Spontaani järjestys

Liberalistien edusta

Liberalistit kannattavat hajautettua päätöksentekoa joka johtaa ns spontaanin järjestyksen syntyyn. Toisin sanoen vapaassa markkinataloudessa havaitaan organisoitumista, kaupankäyntiä, yhteisöjä ja muita sosiologisia ilmiöitä ilman että kukaan ihmisiä siihen määrää.
Yksittäisten ihmisten taloudellisten päätösten seurauksena yhteiskunnalliset varat ohjaantuvat tietyllä tavalla. On osoitettu taloustieteellisesti että markkinatalous allokoi resurssit parhaalla mahdollisella tavalla. Spontaania järjestätymistä voidaan kuvata termillä "itseorganisoituvuus". Sen tutkimus on yksi matemaattisen tiedonkäsittelyn osa-alue. Esimerkkejä itseorganisoituvuudesta on luonnossa paljon: esimerkiksi evoluutiossa monet lajit organisoituvat laumoiksi ja käyttäytyvät tietyllä tavalla ilman että kukaan varsinaisesti määrää niitä. Zeeprat kulkevat joukossa alueille jossa on vettä. Kukaan ei määrää niitä sinne. Eikä kukaan käske niitä laumaan. Hyöty ajaa ne toimimaan laumassa tietyllä tavalla.
Kukaan ei varsinaisesti määrää eläimiä laumoiksi, eikä muuttamaan ravinnon ja veden mukana.

Itseorginisoituvuutta vastustetaan koska on olemassa vallanhimoisia poliitikkoja ja heidän hännystelijöitään, jotka haluavat määrätä toisten ihmisten omaisuudesta ja tekemisistä. Usein taustalla on laskelmoiva kylmäverinen omaneduntavoittelu tai piittaamaton mielivalta.



Onko liberalismissa kaavamaista suunnitelmallista organisoitumista? Vastaus on että on. Valtiovalta on järjestäytynyt kaavamaisen hierarkisesti: Eduskunta - Hallitus - Miniteriöt - Virastot - Lain valvonta. Puolustusvoimat, virastot, oikeusistuin, ja niiden väliset suhteet määrätään laissa.

Onko liberalismissa suunnitelmataloutta? Vastaus on että on: Valtion ja kuntien hallinto ja virastojen toiminta rahoitetaan poliitikkojen ja ministeriöiden virkamisten arvioiden, kokemusten ja laskelmien perusteella. Julkisten instituutioiden resurssit allokoidaan pitkälti suunnitelmatalouden periaatteiden mukaisesti.

Mutta liberalismissa virastot ja julkinen sektori ovat vain pieni osa yhteiskuntaa (10%) kun taas vapaan talouden osuus on pääosa (90%).

Valtiota: armeijaa, poliisia, oikeislaitosta ja muita julkisia instituutiota tarvitaan siksi että vapaa-markkinatalous olisi mahdollinen, liberalisteille julkinen sektori ei ole itse tarkoitus, vaan keino saavuttaa markkinatalous.

Veikkaan että tämä joka haukkuu liberalisteja organisaation puutteesta on joku upseeri tai intti-mielinen joka luulee että armeijan opeilla järjestetään koko yhteiskunta. Saattaa olla joku armeijan nilkki jolle vallanpitäjien miellyttäminen on elämän tarkoitus.

3

682

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisäää.

      Adam Smith puhui "näkymättömästä kädestä" joka ohjaa markkinoita ja tuotantoa. 1700-luvulla elänyt Smith tiennyt vielä silloin itse-organisoituvuudesta joka siis oli ja on tuo Smithin "näkymätön käsi"

      ---

      In Smith's view, the ideal economy is a self-regulating market system that automatically satisfies the economic needs of the populace. He described the market mechanism as an "invisible hand" that leads all individuals, in pursuit of their own self-interests, to produce the greatest benefit for society as a whole.

      In his famous invisible-hand analogy, Smith argued for the seemingly paradoxical notion that competitive markets tended to advance broader social interests, although driven by narrower self-interest.

      Neoclassical economics systematized supply and demand as joint determinants of price and quantity in market equilibrium, affecting both the allocation of output and the distribution of income.

      Demand shows the quantity that all prospective buyers would be prepared to purchase at each unit price of the good. Demand theory describes individual consumers as rationally choosing the most preferred quantity of each good, given income, prices, tastes, etc

      The law of demand states that, in general, price and quantity demanded in a given market are inversely related. In other words, the higher the price of a product, the less of it people would be able and willing to buy of it (other things unchanged).
      As the price of a commodity rises, overall purchasing power decreases (the income effect) and consumers move toward relatively less expensive goods (the substitution effect).

      Producers are hypothesized to be profit-maximizers, meaning that they attempt to produce the amount of goods that will bring them the highest profit.
      In other words, the higher the price at which the good can be sold, the more of it producers will supply. The higher price makes it profitable to increase production.


      The model of supply and demand predicts that for given supply and demand curves, price and quantity will stabilize at the price that makes quantity supplied equal to quantity demanded. This is at the intersection of the two curves in the graph above, market equilibrium. In a perfectly competitive market, supply and demand equate cost and value at equilibrium.[54]

    • lisäää

      http://mikkolaakso.blogspot.com/2010/08/spontaani-jarjestys.html

      Emergenssillä viitataan filosofiassa ideaan siitä, että tiettyjä varsin yksinkertaisiakin sääntöjä noudattavien osasien systeemistä nousee näennäisen kaaoksen pohjalta spontaanisti uusi järjestelmällisiä - suorastaan suunnitellun tuntuisia piirteitä omaava kompleksi kokonaisuus

      Evoluutio hakeutuu kokoajan ympäristön muutosten mukana kohti tiettyä vaihtelevaa tasapainotilaa. (Sitä koskaan täysin saavuttamatta.) Näin syntyy spontaani järjestys kaaoksen sijaan. (Periaatte pätee myös kielien kehittymiseen, maailmankaikkeuden muodostumiseen ja moneen muuhun asiaan

      Myös markkinatalous on spontaaniin järjestykseen perustuva järjestelmä. Tämä monimutkainen, suunnittelemattomissa oleva järjestelmä emergoituu vapaan vaihdannan periaatteesta. Siinä palveluiden ja hyödykkeiden tuottajat pyrkivät sopeutumaan ihmisten mielihaluihin, tarpeisiin ja resurssien niukkuuteen. Monimutkaisista tarpeiden, halujen ja yksilöllisten ostomieltymyksien kaoottisesta kokonaisuudesta muodostuvat markkinat, jossa vaihdanta tapahtuu sen mukaan miten ihmisyksilöt arvostavat eri hyödykkeitä.

    • tässä.

      Tässä videossa on simuloitu lintuparvi.

      http://www.youtube.com/watch?v=U4TvNqijfC4

      Tämä on esimerkki itseorganisaatiosta. Jokainen lintu on ohjelmoitu suhtautumaan tietyllä tavalla muihin lintuihin. Jos muut linnut ovat liian kaukana, lintu lentää niitä kohti. Jos toinen lintu on liian lähellä, lintu ottaa etäisyyttä siihen. Tämän jokaiseen lintuun koodatun simppelin ohjelmoinnin seurauksena koko parvikäyttäytyy tietyllä tavalla. Yksikään lintu ei johda parvea, vaan parven liike on seurausta yksittäisten lintujen valinnoista. Lopussa parvi muuttaa muotoaan täysin spontaanista, ilman että kukaan päättää muuttaa parven muotoa.

      Samoin markkinataloudessa kukaan ei yksin ohjaa hintakehitystä tai resurssiallokaatiota, ne ovat seurausta yksilöiden itsekkäistä pyrkimyksistä ilman ohjausta, tai tietoa koko yhteiskunnan tarpeista tai kehityksestä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      112
      2012
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      177
      1441
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1305
    4. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      68
      1225
    5. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1187
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1105
    7. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1040
    8. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      996
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      788
    Aihe