Vakoilua taloyhtiön sisällä?

mäntsälä mielessäin

Taloyhtiössä on käytössä Talonetti-niminen yhteyden tarjoaja, joka mahdollistaa mm. sen että oma IP-osoitteeni on kaikkien muidenkin taloyhtiön asukkaiden käytössä.

Palveluntarjoajan sivustolla väitetään että samainen palveluntarjoaja hyödyntää tarvittaessa VLAN-teknologiaa, jotta seinänaapurit eivät voisi seurata naapuruston tietoliikennettä. Tietääkseni VLAN ei kuitenkaan ole pakollinen järjestelmä taloyhtiöissä, joten on täysin mahdollista että naapurini taloyhtiön sisällä voisivat täysin vapaasti seurata nettiliikennettäni. VLAN:in käyttöön ottamisesta ei ollut talonetin asentamisen yhteydessä mitään mainintaa, eikä meillä ainakaan tehty mitään muutoksia koneeseen tai kaapeliin.

Samainen naapuri jolle myös talonetin reititin on asennettu; näyttää tietävän aivan kaiken mitä netissä teen, vaikka en ole ikinä ollut hänen kanssaan missään tekemisissä. Hän jopa onnistuu seuraamaan minua palstalta toiselle sitä mukaa kun surffailen esim. Suomi24-keskustelu palstan foorumeilla. Toisinaan saan vihjailevia viestejä eri foorumeilla liittyen esim. missä asun ja mitä milloinkin teen.

Tein pari testiä, jotka voisin mainita tässä ohessa. Ensinnäkin loin täysin keksityn nettisivun, jonne lisäsin kävijälaskuri-ohjelman joka laskee kävijät ja ilmoittaa milloin sivulla on viimeksi vierailtu. Sivuston osoite oli aika pitkä numero-koodi, eli sitä ei käytännössä olisi vahingossa kukaan onnistunut avaamaan ihan heti. Vierailin keksityllä sivullani tämän tästä ja joka kerralla vierailuni yhteydessä laskuri oli rekisteröinyt pari muutakin vierailijaa. Sivulla ei ollut muuten ketään muita vierailijoita kuin vain silloin kun itsekkin vierailin sivulla.

Toisekseen viime yönä kokeilin kolmen aikoihin yöllä surffailua sellaisilla palstoilla, joissa on kävijämäärä laskuri joka laskee kuinka moni on käynyt lukemassa viestin aivan kuten Suomi24-palstoilla. Vierailin vain sellaisilla palstoilla, joissa ei käy yleensä juuri ketään eikä uusia viestejä tule kovin usein lisää. Laitoin sivustoille jonninjoutavan viestin ja kävin jonkin ajan kuluttua katsomassa moniko oli käynyt lukemassa viestin. Vain pari minuuttia viestin lähettämisen jälkeen kaikilla sivustoilla, jonne viestini laitoin oli vieraillut lisäkseni täsmälleen saman verran vierailijoita vaikka palstojen viestejä ei ollut katsottu kertaakaan samaisena iltana. Tunnin kuluttua toistin saman testin ja tänä aikana viestejä ei ollut katsonut kukaan, eikä palstalla pitänyt olla kävijöitä. Taas odotin pari minuuttia, jonka jälkeen katsoin sivustot uudelleen läpi ja kaikilla sivustoilla oli jälleen saman verran kävijöitä viimeisen parin minuutin aikana.

Tälläinen seuraaminen ja häiriköinti alkoi samoihin aikoihin kun talonetti asennettiin meidän taloyhtiöömme. Koskaan aiemmin sitä ei vielä ole tapahtunut. Koneessani on riittävän hyvä viruksentorjuntaohjelmisto, palomuuri, virusten poistamiseen varattu ohjelmisto, haitallisten sivustojen varoitus, Firefoxnetti ja tietoturva-asetukset säädetty lähes maximiin. Viruksia koneeseeni ilmestyy todella harvoin, joten en usko että konettani olisi kukaan onnistunut kaappaamaan. Ainut mahdollisuus on että netin käyttöäni seurataan taloyhtiön sisällä.

Ajattelinpa ottaa seuraavaksi yhteyden palveluntarjoajaan ja kysyä tästä VLAN-tekniikasta, joka näköjään ei ole toiminnassa meidän taloyhtiössämme

3

1187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juhakorkeapudas

      Uskoisin, että jokainen asiansa osaava operaattori käyttää vlania kyseisissä liittymissä. Voihan toki olla niin, että ko. ominaisuus on jäänyt määrittelemättä mutta en oikein usko sitä.

      "Tietääkseni VLAN ei kuitenkaan ole pakollinen järjestelmä taloyhtiöissä"
      Ainakin Talonetin nettisivuilla mainitaan, että vlan on käytössä. Vlan ei vaadi tilaajapäässä muutoksia vaan se toteutetaan reitittimessä (joka on tässä tapauksessa operaattorin vastuulla).

    • yLzAgN1SBl

      Tämä Talonettihän on toteutettu siten että talojakamon reitittimessä on jokaiselle asunnolle oma tökkeli. Liikennettä ei kaiuteta kaikkiin liittimiin ja liikenne tökkeleiden välillä on estetty.

      Mikäli epäilyksesi pitävät paikkansa on naapurisi päässyt konffaamaan reititintä halujensa mukaan. Toinen vaihtoehto on koneellasi oleva haittaohjelma. Virustentorjuntaohjelmien ilmoitukset koneen puhtaudesta ovat lähes nollan arvoisia.

      Ensimmäisessä tapauksessa ainoa keino on pyytää Talonettiä tarkistamaan laitteensa asetukset ja kytkennät. Varaudu siihen että lähettävät laskun mikäli kaikki on kunnossa.

      Käyttöjärjestelmä ja ohjelmat kannattaa asentaa uudestaan. Näin saadaan ainakin mielenrauha ja mahdollinen vakoiluohjelma katoaa. Muista pitää varmuuskopiot omista tiedostoista ajan tasalla. Niitä saatetaan tarvita muulloinkin kuin uudelleenasennuksessa.

    • Tonteero

      Turha huolestua, sun naapuri varmaankaan mikään guru näissä asioissa ole. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5619
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      480
      3601
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      160
      3405
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2633
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2439
    6. 270
      2055
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1517
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1442
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1399
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1180
    Aihe