Säästämistarinoita

Alle 20v alottaja

Hiljaa hyvä tulee. Tämä pätee myös säästämisessä, kunhan löytyy tietoa, tahdon lujuutta, itsetiedostusta ja kärsivällisyyttä. Lähtökohdat vaurastumiseen ovat jokaisen osalta erilaiset, mutta kertomuksista kuulee, että jopa opintotuesta on osa pystynyt säästämään. Mikään ei kuitenkaan ole kivaa, jos eteneminen on liian suorituspainotteista eikä edistyminen tunnu juurikaan palkitsevan. Luovuttaminen ja velkaantuminen on kuitenkin pois tulevaisuuden säästömahdollisuuksilta, joten miksei aloittaa vaikka nyt?

Tähän ketjuun voi jokainen jakaa kertomuksiaan säästämisensä edistymisestä, vastoinkäymisistä tai säästämättömyydestä :) . Seuraavassa esitän oman tarinani:


Itse olen kovasti innostunut toimivan budjetin ja säästämisen mahdollisuuksista, vaikka käytännössä olen vielä tuloton "peräkammarin poika."

Perustin ensimmäisen tilini ja tutustuin hiljalleen pankkiasointiin keväällä. Säästämisestä aloin kiinnostua luettuani vähänkin Saituri-blogia.
http://saituri.org/
Blogin kirjoittaja on ollut minulle suorastaan esikuva raha-asioihin liittyvässä filosofiassa.

Saatuani isältä rahaa talkootöistä pystytinkin parempikorkoisen säästötilin, ajatuksena laittaa säännöllisesti säästöön, kun alan syksyllä opiskellessa saada säännöllistä tuloa. Vielä viime lukuvuonna kaikki mahdolliset varat ruokaan tuli äidiltä käteislainoina oman tilin puuttuessa, mutta tällä kertaa MINÄ operoin minulle suunnattuja tukia yms.

Jo viime vuoden lopulla sain laskettua, etteivät menoni olleet kovinkaan suuret, mistä optimistisuus ensi lukuvuoden mahdollisuuksiin. Oppilaitoksessa, jossa aion jatkaa tämänkin vuoden, on ilmainen asuntola, eli niiltä osin eläminen on hyvinkin edullista. Säästämisen kannalta tilaisuus on mitä loistavin minulle, jolle minkään kuluttaminen ei alkujaankaan ole ollut statuskysymys.

Vaikka näkymät säästämiseen ovatkin varsin hyvät, on vielä pidettävä pää kylmänä ja odotettava Kelan päätöstä, ennen kuin kuukausisummaa voi alkaa budjetoimaan. Takaiskujakin voi tulla, esimerkkinä tämän kesän yllättävät menot, poliklinikalla käynnin unohtumisesta seurannut rangaistuslasku, sekä kunnalle päivystysmaksu pahojen allergiaoireiden vuoksi. Lääkitys kustannettiin perheen varoilla, jotta varani riittäisivät laskujen maksuun.

Laskujeni mukaan joudun ensimmäiset opintoviikkoni toimimaan käteislainojen varassa, ennen kuin Kela on käsitellyt tukea koskevan hakemuksen. Nyt tulleiden laskujen jälkeen omia varoja jää alle 10 euroa, mutta vanhempien armeliaisuuden turvin velkaantuminen on vältettävissä.
Voi tuntua moraalittomalta, että veronmaksajien rahoja menisi myös henkilökohtaisiin säästöihini eikä vain elämiseen, mutta voi olla, että aloittamalla nyt maltillisen vaurastumisen voin tulevaisuudessa tukea seuraavaa opiskelijapolvea verojen muodossa.

Toisaalta, helppohan minun on lesoilla: enhän ole vielä itse maksanut niitä puhelin-, netti-, sähkö yms. laskuja, joita liittyy tämänkin viestin julkaisuun. Mutta itseopittua pohjatietoa ja kokemusta on nyt sen verran, että luulen voivani varautua, kun nämäkin tulevat minun maksettavaksi. Siihen mennessä täytyy jostain alkaa hakea lisätienestiä, mutta nyt tavoitteena on mahdollisuuksien puitteissa koota pesämunaa, pohjaksi edelleen tulevaisuuden säästämisiin yms. Jahka saan edelleen nostettua tulojani, voin laajentaa "salkkuani" edelleen säästötiliä tuottoisampiin kohteisiin.


Miten te olette ajatelleet talouttanne? Onko jo euro-merkkejä silmissä vai kismittääkö jokin vaikeus rahoihin liittyen?

6

1135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaurastunut.

      säästäminen kannattaa aloittaa elämäntavoista, silloin säästyy automaattisesti ja uskomattoman paljon.

      esim monista 2-10 € kk jatkuvista kuluista kertyy uskomattomia summia vuosien varrella ja kyllä ne kaikki on pois siitä tavoitellusta säästöpotista,


      eikä usko mihinkään ilmaiseen,

      muuten kannatta elää taloudellisesti ja viisaasti, tili kasvaa huomaamatta vaikkakin alussa muutaman vuoden uskomattoman hitaasti.

      älä osta nuorena muuta kun sitä mitä ilman et tule toimeen,
      ettei tule pian paikat täyteen roinaa jota heität muutossa pois.

      • nuukuri

        Itse olen pyrkinyt elämään siten, että säästän puolet nettotuloistani. Tähän on vaikea päästä, jos matkustelee, mutta tavoitteen pitääkin olla korkealla. Viimeisen 4 vuoden aikana olen saanut säästöön 45000 euroa.


      • ----

        Säästäminen on oltava luontevaa, kun ei ole tottunut leveään elämäntyyliin, ei sitä osaa kaivatakaan.
        Järkevä hankinta muutaman vuoden välein, hiukan kalliimpi vaate että on siistiä päällepantavaa, väliaikoina tarjoustuotteita.
        Hyvää musiikkia saa uskomattoman halvalla.
        Rahaa jää säästöön kun on joku ajatteluvaihe, ostaminen unohtuu.
        Tavoite, tahdon sitä ja tätä, vaikka se unohtuisikin, ja säästän 20 euroa / kk, auttaa selviytymiskamppailussa.
        Osta vaikka yksi tyynyliina joka tilistä, liinavaatteita on kohta varasto, köyhän rahoissa on 7 euroa paljon.


      • asjdhgdjkdlskajfka
        ---- kirjoitti:

        Säästäminen on oltava luontevaa, kun ei ole tottunut leveään elämäntyyliin, ei sitä osaa kaivatakaan.
        Järkevä hankinta muutaman vuoden välein, hiukan kalliimpi vaate että on siistiä päällepantavaa, väliaikoina tarjoustuotteita.
        Hyvää musiikkia saa uskomattoman halvalla.
        Rahaa jää säästöön kun on joku ajatteluvaihe, ostaminen unohtuu.
        Tavoite, tahdon sitä ja tätä, vaikka se unohtuisikin, ja säästän 20 euroa / kk, auttaa selviytymiskamppailussa.
        Osta vaikka yksi tyynyliina joka tilistä, liinavaatteita on kohta varasto, köyhän rahoissa on 7 euroa paljon.

        Olen alle parikymppinen tyttö, nyt vielä töissä, mutta kohta en enää. Ja en opiskelekkaan, joten ajattelin että nyt on pakko rueta säästelemään palkkaa, kotona kun vielä asun. Oma tili on, ja yksi ainoa pankkikortti. yleensä jätän kortin kotiin, kun lähden jonnekkin, ja otan tietyn määrän käteistä mukaan. Mielestäni minulla on hyvät mahdollisuudet säästää, tai ainaki olen tajunnut sen tarpeeksi ajoissa. En kuitenkaan aio rueta liian pihtariksi, joku raja. Tiedän että joskus tulee masis, kun ostan satasella meikkejä ja kosmetiikkaa ja käyn kahviloissa, mut ei parane masentua.

        Itse olen aloittanut säästämisen näin:

        Ostan halpis merkkejä: X-tra ja Rainbow ruoka-aineita ja ruokaa. Olen kaupassa töissä, ja saan henkilökunta alen, joten ostan kosmetiikkaa ( ale päättyyy syyskuun puolessa välissä) Niistä saa enemmän alennusta.

        En osta lehtiä, vaan luen ne kirjastossa.

        Yritän ajaa taloudellisemmin.

        No on niitä muitakin, mutta kuten joku sanoi, jos ostaa jotain kahdella eurolla päivässä (siis turhaa) siitähän tulee järkyttävät summat vuosien mittaan! pienin askelin. Olen vasta puolivuotta ollut tällä linjalla, ja tuskin se vielä näkyy. mut joskus!


    • Jaanalandia123

      Minulle on koko ikäni taottu päähän että turhaa ei kannata ostaa ja kaikesta voi säästää. Eikä sitä köyhänä tosiaan osaa parempaa vaatia, tai jos vaikka 15€ käyttää uuteen paitaan tulee huono omatunto. Paitoja saa kirppariltakin 2€ jos jaksaa metsästää.

      Kaupassa katselen halvimmat tuotteet, hyödynnän tarjoukset, ja ostan vain sitä mitä menin ostamaan.

      Rikkinäiset tavarat korjaan ja jos tarvii vaikka uutta kodinkonetta ostan sen käytettynä. Olen raitis joten säästyypä siinäkin.

      Hamstraan myös rahaa pahanpäivänvaralle. Minulla on säästöpossu jonne laon pikkurahaa ja niistä kertyy yllättävän äkkiä useita kymppejä. Myös joka kuukausi laitan syrjään 10€. Nämä rahat säästän jos tulee yllättäviä menoja.

      Netistä saa paljon ilmaiseksi. Lehtiä voi lukea, musiikkia saa kuunneltua ja ohjelmiakin katsottua. Ei tarvitse tilata lehtiä, ostella CD:itä tai mitään DVD bokseja ostella.

      Joulun aikaan teen lahjat aina itse, käsityöihminen kun olen. Lahjan saaja huomaa että aikaa ja rakkautta on käytetty ja yleensä arvostaa tätä panosta. Tulee halvaksi, varsinkin jos kierrätystuotteista taikoo jotain ja saa samalla käsille tekemistä.

      Myyn jatkuvasti huutonetissä tavaroitani jotta saisin ylimääräistä rahaa. Ottaahan se aikansa, mutta kun tavaraa saa kaupaksi niin jaksaa sitä tuotteita laittaa nettiin.

      Eniten säästöä tulee siitä että ajattelee että jokainen säästetty sentti on eteenpäin. Ostaa halvinta ruokaa ja jättää karkit ostamatta. Sitä voi vaikka itse testata että jos käyttäisi kaupassa yleensä 2€ karkkeihin ja jättää tämän tekemättä ja laittaa kyseisen summan ennemmin säästöpossuun kertyy äkkiä iso raha jota voi käyttää johonkin tähdellisempään.

      Olen nyt vuoden asunut omillani, olen siis 19 vuotias ja ihmettelen miten opiskelutoverini käyttävät niin tuhottomia summia rahaa, millon vaatteisiin millon juomiseen, ja käyvät häpeilemättä vanhempiensa kukkarolla ottamassa isompiakin summia. Ja sitten valittavat kun rahat on loppu. :D Itse pyrin tulemaan toimeen mahdollisimman pitkälle omiin voimin ja omalla rahalla ja ei ole kuin kerran tarvinut lainata hetkellisesti rahaa vanhemmilta yllättäviin terveyskuluihin.

    • Yogg-saron

      Sanon tähän sen verran, että tuo että ostaa halvinta mahdollista ruokaa, ei välttämättä ole mitenkään terveellistä. Halpaahan se on syödä Lidlin halvimpia pakastepizzoja, mutta eipä se terveellistä ole. Tarkoitan vain, että laadukas ja ravinteikas ruoka maksaa enemmän kuin halpa pullamössö tai makarooni. Kaikesta muusta sitten kannattaakin säästää. Ruoan laadussa mielestäni ei.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1194
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1016
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      52
      716
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      700
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      614
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      588
    Aihe