Kanankoiven syönti sormin?

Miten on?

Onko sopivaa syödä kanankoipea sormin ravintolassa? Joskut sanoo Kyllä, toiset Ei. Eihän siitä haarukalla juuri paljoakaan irti saa, tai lentelee pöydälle kun haarukka lipsahtaa lihaa vedettäessä.

11

2506

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja käyttää auvojaan

      Kysymys, mikä on sopivaa ja mikä ei, onkin hyvä kysyä muilta, koska muuthan sinun temmellystäsi katselevat.

      Tapa syödä kanankoipea - ja vain kanankoipea - sormin juontaa juurensa sen muodosta ja grillauksesta. Koiven muoto tarjoaa ohuesta päästä sopivan hantaakin, mistä pidellä lihan ollessa paksummassa päässä haukattavissa. Jenkeissä kun koipia grillataan paljon, pannaan ohueen päähän paperikalvosin grillijuhlissa, josta on hyvä pitää kiinni sormien kuitenkaan tahraantumatta ja tartuttamatta turhia bakteereja haukkapalaan. Näin siis grillijuhlissa.

      KFC marssitti markkinoille leivitetyt ja uppopaistetut kananpalat, jotka syödään yleensä sormin kuution kokoisista tötteröistä. Näin siis fast food-paikoissa.

      Mutta jos olet oikeassa ravintolassa - valkoinen liina, katetut lautaset ja oikeat aterimet, eturuoka, pääruoka, jälkiruoka.... - lienee vähän alkeellista olla käyttämättä niitä aterimia, mitä pöytään on katettu. Ravintola on kyllä valmistanut ruoan sellaiseksi, että siitä selviää näillä taisteluvälineilläkin. Ja tuskin se kanankoipi yksin lautasellä lepää: on siinä kastiketta ja lisukkeitakin. Siis aivan toisin kuin siellä BBQ:ssa ja KFC:llä, joissa harvoin on edes aterimia tarjolla.

      Tokkopa alat koiven jälkeen lapioimaan kastiketta ja riisiä kämmenkupilla suuhusi vaan tartut aseisiin.

      Eihän näille säännöille nyt mitään auktoriteettia ole olemassa vaan oman järjen käyttö on melko tavallista elämässä. Eikä se kanakoiven syönti aterimilla joltistakaan mestaruutta vaadi tai jos vaatii niin ravintola on epäonnistunut ruoan valmistuksessa. Harjoittelua vähän.

      Sitävastoin voisi sormin syönnin tuomita, koskapa se levittää bakteereja ja loisia melko tehokkaasti sormista suuhun. On toki montakin kulttuuria, joissa sormet ovat lähes ainoa ruokailuväline, mutta seuraukset ovat sitten sen mukaiset. Onneksi erityisen puhtaina pidetään ne oikean käden kaksi sormea ja peukku, joilla ruokaa otetaan; muilla sitten pyyhitään muita paikkoja kuin suuta. Jopa kiinalaiset syövät kanansa puikoilla . jolleivat sitten ole amerikkalaistuneet jo niin paljon, että hörppäävät sulavasti riisinsä kupin reunasta.

      Lapsetkin siirtyvät ajan mittaan sormin syönnistä lusikan ja veitsi-haarukan käyttöön melko sulavasti. Miksi aikuisen pitäisi ehdoin tahdoin taannehtia ja siirtyä sormiruokintaan?

    • Siitä mitä siinä on muuta tarjolla. Jos on joku kanariisiannos ja katettuna taisteluvälineet niin sitten
      niillä, muussa tapauksessa nappaa lautasliina käteen ja syö ihan reilusti sormin.

      Harvemmin kyllä ravintoloiden listoilla on kanankoipia, enpäs edes muista nähneeni, kyllä se
      on enimmäkseen rintaleikettä tai muuta haarukkaruokaa.

    • lautasella

      kyllä sitä saa syödä lintua sormin!!!
      se on aivan etiketin mukaista, kuten katkaravut sun muut äyriäisetkin.

      • näin sanotaan?

        Omako lienee mielipiteesi vai nojaatko joihinkin isompiin auktoriteetteihin? Ja mitähän järjellisiä perusteita tuolle väitteellesi on?


      • ---------

        Niin, samoin kuin uuniperunat ja erinlaiset höyrytetyt kasviksetkin, joita hienosti fingerfoodiksi kutsutaan.


      • 54
        --------- kirjoitti:

        Niin, samoin kuin uuniperunat ja erinlaiset höyrytetyt kasviksetkin, joita hienosti fingerfoodiksi kutsutaan.

        Kukin meistä saa omalla yksityisellä alueellaan tehdä ruokansa kanssa ihan mitä huvittaa. Mutta ravintolaolosuhteissa ei kyllä syödä sormin, paitsi rapujen näpräämisessä on pakko käyttää sormia apuna.
        Ja olen porkkanapään kanssa samaa mieltä, että kanankoivet eivät yleensä kuulu ravintoloiden valikoimiin. Työpaikkojen ruokaloissa niitä näkee, eikä sielläkään kyllä kukaan sormin syö.
        Koko tuo sormiruokailu on joutavanpäiväistä hömppää, siis kakarat opetetaan syömään sormin.
        Onhan kautta aikojen lapsille annettu jotain järsittävää välipalaksi, omenaa, porkkanaa etc. mutta pöydässä on syöty normaalivälineillä, joko itse tai autettuna. Mitä varhemmin tenava oppii käyttämään ruokailuvälineitä, sen paremmin se sujuu.

        Ja uuniperunasta tuossa olikin jo ketju, jossa se sorminsyöntiä esittänyt ei saanut suurtakaan kannatusta.


      • sottaruokaa
        --------- kirjoitti:

        Niin, samoin kuin uuniperunat ja erinlaiset höyrytetyt kasviksetkin, joita hienosti fingerfoodiksi kutsutaan.

        Fingerfood on lähinnä ruokaa, joka voidaan ottaa tarjottimelta käsin niitä suttaamatta ja jotka voidaan syödä yhtenä suupalana, kuten tapakset.

        Fingerfood on yleistynyt kutsuilla ja katuruoassa ainoastaan sen takia, että se on yleensä halvempaa tarjottavaa, koska välineitä ei tarvita sen syömiseen. Samoin se on helppoa syötävää ja tarjottavaa cocktailkutsuilla, mistä johtuen sitä on maailman sivu kutsuttu cocktailpaloiksi. Fingerfood-nimityksenä on keksitty vasta viime vuosina, mutta samaahan se tarkoittaa ja kauppiaat ovat lähinnä laajentaneet käsitettä säästääkseen tiskiä ja parantaakseen katetta pannen asiakkaansa syömään "hienosti" sormin. Helpostihan meitä kusetetaan kun vedetään oikesta narusta

        Uuniperunat ja höyrytetyt kavikset - mitä lienevätkään - eivät ole fingerfoodia eivätkä cocktailpaloja. Pizzasalaissi kulman kuppilassa sitävastoin on vaikka eihän sitä yhdellä puraisulla toki lannisteta.


    • onko liinat vai ei

      Kyllä ainakin meidän työpaikkaruokalassa moni syö ensin sen mitä haarukalla ja veitsellä saa irti ja sen jälkeen ottaa sievästi luusta kiinni ja järsi loput. Voi sen tehdä suhteellisen siististikin. Kannattaa käyttää paperilautasliinaa siinä kun ottaa luusta kiinni.

      Hienossa ravintolassa, jossa on valkoiset linat, en söisi sormin, mutta eipä niissä yleensä ole kanankoipia, kuten muutkin ovat todenneet. Minusta sormin syöminen on aika rento tapa, joka ei välttämättä sovi joka paikkaan,

      • Sanoisin näin

        Enemmän on kyse tyylistä ja esillepanosta. Jos hienossa ravintolassa on tarkoitus syödä ruoka käsin, näkee sen jo siitä että käsien pesu on mietitty jollakin tavalla. Halvemmissa paikoissa on kosteuspyyhe ja paremmissa on katettu käsienpesukuppi.


      • Kulinaari-Ari
        Sanoisin näin kirjoitti:

        Enemmän on kyse tyylistä ja esillepanosta. Jos hienossa ravintolassa on tarkoitus syödä ruoka käsin, näkee sen jo siitä että käsien pesu on mietitty jollakin tavalla. Halvemmissa paikoissa on kosteuspyyhe ja paremmissa on katettu käsienpesukuppi.

        No serveti vaan koiven ympärille, jos haluaa sormin syödä..itse ainakin herkuttelen koiven ja haarukoimin on aika työlästä..siis sormin vaan!!


      • 54
        Sanoisin näin kirjoitti:

        Enemmän on kyse tyylistä ja esillepanosta. Jos hienossa ravintolassa on tarkoitus syödä ruoka käsin, näkee sen jo siitä että käsien pesu on mietitty jollakin tavalla. Halvemmissa paikoissa on kosteuspyyhe ja paremmissa on katettu käsienpesukuppi.

        Erittäin hyvä kommentti. Tuoreena kokemuksena ruokailu espanjalaisravintolassa, missä jopa valkosipulileipien mukana tuotiin kosteuspyyhe. Maailmalla törmää erityisesti äyriäisruokien yhteydessä siihen vesikippoon varsin usein - ja jollei sitä ole, pyydän sen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      153
      10980
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3083
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2922
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1918
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1716
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 84
      1603
    10. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      49
      1584
    Aihe