Opiskelija muuttaa, mitä ilmoituksia tehtävä?

Opiskelija1818

Olen 18 vuotias opiskelija. Saan opintotukea muutaman kympin kuussa. En saa asumistukea, koska ssun toisen vanhempani luona. Ensi viikolla muutan vuokra-asuntoon yksin.

Eli,
-Mitä ilmoituksia on tehtävä? Muuta kuin uusia opintotuki asumislisä -hakemus Kelalle, hoituu verkkopankissa.
-Tarvitaanko jonkin sortin kopio vuokrasopimuksesta hakemukseen?
-Pitääkö tehdä jokin osoitteenmuutos ilmoitus? Miten hoituu?

Kiitos vastaajille etukäteen. Ottaisin kyllä itse asioista selvää mutta aika alkaa olla kortilla.

25

5051

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minime1

      Uusit opintotuen,haet asumistukea.Asumistukihakemukseen ainakin tarvitset vuokrasopimuksen.Jos rahat ei riitä niin sun pitäs saada vielä soskusta toimeentulotukea lisäksi.Puhelimitse voit tehdä osoitemuutoksen väestörekisteriin.

    • Se siitä

      Siinä se jo tulikin sanottua

      • arrgghhhhh

        Ei kysyvä tieltä eksy ja konstit on monet!
        Miten voit leimata asiallisia kysymyksiä uusavuttomuudeksi?
        Onko vastaukset näihin aloittajan kysymyksiin sellaista yleistietoa, joka istutetaan ihmisen päähän jo syntyessä?
        Taidat olla todella suppea ihminen(?), säälin sinua.


      • ei ole aina

        Isi ja äiti auttamassa vaan jotkut meistä kuten aloittaja ovat ihan itsenäisiä ihmisiä..


    • Opiskelija24

      Kopio vuokrasopimuksesta tarvitaan liitteeksi opintotukihakemukseen.

      Osoitteenmuutos onnistuu helposti netissä www.muuttoilmoitus.fi ja tietoja on myös helppo päivitää tarpeen vaatiessa.

    • paras ratkaisu

      Eikö kannattaisi bongata joku finninaama ja muuttaa sen kanssa yksiin, kun perusasiatkin tuottaa nähtävästi noin paljon vaikeuksia?

    • laurastina

      Muuttoilmoitus= hoituu postin sivujen kautta helpoiten :)
      Vuokrasopimus= ota kopioita, jotka voit sitten helposti antaa niitä tarvitseville tahoille :)
      Kela= kysy kaikki mahdolliset etuudet mitä sieltä saa, ne harvemmin ite niitä markkinoi :)
      Sossu= jos kelan rahat ei riitä pistä hakemus sinnekin, kopiot mukaan kaikista lappusista (vuokrasopimus, tiliotteet...)
      Muut= joillekin virastoille pitää ilmoittaa erikseen osoitteenmuutoksesta, kysy käynnilläsi mikä osoite heillä on tiedoissaan. posti välittyy ilmaseks vaan kuukauden eteenpäin muuttoilmoituksen mukaisesta osoitteesta toiseen (mahdollista saada maksullista siirtoaikaa), jos toinen vanhemmista jää asumaan edelliseen osotteeseen, postit löytyvät varmaan sieltä. Jos joku vieras muuttaa edelliseen asuntoosi postisi löytyvät luultavasti roskiksista..

      Pieni lappusota tosta aina tulee, mut siitä kyl selviää :)

      • ISO-V

        Laurastina jo osuvasti kertoikin paljon oleellista, hyva niin. Muistutan tuohon viela etta kaikki tahot jotka sinulle saattavat jotain lahettaa, olisi hyva ilmoittaa lapi etta muutat uuteen osoitteeseen, niin tulee kaikki postit perille. Eli vaikka lehti tilaukset ja pankit ja muut. http://mattiviikate.newsvine.com/


      • Matti Viikate
        ISO-V kirjoitti:

        Laurastina jo osuvasti kertoikin paljon oleellista, hyva niin. Muistutan tuohon viela etta kaikki tahot jotka sinulle saattavat jotain lahettaa, olisi hyva ilmoittaa lapi etta muutat uuteen osoitteeseen, niin tulee kaikki postit perille. Eli vaikka lehti tilaukset ja pankit ja muut. http://mattiviikate.newsvine.com/

        Taytyy myos muistaa, etta posti lahettaa sellaisen mainoskirjeen jossa postisi kulkee vuoden ajan maksua vastaan vanhasta osoitteesta. Edelleenlahetys on maksullinen ja muutenkin turha, silla posti tulee uuteen osoiteeseen jos olet sen maistraattiin ilmoittanut. http:///mattiviikate.newsvine.com/


    • jaSSoooooo

      No sulla varmaan pitää olla myös jonkinlainen kotivakuutus eli menet myös vakuutusyhtiöön hankkimaan sen. Lisäksi, jos haluat sähköä kämppääsi lienee sähkösopimuksenkin teko edessä. Jos kiinteän netin niin sitten sekin pitää hoitaa. Lisäksi sun vanhempien pitää tehdä omaan taloyhtiöönsä (jos vanhempas asuu kerrostalossa) paperi (en tiiä nimee) missä ilmoitetaan, että huoneistossa asuu esim. 3 sijaan 2 ihmistä. Uudessa kämpässä sinun tulee tehdä tuloilmoitus(?) joka toimitetaan isännöitsijälle/talkkarille. Siinä ehkä nämä tärkeimmät jo ilmitulleiden asioide kera..

      Onnea uuteen kotiin!

    • milläs mälläät

      milläs aiot elää uudessa kodissasi? ei se asumislisä sinulle jääkaappia täytä.

    • ernom33
    • Ent. opiskelija

      Muutatko opiskelija-asuntoon vai kunnan tai yksityisen vuokra-asuntoon?
      Jos muutat opiskelija-asuntoon, sen (halpaan) vuokraan kuuluu yleensä sähkö, vesi ja internet (tosin internetyhteyden avaamisesta joudut ehkä maksamaan pari kymppiä)

      mutta jos muutat kunnan tai yksityisen vuokra-asuntoon, sinun on tosiaan tehtävä sähkösopimus, muuttoilmoitus (isännöitsijälle, maistraatille sekä postille), haettava opintorahaa sekä opintotuen asumislisää (huomaa, että se on eri asia kuin yleinen asumistuki, jota eivät opiskelijat yleensä saa) ja opintotuen hakemukseen tarvitset vuokrasopimuksesta kopion sekä tietenkin muista tuloista jos sulla sellasia on...

      Sossu kannattaa unohtaa, sillä et saa sieltä penninpyörylää jos et ole nostanut ja käyttänyt kaikkea opintoLAINAASI. Eli jos opintotuki ei riitä niin sun täytyy hakea opintolainaa omasta pankistasi.

      • laurastina

        Sossuun ei tarvi maksa mitään takasin toisin kun pankkiin pitää maksaa lainasta vähennykset korkoineen?

        Kaikki sähköt, netit, vesimaksut sun muut sellaset on ihan vuokranantaja kohtaisia. Aina kannattaa kysyy siltä. Se on velvollinen kertomaan mitä vuokraan/asumiseen kuuluu ja sit voi itse miettiä mitä siihen tarvii lisää :)

        Ja rahaa jää myös enemmän kun jätät turhat pois ja otat vaan ne välttämättömimmät.


    • 7vuotta

      Kelalle uusi hakemus, liitteeksi tarvitset vuokrasopimuksen ja talonkirja otteen että olet kirjoilla uudessa asunnossasi. Osoitteenmuutos onnistuu postin sivuilta tai soittamalla.
      Jos rahasti eivät riitä, ota yhteys alueesi sosiaalitoimistoon.

      Jos asunnossasi on erikseen maksettava sähkölasku vuokra lisäksi, muista tehdä sähkösopimus.

      • Ent. opiskelija

        Talonkirjaote tarvitaan vain siinä tapauksessa, että talossa on tehty peruskorjauksia (kysy tästä isännöitsijältä), eikä sekään ole pakollinen, mutta jos talossa on tehty peruskorjauksia, se yleensä nostaa asumistukea (en tiedä koskeeko tämä myös opintotuen asumislisää...).


      • 7vuotta
        Ent. opiskelija kirjoitti:

        Talonkirjaote tarvitaan vain siinä tapauksessa, että talossa on tehty peruskorjauksia (kysy tästä isännöitsijältä), eikä sekään ole pakollinen, mutta jos talossa on tehty peruskorjauksia, se yleensä nostaa asumistukea (en tiedä koskeeko tämä myös opintotuen asumislisää...).

        siskoni muutti ja hän joutui viemään talonkirjaotteen.. mutta hyvä jos ei välttämätön :)


    • ååååååsa

      Itse muutin reilu vuosi sitten vanhempien luota yksin asumaan aloittaessani yliopiston. Muutin yksityiselle vuokralle. Tässä asiat joita piti hoitaa:
      - hain KELALTA ASUMISTUKEA parlle kuukaudelle ennen kuin opinnot ehti alkaa, LIITTEEKSI VUOKRASOPIMUS
      - avasin SÄHKÖSOPIMUKSEN
      - hommasin KOTIVAKUUTUKSEN, joka velvoitetaan usein ottamaan ja joka kannattaa ehdottomasti hankkia!
      - osoitteenmuuton puhelimitse/netin kautta. Suurimmalle osalle osoitteenmuutos päivittyy, mutta ei muistaakseni esim. kirjastolle
      - Hankin netin(halpa mokkula)

      • kiiiinnostunut

        Voisitko antaa siitä asiasta lisää henkilökohtaista opastusta? Jos laitat sähköpostiosoitteesi, niin antaisin omat tietoni.
        Kiitos


    • fdsf

      Jos ajattelee asiaa eteenpäin niin varmistu että asunnon sen hetkinen kunto (kun muutat siihen) on asunnon omistajan tiedossa. Ettei sitten kun muutat asunnosta pois, tule se ovessa ollut nyrkinkokoinen reikä sinun maksettavaksi.

    • ^^Jenni___

      itse tein samat asiat viikko sitten, osoitteenmuutos pitää tehdä, muuten kela ei usko että muutat, niin ne mulle sano. Soitin väestörekisteriin, sanoin vanhan ja uuden osoitteen ja sillä selvä. kelan hakemukseen laitoin liitteeksi vuokrasopimuksen ja se tarvittiin.

    • AP

      Eli periaatteessa jos menen sossuun pyytään rahaa esim huonekaluihin, käskevät ottaa lainaa.
      Jos laina on jo otettu ja käytetty, eikä lisää ei pysty moneen kuukauteen nostaan, onko niillä vaihtoehtoja kuin antaa rahaa ja pyytää tuomaan kuitit?

      Joo, vali vali... "meidän verorahat menee opiskelijapummien taskuun ja kurkkuu, yhyy yhyy"
      Mielestäni tämä on juuri oikea tapa käyttää verorahoja. Auttaa opiskelijoita alkuun elämässä, kyllä ne
      maksaa ne verot viellä takaisin. Tosin kuin spurgut ja mamut. Kiitos

      • Näin menee

        "Eli periaatteessa jos menen sossuun pyytään rahaa esim huonekaluihin, käskevät ottaa lainaa.
        Jos laina on jo otettu ja käytetty, eikä lisää ei pysty moneen kuukauteen nostaan, onko niillä vaihtoehtoja kuin antaa rahaa ja pyytää tuomaan kuitit?"

        Ei, ei ja ei. Lainasumma jaetaan tasan kaikille kukausille eli jos oot nostan kaiken kerral ja tuhlannu, se kuitenkii lasketaan olemassa olevaksi rahaksi. Pöydät ja tuolit sisältyy jonkinlaisee harkinnan varaiseen tukeen jota ei todellakaan ole pakko myöntää. Sossulle on paskan hailee onks sul kämpäs pöytii ja tuolii ollenkaa.


      • laurastina
        Näin menee kirjoitti:

        "Eli periaatteessa jos menen sossuun pyytään rahaa esim huonekaluihin, käskevät ottaa lainaa.
        Jos laina on jo otettu ja käytetty, eikä lisää ei pysty moneen kuukauteen nostaan, onko niillä vaihtoehtoja kuin antaa rahaa ja pyytää tuomaan kuitit?"

        Ei, ei ja ei. Lainasumma jaetaan tasan kaikille kukausille eli jos oot nostan kaiken kerral ja tuhlannu, se kuitenkii lasketaan olemassa olevaksi rahaksi. Pöydät ja tuolit sisältyy jonkinlaisee harkinnan varaiseen tukeen jota ei todellakaan ole pakko myöntää. Sossulle on paskan hailee onks sul kämpäs pöytii ja tuolii ollenkaa.

        Niiden tanttojen kans kannattaa käydä läpi kaikki mihin niiden päätökset perustuu..

        Eli toisinsanoen joku lukee kirjasta sivua 3 ja toinen sivua 27= puhutaan samasta asiasta mutta ratkaisu on eri. Se laitos on tehty just sillä periaatteella et raha ei kasva puissa.. Se joka jaksaa sielä tapella niin tulee myös saamaan rahaa.

        Itselleni käynyt niin hyvä tuuri tarviessani rahaa sossusta että virkailija joka käsitteli aina hakemukseni oli suoraan sanottuna vammanen. Ei tiennyt mistää mitään.. Sitä ei tarvinnu ku vähän viilata linssiin niin alko satasia tulee tilille.

        Kärsivällisyyttä! ;)


    • Hommaa löytyy

      Posti maistraatti (yhdessä), kela (tarvitset vuokrasopimuksen), sähkö, vesi, netti, kirjasto, mahd. oppilaitos / työpaikka, lehdet... tässä nyt muutamia hoidettavia asioita mitä tuli mieleen.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2325
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1950
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      174
      1750
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1745
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1651
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1524
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe