LATVIAN MATKUSTUSTIEDOTE

FLOPP

Matkustustiedotteet, 18.6.2010
Latvia: matkustustiedote
Latvia: Matkustaminen on melko turvallista normaalia varovaisuutta noudattaen. Auto- ja taskuvarkaudet lisääntyneet.
Edustusto suosittelee erityistä varovaisuutta liikuttaessa ulkona öiseen aikaan syrjäisillä alueilla. Vältä yksin päihtyneenä liikkumista. Taksin käyttö yöllä johtaa harmillisen usein ongelmatilanteisiin. Maksuvälineenä käteisen käyttö yökerhoissa ja olutravintoloissa on suositeltavampaa kuin kortin käyttö.

Matkailijalla tulee olla mukanaan maahan saapuessaan kuvallinen henkilökortti tai passi, ajokortti ei riitä. Myös alaikäisellä lapsella on oltava oma henkilöllisyyspaperi. Matkailijalla tulisi olla voimassa oleva matkavakuutus.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta http://formin.finland.fi/palvelut/matkustus/ilmoitus.
Rikollisuus
Turisteihin kohdistuvat varkaudet ja pahoinpitelyt Riian yöelämässä ovat yleisiä. Tarkista tilauksesi hinta ravintoloissa ja olutbaareissa aina välittömästi ja maksa käteisellä. Ylilaskutusta edeltää yleensä se, että samaan pöytään on liittynyt paikallisia naisia, joille tuoduista juomista laskutetaan huomattavia summia turisteilta. Joskus naiset houkuttelevat turisteja mukaansa yökerhoihin kadulta. Jos asiakas kieltäytyy maksamasta ylisuurta laskua, häntä saatetaan uhata väkivallalla. Luottokortilla maksettaessa kortti saatetaan tyhjentää luottorajaan asti. Ravintolassa ei pidä jättää käsilaukkua tai pikkutakkia tuolin selustalle. Myöskään ravintolan vartioituun narikkaan jätetyn takin taskuun ei pidä jättää lompakkoa tai passia. Tilattuja juomia ei saa jättää valvomatta. Öiseen aikaan yksin ja päihtyneenä liikkuminen on vaarallista.

Useiden suurlähetystöjen kiinnitettyä huomiota turistien Latviassa kohtaamiin ongelmiin on Riian poliisilaitos antanut matkustusohjeet ulkomaalaisille turisteille. Ohjeissa kiinnitetään huomiota siihen, miten matkailija itse voisi varmistua omasta turvallisuudestaan, mutta huomiota kiinnitetään myös Latvian lainsäädännössä rikoksiksi määriteltyihin tekoihin. Riikaan matkaavien on syytä huomioida, että muun muassa avoimen alkoholipullon hallussapito, humaltuneena esiintyminen sekä yleisen häiriön aiheuttaminen julkisella paikalla ovat Latviassa peruste pidättämiselle ja sakottamiselle. Poliisi tulkitsee kyseisiä sääntöjä hyvin tiukasti. Suurlähetystö suosittaa, että Latviaan matkaavat huomioivat poliisin ohjeet ja noudattavat niitä tarkasti.

3

754

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FLOPP2

      Liikenne
      Liikennekulttuuri Latviassa ei ole yhtä kurinalaista kuin Suomessa. Siksi autoilijoiden ja jalankulkijoiden on syytä olla varovaisia liikenteessä. Liikenneonnettomuuksien määrä on suuri.

      Promilleraja liikenteessä on 0,5 promillea, mutta alle kaksi vuotta ajokortin omaavilla 0,3 promillea.

      Suomalainen liikennevakuutus on voimassa Latviassa. Liikennevahingosta on aina välittömästi ilmoitettava paikalliselle poliisille, jonka saapumista tulee odottaa onnettomuuspaikalla. Autoa ei saa siirtää vahinkopaikalta ennen poliisin tuloa.

      Omalla autolla matkustavan on muistettava pitää auton alkuperäinen rekisteriote mukana. Autojen perusvarusteena on oltava ensiapulaukku ja vaahtosammutin. Muulla kuin omalla autolla matkustavalla täytyy olla auton omistajan tai yrityksen antama valtakirja rekisteröidystä autosta. Vuokra-autojen kasko-vakuutusten korvaussummat ovat matalammat Suomeen verrattuna.

      Takseja on hyvin saatavilla. Taksia otettaessa kannattaa yrittää sopia matkan hinta tai ainakin varmistua, että matkamittari on päällä. Varmimpia ovat suurimpien taksifirmojen taksit kuten Riga Taksometru Parksin punaiset taksit ja AirBalticin vihreät taksit.

      Terveydenhoito
      A(H1N1) -influenssaan sairastuneita neuvotaan kääntymään yleislääkärin puoleen, joka tarvittaessa ohjaa potilaat Latvian Infektiosairaalaan (Linezera iela 3, LV-1008, puh 371 6701450), Latvijas infektologijas centers -verkkosivut http://www.infectology.lv .

      Juomavesi täyttää eurooppalaiset standardit, mutta vanhojen putkistojen takia sitä ei suositella juotavaksi keittämättä.

      Koko Baltia on punkkivaara-aluetta. Luonnossa liikkuvan kannattaa pitää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Suositeltavaa on ottaa punkki- ja hepatiitti A -rokote. A-hepatiitti-tartuntojen määrä on viime aikoina ollut erittäin suuri.

      Lisätietoa rokotuksista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

      Äkillisesti sairastunut Suomessa asuva henkilö saa sairaanhoitoa Latvian yleisen sairaanhoidon piiriin kuuluvista sairaaloista ja terveyskeskuksista. Hoitohenkilökunta puhuu useimmiten vain latviaa ja venäjää. Oikeus hoitoon osoitetaan voimassa olevalla matkavakuutuksella tai KELAn myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Korvausjärjestelmä ei kata kuitenkaan sellaista sairaanhoitoa, joka ei kuulu kyseisen maan yleisen korvausjärjestelmän piiriin eikä pohjoismaiden ulkopuolelta Suomeen tapahtuvaa sairaankuljetusta.

      Yksityisiä lääkäriasemia ja lääkäreitä, joilta saa englanninkielistä palvelua ovat muun muassa:

      Lääketieteen seura ARS
      Skolas iela 5, LV-1010 RIGA
      371 6720 1006, päivystyspuhelin 24 tuntia/vrk (371) 6720 1003

      Medical Centre of Diplomatic Service
      Elisabetes iela 57, LV-1050 RIGA
      371 6722 9942

      Äkillisessä sairastapauksessa kannattaa myös kysyä päivystävien lääkärien yhteystietoja esimerkiksi oman hotellin ja muun majoituspaikan henkilökunnalta.

      Hyvä tietää
      Lue Latvian poliisin laatima tiedote matkailijoille.

      Maahantulo edellyttää voimassa olevaa passia tai 1.3.1999 jälkeen hankittua henkilökorttia. Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen.

      Suurlähetystö haluaa muistuttaa matkailijoita siitä, että vastuu omasta turvallisuudesta on matkailijalla itsellään. Hätätilanteissa ensisijainen vastuu auttamisesta on paikallisviranomaisilla. Suurlähetystö palvelee matkailijoita konsulipalvelulain mukaisesti.

      Alkoholin nauttiminen kadulla tai puistossa omasta pullosta ei ole sallittua ja siitä sakotetaan. Myös virtsaaminen julkisella paikalla on kiellettyä ja siitä rangaistaan.

      On suositeltavaa, että matkailija jättää passin, arvotavarat, luottokortit ja lentolipun mieluiten hotellin turvasäilöön eikä kuljeta niitä mukanaan kaupungilla liikkuessaan.

      Latvia on liikuntaesteiselle haasteellinen matkakohde.

      Latviassa ei suhtauduta suopeasti seksuaalivähemmistöihin.

      Yleiset hätänumerot Latviassa

      yleinen hätänumero lanka- ja matkapuhelimella 112 ( palokunta, poliisi ja ambulanssi )
      palokunta (371) 01
      poliisi (371) 02
      ambulanssi (371) 03
      Päivystys
      Hätätapauksissa, virka-ajan ulkopuolella voitte ottaa yhteyttä Suomen ulkoasiainministeriön päivystysnumeroon 358 9 1605 5551.

      Lisätietoja
      Yhteystiedot: Suomen suurlähetystö, Riika
      Postiosoite:
      Embassy of Finland
      Kalpaka bulvaris 1
      LV-1605 Riga
      Latvia

      Puh. 371-6707 8800
      Fax: 371-6707 8814
      Sähköposti: [email protected]
      Verkkosivut: www.finland.lv

      Aukioloaika: ma-pe 08.30-12.00, 13.00-16.30
      Asiakaspalvelu: ma-ti ja to-pe 09.00-11.30

      Aikaero: /-0h

      Yhteystiedot: Latvian suurlähetystö Helsingissä
      Armfeltintie 10
      00150 Helsinki
      Puh: 358 (0)9 476 47 244
      Sähköposti: [email protected]
      Verkkosivut: http://www.mfa.gov.lv/fi/helsinki/

      Latvian maatiedosto

      Käytännön vinkkejä matkalle (PDF)


      Tämä dokumentti
      svenska
      Päivitetty 18.6.2010

      • Jonnekunne

      • Riganieki
        Jonnekunne kirjoitti:

        osui surffaillessa silmään, ja jäin lukemaan enemmänkin.
        http://latviareal.blogspot.com

        On toki hyvin erilaista kuin Suomessa, ja isot autot haluavat (siis kuskit tietenkin) edetä ajokoiratyylillä eli minä ensin ja muut sitten.
        Nooh, täällä kuitenkin saat nopeasti paikan jonossa vaikka tulisit kolmion takaa - toisin kuin Suomessa.
        Täällä myös ohitustilanteissa se ohitettava antaa useimmiten tietä eikä ala kiihdyttää - toisin kuin Suomessa.
        Punaisia päin ajetaan satunnaisesti - toisin kuin Suomessa, jossa vihreillä saa useinkin odottaa niitä viimeisiä punaisia päin ajajia. Toki on muuten juu....joitakin risteyksiä, joissa ei pääse vasemmalle kääntymään ruuhka-aikaan ajamatta päin punaisia. Sen verran pitää vetää takaisin.
        Yleisenä vinkkinä voisi sanoa, että katso peileihin ja lue liikennettä. Noudata sääntöjä, mutta aja paikallisen liikenteen mukaan. Jätä kotimaahan se kele mua et ohita ja tana siihen et kyllä tule -asenne. Ne aiheuttavat varmasti ongelmia täällä. Jurmalaan mennessä keskimmäistä kaistaa kulkee hienoja autoja ja kovalla vauhdilla, joskus muitakin. Heitä voi kutsua sponsoreiksi, koska hoitavat sen sakonsaannin puolestasi. Toki kalliimpia menopelejä harvoin näkee sakkolappua vastaanottamassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      1991
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1475
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1194
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1153
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    Aihe