Hyvä kirja aloittelijalle

vauhtiin_

Kaipaisin suosituksia hyvästä aloittelin puutyö kirjasta tälläisillä kriteereillä:
- ei idiooteille
- suomeksi tai englanniksi
- nykyaikaisia sähkötyökaluja käytetään (harrastajakin saa aika halvalla kehittyneitä vehkeitä)
- sisältäisi myös puun lisäksi puupohjaisten levyjen yms käsittelyä
- sisältäisi myös pintakäsittelyä
- ei sisällä (pelkästään) jotain yksittäisi työohjeita (ideoita on jo itsellä)

2

2485

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirjakauppa1

      Kotinikkarin Puutyökirjasta löydät aloittelijan töitä opastuksineen, sekä edistyneimmille harrastajille sopivia töitä. Useita menetelmiä mainittu myös kirjassa, sekä perus- ja erikoisten työkalujen käyttötarkoitukset myös eritelty. Kaiken kaikkiaan kattava kirja!

      Encyclopedia Of Woodworking löytyy myös englanniksi (olisiko myös suomeksi?) joka on kaikenkattava puutyökirja. Valmis mallisto on tosin vähän suppea, mutta eri menetelmiä yhdistelemällä pääsee jo aika pitkälle.

      Molemmat kirjat löytyy muistaakseni Suomalaisesta Kirjakaupasta, tai sitten ihan netistä tilaamallakin saa. Ja googlettamalla löytyy lisää alan kirjoja!

    • Toisin

      Helsingin malmin kirjastossa oli joku puutöitä sähkötyökaluilla tai sinne päin. Sitten siellä oli kirja aloittelijoita varten kuvineen, mutta pintakäsittelystä ei sitten sanaakaan. Muuta kuin siis maalaa tai lakkaa tai polta. Kaikkein pahinta oli tietenkin, että yksikään esine ei ollut sellainen mitä olisin tarvinnut. Löysin lovileikkaustakin kirjastosta. Kirja oli suomeksi ja tehty 50-luvulla.

      Euro publication nimisessä kirjakaupassa Helsingissä oli ainakin ennen videoita ja kirjoja jyrsimien yms muiden työkalujen käytöstä. Useimmiten englanniksi. En tiedä onko enää olemassakaan kauppaa. Annie Sloan & Kate Gwynn: Koristemaalauksen käsikirja, se on todellakin kaikenkattava pintakäsittelyn opas. Työselostuksetkin ovat ihan ymmärrettäviä. ja suht lyhyitä.

      Jos lehtisahaus kiinnostaa, en suosittelea Patrick Speilmannia. KHyllyt mitä niissä tehdään ovat niin pieniä, ettei niillä ole muuta kuin koristetarkoitus. Suuri puutyökirja kertoo kaikki tavallisimmat liitokset ja työkalut. Sitä käytetään puutyön peruskurssillakin. Tai ainakin kehutaan siellä. Nikkarin aapinenkin on olemassa. Ohjeet ovat selkeät, mutta eivät ne loppujen lopuksi ole tarkoitettu sellaiselle joka näkee laudan ensikertaa.

      Että hyvä kirja aloittelijalle olisi ihan hyvä kirja, jos se olisi olemassa. Sitten on brittiläinen lehti good woodworking, jossa on yleensä puutöitä ja sorvaustyöohjeita. Ainakin Stockmannin hyllyistä löytyy. Yhdysvaltalainen lehti Fine woodworking - siinä mennään yleensä siihen kuinka nykytyökaluja voi käyttää esim. rokokoohyllyn tekoon. En muista mistä ostin.

      Oikeastaan kaikki nykyaikaiset työkalut ovat olleet olemassa jo höyrykoneen keksimisen jälkeen. Siis nykyaikaisimmissa puuyytyö verstaissa. Se selvisi luettuani lehtisahauksen historiaa. Ainoastaan tietokoneohjelmoidut koneet vain ovat puuttuneet.

      Helpoin tapa käyttää jyrsintä lienee joku jyrsinpöytä tai ohjain. Woodrat tai sinne päin. Ohjaimia voi tehdä itsekin kun pääsee jyvälle asiasta. Advanced routing niminen kirja kävi mielessä. Timelife taisi olla julkaisija.

      MDF-levyistä ei tarvitse tietää muuta kuin, että ne ovat helpoin materiaali sisäkäyttöön. Eikä vaneria suositella ulkokäyttöön missään missä on korkea ilmankosteus. Kylpyhuoneeni allaskaappi on MDF:ää. Maalattu valkoiseksi. Kestänyt vasta 16 vuotta. vedenkestävä vaneri soveltuu parvekkeille Suomessa. Niin näyttää. Kiinassa on kuulemma toisin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      450
      4829
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1722
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      93
      1459
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1359
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1316
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1208
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1075
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      990
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      885
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      859
    Aihe