Tonttien välinen raja

-minä-

Hei,

Tiedustelisin onko kenelläkään tietoa, millainen on lainsäädäntö tonttien rajaojan tekemisessä. Itselläni on omakotitalo valmistunut noin kolme vuotta sitten ja naapurit rakensivat oman talon juuri ja tekivät pihat kuntoon noin 1 metri alemmaksi kuin meidän piha. Nyt riidellään mihin kohtaan tonttien välisen ojan tulisi sijoittua.

Siitä kun on montaa eri versiota. Voin myöhemmin kun vastauksia on tullut kertoa millaisia päätelmiä siitä on tullut. En vain niitä nyt halua mainita, ettei vaikuta vastauksiin.

Kiitoksia erittäin paljon!

5

4192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aita

      miksi siinä pitäisi olla oja ?

      • 13+12

        ...eli miksi oja, ei aita? Aloittaja ei kertonut, onko kyseessä asemakaava-alue vai joku muu kaava tai miten kaukana rajasta rakennukset ovat (minimi 4 m vai enemmän). Asemakaava-alueella ei juuri ojille uhrata tonttimaata. Jos oja on välttämätön pintavesien virtauksen katkaisuun (oletus, että on nurmi- ja sitomattomalla päällysteellä päällystetty alue), niin salaoja rajalle ja kunnollinen ympärystäyttö liki maanpintaan saakka ulottaen hoitaa homman.


    • nääs...

      Laista en ihan tarkkaan osaa sanoa, mutta yleisin käytön taitaa olla että tonttien rajalla oleva oja on keskellä rajaa. Siis ojan pohjan keskikohta keskellä rajaa ja toinenluiska sinun puolellasi ja toinen naapurin. Lopputulos tietysti vähän erinäköinen kun pihat eritasossa, mutta samalla mallilla ajateltuna voisi olla että alinkohta olisi keskellä rajaa ja siitä sitten luiskat molempien pihoihin. Toki ylemmän tontin puolelle tulee enemmän luiskaa. Tuskimpa varsinaisen ojan tarvitsee olla kovinkaan syvä jos sen kautta ei kulje muita vesiä kuin kyseisiltä kahdelta tontilta sinne suuntaan valuvat vedet. Silloin ei paljoakaan mene tonttien pinta-alasta ojaan/luiskiin.

    • meillä ei ole ojaa

      Voi olla että laissakin on otettu kantaa asiaan.

      Tontin omistajan/haltijan on käsittääkseni huolhdittava oman tonttinsa pintavesistä, eli sillä perusteella naapuri voisi ehkä vaatia että oja tullee kokonaisuutenaan teidän tontille, koska sillä hoidetaan teidän ongelmaa.

      Onko ylipäätään pintavesistä jotain onglemaa niin että siihen tarvitaan oja? Jos naapuri haluaa ojaa, niin voidaanhan se silloin tehdä hänenkin tontilleen.

      Mutta kai se nyt on viisainta tehdä yhteiseksi keskelle rajaa...

      Meillä on myös sellainen tilanne että aikaisemmin rakentaneen naapurin piha on alempana. Hän on jopa louhinut meidän tonttia oman rakentamisensa vuoksi, eli meillä on puolenmetrin siivu tontista käyttökevoton naapurin tekemänä luiskana.

    • 25

      Monta seikkaa joka vaikuttaa missä oja voi kulkea, mutta onko sille edellytyksiä? Vesilain puolelta löytyy vastaus minne saa johtaa vesiä ja kuinka.
      Lähtisin siitä tilanteesta että maanpinnan korkeusasemat pysyvät samalla tasolla kuin ne ovat ennen rakentamista ollut. Toisaalta jos kaavatontti, niin kaavassa voi olla määräyksiä joita tulee noudattaa, esim. rakennusten korkeusasemat, mahdollinen luiskaaminen, ojasta tai aidasta tontin ympärillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4859
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1732
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1337
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1228
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      895
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      61
      879
    Aihe