Onko tämä

mahdollista ???

Molemminpuolinen avioehto v a i n kuoleman jälkeiseen ositukseen.

Kun toinen puolisoista kuolee, kaikki lesken oma omaisuus suojataan avioeholla ja pelkkä vainajan omaisuus on yhteinen pesä, josta leski saa osituksena 1/2. Toinen 1/2 menee vainajan rintaperillisille. Näin leski ei joutuisi maksamaan perintöveroa, koska ositus. Ja rintaperilliset saisivat "täyden perintöosan".

Mikäli liitto päättyisi eroon suoritettaisiin normaali ositus ilman avioehtoa.

3

533

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • hdfghbv

   koska muutenhan kaikki tekisivät tuollaisia avioehtoja kuoleman varalle. Kysy juristilta - jos kerran olisi varaa ko lappu tehdä, niin eikös neuvot tule samaan hintaan?

  • nix_nax

   Sinun tarkoittamasi avioehto ilmeisesti olisi seuraavan lainen:

   "Sovimme, että jos avioliittomme purkautuu meistä toisen kuolemaan, ensiksi kuolleella ei ole avio-oikeutta mihinkään viimeksi eläneen omaisuuteen."

   Aiemmin katsottiin, että avioehto koskee aina s e k ä avioeroon e t t ä kuolemaan päättyvää avioliittoa; muunlainen avioehto olisi pätemätön. Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen KKO:2000:100 (http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2000/20000100?search[type]=pika&search[pika]=avioehto) jälkeen myös alla mainitun lainen avioehto on katsottu päteväksi:

   "A ja B ovat sopineet 17.3.1989 allekirjoittamassaan avioehtosopimuksessa siitä, että avioliiton purkautuessa avioeron vuoksi kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen ja että avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman johdosta leskellä on avio-oikeus kuolleen puolison omaisuuteen."

   KKO:n mukaan asiassa oli kysymys ensi sijassa siitä, oliko tämän sisältöistä vain _a v i o e r o perusteiseen ositukseen vaikuttavaa avioehtosopimusta pidettävä pätevänä. KKO:n mukaan siis oli pidettävä.

   Sinun tarkoittamassasi mallissa on kysymys vain _k u o l e m a perusteiseen ositukseen vaikuttavasta avioehdosta, sen pätevyydestä. KKO:n ennakkopäätöksestä ei tähän suoraa vastausta voi saada.

   Toki voitte tarkoittamasi avioehdon tehdä. Sen pätevyys ratkaistaan sitten aikanaan oikeudessa, jos joku (verottaja, ensiksi kuolleen perilliset) sen riitauttaa.

   Se, että leskellä on avio-oikeus kuolleen omaisuuteen, mutta toisin päin ei, johtaa siihen, että leski saa tasinkona puolet vainajan omaisuudesta ja toinen puoli lankeaa perintönä vainajan rintaperillisille. Tällöin rintaperilliset eivät saa "täyttä perintöosaansa", kun verrataan tilannetta siihen, että avioehto olisi molemminpuolinen tai että sitä ei olisi lainkaan. Ensiksi mainitussa tilanteessa vainajan koko omaisuus (eikä vain puolet) lankeaisi perillisille. Viimeksi mainitussa tilanteessa vainajan osituksessa muodostuva jäämistö lankeaisi kokonaan hänen perillisilleen. Toki näissä tilanteissa leski voisi testamentilla saada puolet vainajan jäämistöstä, mutta siitä hän maksaisi perintöveron (tosin vasta 60.000 euroa ylittävältä osalta).

   • vaikuttaa

    Taitaapi olla testamentti varmempi, kuvatulla avioehdolla olisi vältetty perintövero. Jos leski ei halua maksaa perintöveroa, voiko hän luopua 60.000 ylimenevästä osasta toisen vainajan rintaperillisen hyväksi ? Vai pitäisikö se etukäteen määrätä testamentissa ?


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Seuraan sinua.

   Muistathan tämän.
   Ikävä
   129
   1541
  2. Mikä sai ihastumaan?

   Mikä teillä muilla on hänessä (kaivatussasi) saanut ihastumaan itseensä? Muhun vetosi miehessä rehellisyys ja se että o
   Ikävä
   55
   1295
  3. Lempinimi kaivatulle

   Minkä lempinimen olet antanut ikäväsi kohteelle mielessäsi häntä ikövöidessä? Hän kulkee aatteissa mukana lempinimellä
   Ikävä
   45
   1231
  4. Nainen, minne olet piiloutunut

   Jäätyykö nenä pakkasella ja et uskalla pistäytyä ulkopuolella, vai pelkäätkö törmääväsi minuun? Voi olla tosiaan kiusall
   Ikävä
   59
   1037
  5. Torikahvila R.I.P

   "Torikahvilan ylläpito ei vastannut MunFoorumin yhteydenottoon parin viikon kuluessa. Foorumi on suljettu, koska sillä e
   Yhteiskunta
   117
   964
  6. Kiitos päättäjät Kytölehdon päätöksestä

   Nyt saimme positiivisen uutisen Hyrynsalmelle. Edistykselliset ja kokonaisuutta laajasti katsovat päättäjät ymmärsivät t
   Hyrynsalmi
   71
   906
  7. Mikä fiilis tänään

   Ystävälläni. Ei minua meidän ikäero edelleenkään haittaa ja olet ollut positiivinenkin. Kaikilla on hyviä ja huonoja päi
   Ystävyys
   125
   896
  8. Nainen kaunokainen

   Mitä teet tänään illalla?
   Ikävä
   39
   748
  9. Olisin halunnut...

   Olisin halunnut jutella kaikki asiat selväksi. Olen joskus kirjoittanut tänne huonossa mielentilassa ja todella ajattele
   Ikävä
   82
   687
  10. Palasina edelleen ja paras pala hukassa loppuun asti

   💞 Mä et ketään viereeni kaipaa Itselleni toistelen et kaikki hyvin on En tahdo et kukaan Perääni soittaa Helpompi on o
   Ikävä
   113
   674
  Aihe