Parvekejumalat

alvari.raappavaara

Uusimmallaan Anja Snellman iskee keskelle maahanmuuttokeskustelua kuin polttopullo pitzeriaan. Kirjan peruskuvio on kasvukertomus. Valkolaisen oman aikansa radikaalin naisen, kettutytön ja yleishillujan eheytyminen arvokonservatiiviksi muslimilauman johtajaksi. Vastavoimana Vuosaaren somaliteinin salainen ja väkivallalla vastustettu liukuminen tiedostavaksi perussuomalaiseksi. Naapurusten tiet kohtaavat, kipeästi ja lopullisesti.
Toisella tasolla kulkee rinnalla vanhemmuuden ikuinen ongelmakenttä. Itselleen ja lapsilleen kaiken salliva taiteilijaäiti näyttää somalitytön silmissä parhaalta mahdolliselta äidiltä. Kun oman äidin tahto on tukahdutettu ja ajattelu jäänyt rukousmaton nukkaan. Isällä ja pojilla on ylivalta perheen naisiin. Seinät ovat sitä varten, että tytöt pysyvät kotona ja valmistautuvat synnyttämään poikia, silvottunakin.
Parvekkeen symbolimerkitys on mutkikas. Toisaalta turha rakennelma, jonne joku voi nähdä, mutta erinomainen paikka lautasantennille, joka tuo oikeaa asiaa suoraa Mekasta. Lopullinen ratkaisukin tapahtuu parvekkella , kuten reaalimaailmassakin.
Snellman on tehnyt taustatyöt huolella ja rakentanut aidot ja uskottavat ihmiset. Fanaattisuus lipuu liki koomisuuden rajaa, ylittämättä sitä. Kielellä Snellman leikittelee, pilkkaamatta. Tosin en ole varma vieraskielisten repliikkien välttämättömyydestä. Kaikilla lukijoilla ei kuitenkaan ole Lundiassaan suomi-somali-sanakirjaa.
Tärkeä kirja, jota rohkenen suositella.

20

2906

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyn vaan

      Vastaako kirja kysymykseen miksi Suomessa on somaleita?

    • Olisin ollut kiinnostunut parvekejumalista, mutta luin vahingossa Snellmanin kirjoittaman elämänkerran Hjallis Harkimosta. Aika säälittävää. Idea kenties hyvä, mutta mieluummin olisin lukenut Hjalliksen ajatuksia kuin Snellmannin ajatuksia itsestään. Eli tämän perusteella Parvekejumalat saa kyllä jäädä. Parvekejumalat ovat varmaan kuvaus Anja Snellmanista, kun kuvittelee, että Somalialaisissa on jotain eksoottista, kuten hänessä itsessään. Oikeasta Kallion kasvatista.
      Ja paskat! Somalialaiset tulevat maasta, jonka kultuuri on täysin käsittämätön suomalaisille. Ja nytkö snellman julkisuuden hakuisuudessa elämässään haluaa ystävällisesti kuivaille meille Vuosaaren kerrostalon parvekkeen todellista elämää..
      Jos niin.. niin paras mennä sinne Kreikkaan.

      • Kirjan lukenut

        Jos ei ehdi lukea Parvekejumalia, niin näistä saa nopeasti kiinni mistä on kysymys:

        Anja Snelman kertoo videossa kirjasta:
        http://www.kirjastokaista.fi/video/8844/anja-snellman-kertoo-tulevasta-romaanistaan-parvekejumalat

        ...ja lukee otteita kirjasta:
        http://www.kirjastokaista.fi/video/8846/anja-snellman-lukee-otteita-parvekejumalat-romaaninsa-käsikirjoituksesta

        Kannattaa tutustua asiaan. Helpompi kommentoida :)


      • oikeasti
        Kirjan lukenut kirjoitti:

        Jos ei ehdi lukea Parvekejumalia, niin näistä saa nopeasti kiinni mistä on kysymys:

        Anja Snelman kertoo videossa kirjasta:
        http://www.kirjastokaista.fi/video/8844/anja-snellman-kertoo-tulevasta-romaanistaan-parvekejumalat

        ...ja lukee otteita kirjasta:
        http://www.kirjastokaista.fi/video/8846/anja-snellman-lukee-otteita-parvekejumalat-romaaninsa-käsikirjoituksesta

        Kannattaa tutustua asiaan. Helpompi kommentoida :)

        mielenkiintoinen kirja ainakin tuon haastattelupätkän perusteella


      • , mutta

        ehkä Harkimolla ei ollut niin paljon sanottavaa että siitä olisi kirja tullut täyteen. Somalikulttuuri voi tuntua käsittämättömältä, ja miksei tuntuisi, kun siitä ei mitään tiedä... ehkäpä tämän kirjan lukemalla se alkaa avautua edes jostain nurkasta. Ovathan ihmiset loppujen lopuksi aika samanlaisia kaikkialla. Nuoret ovat ennen kaikkea nuoria, vasta toissijaisesti suomalaisia tai somaleja.


    • Pieni kulkija

      Mielenkiintoinen kirja, jolle voisi veikata jonkinlaista julkista huomioita. Jos ei muuten niin somaliryhmän taholta. Mielestäni somalitytön kuvaus onnistui upesti. Sen sijaan suomalaistytön kuvaus ei ollut niin uskottava. Hengellinen etsintä jätettiin oikestaan vaille huomioita. Kääntymiseen riitti halu piiloutua ja kapina äitiä vastaan. Toivon, että kirja herättäisi yleistä keskustelua. Totuudella kun on niin monet kasvot.

    • Muuta itse somaliaan ja koe se niin tärkeä kasvukertomus...Sielläkin on parvekkeita, joilta hypätä ja varmaa länsimaisille hyvinvointi-ihmisille oma paratiisi. Täällä suomessa maahanmuuttajat ovat pelkästään poliitiikan pelinappuloita ja kuten Snellman heitä käyttää: kirjallisuuden markkinavoimien shakkisotureina.
      Ei hallaa hänelle. Ei hallaa somaleille. Snellman ei kuitenkaan ymmärtänyt, että somalitkin osaavat lukea.
      Kukaan heistä ei pitänyt Snellmanin kuvausesta, joka itse asiassa oli tarkoitettu kirjan markkinointiin. Lehtolainen pisti somalit johonkin kirjansa keskiöön. Joo näinpä. Pistetään pikkutietämyksellä kirjq rahoiksi. Kyllä sonja O:sta on todella kauan. Ei kai siinäkään mikään oikein totta ollut.

    • Kristian Korppi

      Minulle tuli Parvekejumalaa lukiessa mieleen, että miksiköhän nykyään on muotia lähes kaikki vakavampi kirjallinen ilmaisu pyrkiä pukemaan jonkinlaiseen tajunnanvirtamuotoon? Luulevatko kirjailijat, että heitä pidetään naiiveina tai konservatiivisina, jos he erhtyisivät kirjoittamaan kerronnallisen teoksen, jossa on selkeä alku ja loppu sekä selkeä etenevä juoni? Kyllä Mika Waltarinkin kirjoja myytiin ja niitä mielellään luettiin vaikka se olicvatkin kirjoitettuja kronologisesti etenevänä kerrontana ilman, että olisi pyritty mystiseen taiteelliseen vaikutelmaan tajunnanvirtatyylikikkailun avulla.

      • kerronta on

        vaikeaa. Mystinen ja taiteelliinen, lukijoissa myötähäpeää herättävä kerronta otetaan käyttöön kun kyvyt eivät riitä.


      • alvari.raappavaara

        on hieman outo. Ja Parvekejumalat on kaukana tajunnanvirran perusteoksien tyylistä. Lienet lukenut vaikkapa Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä tai Hans Selon merkittävän tajunnanvirtapläjäyksen. Parvekejumalissa on pari aikahyppyä, mutta kerronta on toki sangen kronologista.


      • alvari.raappavaara kirjoitti:

        on hieman outo. Ja Parvekejumalat on kaukana tajunnanvirran perusteoksien tyylistä. Lienet lukenut vaikkapa Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä tai Hans Selon merkittävän tajunnanvirtapläjäyksen. Parvekejumalissa on pari aikahyppyä, mutta kerronta on toki sangen kronologista.

        on kuin sianlihan liimautuminen paistettuun pekoniin. Minusta somaliassa on kaksi maata. Toisessa kähydään sotaa ja toisessa etsitään jonkin asteista demokratiaa, jota ei koskaan tulla löytämään. Ei myöskään Suomesta. Ihmettelen miten edelleen käytetäåän markkinakikkana jotain tälläistä moskaa, joka ei siis kerro aidosti somaliasta ja jonka somaliasetkin ovat ihmetelleen ottaneet vastaan: Mitä on kysymys? Mitä' halutaan kertoa?"
        Jos joku löytää siitä suomalaiselle mämmisieluisuudelle haasteita, niin siitä vaan. Onhan tämä jumailainen Sonja O itsekin maahanmuuttaja kreikassa... he..e.. Oma koti, oma lupa jne..
        Iskekää rauhassa käpälänne Itä-Helsinkiin ja mihin ikinä haluattekaan. Toivon kirjallisuudelta kuitenkin jonkin asteista realismia, en löyhää otetta provosointia maahan, josta emme vieläkään tiedä kuin höyhenet!


    • Cucci

      Kertokaa mulle et mitä mä teen oon lukennu melkein jo 2 kappalee kirjasta ja en tiiä vielä mitä siellä kirjasa oon tapahtunut nii mitä mä teeen jatka lukemista vai aloitaan kirja alusta lukemista `? :((

    • A R itte

      Jatka. Lukeminen kannattaa aina. Ainakin on pois pahanteosta.

      • ei auennut mullekaan

        Älä lue. Haaskaat aikaasi huonon kirjan parissa. Maailmassa on hyviäkin kirjoja.


    • NpNpNo

      Kirjan aihe on kyllä tärkeä ja hyvä, mutta kirja on silti lapsellinen. Lähinnä nuortenkirja, joka aliarvioi teini-ikäisen kohderyhmän älykkyyden.

    • nikkelo

      Sohaisin yleiseen ongelmaan.
      Juuri näiden mediasta tunnettujen kirjailijoiden kuvaus teini-ikäisistä on tönkköä eikä lainkaan luonnollista.
      Kuka tuollaista lässytystä muka jaksaa lukea?

      • Heikko opus

        Samaa tasoa kuin Snellmanin muutkin viime vuosien kirjat. Tuntuu siltä että kirjailija pusertaa näitä väkisin kun pitää saada jostakin vuotuiset ansiot ja omat kasvot naisten lehtien sivulle.


    • lue muitakin

      Raappavaara ei ole tainnut hyvää kirjaa lukeakaan kun kehuu Snellmanin kirjaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2713
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2300
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2060
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1797
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1711
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1686
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 92
      1612
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe