Alapohja homehtuu?

Mikä on oikein?

Osaisiko joku tietävämpi kerota mikä olisi hyvä alapohjan ratkaisu ettei talo homehdu? Olemme suunnittelemassa taloa, johon tulisi aika tavallinen betoniharkkoperustus. Harkkojen sisäpuoli on tarkoitus täyttää sepelillä ja valaa sen päälle lattia. Ei siihen mitään ryömintätilaa jää. Haittaako? Onko sillä väliä, mille puolelle sokkelia laittaa styroksit lämpöeristykseksi - sisäpuolelle vai ulkopuolelle? Vai onko tämä rakenne aivan huono? Mikä olisi parempi?

18

3815

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tun,

      on torjuttava. Käytännössä muuta konstia siihen ei ole kun muovi, kaikki muu on enemmän tai vähemmän konstailua. Laitoin, kun rakensin oman talon paksun muovin täytesoran päälle ja kuivana on alapohja pysynyt 100% sti. Siis muovi on ainut ratkaisu jonka läpi ei maakosteus ja kaasut nouse, muualle rakentamisessa ei muovia tarvitse sitten käyttääkään

      • #&hthr6

        Se on just outoo, että muovi talon alla on kielletty/ei suositella, vaikka se olisi tosiaan lähes ainoa kunnollinen tapa estää maakosteuden nousu kapillaarisesti rakenteisiin. En nyt puhu mistään rakennusmuovista, vaan kunnon maahan tarkoitettua geomuovia, jota käytetään maarakentamisessa. Mitä sillä on väliä, vaikka sen muovin alla on kosteusprosentti miljoona, kun se ei sieltä pääse mihinkään nousemaan? Maahan tarkoitettu muovi pysyy ehjänä. Itsekin aikoinaan mietin samaa, mutta päädyin kuitenkin perinteiseen kapillaarikiviainesratkaisuun, kun kaikki "kirjanoppineet" muovin tuomitsivat. Sekin rakenne on toiminut, mutta helpommalla olisi päässyt muovin kanssa.


      • tan,,
        #&hthr6 kirjoitti:

        Se on just outoo, että muovi talon alla on kielletty/ei suositella, vaikka se olisi tosiaan lähes ainoa kunnollinen tapa estää maakosteuden nousu kapillaarisesti rakenteisiin. En nyt puhu mistään rakennusmuovista, vaan kunnon maahan tarkoitettua geomuovia, jota käytetään maarakentamisessa. Mitä sillä on väliä, vaikka sen muovin alla on kosteusprosentti miljoona, kun se ei sieltä pääse mihinkään nousemaan? Maahan tarkoitettu muovi pysyy ehjänä. Itsekin aikoinaan mietin samaa, mutta päädyin kuitenkin perinteiseen kapillaarikiviainesratkaisuun, kun kaikki "kirjanoppineet" muovin tuomitsivat. Sekin rakenne on toiminut, mutta helpommalla olisi päässyt muovin kanssa.

        rakensi maataloukoneilleen hallin ja laittoi täytehiekan päälle muovin jossa oli reikä, hän sanoi ajatelleensa, että ei se nyt konehallin alla tarvise välttämättä niin ehjä muovi olla.
        No,, hän koneiden sijasta naapurini varastoikin hallissa viljaa, kuinka ollakkaan, Juuri siinä muovissa olevan reijän kohdalla vilja on joka vuosi homeessa noin metrin alueella ja muualla täysin kuivaa.
        Tästä opimme, että alapohjan alle aina muovi ja vielä ehjä sellainen.


      • 19+19 ???

        Ei tosiaan nouse laatan läpi kun on muovi. Mutta mitenkäs, tuleeko maakosteus sitten harkkorakenteisen sokkelin maan yläpuolisten osien läpi ??


    • 12+17

      Niistä näkee, että ei täältä kannata kysyä.

      • tan,,

        varmempi konsti kun kun muovi, niin kerro ja perustele. Millä estetään maakosteus (maahöyry) nousemasta sepelimurskan raoista rakenteisiin.


      • fhgyu
        tan,, kirjoitti:

        varmempi konsti kun kun muovi, niin kerro ja perustele. Millä estetään maakosteus (maahöyry) nousemasta sepelimurskan raoista rakenteisiin.

        Mikään höyry ei kulkeudu kylmemmästä maasta lämpimämpään rakenteeseen.


      • tan,,
        fhgyu kirjoitti:

        Mikään höyry ei kulkeudu kylmemmästä maasta lämpimämpään rakenteeseen.

        vaan nousee lupaa kysysymättä, eikä se välitä siitä oletko opiskellut vai et. Jos sille ei laiteta täydellistä toppia, rakennuksen alapohja ja sen rakenteet homehtuvat jossain vaiheessa. Korkeasti koulutettuja "asiantuntijoita"on rakennusala täynnä, mutta maakosteus se vaan jyllää asuntojen alla ja hometaloja on tänään enempi kun koskaan. Maalaisjärki käteen ja laatan alle muovi tai vaihtoehtoisesti laatan päälle piki, kuten 50 luvulla tehtiin. Juuri uusittin lattiat 50 luvulla rakennettuun rintamamies taloon, jossa laatan päällä oli pikikerros ja purut oli kuivat ja koolingit kirkkaat kun eilen asennettu, vaikka maaperä paikalla on kosteahkoa savikkoa.


    • löytyy,
    • satunnainen lukija

      Kysyjä on tietämätön ja kysyy aivan selviä kysymyksiä. Vastaukseksi ei riitä puoli riviä joka edellyttää aika ison määrän perustietoja. Yhdessäkään vastauksessa ei ole selvitetty miksi sitä tai tätä ei pidä käyttää tai pitää käyttää. Yksityiskohtia on paljon ja niistä riippuen vastaukset ovat päinvastaisia.

      Rakennusalan korkean koulutuksen saaneet ns. asiantuntijat neuvoivat minua ehdottomasti laittamaan muovia kesämökin ulkoseiniin ja ehdottomasti jättämään muovin pois. Päätin noudattaa sitä neuvoa jossa selostettiin perustelut kunnolla.

      Näiden yllä olevien vastausten perusteella (2.9.2010 tilanne) kysyjä ei saa mitään tietoa mitä tehdä. Olen samaa mieltä että täältä ei pidä kysyä kysymyksiä ratkaisuihin joiden perusteella saattaa syntyä kosteusvahinkoja tai sitten ei.

    • Finnfoam

      En suosittelisi laittamaan Styroxia tai routaflexia koska toinen avoin solurakenne ja toinen puolisuljettu. Meillä tehty juuri noin niinkuin teillä suuniteltu ja valun alle laitettiin Finfoamlevyt jotka ovat täyssuljettu solurakenne...kalliimpi vaihtoehto mutta pysyvä....

      • jo,,

        sen elle muovi, halvempi ja varmempi ratkaisu, nimittain finfoamin saumakohdat ei ole mitenkään varmat, levyt saattavat liikahtaa valuhommia tehdessä ja niin maakosteus/kaasu on jälleen rakenteissa ja tuvassa.


    • rakentaaaaa

      Paras ja varma ratkaisu on tuuletettava alapohja ontelolattaratkaisuna eikä homeesta tietoakan

    • tähänkin!

      =>Rakenna hengittävä talo kappaletavarasta maali, muovi, lastulevy, kipsilevy, yms, niin silloin hengittävä materiaali toimii huoneilman kosteuden tasaajana(vertaa ilman kostutin). Kun huoneilman kosteus on suurempi kuin hengittävän materiaalin, esimerkiksi hirsi, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi sitoo kosteutta niin kauan että huoneilman ja hirren kosteus ovat yhtä suuret. Kun huoneilman kosteus on kuivempi (=pienempi) kuin hirren kosteus, niin kosteus pyrkii tasaantumaan, eli hirsi luovuttaa nyt sitomaansa kosteutta niin kauan että hirren kosteus ja huoneen kosteus ovat samat.
      Huomaa että puu on paras, mutta vain yksi hengittävistä materiaaleista. Betonikin on hengittävä materiaali tasan tarkkaan niin kauan, kunnes se pinnoitetaan hengittämättömällä materiaalilla!
      Kun tämä luonnollinen hengittävyys katkaistaan, niin seuraus on=> Kosteusvaurio=> Kosteusvaurio homeet ja aktino-bakteerit=> Laho-sieni=> Terveyshaitta, tai vakava terveyshaitta => Oireilu ja sairastuminen!

      -Suunnittelu-

      Kun aloitat hengittävän talon suunnittelun, niin huomioi seuraavat seikat:
      Rakennukseen käytettävä puutavara on kaadettava metsästä tammikuussa-helmikuussa, jolloin puun solukko on lepo-tilassa ja solukon sisältämä vesi- ja sokeri-määrä on vähimmillään. Puut sahataan/kuoritaan tarvittavaksi rakennus materiaaliksi kaadon jälkeen ja taapeloidaan ilmavasti, jolloin puun lopullinen kuivaminen alkaa. Ja tehokkain kuivaminen tapahtuu kesäkuun loppuun mennessä, jonka jälkeen kuivaminen hidastuu. Puutavara on riittävän kuivaa yleensä elokuulla-syyskuun alussa ilmasto-olosuhteet huomioiden. Eli rakennuspuutavaran saanti pystystä->valmiiksi rakennuspuutavaraksi vie aikaa noin 8-9 kuukautta, joka pitää huomioida.
      Rakenna huomioiden se, että koko seinärakenteen on oltava saman arvoista materiaalia ulkopinnasta sisäpintaan. Eikä missään nimessä saa laittaa eristevilloja, muovikalvoja, tai muuta hengittävyyden katkaisevaa materiaalia mihinkään väliin, eikä hengittävään sisä- ja ulko-pintaan. Jos pintaverhous halutaan maalata näkyvältä puolelta, niin sisä- ja ulko-pinta verhouksen alle järjestetään tuuletus siten, että verhouksen alla on vähintään 1"x 2"(sisäpuoli)-2"x 2" lauta(lankku)koolaus.
      Huomioi että puhumme nyt hengittävästä talosta, vertaa esimerkiksi ns rintamamies-taloja.
      jatkuu tuolla:
      http://personal.inet.fi/koti/haistahome/Rakenna_hengittavatalo_kappaletavarasta.html


      Estä homehtuminen ennakolta!
      http://personal.inet.fi/koti/haistahome/Kosteusvauriohome_rakennuksen_korjaus.html

    • höpöjeppe

      Muovi voi kerätä allensa todella korkean kosteuden, joka voi saada aikaan esim. lattiasienen kasvun. Vaikkei tätä tapahtuisikaan muovi voi olla tiivis vuosia, mutta ajan mittaan se kuitenkin hapertuu ja hajoaa. Eli muovikaan ei ole ikuinen ratkaisu, eikä sen kuntoa millään tarkasta satika sitten vaihda kun tönö on päällä.

    • gjfuyrfjhb

      Meillä juuri rakennettiin talo kalliolle. Ennen perustuksia puhdistimme kallion kokonaan ja katsoimme, että vesi virtaa vapaasti pois. Jos johonkin jäi lätäkkö, niin täytimme kolot sementillä, niin ei jää talon alle vettä. Sen päälle soraa. Sitten perustukset harkoista, styroksia pystysuoraan sisälle ja vaakasuoraan ulkopuolelle. Sisälle soraa sen päälle kapillaarisoraa, jottei vahingossakaan vettä nouse ylöspäin. Siihen sitten styroksia vielä päälle ja valut. En usko että meille tulee homeongelmaa, toinen tilanne saattaisi olla, jos peltomaalle rakentaa.

    • rakennetaan vaan mök

      me kas aloitetaan rakentaan 61nelioöistä mökkiä pitkästä tavarasta
      ja tulee kallion päälle ja pilarit harkoita
      kallio puhdas!
      toivottavasti ei tarvi kokea kosteus ongelmista
      mitä laitatte lattia piirujen alle ?
      (kuvia rakenteista tervetullut )

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      204
      8284
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4678
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2250
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2148
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1835
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1746
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1746
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1653
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1458
    Aihe