, vaikka väliaikaisesti toisen saman kokoisen lajin, ja niin "luontoäiti" varmistaa terveen yksilön selviämisen.
        Näin ollen, olisihan se siis äärettömän tyhmää jos kanarialintu alkaisi viheltelystä ajamaan sinua pois siksi, että sinä viheltäisit paremmin kuin se. Eihän parvi pysyisi luonnossakaan kasassa yhtään. Toki omaa naarasta täytyy sitten puolustaa kun sellainen on, mutta syyt olla agressiivinen ihmiselle ja toiselle kanarialle, ja kehonkieli näissä, on TÄYSIN eri.

        Ihmisen kanssa jos kanarialintu käyttäytyy agressiivisesti, lintu on niin täynnä pelkoa yhdistettynä vihaan että se pistää kirjaimellisesti viimeisen kamppailun pystyyn suurempaa eläintä vastaan. Kyllä se tietää että yhdellä huitaisulla sen elämä on pelattu. Tämä on hyvin äärimmäistä ja harvinaista kanarialta.
        Toista kanariaa kohtaan ei ikinä olla noin agressiivisia, vaikka olisi oma naaras ja kilpakosija. Sillä kyse ei ole elämästä ja kuolemasta, ellei sitten pönttöä ja poikasia puolusteta. Yleensä pelkkä äkkinäinen lähestyminen toista lintua kohtaan riittää, johon yhdistetään silloin tällöin nopeaa nokalla koskemista (ei yritetä kuitenkaan vahingoittaa, ellei edelleenkään ole kyse elämästä ja kuolemasta), ehkä vähän siipiä räpytellään nopeasti jos näytetään että ollaan tosissaan. Kohtaus on ohi parista sekunnista muutamaan, joskus jahtaamista häkin ympäri voidaan tehdä, mutta sekin on jo harvinaista. Säyseitä lintuja kun ovat.

        Olet paremmassa kohdassa kyllä mitä ajattelin, ettet niin huonossa jamassa vielä jolloin pelkkä läsnäolosi saa linnun kilahtamaan. Lintu siis tietää jo että se että olet rauhallisesti häkin lähistöllä ei tarkoita mitään pahaa, jolloin sen kohdan ohi voidaan hypätä kesyttämisessä. Mutta viheltely sytyttää välittömästi pelon linnussa jostakin syystä, ehkä siksi että huomioit sitä selkeästi, ja pikkulintu ei pidä suuren pedon huomiosta.
        Yleensä pelkoperäiset agressiot voivat myös pahentua monen kertaisesti jos linnulla on pieni häkki, koska sillä ei ole paikkaa mihin paeta kun tilanne käy epämukavaksi, ja se tuntee olevansa loukussa. Kanariallakin pitäisi olla suhteellisen suuri häkki, lakikin näin sanoo, mutta valitettavasti 99% eläinkaupoista eivät tiedä tai välitä siitä ja myyvät aivan liian pieniä häkkejä, jopa jyrsijähäkkien kokoisia, joka on AIVAN liian pieni kanarialle. Tämä vain siksi että varmistetaan myynti, ihmiset kun eivät itsekään tajua kuinka paljon kanarialintu tarvitsee tilaa - saatika seuraa. Eivätkä siten ostaisi sitten mitään jos kauppias latelisi että lintuja pitää olla lain mukaan 4, häkki lain mukaan näin iso ja se maksaakin heti 200 euroa.. Nyt he eivät saaneet sitä 300e, mutta saavat enemmän ihmisiä ostamaan yksinäisen, stressaavan kanarialinnun ja pikkupikkuhäkin.
        Laitonta? Kyllä.
        Mutta tuottavaa.

        Raha kumoaa valitettavasti aina lain.


      • Minniggg
        Minniggg kirjoitti:

        Emojen ruokkima, täysin lintuna itseään pitävä, sata kertaa sinusta pienempi eläin tietää että se on lintu, ei se tyhmä ole - usko minua. Ja se siis tietää myös että sinä olet täysin eri laji. Käsinruokitun kohdalla saattaisi se pitää sinua kilpailijana jostakin kumman syystä, JOS sillä olisi lintukumppani ja pesintä menossa, muuten edes suurimmat papukaijat eivät pidä ihmistä kilpailijana, oikeastaan lähestulkoon 90%:sti aina vain uhkana, pesänryöstäjä tms. Linnut, koosta huolimatta, ovat hyvinkin älykkäitä, eivätkä mene milloinkaan sekaisin lajistaan.
        Lisäksi koska kilpailijana olohan tarvitsee aina kohteen jota lintu sitten suojelisi kilpailijalta, ja sinullahan oli vain yksi lintu, tämä mahdollisuus on täydellisesti kuollut ja kuopattu.

        Huomion arvoista on myös se, että kanarialinnut ovat henkeen ja vereen parvilintuja. Ne eivät missään nimessä halua olla tai edes kykene toimimaan normaalisti yksin, niitä ei ole RAKENNETTU yksineläjiksi. Niillä on äänet ja ominaisuudet jotka on luotu parvilinnulle, kuten mieletön kyky sopeutua satojen erilaisten yksilöiden parveen ilman mitään riitaa. Toisin kuin suurimmille papukaijoille, kanarioille sekä mm. undulaateille, peipoille, ruusukaijasille ja neitokakaduille ei ole luonnollista alkaa toista saman lajista hylkimään, vaan ne mielellään ottavat mahdollisimman paljon lintuja parveensa, kunhan tilaa on riittävästi myös itselleen (lähinnä neitsikoilla).

        Jotkut ominaisuudet myös VAATIVAT parvea, kuten pienikokoisuus - saalistajalla on pienempi todennäköisyys kyetä tähtäämään hyökkäys yhteen kanariaan kun lintuja on satoja ja ne vilisevät puissa tai taivaalla tasaisena, keltaisena verhona. Mutta jotta tämä parvi toteutuisi, näille pikkulinnuille on luotu se suunnaton, luonnollinen stressi, mikäli parvea ei ole saatavilla. Tämä ajaisi luonnossa yksilön turvallisesti takaisin johonkin parveen, vaikka väliaikaisesti toisen saman kokoisen lajin, ja niin "luontoäiti" varmistaa terveen yksilön selviämisen.
        Näin ollen, olisihan se siis äärettömän tyhmää jos kanarialintu alkaisi viheltelystä ajamaan sinua pois siksi, että sinä viheltäisit paremmin kuin se. Eihän parvi pysyisi luonnossakaan kasassa yhtään. Toki omaa naarasta täytyy sitten puolustaa kun sellainen on, mutta syyt olla agressiivinen ihmiselle ja toiselle kanarialle, ja kehonkieli näissä, on TÄYSIN eri.

        Ihmisen kanssa jos kanarialintu käyttäytyy agressiivisesti, lintu on niin täynnä pelkoa yhdistettynä vihaan että se pistää kirjaimellisesti viimeisen kamppailun pystyyn suurempaa eläintä vastaan. Kyllä se tietää että yhdellä huitaisulla sen elämä on pelattu. Tämä on hyvin äärimmäistä ja harvinaista kanarialta.
        Toista kanariaa kohtaan ei ikinä olla noin agressiivisia, vaikka olisi oma naaras ja kilpakosija. Sillä kyse ei ole elämästä ja kuolemasta, ellei sitten pönttöä ja poikasia puolusteta. Yleensä pelkkä äkkinäinen lähestyminen toista lintua kohtaan riittää, johon yhdistetään silloin tällöin nopeaa nokalla koskemista (ei yritetä kuitenkaan vahingoittaa, ellei edelleenkään ole kyse elämästä ja kuolemasta), ehkä vähän siipiä räpytellään nopeasti jos näytetään että ollaan tosissaan. Kohtaus on ohi parista sekunnista muutamaan, joskus jahtaamista häkin ympäri voidaan tehdä, mutta sekin on jo harvinaista. Säyseitä lintuja kun ovat.

        Olet paremmassa kohdassa kyllä mitä ajattelin, ettet niin huonossa jamassa vielä jolloin pelkkä läsnäolosi saa linnun kilahtamaan. Lintu siis tietää jo että se että olet rauhallisesti häkin lähistöllä ei tarkoita mitään pahaa, jolloin sen kohdan ohi voidaan hypätä kesyttämisessä. Mutta viheltely sytyttää välittömästi pelon linnussa jostakin syystä, ehkä siksi että huomioit sitä selkeästi, ja pikkulintu ei pidä suuren pedon huomiosta.
        Yleensä pelkoperäiset agressiot voivat myös pahentua monen kertaisesti jos linnulla on pieni häkki, koska sillä ei ole paikkaa mihin paeta kun tilanne käy epämukavaksi, ja se tuntee olevansa loukussa. Kanariallakin pitäisi olla suhteellisen suuri häkki, lakikin näin sanoo, mutta valitettavasti 99% eläinkaupoista eivät tiedä tai välitä siitä ja myyvät aivan liian pieniä häkkejä, jopa jyrsijähäkkien kokoisia, joka on AIVAN liian pieni kanarialle. Tämä vain siksi että varmistetaan myynti, ihmiset kun eivät itsekään tajua kuinka paljon kanarialintu tarvitsee tilaa - saatika seuraa. Eivätkä siten ostaisi sitten mitään jos kauppias latelisi että lintuja pitää olla lain mukaan 4, häkki lain mukaan näin iso ja se maksaakin heti 200 euroa.. Nyt he eivät saaneet sitä 300e, mutta saavat enemmän ihmisiä ostamaan yksinäisen, stressaavan kanarialinnun ja pikkupikkuhäkin.
        Laitonta? Kyllä.
        Mutta tuottavaa.

        Raha kumoaa valitettavasti aina lain.

        Olen itsekin joskus aikoinani alkanut pohtimaan ensimmäisen lintuni, neitokakadun elämästä ja hoidosta. Olin silloin hyvin nuori, ja olin vähän väliä pohtimassa mitä tämä nyt tarkoittaa ja mitä tuo tuossa siivessä on. Mutta sitten löysin pelastukseni, Lemmikkilinnut Kaijuli Ry. (mene osoitteeseen www.kaijuli.fi ja siellä vasemmasta palkista "keskustelufoorumi"). Siellä on lukemattomia sekä kokeneita ihmisiä, aktiiveja, yhdistyksen hallituksen jäseniä, aloittelijoita, eri ikäluokassa ja elämänvaiheessa olevia, sekä vastailemassa ihan mihin vain kysymyksiisi mitä sinulla voikaan olla mielessä, kysymässä omista pulmistaan, sekä kertomassa elämän iloisia sekä surullisia puolia linnun kanssa eläessä. Löydät myös rutkasti tietoa muista lajeista kuten isoista papukaijoista.

        Siellä kuitenkin arvostetaan hyvin paljon netikettiä, eli ole asiallinen, vilpitön ja kohtelias kysyessä ja kommentoidessa. Monet varsinkin nuoret ovat unohtaneet tämän ja tulevat huutelemaan sinne vaikka mitä tyhmyyksiä, eivät ole asiallisia, eivätkä tunnu välittävän lemmikkilintujensa hyvinvoinnista, ja lemmikkilintujen hyvinvoinnin edistäminen on juuri yhdistyksen pääprioriteetti.

        Vinkki: Käytä pari minuuttia aikaasi ensin lukemalla foorumia, ja haulla etsit vastaukset myös osaan kysymyksiisi tai asioihin joista haluat lisää tietoa, kuten vaikka kanarialintujen pesittäminen, ruokinta, hoito, sekä tiedot mistä tahansa suomessa esiintyvistä lemmikkilintu lajeista! :)


    • palautteen antaja

      Harvinaisen katkeran oloinen tämä lintu-yhdistykseen kuuluva "Minnningg"ivi:-D paljon hyviä pointteja mutta rivien välistä aistin kovaa yleistystä lintujen huonosta kohtelusta ja osittain virheellistä tietoa lajityypillisestä käyttäytymistä. Mielestäni kommenttisi ei olleet asiallisia vaan oman katkeroitumisesti (jostain)kautta maustettuja eikä vastanneet selkeästi kysymykseen. Korjaa asenteesi ja ennakkoluulosi. Nyt oli pakko kijoittaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7179
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      32
      2772
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2346
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      96
      2042
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      15
      1746
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1535
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1371
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      33
      1319
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    Aihe