Peliriippuvaisen kanssa eläminen

olisi omiakin ongelm

Muutimme joitakin kuukausia sitten yhteen miehen kanssa, joka on peliriippuvainen. Tiesin asiasta kyllä jo alusta asti, mutta mies kertoi aina että homma on hoidossa, ongelma ei vaikuta päivittäiseen elämään ja tietyt (ne pahimmat) pelit on jättänyt kokonaan pois. Tiesin kyllä että hän pelaa joitakin pelejä, mutta säännöstelee niitä ja ovat ilmeisesti hänelle suht harmittomia (no uskoin tähän ainakin ennen), ja sanoi tietävänsä rajansa ja osaavansa lopettaa kun nykyään touhussa on kuulemma myös "järki mukana".

Tuo riippuvaisuus ei meidän elämässä koskaan ole näkynyt, os pelasikin niin en sitä koskaan tiennyt. Aiheesta puhuttiin tosi vähän ja itse jopa unohdinkin usein että hänellä sellaista onkaan taustalla.

Jokin aikaa sitten huomasin miehen pelaavan nettipokeria ja ensireaktioni oli hyvin kielteinen, asiasta juteltiin ja mies vakuutti ettei siinä sen kummempaa. Olen sittemmin antanut miehen pelata rauhassa, kai hän tietää mitä tekee. En ole halunnut syyllistää häntä puuttumalla pelaamiseensa, kun en oikein itsekään tiedä missä vaiheessa hän menee; onko se harmitonta ajanvietettä vai nostaako peliongelma taas päätään.

Nyt tuntuu että pelaaminen alkaa hallitsemaan miestä tosi häiritsevästi ja jotenkin sen koko persoonallisuus on vähitellen muuttunut. Mies on hyvin itsekäs, mikä on varsinkin nyt korostunut tosi paljon. Ei osallistu mihinkään kodin askareisiin tai muuhun yheiseen, pelaa vaan kotona ollessaan. Yöllä pelailee niin myöhään ettei jaksa edes konetta sammuttaa nukkumaan mennessään ja pelatessaa ei huomaa kenenkään muun olemassaoloa, edes puhelimeen ei välillä vastaa.

Joskus tuntuu että hän pakolla hoitaa jonkun pakollisen jutun ja sitten ryntää koneelleen heti kun siihen on mahdollisuus.

Hänen raha-asioista en tiedä sen tarkemmin, mutta huonolla tolalla kai nekin on. Koko miehen rahankäyttö on jotenkin järjetöntä aikuiselta mieheltä, enkä ikinä voisi edes kuvitella yhteistä taloutta hänen kanssaan, on tuhlaileva ja epäluotettava mitä rahaan tulee, eikä taida itsekkään tajuta omaa typeryyttään raha-asioissa vaikka muuten on ihan fiksu tyyppi.

En oikein tiedä miten häntä pitäisi tukea tässä? Jyrkkä ja negatiivinen asenne? Minä tai pelit -uhkaus? En oikein tiedä. En haluaisi jäkättää ja vaikeuttaa toisen oloa yhtään enempää, mutta toisaalta lähteekö se homma käsistä jos annan vain olla ja pelata rauhassa? Miehen muut läheiset ovat sanoneet, että ainakin joskus hän olisi vain hakenut huomiota pelaamisella? kun hänen ongelmansa oli tiedossa ja hoidossa, ja sitten alkoi ns. "näkyvästi" taas pelaamaan ja ikäänkuin odottamaan että joku huolestuisi ja ottaisi kantaa....??? onko tässä nyt mitään järkeä, toimiiko peliriippuvaiset useinkin näin?

Juurikin tuo miehen persoonan muuttuminen ärsyttää suunnattomasti, välillä tuntuu kuin hän olisi vain omissa maailmoissaan, ei ollenkaan huomaa toisia ihmisiä, on vain "minä itse". Odottaa minun hoitavan kaupassakäynnit ja kodin hoitamiset koska ne ei ole "hänen juttu".

Viimeisempänä hän selitti useamman tunnin nettipokerin peluun sillä, että on tulossa työputki jolloin hänellä ei ole enää muutamaan päivään yhtään aikaa pelata ????!!!


Minulla ei ole sellaista tietotaitoa, sellaisia voimia ja sellaista kärsivällisyyttä, että voisin jakaa elämäni oikeasti peliriippuvaisen kanssa, jos homma siis lähtee hallinnasta. Kannattaako miehelle sanoa siitä, että minä en aio sellaista katsella vai pahentaako kenties asioita?

Anteeksi typeryyteni asian kanssa, mutta en tosiaan ole aiemmin ko. ongelmaan törmännyt joten olen vähän hukassa miten siihen suhtautua ja miten paljon voin tai pitäisi avopuolisona siihen puuttua.

23

5230

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jeri78

      Suhtaudut siten, että ei ole tuossa vaiheessa olemassa enää mitään hallinnassa pysyviä rajoja. Sitä joko pelaa kaiken tai sitten ei pelaa ollenkaan. Kaikki tuo käytös ja kaikki jonka mainitset, niin ne ovat tietty stereotypia.

      Kylmästi mutta suoraan sanottu: Ehkä lopettaa ja tajuaa tilanteen, jos uhkaat jättää epävakaan talouden takia tai sitten jättää sinut "nalkuttavana akkana". Tai sitten asia muuttuu jojoksi, lupaa kerran lopettaa ja pysyykin ehkä kauan pelaamatta. Sitten ne tulevat kuvaan mukaan puolihuomaamatta, ehkä salaten sinulta, ehkä silmiesi edessä ja siten että kuitenkin ajattelet homman olevan jo hallinnassa ja vain tuon yhden kerran olleen se kriisi. Ja taas huomaat olevan ongelma hänelle, ehkä jopa huomattavasti pahempi tilanne kun luultavasti selviää sen olleen vain pinta minkä näit, eli euro silloin ja toinen tällöin... 99% pelaamisesta (ja summat) pysyneet koko ajan näkymättömissä ja muodossa tai toisessa lävähtävät näkyville ja julmaan tietoisuuteen. Miehen tunnustuksen...ulosoton kirjeiden...sinunkin taloutesi äkillisen romahtamisen myötä kun kun luulet joidenkin laskujen olleen maksettuna jo iankaiken ja miehen piti hoitaa... jne jne. Variaatioita on monia.

      Tuo ei ole mikään yksi vaihe joka tulee ja menee, tilanne on pysyvä. Pelaaminen on huomattavasti petollisempaa kuin päihteiden käyttö eli kun avaat korkin ja juot pullon viinaa niin olet (ainakin teknisesti) kännissä, jos vedät aineita niin olet pilvessä. Eli käytännössä aika vaikea huijata itseä tai muitakaan, että otat vain vähän. Mutta pelata voit tavoilla joilla kusetat itseäsikin ettei tämä ole mitään pelaamista enää, mähän olen lopettanut. Nyt vielä nettiaika on tehnyt tuosta huomattavasti helpompaa. Peluri voi huijata itseäänkin pitkiä aikoja. Vaikka rahaa menee niin tämähän ei ole uhkapeliä, mähän en pelaa enää pokeria vaan kiskon tällaisia hassuja nalle-hahmoja kivan värikkäässä sivustossa hiiren klikkauksella koloistaan ja jos valitsen oikein niin voitan sen nallen mukaisen rahasumman. Ja jokaiseen vetäisyyn menee euro tai pari... Ja joka kahdeskymmenes vetäisy voittaa sen pari euroa aina. Ja pelaaminen ei tuhoa sisuskalujasi, se on vain hauskaa hupia.

      Jokainen päättää itse, pallo on sinulla. Koska kerran asia on uusi, niin olen nyt tällainen ruman suorapuheinen. En halua olla negatiivinen liittoanne kohtaan ja et osaa nyt ajatella tilanteen olevan nyt paha, haluat uskoa rakasta miestäsi ja ehkäpä itsekin haluat ajatella "Sen olevan vain joku vaihe..." ja "Eihän se nyt oikeastaan paha ole...eihän se paljon pelaa... " ja haluat ajatella kuitenkin enemmän puheita kuin todellisuutta.

      Mutta odota vaikkapa 5 vuotta tekemättä asioiden eteen mitään, niin jos luet tämän silloin, huokaiset että kyllä se Jeri78 vain oikeassa oli...

      Ja siis tuo listaus ongelmista oli vain typistetty perusasioihin... Tietäisit mitä kaikkea muuta asiaan liittyy.

      • Jeri78

        Heitetään nyt kuitenkin tietty, että jos miehesi on uusi Ilari Sahamies, Aki Pyysing tai vastaava selkeästi pokeriammattilainen taikka kohtapuoleen mahdollisesti tulossa sellaiseksi, niin älä sitten välttämättä ihan heti valita asiasta!:) Eli jos noiden iltasessioiden päätteeksi hän kuittailee tuollaisia perusiltoina muutamia kymmeniä tuhansia euroja nettipokeripöydistä tai edes muutamaakin tonnia per ilta, vaikka välillä sitten häviäisikin niin katsele nyt ainakin vielä hetki menoa. Jos näyttää siltä, että tietää mitä tekee ja tosiaan massia tulee sisään kunnolla sekä tuntuu putsaavan aina pöydät kun istuu alas (vaikkakin sitten ei silloin noteeraisi parisuhdetta sillä hetkellä), niin sitten asiaa voi ehkä katsoa jo toisellakin silmällä.

        Lähinnä silloin hiukan tarkkailla, että raha myös pysyy sisässä eikä yhtenä iltana voita 40 000 e ja heti toisena pelaa sen takaisin, eli siis vahdit vain että homma pysyy kirkkaasti voitollisena. Enkä nyt tarkoita sitä, että mies tuulettaa urakalla kotiutettuaan pelistä tililleen muutaman satasen tai edes muutaman tonninkin. Se on sitten jo varma merkki, että hän EI ole ammattilainen ja on samalla henkilö joka ei halua ajatella tai ajattele lainkaan, että sen tilille siirretyn voitto paritonnisen eteen on lyönyt viimeaikoina kymmenentuhatta... Ja kyllä, vaikka summat tuntuvat tässä mainiten isoilta, jos näet miehesi lätkivän jotain viidenkymmenen sentin kierroksia pokeriautoomaateissa netissä, niin voin kertoa sinne menevän rahaa sitä tahtia että totuus on tarua ja mielikuvia ihmeellisempää. Et välttämättä haluaisi nähdä pidemmän ajan siirtosumma yhteenvetoa tililtä pelipalvelun pelitilille... Tai edes viimeisen kuukauden, oletan...

        Mutta jos nyt tuo ammattilaisen tuntomerkeistä kirjoitettu kohta ei ihan mennyt kohdalleen miehesi kohdalla, vaan enemmän kuuluu tuon ensimmäisen viestini mukaiseen luokkaan... Niin sitten toimi sen mukaan. Älä odota, että kyllä se varmaan ajallaan alkaa voittaa kun noin paljon pelaa...


    • Himon kourissa

      Minusta pelihimoisena tuntuisi ainakin ikävältä, jos muija jättäisi. Pelihimoinenkin on ihminen, tunteva ja ajatteleva (silloin kun ei ole pakkomielteen kourissa). Rahaa ei tosin näy missään, mutta hyviäkin hetkiä voi olla.

      • tyhmä eukko

        "Rahaa ei tosin näy missään, mutta hyviäkin hetkiä voi olla."

        Mutta riittääkö pelkkä tunne-elämä ja rakkaus jos lupauksista ja kaikesta huolimatta kaikki menee ja siinä sivussa kurjistaa muun perheen elämän.

        Olen itsekin katsonut pelihimoista kumppania hyvin kauan ja kaksi kertaa uhkasin jättää, kun lupaukset petettiin kolmannen kerran TÄYSIN!! niin sitten oli menoa ja en katsellut enää hetkeäkään. Olin jo omat oppirahani maksanut siinä sivussa miten liriin elämän saa niinsanottu viatonkin osapuoli jos vain paapoo ja jaksaa uskoa iankaiken. Täysin eri asia jos oikeasti yrittää lopettaa ja haluaa saada hommat aisoihin, mutta kyse oli täydestä peittelystä ja valehtelusta omallakin kohdallani. Eihän jättämisen nyt tarvitse ollakaan mikään kerrasta poikki ja jos vielä näen pokerisivusto x:n sivuhistoriassa tai aina vastaavasti poistat sivuhistorian niin tiedän sinun valehtelevan ja hyvästi. Eiköhän tuon aika kovan mutta sikäli realistisen tekstin heittänyt kirjoittaja tarkoittanut jättämisuhkaa herätyksenä ainakin nyt ensialkuun eikä on-offina. Siinä olen täysin yhtä mieltä, että noinhan ei voi jatkua. Etenkin kun nyt vasta miettii, että homma alkaa parisuhteen aikana karata käsistä ensimmäistä kertaa niin peluri voi olla hyvin helposti vielä järjenäänellä keskusteltavassa mielentilassa. Ei siis se yrittäminen ja rehellinen epäonnistuminen vaan se valehtelu ja salaaminen.


      • Olisi omiakin ongelm
        tyhmä eukko kirjoitti:

        "Rahaa ei tosin näy missään, mutta hyviäkin hetkiä voi olla."

        Mutta riittääkö pelkkä tunne-elämä ja rakkaus jos lupauksista ja kaikesta huolimatta kaikki menee ja siinä sivussa kurjistaa muun perheen elämän.

        Olen itsekin katsonut pelihimoista kumppania hyvin kauan ja kaksi kertaa uhkasin jättää, kun lupaukset petettiin kolmannen kerran TÄYSIN!! niin sitten oli menoa ja en katsellut enää hetkeäkään. Olin jo omat oppirahani maksanut siinä sivussa miten liriin elämän saa niinsanottu viatonkin osapuoli jos vain paapoo ja jaksaa uskoa iankaiken. Täysin eri asia jos oikeasti yrittää lopettaa ja haluaa saada hommat aisoihin, mutta kyse oli täydestä peittelystä ja valehtelusta omallakin kohdallani. Eihän jättämisen nyt tarvitse ollakaan mikään kerrasta poikki ja jos vielä näen pokerisivusto x:n sivuhistoriassa tai aina vastaavasti poistat sivuhistorian niin tiedän sinun valehtelevan ja hyvästi. Eiköhän tuon aika kovan mutta sikäli realistisen tekstin heittänyt kirjoittaja tarkoittanut jättämisuhkaa herätyksenä ainakin nyt ensialkuun eikä on-offina. Siinä olen täysin yhtä mieltä, että noinhan ei voi jatkua. Etenkin kun nyt vasta miettii, että homma alkaa parisuhteen aikana karata käsistä ensimmäistä kertaa niin peluri voi olla hyvin helposti vielä järjenäänellä keskusteltavassa mielentilassa. Ei siis se yrittäminen ja rehellinen epäonnistuminen vaan se valehtelu ja salaaminen.

        niin kovin rajulta kuulostanut, vaan monessa suhteessa olen kyllä samaa mieltä. Miehen panoksista, voitoista, häviöistä tai ylipäänsä koko pelistä en ole perillä oikeastaan yhtään. Sen tiedän, ettei hän isoja summia voita varmastikaan, juuri jostain 200 voitosta puhui ja ainakin ilmeestä ja kaikesta muusta käyttäytymisestä päätellen hävisi sen myös.

        Tiesin tosiaan jo entuudestaan miehen ongelmasta, mutta ainakin hän uskotteli minulle ettei ko. jutut kuulu enää hänen elämään. Vasta nyt, kun olemme jo jonkin aikaa asuneet yhdessä ja toisten tavat ym. on tutumpia, olemme enemmän kotona samaan aikaan ym. niin tuo pelaamisen määrä on alkanut valjeta.
        Mietinkin tuossa että onkohan se ollut kokoajan samanlaista vai alkoiko vasta nyt uudestaan?

        Kerran mies pelasi baari-iltana jossakin ja katui seuraavana päivänä kun oli pelannut kaikki rahansa/liikaa rahaa. Oli lähtenyt pelaamaan, kun meillä oli ollut jotain erimielisyyksiä ja häntä vitutti.
        Samoin hän on jättänyt menemättä töihin, jos meillä on ollut riita tai muu, häntä vituttanut sen verran että koko päivä on pilalla, ja syyttää siiitä minua. Siksi nyt vähän epäröin, että jos aloitan jonkunlaisen älämölön tästä, niin se pahentaa tilannetta. Sama jos pyydän tiskaamaan, niin ei varmasti. Tiskaa sitten jos omaa halua löytyy.

        Harkitsen nyt kuitenkin mitä tässä tekisin. Minua ei suoraan santtuna voisi vähempää kiinnostaa alkaa vahtimaan aikuisata miestä ja katsomaan hänen peräänsä. Mutta toisaalta välitän hänestä kyllä ja haluaisin liittomme toimivan.


      • Olisi omiakin ongelm
        Olisi omiakin ongelm kirjoitti:

        niin kovin rajulta kuulostanut, vaan monessa suhteessa olen kyllä samaa mieltä. Miehen panoksista, voitoista, häviöistä tai ylipäänsä koko pelistä en ole perillä oikeastaan yhtään. Sen tiedän, ettei hän isoja summia voita varmastikaan, juuri jostain 200 voitosta puhui ja ainakin ilmeestä ja kaikesta muusta käyttäytymisestä päätellen hävisi sen myös.

        Tiesin tosiaan jo entuudestaan miehen ongelmasta, mutta ainakin hän uskotteli minulle ettei ko. jutut kuulu enää hänen elämään. Vasta nyt, kun olemme jo jonkin aikaa asuneet yhdessä ja toisten tavat ym. on tutumpia, olemme enemmän kotona samaan aikaan ym. niin tuo pelaamisen määrä on alkanut valjeta.
        Mietinkin tuossa että onkohan se ollut kokoajan samanlaista vai alkoiko vasta nyt uudestaan?

        Kerran mies pelasi baari-iltana jossakin ja katui seuraavana päivänä kun oli pelannut kaikki rahansa/liikaa rahaa. Oli lähtenyt pelaamaan, kun meillä oli ollut jotain erimielisyyksiä ja häntä vitutti.
        Samoin hän on jättänyt menemättä töihin, jos meillä on ollut riita tai muu, häntä vituttanut sen verran että koko päivä on pilalla, ja syyttää siiitä minua. Siksi nyt vähän epäröin, että jos aloitan jonkunlaisen älämölön tästä, niin se pahentaa tilannetta. Sama jos pyydän tiskaamaan, niin ei varmasti. Tiskaa sitten jos omaa halua löytyy.

        Harkitsen nyt kuitenkin mitä tässä tekisin. Minua ei suoraan santtuna voisi vähempää kiinnostaa alkaa vahtimaan aikuisata miestä ja katsomaan hänen peräänsä. Mutta toisaalta välitän hänestä kyllä ja haluaisin liittomme toimivan.

        sen verran, että meillä tosiaan on omat rahamme ja ne pidämme erillään, eli omaan talouteeni hän ei voi vaikuttaa vaikka ryssisi omat rahansa miten pahasti. Ainoa yhteinen maksettava on asumiskulut, mutta nekin menevät mun tilien kautta eli tiedän kyllä jos hän jättää osansa maksamatta.

        Jättämisellä uhkaaminen on käynyt omassakin mielessä, mutta voisin melkein 100% varmuudella sanoa että jättämiseksi se menisikin, koska mies on sen verran jääräpäinen ettei mitään uhkauksia ottaisi vastaan. En tiedä ottaisiko edes tosissaan. En usko että sillä saisin pelaamista loppumaan, koska se lopettaminen täytyy mun mielestäni lähteä hänestä itsestään.


      • Jeri78
        Olisi omiakin ongelm kirjoitti:

        niin kovin rajulta kuulostanut, vaan monessa suhteessa olen kyllä samaa mieltä. Miehen panoksista, voitoista, häviöistä tai ylipäänsä koko pelistä en ole perillä oikeastaan yhtään. Sen tiedän, ettei hän isoja summia voita varmastikaan, juuri jostain 200 voitosta puhui ja ainakin ilmeestä ja kaikesta muusta käyttäytymisestä päätellen hävisi sen myös.

        Tiesin tosiaan jo entuudestaan miehen ongelmasta, mutta ainakin hän uskotteli minulle ettei ko. jutut kuulu enää hänen elämään. Vasta nyt, kun olemme jo jonkin aikaa asuneet yhdessä ja toisten tavat ym. on tutumpia, olemme enemmän kotona samaan aikaan ym. niin tuo pelaamisen määrä on alkanut valjeta.
        Mietinkin tuossa että onkohan se ollut kokoajan samanlaista vai alkoiko vasta nyt uudestaan?

        Kerran mies pelasi baari-iltana jossakin ja katui seuraavana päivänä kun oli pelannut kaikki rahansa/liikaa rahaa. Oli lähtenyt pelaamaan, kun meillä oli ollut jotain erimielisyyksiä ja häntä vitutti.
        Samoin hän on jättänyt menemättä töihin, jos meillä on ollut riita tai muu, häntä vituttanut sen verran että koko päivä on pilalla, ja syyttää siiitä minua. Siksi nyt vähän epäröin, että jos aloitan jonkunlaisen älämölön tästä, niin se pahentaa tilannetta. Sama jos pyydän tiskaamaan, niin ei varmasti. Tiskaa sitten jos omaa halua löytyy.

        Harkitsen nyt kuitenkin mitä tässä tekisin. Minua ei suoraan santtuna voisi vähempää kiinnostaa alkaa vahtimaan aikuisata miestä ja katsomaan hänen peräänsä. Mutta toisaalta välitän hänestä kyllä ja haluaisin liittomme toimivan.

        http://www.paihdelinkki.fi/testaa/rahapelitesti

        Tuossa yksi ihan asiallinen testi aiheesta. Ihan vain poimin tiettyjä kohtia tuolta tekstistäsi joita mainitsit ja vertasin tuohon stereotypioista stereotypioisimpaan perustestiin jossa pannaan rastia ruutuun ja miltä näyttää yhteenvetona. Ja luonnollisesti joku voi herätä fiksuna ihmisenä peluri itse tuon tehdessään, että hei eihän mulla ole mielestäni ongelmaa mutta silti joudun laittamaan rastin kohtaan "Olen ollut töistä pois pelaamiseni takia".

        Eihän näillä muuta arvoa ole, kuin noista voi lähipiiri tehdä hieman arviota tapoja tietämällä, miten paha tilanne käytännössä vaikuttaisi olevan kokonaisuutena ja tärkeämpänä tekijänä tietenkin, että pelaaja itse tuollaisen tehdessään hieman hahmottaisi ongelmaa ja sen vakavuutta.

        Jos tuo testi ei toimi suoraan linkistä, niin löytyy päihdelinkin sivuilta ja sieltä ylävalikosta testit.

        Ja edelleenkään en tosiaan ole suhdettanne katkaisemassa, mutta selvästi mietit omaa asemaasi niin siksi kannattaa ainakin ajatella asia täysin faktojen perusteella. Miten sitten ikinä tuleekaan toimimaan konkreettisesti niiden kanssa, on jokaisen oma päätös tietenkin. Jokainen parisuhde peliongelmaisen kanssa on kuitenkin oma kokonaisuutensa ja ulkopuolisen on turha neuvoa mitään "Jätä se heti", joka patenttiratkaisu aina kaikilta sivusta katsovilta. Kuten joku tuossa laittoikin, niin ajattelemisen aiheeksi tuota jättämisen ja "mä en jaksa, jos tämä on tätä" keskustelua tarkoitinkin enkä sellaiseksi että heti kamat kasaan ja pois.


      • Jeri78
        Jeri78 kirjoitti:

        http://www.paihdelinkki.fi/testaa/rahapelitesti

        Tuossa yksi ihan asiallinen testi aiheesta. Ihan vain poimin tiettyjä kohtia tuolta tekstistäsi joita mainitsit ja vertasin tuohon stereotypioista stereotypioisimpaan perustestiin jossa pannaan rastia ruutuun ja miltä näyttää yhteenvetona. Ja luonnollisesti joku voi herätä fiksuna ihmisenä peluri itse tuon tehdessään, että hei eihän mulla ole mielestäni ongelmaa mutta silti joudun laittamaan rastin kohtaan "Olen ollut töistä pois pelaamiseni takia".

        Eihän näillä muuta arvoa ole, kuin noista voi lähipiiri tehdä hieman arviota tapoja tietämällä, miten paha tilanne käytännössä vaikuttaisi olevan kokonaisuutena ja tärkeämpänä tekijänä tietenkin, että pelaaja itse tuollaisen tehdessään hieman hahmottaisi ongelmaa ja sen vakavuutta.

        Jos tuo testi ei toimi suoraan linkistä, niin löytyy päihdelinkin sivuilta ja sieltä ylävalikosta testit.

        Ja edelleenkään en tosiaan ole suhdettanne katkaisemassa, mutta selvästi mietit omaa asemaasi niin siksi kannattaa ainakin ajatella asia täysin faktojen perusteella. Miten sitten ikinä tuleekaan toimimaan konkreettisesti niiden kanssa, on jokaisen oma päätös tietenkin. Jokainen parisuhde peliongelmaisen kanssa on kuitenkin oma kokonaisuutensa ja ulkopuolisen on turha neuvoa mitään "Jätä se heti", joka patenttiratkaisu aina kaikilta sivusta katsovilta. Kuten joku tuossa laittoikin, niin ajattelemisen aiheeksi tuota jättämisen ja "mä en jaksa, jos tämä on tätä" keskustelua tarkoitinkin enkä sellaiseksi että heti kamat kasaan ja pois.

        Eli Ray:n hieman erilainen testi:

        http://selftest.spelinstitutet.com/test/default.aspx

        Tuo tietty pitkälti tarkoitettu koneiden pelaamiseen suunnatuksi, mutta yleisluontoinen sekin.


      • Jeri78
        Jeri78 kirjoitti:

        Eli Ray:n hieman erilainen testi:

        http://selftest.spelinstitutet.com/test/default.aspx

        Tuo tietty pitkälti tarkoitettu koneiden pelaamiseen suunnatuksi, mutta yleisluontoinen sekin.

        Ei toimi tuokaan linkkinä suoraan, mutta Ray:n sivut ja siinä oikealla keskivaiheilla on pelitesti.


      • olisi omiakin ongelm
        Jeri78 kirjoitti:

        http://www.paihdelinkki.fi/testaa/rahapelitesti

        Tuossa yksi ihan asiallinen testi aiheesta. Ihan vain poimin tiettyjä kohtia tuolta tekstistäsi joita mainitsit ja vertasin tuohon stereotypioista stereotypioisimpaan perustestiin jossa pannaan rastia ruutuun ja miltä näyttää yhteenvetona. Ja luonnollisesti joku voi herätä fiksuna ihmisenä peluri itse tuon tehdessään, että hei eihän mulla ole mielestäni ongelmaa mutta silti joudun laittamaan rastin kohtaan "Olen ollut töistä pois pelaamiseni takia".

        Eihän näillä muuta arvoa ole, kuin noista voi lähipiiri tehdä hieman arviota tapoja tietämällä, miten paha tilanne käytännössä vaikuttaisi olevan kokonaisuutena ja tärkeämpänä tekijänä tietenkin, että pelaaja itse tuollaisen tehdessään hieman hahmottaisi ongelmaa ja sen vakavuutta.

        Jos tuo testi ei toimi suoraan linkistä, niin löytyy päihdelinkin sivuilta ja sieltä ylävalikosta testit.

        Ja edelleenkään en tosiaan ole suhdettanne katkaisemassa, mutta selvästi mietit omaa asemaasi niin siksi kannattaa ainakin ajatella asia täysin faktojen perusteella. Miten sitten ikinä tuleekaan toimimaan konkreettisesti niiden kanssa, on jokaisen oma päätös tietenkin. Jokainen parisuhde peliongelmaisen kanssa on kuitenkin oma kokonaisuutensa ja ulkopuolisen on turha neuvoa mitään "Jätä se heti", joka patenttiratkaisu aina kaikilta sivusta katsovilta. Kuten joku tuossa laittoikin, niin ajattelemisen aiheeksi tuota jättämisen ja "mä en jaksa, jos tämä on tätä" keskustelua tarkoitinkin enkä sellaiseksi että heti kamat kasaan ja pois.

        kaikki informaatio aiheesta on tervetullutta.

        vielä sen verran jankutan aiheesta, jos täällä on itse peliongelmaisia paikalla, niin millaista tukea kumppanilta kaipaatte? mikä olisi se paras tuki? peliongelmainen varmastikin toivoo, että sen antaa pelata rauhassa ja kumppani maksaa viulut, en siis tarkoita sitä vaan ihan henkistä yms. tukea.

        Mitä itse toivoisitte että puolisonne tekisi? millainen tuki oikeasti auttaisi ja kannustaisi eteenpäin? Joku tuolla ylempänäå kirjoitti, ettei ainakaan haluaisi että puoliso jättää pelaamisen takia, mitä muita asioita on sellaisia mitä ette missään tapauksessa haluaisi puolisolta tai mikä pahentaisi ahdistusta tai tilannetta vaan enemmän?

        en voi koko elämääni ja kaikkea aikaani satsata hänelle, ja sitä vähän mietinkin miten paljon omat resurssit riittää toisen tukemiseen.


    • holisti1

      Hei,

      Peliriippuvaisuutta on monen laista, jos pelaminen on harmitonta nettipokeria ja panokset pieniä jottei ruokarahat siihen me se on harmitonta.

      Sitten jos panokset kasvavat ja yritetään hakea voittoja esim. kenosta tai vastaavasta veikkauksen pelistä, silloin on ongelma.


      Peliongelma on samanlainen kuin mikä tahansa holisti, oli kyse seksistä, alkoholista, kalastuksesta tai jostain muusta pakottavasta tarpeesta.


      Veikkaus ja Ray ovat pahoja holistille vaikka suomessa niitä tuetaan monopoliasemaan, olen nähnyt monta joka menettänyt elämän ja omaisuuden sen takia.


      Jos holisti kannattaa hakea vastaavia ryhmiä ja koitaa elää päivän ilman niitä ja jostain muualta tekemistä. PS kokemusta ON

    • Poker player

      Peliriippuvuus on yhtä vakava asia kuin narkomania. Harvoin siitä paranee, ja pelirahojen takia riippuvainen tekee mitä vain. Tarkoitan ihan mitä vain.

    • dorre

      Voi olla että tämä viesti tulee sinulle liian myöhään, mutta itse seurustelin ja asuin yhdessä miehen kanssa joka osoittautui nettiriippuvaiseksi. Kaikki harrastustoiminta tapahtui koneelta sekä myöhemmin -valitettavan myöhään sain melkeinpä vahingossa tietää että hän oli myös oikeesti peliriippuvainen. Hän oli tehnyt minulta salaa pikavippivelkaa useita satoja euroja, visa-kortti oli tapissaan, ja nyt olen kuullut että mieheltä oli menneet myös luottotiedot. Kone oli kaikki kaikessa. Mies oli äreä jos jostain syystä ei päässyt koneelle tai se ei toiminut. Hermokimppu ja ailahtelevainen.
      Jätin hänet vuosi sitten, enkä ole katunut. En olisi varmaan koskaan saanut tietää noista pikavipeistä ellei kotiin olisi tullut laskuja perintäfirmoilta, myös hänen lähdettyään läjäpäin.
      Jos itse peliriippuvainen aikuinen ei tajua lopettaa ei kannata tuhlata aikaansa häneen. Itse en ole eroa katunut. Mies oli myös itsekäs, rahan käyttö aivan onnetonta ja lisäksi valehteli ja liioitteli kaikkia asioitaan. Pelasta itsesi jos mies ei muutu.

      • alkuperäinne

        ollenkaan myöhään, sillä tilanne on tällähetkellä vaan pahentunut. Hänen oma työnsäkin on alkanut kärsiä noista 20 tunnin pokerisessioista.
        Miten jätit miehesi, jos saan kysyä? Yritin tätä nimittäin aiemmin, mutta hän heitti vain kasan paskaa naamalleni siitä, miten julma ihminen olen ja plaaplaa. Tilanteeseen piti tulla muutos ja hetken siltä näyttikin, kunnes taas...
        Nyt olen päättänyt laittaa miehen ulos, olin sitten kuinka hirveä ämmä tahansa. En minä jaksa tällaista, suhteessa ei enää yksinkertaisesti ole mitään minkä vuoksi taistella.
        On ahdistavaa ja ärsyttävää katsella kotona miestä, joka istuu vaan koneella. Mitään muuta ei siis tee. Ei kerro paljon voittaa, paljon häviää tai paljon tunkee rahaa tuohon turhuuteen, vaikuttaa jo olevan niin erakoitunut ja sisällä tossa pelimaailmassa ettei kai edes tiedä enää mitä on normaali elämä.


      • sfasdfsad
        alkuperäinne kirjoitti:

        ollenkaan myöhään, sillä tilanne on tällähetkellä vaan pahentunut. Hänen oma työnsäkin on alkanut kärsiä noista 20 tunnin pokerisessioista.
        Miten jätit miehesi, jos saan kysyä? Yritin tätä nimittäin aiemmin, mutta hän heitti vain kasan paskaa naamalleni siitä, miten julma ihminen olen ja plaaplaa. Tilanteeseen piti tulla muutos ja hetken siltä näyttikin, kunnes taas...
        Nyt olen päättänyt laittaa miehen ulos, olin sitten kuinka hirveä ämmä tahansa. En minä jaksa tällaista, suhteessa ei enää yksinkertaisesti ole mitään minkä vuoksi taistella.
        On ahdistavaa ja ärsyttävää katsella kotona miestä, joka istuu vaan koneella. Mitään muuta ei siis tee. Ei kerro paljon voittaa, paljon häviää tai paljon tunkee rahaa tuohon turhuuteen, vaikuttaa jo olevan niin erakoitunut ja sisällä tossa pelimaailmassa ettei kai edes tiedä enää mitä on normaali elämä.

        ongelmista voi kuitenkin selvitä. Onko rakkautta häntä kohtaan riittävästi? Halua auttaa? Yhteisesti toki pitää haluta ongelmasta / haitasta eroon, tie voi olla pitkä ja kivinen taistelu. Elämä tuo monia haasteita taipaleellaan, riippuvuuksia, sairauksia, vastoinkäymisiä, työttämyyttä yms. Näiden jälkeen ihminen voi kuitenkin olla vahvempi, kokemuksen myös rikkaampi. Pitää ajatella tekemistä, järjenkäyttöä nyt kehiin.
        Heti ei kannata periksi antaa, halua muutokseen, kuuntelua, auttamista yms. tarvitaan. Peliriippuvuus on paha ongelma, siinä ei enää järki pelaa yhtään. Peliin tulee vain sairaalloisen kova himo joka monella vie kaiken, mutta tilanteen nyt ollessa päällä ja ennen tuhoa pitää ohjata apuun. Vain pieni promille pystyy elämää peleillä, suurimmalle osalle harrastus ja osalle ongelma.


      • Olisi omiakin ongelm
        sfasdfsad kirjoitti:

        ongelmista voi kuitenkin selvitä. Onko rakkautta häntä kohtaan riittävästi? Halua auttaa? Yhteisesti toki pitää haluta ongelmasta / haitasta eroon, tie voi olla pitkä ja kivinen taistelu. Elämä tuo monia haasteita taipaleellaan, riippuvuuksia, sairauksia, vastoinkäymisiä, työttämyyttä yms. Näiden jälkeen ihminen voi kuitenkin olla vahvempi, kokemuksen myös rikkaampi. Pitää ajatella tekemistä, järjenkäyttöä nyt kehiin.
        Heti ei kannata periksi antaa, halua muutokseen, kuuntelua, auttamista yms. tarvitaan. Peliriippuvuus on paha ongelma, siinä ei enää järki pelaa yhtään. Peliin tulee vain sairaalloisen kova himo joka monella vie kaiken, mutta tilanteen nyt ollessa päällä ja ennen tuhoa pitää ohjata apuun. Vain pieni promille pystyy elämää peleillä, suurimmalle osalle harrastus ja osalle ongelma.

        enemmän ja vähemmän, mutta kun mikään ei auta. Hänellä ei omaa tahtoa parantumiseen ole, joten en voi vuositolkulla sitäkään ihmettä jäädä odottamaan. Tässä suhteessa kun ei toimi enää yksinkertaisesti mikään. Rakkaus häntä kohtaan on hyvää vauhtia hiipumassa, hän muuttuu kokoajan enemmän kumppanista riippakiveksi. En tahdo häntä haukkua, mutta tämä nyt vain on totta.
        Periksi en antanutkaan, hän antoi itse.
        Oma elämäni on tässä sivussa kärsinyt myös osansa, ja pitkän pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, ettei se ole sen arvoista. On lähdettävä vielä kun on sen verran itsekunnioitusta jäljellä.


    • plöööö

      netti poikki ja sillä selvä.

    • vapauteen

      hiukan sama tilanne täällä... asun poikaystäväni kanssa yhdessä, enkä voimme tehdäå yhdessä mitään, sillä hän makselee hirmuisia peli ja vedonlyönti velkoja pois. nyt kuulemma oppinut opikseen, eikä halua kokea tätä enää koskaan. mutta. hän on kuulemma sanonut tämän kavereilleen ennenkin. tämä on nyt kolmas kerta kun on kuses. taitaapi myös oikeuteen joutua pian noista laskuista... minulle ei kertonut mitään, ennen kuin olin tullut takaisin suomeen hänen vuoksen ja muuttanut hänen luokseen. olemme tunteneet vasta 6kk. pelkään vain etä tämä toistuu joskus. vaikkapa silloin kun olisi oma talo ja pikkuisia. en voi pelkää jatkuvassa pelossa. olen tullut siihen päätökseen, että tätä virhettä en halua oppia kantapään kautta. olen myös tiukka tälläisten asioitten suhteen ja poikaystävä tietää että pimahdan jos kuulisin et rahat taas pelattu. joten luulenpa että oikeen sysään häntä valehtelemaan. mutta, valehtelis se kumminki. en jaksa esittää mitää täydellist tyttöystävää jos toinen on kaukana täydellisestä poikaystävästä. harmittaa vain että joudun asumaan täällä hetken, ku en viitsi kadulle lähteä. mites ois tytöt et oikeesti jätetää noi huolen aiheuttajat ja lähdetää nauttimaan elämästä???? ja varmana tuolta löytyy mies joka on hieman lähempänä "herra täydellistä. ei tarvitsisi oikeasti olla näin kaukana siitä!. huolehtikoot isot vauvat itse itsestään, kun ovat ongelmansa itse hankkineet. eivät he ansaitse tyttöystäviä lähelle. olipa tekstiä, selvästi tällä tytöllä pää täynnä näitä juttuja

    • Älä jää seuraamaan

      Olen 34 vuotias mies ja olemme vaimoni kanssa olleet yhdessä 9 vuotta. Vaimolla oli alusta asti peliriippuvuus markettien koneisiin, joihin hän sai upotettua useita satoja euroja. Sain kuitenkin (luulin niin) vieroitettua hänet ko. koneista. Huomasin liian myöhään, että hän siirtyi pelaamaan nettiin. Perusti pelitilejä nimelläni jopa loi minulle sähköpostiosoitteita, pelasi yöt silloin kun olin nukahtanut, ja käytti minun rahoja pelaamiseen. Ensin pieniä summia, jotta en huomaisi, seuraavaksi tilini oli yllättäen tyhjä. Olin kuulema itse juonut rahani ja en ole muuta kuin turha juoppo. Hänellä oli vakituinen työ joka yhtäkkiä päättyi. Hänen sanojen mukaansa syynä oli että yritys joutui vähentämään työpaikkoja.
      Myöhemmin kotiin kuitenkin tuli käräjäoikeuden kirje missä häntä syytettiin maksuväline petoksesta nimen omaan tuosta työpaikasta useita tuhansia euroja. En ole asiaa vielä hänelle kertonut, mutta tämä riitti ja minä sekä poikamme lähdetään.

    • uujhhjhhg

      .....

    • rahatmeni

      Olen peliriippuvainen ollut n.15 vuotta ja rahaa on mennyt valtavasti. Peliriippuvuus on aiheuttanut työttömyyden, ulosotot, alkoholin lisääntynyttä käyttöä, valehtelua ja rahan lainaamista. Itse jos olisin peliongelmaisen kanssa, niin jättäisin hänet. Tyhjiä lupauksia olen tehnyt ja antanut pelien suhteen, ja aina sama vaan jatkuu. Tässä peliongelmaisen touhussa ei ole mitään järkeä. Rahat tulee laitettua ennemmin peleihin, kuin ruokaan ja sitten pihisteltyä ruoan kanssa aina seuraaviin rahoihin asti.
      Tupakan polton pystyin lopettamaan 10v. sitten. Tupakan polton voin sanoa kai lopettaneeni, koska en ole 10 vuoteen polttannut, mutta mikä niissä peleissä vetää puoleensa. Nettipeleistä se paha kierre lähti, netissä kun voi pelata milloin vain ja miten paljon vain. Nettipelaaminen ja sinne hävityt rahat on helppo valehdella asuinkumppaniltaan, aina peliongelmainen keksii jonkun selityksen. Nettipelit tuhoaa monen peliongelmaisen elämän, myös läheisten, se on tätä päivää Suomessa.

    • Peliriippuvainen

      Tunnistan hyvin itseni tuosta kirjoituksesta. Olen ollut peliriippuvainen monta vuotta. Pelaaminen vaikuttaa tosiaankin psyykkeeseen negatiivisesti, etenkin silloin kun häviää monena päivänä peräkkäin. Olen ollut sanalla sanoen vittumainen persoona. Eilen otin veikkaukselta saldon pelaamisistani viimeisen vuoden ajalta ja hiukset nousivat pystyyn. Olen hävinnyt joka ikinen kuukausi useita satoja euroja ja aloin ihmetellä, onko tässä yhtään mitään järkeä. Rahaa on kyllä riittänyt pelaamiseen, mutta kun on kyse jostain todella tärkeästä kuten esim. lasten harrastuksista jne. niin rahat on aina loppu. En ole onneksi kuitenkaan pelannut velaksi, mutta kyllä kirpaisi tuo pelitilin katsomnen. Yritän tosissani parantaa tapani ennen kuin vaimo lähtee kävelemään.

    • Hei nimimerkit, rahatmeni ja Peliriippuvainen

      Olette pinteessä, molemmat. Onneksi olette tunnustaneet peliongelman, ainakin itsellenne. Se on ensimmäinen edellytys lopettamiselle, pelittömälle elämälle, joka on teillekin mahdollista. Ei aluksi helppoa, mutta sitä kohti kannattaa taistella.

      Suomessa on surullisen paljon peliongelmaisia, ja heillä on paljon läheisiä, jotka myös kärsivät asiasta. Peliongelma sairastuttaa koko perheen, kuin alkoholismikin. Peliriippuvuus on vakava asia. Se tuhoaa paljon; raha-asiat (monilla on velkaa, paljonkin sen takia, jota maksetaan sitten pois vuosikausia, mutta siitäkin selviää), ihmissuhteet, perhe-elämän, itsetunnon, mielenterveyden, ehkä vie työpaikan... Peliongelmaa ei näe ulospäin, sitä ei kehdata kertoa, siitä tuntee syyllisyyttä ja häpeää. Monet sanovatkin, että helpotus oli suuri, kun sai kerrottua perheelle...

      Eihän rahojensa paukuttamiseen pelikoneeseen tai netin kautta pelaamisessa ole todellakaan yhtään mitään järkeä. Mutta kun riippuvuus kehittyy, se vie mennessään. Valitettavasti, sitten tilanne voi mennä käsistä aivan totaalisesti. Siksi kannattaa pelastaa itsensä ja perheensä ja taloutensa, mahdollisimman pian. Kannattaa hakea apua; soittamalla ilmaiseen Peluuri-numeroon klo 12-18 arkisin, saa neuvoja ja tiedon esimerkiksi mihin kannattaa ottaa yhteyttä, mikä on asuinpaikkakunnalla se oikea paikka. Yksin ei kannata eikä tarvitse yrittää selviytyä irti ongelmastaan, sitä varten auttamistahoja on. Sen verran iso asia on kyseessä. Ole itsesi ja läheistesi puolella ja hae apua. Luota siihen, että selvitä, kun tahdot irti pelaamisesta. Parempi huominen on edessä päin.

      Tsemppi,
      Pirkko-pappi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      328
      2826
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      105
      2130
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1610
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1022
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      983
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      914
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      842
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      754
    Aihe