Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Väri ongelma

:)

Pakko kysyä kun en saa vastausta vaikka miten tutkin. mikä ero on musta ruskein merkein ja mustaruskea väreillä? mitä eroa niissä on? olen tutkaillut kuvia, katsonut ja vertaillut. enkä saa päähän niiden eroa.
kiitoksia vastauksista!

8

3676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • spk

      Ei niillä ole mitään eroa, jostain käsittämättömästä syystä molempia termejä käytetään saksanpaimenkoirista joilla on mustaa ja ruskeaa. Sitten on vielä lisäksi harmaat ja täysmustat.

      • kiitos tiedosta

        kiitos kovasti! tiedän tosiaan mustan ja harmaan ym. mut noi värit tuottivat vain sitä ongelmaa, mutta ei enää, kiitos sinun.


    • MM

      Saksanpaimenkoiralla on nykyisellään neljä eri väriä. Suomessa jo Kennelliitto omilla värikoodeillaan sotkee soppaa eikä koiran rekisteröintiväristä välttämättä ota tolkkua siitä minkä värinen koira on.

      Saksanpaimenkoiralla on nykyään seuraavia värejä:
      Harmaa, manttelikuvio ("musta ruskein merkein", "mustaruskea"), merkkivärinen (tanpoint, bicolor) ja musta.

      Lisäksi on valkoinen, sekä mustaan pigmenttiin vaikuttavat geenit jotka voivat muuttaa koirassa olevan mustan värin joko siniseksi tai maksanruskeaksi. Pääosa maksanruskeista koirista löytyy jenkkiläisistä linjoista, mutta joitain olen myös saksalaisista käyttölinjoista nähnyt. Lisäksi Venäjältä näyttäisi tulevan myös dominanttimustaa joka peittää nuo normaalit saksanpaimenkoiran värikuviot kokonaan tai osittain (karhunmusta). Normaali saksanpaimenkoiran musta on väistyvin kaikista väreistä, eli molempien vanhempien on kannettava mustaa väriä jotta pentu olisi musta. Näiden dominanttimustien kanssa riittää että toinen vanhempi on musta niin osa jälkeläisistä on (karhun)mustia.

      Saksanpaimenkoirassa on myös ollut aikanaan brindle väri, joka näkyy vaaleissa kohdissa raidoituksena. Nykypäivänä täysin kadonnut, koska väri on ollut helppo jalostaa pois: ainoastaan brindlen värinen koira voi saada brindlen värisiä jälkeläisiä.

      Tällä sivulla on piirrettyjä kuvia miltä näyttää eri värit, ja karkeasti miten erinäköisiä samanväriset koirat voivat olla riippuen mustan pigmentin määrästä:
      http://www.shawlein.com/The_Standard/07_Colour_&_Pigment/Colour_&_Pigment.html

      • värien mystiikka

        Mä muistan lukeneeni joskus sellaisenkin version, että manttelikuvio ja merkkivärinen olisivat saksanpaimenkoirilla saman värigeenin aiheuttamia ja muut geenit vain määräisivät mustan määrän.


      • MM
        värien mystiikka kirjoitti:

        Mä muistan lukeneeni joskus sellaisenkin version, että manttelikuvio ja merkkivärinen olisivat saksanpaimenkoirilla saman värigeenin aiheuttamia ja muut geenit vain määräisivät mustan määrän.

        Ei se ole vain sakemanneja koskeva juttu. Se on yksi uusista teorioista että manttelikuvion ja merkkivärisen aiheuttaa sama geeni, mutta eri lokus vaikuttaa taas siihen onko koira manttelikuvioinen vai merkkivärinen.

        Jokatapauksessa ne ovat värikuvioita, eli suoranaisesti "mustan määrä" ei asiaan liity. Kun katselee esimerkiksi laittamani linkin mallinnoksia, huomaa että haaleimmalla merkkivärisellä on mustaa paljon vähemmän kuin keskimääräisellä tai sitä voimakkaammin pigmentoituneetuneella manttelikuvioisella.


    • MäääääÄÄÄ
      • asia selvä:)

        kiitos vastauksesta. on selkiintyny kivasti asia.:)


    • Anonyymi

      Musta ruskein merkein on musta koira, jolla voi olla hieman ruskeaa jaloissa, poskissa, korvissa.
      Mantteli on taas muutoin ruskea koira, mutta selässä on musta Mantteli. Saattaa olla mustaa ja usein onkin naamassa...Jos

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2317
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2103
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1718
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1530
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1447
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1419
    8. 52
      1288
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      66
      1234
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe