Ulos ostaminen

Vanhapoika

Isäni kuoli syksyllä 2002. Kuolinpesään kuuluu minä äitini ja isän puolelta yksi poika. Haluaisimme ostaa äitini kanssa kesämökistämme ULOS velipuoleni. Miten tässä täytyy toimia? Missä paikoissa kauppakirjat tehdään jne.. .Mikä on mökin arvo velipuolelleni (perintöverolappu?).

25

13251

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väärässä

      Isäsi poika on täysi veli, ei velipuoli???

      • Vanhapoika

        voit olla oikeassa...


    • Maanmittari

      Eli tarkoituksena on siis ostaa äitisi kanssa ostaa pois veljesi kuolinpesään kuuluvasta kesämökistä, ei koko kuolinpesän osakkuudesta.

      Suoraan tälläinen ostaminen ei ole mahdollista koska veljesi omistusosuutta kesämökkiin ei ole virallisesti määritelty. (vain hänen osuutensa koko kuolinpesään on määritelty)

      Teidän täyty tehdä ensin osittainen perinnönjako jossa sovitaan kesämökki jakautumaan perintöosuuksien suhteessa. Tämän jälkeen voitte ostaa veljesi osuuden pois kesämökistä.

      Tällöin kyseessä on kiinteistön kauppa joka pitää tehdä maakaaren määräämässä määrämuodossa ja se pitää kaupanvahvistajan varmentaa. Kauppakirjan sinänsä voi tehdä helposti itsekin mutta allekirjoitustilaisuudessa pitää olla julkinen kaupanvahvistaja mukana.

      Käytännössä helpompi tapa on kuitenkin tällaisessa tapauksessa tehdä niin että ostatte yhdessä äitisi kanssa kesämökin kokonaan omistukseenne kuolinpesästä. Tällöinkin kauppa tehdään kiinteistökaupan määrämuotojen mukaan kaupanvahvistamisineen. Ostajana tällöin on sinä ja äitisi ja myyjänä isäsi kuolinpesä eli sinä, äitisi ja veljesi yhdessä. Kauppahinta silloin menee kuolinpesään josta se sitten muun perinnönjaon yhteydessä jaetaan teille kaikille perillisille.

      Mökin arvo on mökin käypä hinta. Se voi olla perunkirjassa merkitty arvo (verotusarvo) mutta yleensä tämä arvo on jonkin verran liian alhainen. (verottaja sallii käytännössä omaisuuden arvioimisen alakanttiin perunkirjoissa) Jos perukirjaa varten ei ole tehty kiinteistön arvioittamista niin nyt se kannattaisi tehdä. Esim kiinteistövälittysfirmat usein myös suorittavat maksusta arviointia josta laaditaan virallinen arviokirja. On myös yrityksiä jotka työkseen tekevät kiinteistöarivointeja.

      • Vanhapoika

        Miten ja missä osittainen perinnönjako tehdään?. Olemme jo maksaneet etukäteen perintöosuuden (verolippu)veljelleni ,mutta emme ole vielä tehneet papereita.


      • sianajaja
        Vanhapoika kirjoitti:

        Miten ja missä osittainen perinnönjako tehdään?. Olemme jo maksaneet etukäteen perintöosuuden (verolippu)veljelleni ,mutta emme ole vielä tehneet papereita.

        "Miten ja missä osittainen perinnönjako tehdään?"

        Se tehdään siten ja siellä, missä perinnönjakokin, eli jakokirjan laativat pesän osakkaat jos osaavat, tai muutoin käyttävät siihen asiantuntija-apua (lakipalveluita).

        Kysyjän velipuoli ei ehkä kuitenkaan tyydy osittaiseen ositukseen ja perinnönjakoon, vaan haluaa heti koko osuutensa. Siihen hänellä on oikeus, kuitenkin sillä poikkeuksella, että leski saa elinaikansa hallita jakamattomana puolisoiden yhteistä asuntoa (ellei hänen omaisuuteensa sisälly vastaavaa asuntoa) sekä yhteistä koti-irtaimistoa. Kesämökilla tällaista jakamattomuussuojaa ei ole.


    • ex-lm

      Kaupanvahvistaja tekee kauppakirjan ja kaupanvahvistajia on pankeissa, lakiasiaintoimstossa, asianajotoimistossa ja asunnonvälitystoimistoissa.

      Itse teidän tulee sopia kauppahinnasta, mutta siitä voi neuvotella kaupanvahvistajan luonakin.

    • Simo

      Onko niin, että perinnönjakoa ei vielä ole tehty. vaan on olemassa kuolinpesä. Ensimmäinen neuvo suorittakaa perinnönjako.
      Voitte myös ostaa äitinne kanssa kuolinpesältä kesämökin, siihen tarvitsette asiantuntijan neuvoja. Kesämökin hinta ei ole se, mikä perunkirjassa on, se on toivottavasti alin mahdollinen, minkä verottaja hyväksyy, mikäli aiotte ostaa, niin oikea tapa on hankkia paikalle kiinteistövälittäjä, joka hinnoittelee mökin ja maksatte reilusti sen mikä on oikein.

    • sianajaja

      Oletus: 1. kysyjän vanhempien välillä ei ollut avioehtoa eikä testamenttia; 2. kesämökki on heidän ainoa omaisuutensa ja se on joko isän nimissä tai puoliksi molempien vanhempien nimissä; 3. velkaa isän varoista maksettujen hautaus- ja perunkirjoituskulujen jälkeen ei kumpaisellakaan ole.

      OSITUS
      Leski pitää/saa: 1/2 kesämökistä
      Vainajan perilliset saavat: 1/2 kesämökistä

      PERINNÖNJAKO
      Kysyjä saa: 1/4 kesämökistä
      Kysyjän velipuoli saa: 1/4 kesämökistä

      Jos kaikki kolme osakasta sopivat asiasta, leski ja kysyjä voivat lunastaa itselleen kolmannen osakkaan osuuden. Myös lunastushinnasta on sovittava. Lähtökohtana sopimusneuvottelussa on mökin käypä arvo eli siitä myytäessä todennäköisesti saatava kauppahinta. (Arvion, joka ei sido, voi pyytää kiinteistönvälittäjältä.) Perukirjaan merkityllä tai vahvistelulla verotusarvolla ei ole merkitystä.

      Ellei lunastamisesta sovita, mökkiin syntyy kolmelle omistajalle yhteisomistussuhde. Yhteisomistussuhteen osaomistaja voi milloin tahansa saada puretuksi siten, että käräjäoikeus hänen vaatimuksestaan määrää mökin myytäväksi.

      Jos osuuden lunastaminen toteutetaan perinnönjaon yhteydessä, muotovaatimukseksi riittää, että jakokirjan on todistanut kaksi esteetöntä todistajaa. Jos lunastaminen tapahtuu kaupan muodossa jaon jälkeen, kauppakirja on julkisen kaupanvahvistajan todistettava. Pesäosuus kokonaisuudessaan voidaan luovuttaa ennen ositusta ja perinnönjakoakin; tällöin riittää kirjallinen muoto.

      Jos osuudesta maksettava lunastus tai kauppahinta ylittää sille perintöverotuksessa vahvistetun arvon, erotus on luovutusvoittoa, josta osuuden luovuttajalle tulee maksettavaksi luovutusvoittovero 29 %.

      Jos lähtötilanne on erilainen eli ositettava ja jaettava varallisuus käsittää muutakin kuin ko. kesämökin (mutta lesken varallisuus on kuitenkin pienempi tai yhtä suuri kuin vainajan), jako tapahtuu samoin suhdeluvuin kuin edellä. Jos mökkiosuuden lunastus voi tapahtua siten, että kysyjän velipuoli saa mökkiosuutta vastaavasti muuta pesän omaisuutta, lunastushinnasta ei tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa. Jos lunastamiseen joudutaan käyttämään pesän ulkopuolisia varoja (uutta pankkilainaa), tältä osin lunastaminen rinnastetaan kauppaan, ja siitä tulee maksaa varainsiirtovero 4 %.

    • Jude

      Veroteknisesti kannattaisi tehdä seuraavasti:
      Tehdään osittainen ositus ja perinnönjako, joka koskee tätä mökkiä.
      Osituksessa leski saa puolet mökistä ja, kysyjä sekä velipuoli kumpikin yhden neljäsosan mökistä.
      mikäli pesässä olisi lisäksi likvidejä rahavaroja, kohdentuisivat ne velipuolen osuuteen
      ja näin pienentäisivät velipuolen mökkiosuuden neljännestä. Asiakirja on normaali perinnönjakokirja hyväksymismerkintöineen, ei kaupanvahvistajaa.
      Tämän jälkeen velipuoli myy osuutensa maakaaren määrämuotoa noudattaen kuten aiemmin mm Maamittari on selvittänyt.
      Järjestelyssä saavutetaan se etu, että varainsiirtovero (4 prosenttia) maksetaan vain siitä osasta (1/4), jonka velipuoli myy. Velipuolelle saattaa järjestelystä olla seurauksena luovutusvoittoveroa.

      • Jude

        vastaus on kirjoitettu tuntematta sianajajan samansuuntaista kirjoitusta.


    • Lapsenlapsi

      Jos isovanhemmilla on keskinäinen testamentti ja toinen kuolee, leski siis hallitsee kuolemaansa asti omaisuutta (mökkiä, asuntoa)?

      Entäs kun perillisiä on 4 joista 2 haluaa myydä mökin vielä lesken eläessä, toiset kaksi haluavat pitää mökin. Ositusta on suositeltu, jolloin leski saisi rahansa ja mökki jäisi näiden 4:n perillisen riideltäväksi?

      Voiko sellaisessa tapauksessa (että leski ostetaan ulos) mökin myydä ilman muiden perillisten suostumusta, eli 2/2 vastaan?

      • Maanmittari

        Lakiin perustuva lesken hallintaoikeus asuntoon koskee vain yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ei esim. kesämökkiä.

        Mutta tässähän kysyjä ilmoitti että vanhemmilla oli keskinäinen testamentti jolloin paljon riippuu sen sisällöstä. Oletetaan vaikkapa että keskinäisessä testamentissa annetaan toiselle puolisolle pysyvä hallintaoikeus niin asuntoon kuin kesämökkiinkin. Silloin perilliset eivät kertakaikkiaan saa myytyä kiinteistöä (vaikka osaomistajia ovatkin) koska leskellä on testamenttiin perustuva hallintaoikeus.

        >Voiko sellaisessa tapauksessa (että leski >ostetaan ulos) mökin myydä ilman muiden >perillisten suostumusta, eli 2/2 vastaan?

        Vastaus kysymykseen on ei ja kyllä. Ei siinä mielessä että yhteisomistussuhteessa olevan esineen myymiseen tarvitaan kaikkien suostumus. Ilman sitä ei mökkiä voida myydä.

        Kyllä siinä mielessä, koska yhteisomistajalla on oikeus saada osuutensa erotetuksi mökistä niin tämän takia mökki voidaan joutua myymään käräjäoikeuden päätöksellä. (mökkitontti on varmaan nii pieni ettei sitä voida halkoa maanmittaustoimituksessa) Jo yhdenkin osakkaan vaatimuksesta voi käräjäoikeus määrätä mökin myytäväksi.

        Yhteenvetona: vaikka mökin myyntiin sinänsä tarvitaan kaikkien omistajien suostumus niin yksikin osakas voi käräjäoikeudesta vaatimalla saada rahansa pois mökistä joka käytännössä tarkoittaa mökin myyntiä käräjäoikeuden toimesta.


      • Lapsenlapsi
        Maanmittari kirjoitti:

        Lakiin perustuva lesken hallintaoikeus asuntoon koskee vain yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ei esim. kesämökkiä.

        Mutta tässähän kysyjä ilmoitti että vanhemmilla oli keskinäinen testamentti jolloin paljon riippuu sen sisällöstä. Oletetaan vaikkapa että keskinäisessä testamentissa annetaan toiselle puolisolle pysyvä hallintaoikeus niin asuntoon kuin kesämökkiinkin. Silloin perilliset eivät kertakaikkiaan saa myytyä kiinteistöä (vaikka osaomistajia ovatkin) koska leskellä on testamenttiin perustuva hallintaoikeus.

        >Voiko sellaisessa tapauksessa (että leski >ostetaan ulos) mökin myydä ilman muiden >perillisten suostumusta, eli 2/2 vastaan?

        Vastaus kysymykseen on ei ja kyllä. Ei siinä mielessä että yhteisomistussuhteessa olevan esineen myymiseen tarvitaan kaikkien suostumus. Ilman sitä ei mökkiä voida myydä.

        Kyllä siinä mielessä, koska yhteisomistajalla on oikeus saada osuutensa erotetuksi mökistä niin tämän takia mökki voidaan joutua myymään käräjäoikeuden päätöksellä. (mökkitontti on varmaan nii pieni ettei sitä voida halkoa maanmittaustoimituksessa) Jo yhdenkin osakkaan vaatimuksesta voi käräjäoikeus määrätä mökin myytäväksi.

        Yhteenvetona: vaikka mökin myyntiin sinänsä tarvitaan kaikkien omistajien suostumus niin yksikin osakas voi käräjäoikeudesta vaatimalla saada rahansa pois mökistä joka käytännössä tarkoittaa mökin myyntiä käräjäoikeuden toimesta.

        Kiitos, vastauksesi selvensi paljon asiaa. Keskinäisessä testamentissa todella on mainittu ilmeisen pysyvä hallintaoikeus asuntoon sekä kesämökkiin.

        Jos käräjänoikeus siis päättää laittaa mökin myytäväksi kahden perillisen vaatimuksesta (jota pahoin pelkään), onko kuitenkin mahdollista näiden kahden muun perillisen ostaa mökki itselleen, vai joudutaanko se myymään vieraalle?


      • Maanmittari
        Lapsenlapsi kirjoitti:

        Kiitos, vastauksesi selvensi paljon asiaa. Keskinäisessä testamentissa todella on mainittu ilmeisen pysyvä hallintaoikeus asuntoon sekä kesämökkiin.

        Jos käräjänoikeus siis päättää laittaa mökin myytäväksi kahden perillisen vaatimuksesta (jota pahoin pelkään), onko kuitenkin mahdollista näiden kahden muun perillisen ostaa mökki itselleen, vai joudutaanko se myymään vieraalle?

        Kysyit mitä käytännössä tapahtuu jos mökki oikeuden toimesta määrätään myytäväksi. Asiasta sanoo laki eräistä yhteisomistussuhteista 10.1 § seuraavaa:

        "Esineen myynnistä koskevassa päätöksessään oikeuden tulee määrätä, miten myyminen on toimitettava. Esine on määrättävä myytäväksi huutokaupalla, elleivät yhteisomistajat ole toisin sopineet ja jollei osoiteta, että se ilmeisesti edullisemmin saataisiin muulla tavalla kaupaksi. Jos esineen myynti kolmannelle henkilölle ei ole luvallinen, on myynti toimitettava yhteisomistajien kesken."

        Eli käytännössä ensisijainen keino on myydä se pakkohuutokaupalla, (jolloin muut osakkaat tietysti voivat olla huutajina) jos osakkaat eivät muuten sovi. On huomattava että kun mökki myydään niin muutkin osakkaat saavat osuutensa kauppahinnasta, tämä on hyvä muistaa jos pakkohuutokaupassa alkuperäiset yhteisomistajat mökkiä huutavat.


      • Tahra

        En lukenut jo annettuja vastauksia kokonaan, mutta vaikutti, ettei asia mennyt oikein putkeen.

        >>Jos isovanhemmilla on keskinäinen testamentti ja toinen kuolee, leski siis hallitsee kuolemaansa asti omaisuutta (mökkiä, asuntoa)?>Entäs kun perillisiä on 4 joista 2 haluaa myydä mökin vielä lesken eläessä, toiset kaksi haluavat pitää mökin. Ositusta on suositeltu, jolloin leski saisi rahansa ja mökki jäisi näiden 4:n perillisen riideltäväksi?>Voiko sellaisessa tapauksessa (että leski ostetaan ulos) mökin myydä ilman muiden perillisten suostumusta, eli 2/2 vastaan?


      • sianajaja
        Maanmittari kirjoitti:

        Kysyit mitä käytännössä tapahtuu jos mökki oikeuden toimesta määrätään myytäväksi. Asiasta sanoo laki eräistä yhteisomistussuhteista 10.1 § seuraavaa:

        "Esineen myynnistä koskevassa päätöksessään oikeuden tulee määrätä, miten myyminen on toimitettava. Esine on määrättävä myytäväksi huutokaupalla, elleivät yhteisomistajat ole toisin sopineet ja jollei osoiteta, että se ilmeisesti edullisemmin saataisiin muulla tavalla kaupaksi. Jos esineen myynti kolmannelle henkilölle ei ole luvallinen, on myynti toimitettava yhteisomistajien kesken."

        Eli käytännössä ensisijainen keino on myydä se pakkohuutokaupalla, (jolloin muut osakkaat tietysti voivat olla huutajina) jos osakkaat eivät muuten sovi. On huomattava että kun mökki myydään niin muutkin osakkaat saavat osuutensa kauppahinnasta, tämä on hyvä muistaa jos pakkohuutokaupassa alkuperäiset yhteisomistajat mökkiä huutavat.

        "Eli käytännössä ensisijainen keino on myydä se pakkohuutokaupalla"

        Pieni terminologinen korjaus: kysymyksessä ei ole pakko- vaan vapaaehtoinen huutokauppa. Pakkohuutokaupalla myydään ulosmitattua omaisuutta.


      • Lapsenlapsi
        Tahra kirjoitti:

        En lukenut jo annettuja vastauksia kokonaan, mutta vaikutti, ettei asia mennyt oikein putkeen.

        >>Jos isovanhemmilla on keskinäinen testamentti ja toinen kuolee, leski siis hallitsee kuolemaansa asti omaisuutta (mökkiä, asuntoa)?>Entäs kun perillisiä on 4 joista 2 haluaa myydä mökin vielä lesken eläessä, toiset kaksi haluavat pitää mökin. Ositusta on suositeltu, jolloin leski saisi rahansa ja mökki jäisi näiden 4:n perillisen riideltäväksi?>Voiko sellaisessa tapauksessa (että leski ostetaan ulos) mökin myydä ilman muiden perillisten suostumusta, eli 2/2 vastaan?

        Kiitos tästäkin, en ole oikein enää itsekään varma miten asia on, omistaako asunnon ja mökin siis kuolinpesä vaiko leski.

        Tilanne on siis kokonaisuudessaan tämä:

        - Isovanhemmista toinen kuoli, joka omisti mökin ja asunnon. Keskinäisen testamentin kautta hallintaoikeus (tai omistusoikeus?) siirtyi leskelle.

        - Leskellä on edunvalvoja, joka ehdotti ositusta jo nyt etukäteen, että leski saisi rahansa ja kyseinen mökki asunto jäisivät lasten riideltäväksi.

        - Perillisiä on 4 sisarusta, joista kaksi haluaa myydä mökin.

        Että nämä ovatkin sekavia asioita!


      • Tahra
        Lapsenlapsi kirjoitti:

        Kiitos tästäkin, en ole oikein enää itsekään varma miten asia on, omistaako asunnon ja mökin siis kuolinpesä vaiko leski.

        Tilanne on siis kokonaisuudessaan tämä:

        - Isovanhemmista toinen kuoli, joka omisti mökin ja asunnon. Keskinäisen testamentin kautta hallintaoikeus (tai omistusoikeus?) siirtyi leskelle.

        - Leskellä on edunvalvoja, joka ehdotti ositusta jo nyt etukäteen, että leski saisi rahansa ja kyseinen mökki asunto jäisivät lasten riideltäväksi.

        - Perillisiä on 4 sisarusta, joista kaksi haluaa myydä mökin.

        Että nämä ovatkin sekavia asioita!

        Näissä testamenttiasioissa voipi olla niin monenlaista tilannetta. Leskelle on voitu omistusoikeus määrätä eliniäksi tai ilman mitään rajoitusta jne. Näinollen tarkempaa vastausta ei oikein pysty antamaan ilman tarkkaa tietoa testamentista. Muuten joudutaan liikaa jossittelemaan. Testamenttitapauksia sekaavat vielä lisäksi nuo rintaperillisten lakiosaoikeudet, jotka oletettavasti eivät ole tässä tapauksessa esillä. Eli testamentti lienee lainvoimainen ?

        Jos nyt kuitenkin edunvalvoja - miten asiantunteva lienee ? - on ehdottanut ositusta, niin eiköhän kyseessä liene hallintaoikeutestamentti, jonka tuottamasta hallinta- ja käyttöoikeudesta leski (edunvalvoja) olisi valmis luopumaan.

        Eiköhän olisi selvintä hankkia pesänjakaja suorittamaan ositus ja pesänjako. Voidaan joko hakea oikeudelta jakajan määräämistä tai yhdessä sopia henkilöstä. Pesänjaossahan asiat sitten selviävät, miten omaisuus jaetaan ja myydäänkö osituksen vuoksi tai pesän jakokuntoon saattamiseksi jotain omaisuutta jne.


      • Tahra
        Tahra kirjoitti:

        En lukenut jo annettuja vastauksia kokonaan, mutta vaikutti, ettei asia mennyt oikein putkeen.

        >>Jos isovanhemmilla on keskinäinen testamentti ja toinen kuolee, leski siis hallitsee kuolemaansa asti omaisuutta (mökkiä, asuntoa)?>Entäs kun perillisiä on 4 joista 2 haluaa myydä mökin vielä lesken eläessä, toiset kaksi haluavat pitää mökin. Ositusta on suositeltu, jolloin leski saisi rahansa ja mökki jäisi näiden 4:n perillisen riideltäväksi?>Voiko sellaisessa tapauksessa (että leski ostetaan ulos) mökin myydä ilman muiden perillisten suostumusta, eli 2/2 vastaan?

        Korjataanpa vähän: Oletuksena pidin sitä, etteivät mahdolliset lakiosavaatimukset ole enää ajankohtaisia.

        >>Pakkohuutokauppa ei tule kyseeseen, ellei mökki ole laiminlyödyn velan tai kuolinpesän velan vakuutena


      • Lapsenlapsi
        Tahra kirjoitti:

        Näissä testamenttiasioissa voipi olla niin monenlaista tilannetta. Leskelle on voitu omistusoikeus määrätä eliniäksi tai ilman mitään rajoitusta jne. Näinollen tarkempaa vastausta ei oikein pysty antamaan ilman tarkkaa tietoa testamentista. Muuten joudutaan liikaa jossittelemaan. Testamenttitapauksia sekaavat vielä lisäksi nuo rintaperillisten lakiosaoikeudet, jotka oletettavasti eivät ole tässä tapauksessa esillä. Eli testamentti lienee lainvoimainen ?

        Jos nyt kuitenkin edunvalvoja - miten asiantunteva lienee ? - on ehdottanut ositusta, niin eiköhän kyseessä liene hallintaoikeutestamentti, jonka tuottamasta hallinta- ja käyttöoikeudesta leski (edunvalvoja) olisi valmis luopumaan.

        Eiköhän olisi selvintä hankkia pesänjakaja suorittamaan ositus ja pesänjako. Voidaan joko hakea oikeudelta jakajan määräämistä tai yhdessä sopia henkilöstä. Pesänjaossahan asiat sitten selviävät, miten omaisuus jaetaan ja myydäänkö osituksen vuoksi tai pesän jakokuntoon saattamiseksi jotain omaisuutta jne.

        - vaikken sitä aiemmin olisi voinutkaan uskoa.

        "eiköhän kyseessä liene hallintaoikeutestamentti, jonka tuottamasta hallinta- ja käyttöoikeudesta leski (edunvalvoja) olisi valmis luopumaan."

        Aivan, juuri tuosta on siis kyse. Edunvalvoja taas on kaupungin palveluksessa oleva "virallinen" edunvalvoja, tosin aika nuori henkilö, eikä ole oikein hyvin perillä kaikista asioista. Lisäksi hän on kovin puolueellinen toisia sisaruksia kohtaan, eikä usko mitään, mitä he sanovat asioista (mutta toista puolta sisaruksista uskoo). Eikö hänen kuitenkin pitäisi olla suhteellisen puolueeton ja ajaa vain lesken etua?

        Pesänjakajasta on puhuttu ja kai sellainen pitää hankkia, tosin luultavasti kuitenkaan moiseen ratkaisuun ei päästä sovussa - kuten ei mihinkään muuhunkaan.

        On se kumma miten raha muuttaa joitakin (ihan ns.normaalejakin) ihmisiä - saa suorastaan hulluuden partaalle, tekemään täysin päättömiä asioita. Ja sivulliset lapsenlapset ja muut sukulaiset sitten joutuvat katsomaan tuota yhä pahenevaa touhua vierestä.

        Noh, ehkä se tästä vielä iloksi muuttuu jossain vaiheessa.
        Kiitoksia kaikille vastauksista ja hyvää kevättä!


      • Maanmittari
        Lapsenlapsi kirjoitti:

        - vaikken sitä aiemmin olisi voinutkaan uskoa.

        "eiköhän kyseessä liene hallintaoikeutestamentti, jonka tuottamasta hallinta- ja käyttöoikeudesta leski (edunvalvoja) olisi valmis luopumaan."

        Aivan, juuri tuosta on siis kyse. Edunvalvoja taas on kaupungin palveluksessa oleva "virallinen" edunvalvoja, tosin aika nuori henkilö, eikä ole oikein hyvin perillä kaikista asioista. Lisäksi hän on kovin puolueellinen toisia sisaruksia kohtaan, eikä usko mitään, mitä he sanovat asioista (mutta toista puolta sisaruksista uskoo). Eikö hänen kuitenkin pitäisi olla suhteellisen puolueeton ja ajaa vain lesken etua?

        Pesänjakajasta on puhuttu ja kai sellainen pitää hankkia, tosin luultavasti kuitenkaan moiseen ratkaisuun ei päästä sovussa - kuten ei mihinkään muuhunkaan.

        On se kumma miten raha muuttaa joitakin (ihan ns.normaalejakin) ihmisiä - saa suorastaan hulluuden partaalle, tekemään täysin päättömiä asioita. Ja sivulliset lapsenlapset ja muut sukulaiset sitten joutuvat katsomaan tuota yhä pahenevaa touhua vierestä.

        Noh, ehkä se tästä vielä iloksi muuttuu jossain vaiheessa.
        Kiitoksia kaikille vastauksista ja hyvää kevättä!

        Vaikka yleensä kuolinpesää koskevat päätökset pitää tehdä yksimielisesti niin pesänjakaja voidaan määrätä yhdenkin pesän osakkaan vaatimuksesta. Pesänjakajan hakemiseen ei vaadi osakkaiden yksimielisyyttä vaan yksikin osakas voi sitä käräjäoikeudelta vaatia.


    • Mietintää

      Kysyisin seuraavaa: Mieheni kuoli ja hänellä oli osuus kiinteistössä, häneltä jäi myös alaikäinen lapsi. Tuo osuus on ulosmitattu. Muut osakkaat ovat sopineet ulosoton kanssa summan, jonka ovat maksaneet pois. Nyt he haluavat lapseni nimen kauppakirjaan tuosta pesäosuudesta. Voiko joku kertoa, miksi lapseni pitää se allekirjoittaa(ts.minä), miksi ulosottomies ei allekirjoita kauppakirjaa, koska sehän on ulosmitattu?

      • Ei voi

        Alaikäinen ei voi ilman maistraatin lupaa lahjoittaa eikä myydä kiinteää omaisuutta.
        Jos joku tekee tällaisen toimenpiteen niin tuo toimenpide on pätemätön.


    • Mietintää

      riippuu onko kyseessä irtain omaisuus vai kiinteä, se ei ole ihan noin yksinkertaista.Eikä tämä nyt ollut olennaista vaan kysymykseni oli toisenlainen.

      • No mutta

        Ette voi tehdä perinnönjakoa ilman maistraatin hyväksyntää, en usko että perintöosuuden myyntikään tulee kyseeseen ilman maistraatin lupaa.

        Alaikäisen asiat vain pyörii maistraatin ympärillä.

        Mitä tulee tuohon kauppaan niin muut sukulaiset ovat nyt omasta pussistaan maksaneet ulosotossa olleen summan, se on ihan erillinen asia joka ei liity sinällään perintöasiaan, pesä ei ole enään velkaa "voudille" joten ei vouti ole kaupan osapuolena.

        Nyt sukulaiset haluavat periä saatavansa pesältä lunastamalla tuon osuuden lapseltasi ja siihen he tarvitsevat holhoojan allekirjoituksen koska lapsesi on vajaavaltainen.

        Mutta kuten kerroin et voi sitä tehdä ilman että hyväksytät asian maistraatissa.

        Soita tai käy maistraatissa niin asia varmistuu, kysyminen ei maksa mitään.
        Minä ainakin sain hyviä neuvoja sieltä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      65
      17203
    2. Mitä tapahtunut

      Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?
      Kankaanpää
      42
      5022
    3. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      300
      2798
    4. Gallup: kaivattusi syntymävuosi

      Minä vuonna kaipaamasi henkilö on syntynyt?
      Ikävä
      150
      2113
    5. Lakea konkurssiin. Asukkaat menettävät asuntonsa

      Kuntarahoitus on tänään jättänyt konkurssihakemuksen lakean kaikista kiinteistö osakeyhtiöistä. Kassa on tyhjä, kaikki
      Seinäjoki
      32
      1706
    6. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      138
      1652
    7. Missäpäin,,,

      Lapuaa tapettu ihminen viime yönä ? Hurjaa touhua nykymeno täällä...
      Lapua
      20
      1637
    8. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      402
      1573
    9. mahdollista, että olet ollut iltavuorossa

      Ja kotiin päästyäsi tulit palstalle etsimään merkkiä minusta, jos kaipaat yhtään minua niin kuin minä sinua Ei mennyt k
      Ikävä
      11
      1367
    10. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      12
      1337
    Aihe