Kuulostaako tutulta?

-levotonsielu-

Te, jotka tämäntapaisista sairauksista kärsitte voisitte ehkä parhaimmin vastata kysymyksiini. Epäilen vahvasti että kärsin adhd:sta, add.sta tai aspergerin syndroomasta. Aspergerilla viittaan epäsosiaalisuuteeni ja vaikeuksiini kommunikoida muiden kanssa, mutta kyllä ne saattavat liittyä edellämainittuihinkin.?

Sanokaa mitä meltä olette oireista. oon nyt 20v.

- Pienenä olin todella levoton, koko ajan vauhdissa ja hypin. Televisiota katsellessani hypin koko ajan vaikka pyysin laittamaan videoita pyörimään niin en ikinä katsellut paikallani niitä.

- Lapsena ja edelleenkin minulla on vilkas mielikuvitus. Elin varsinkin lapsena enimmäkseen omissa maailmoissani ja kuvitelmissani ja oli vaikea keskittyä oikeaan maailmaan. Vieläkin minussa on samaa piirrettä mutta osaan hallita sitä paremmin. Olen aina piirtänyt paljon ja kirjoittanut.

- Koulun käynti oli vaikeaa. Sosiaaliset taidot huonot ja en tajunnut esimerkiksi milloin minua kiusattiin. Olin hiljainen mutta en silti jännittänyt. Koulua en olisi päässyt läpi ilman vanhempien apua. Unohtelin jatkuvasti kirjoja ja läksyjä. Kokeista tuli jonkinlaisia numeroita vanhempien avun vuoksi. En ikinä muista että olisin keskittynyt opetukseen tai edes oppinut niistä.


- Mielialani ovat vuoristorataa. Ärsyynnyn todella helposti varsinkin jos rutiinit muuttuvat. Pompotan helposti muita.


- Nukun huonosti ilman lääkkeitä


- Teen kaiken nopeasti ja mielessäni on koko aika, että kiire, kiire. Tuntuu että asiat katoaa jos en hoida niitä nopeasti pois tieltä. Hösellän kaiken nopeasti pois.

- Jos luen jotain, minun tekee mieli alkaa kävellä ympäriinsä, tuntuu että sisäistän liikkeessä paremmin asioita ja aivoni alkavat toimia vasta kun liikun. Liikun monesti puhuessani ja huvikseenkin taloa ympäri.

- En lapsena ymmärtänyt mitään lukemistani kirjoista

- Kärsin nykyään sosiaalisesta ahdistuksesta ja muista häiriöistä. Olen ollut usein masentunut.

- Syön välillä hirveästi, välillä taas minun ei ole nälkä ollenkaan tai en vaan jaksa syödä.

- Minusta tuntuu että näyttelen maailmassa muille.

- Minull on pakkomielle aikaan, koska ajantajuni on huono enkä haluaisi myöhästellä.

- Päässäni on tuhat ajatusta kerrallaan ja mielessäni huumaan itseäni tunteella kun koen mielessäni jotain merkityksellistä tai taiteellisia visioita.


- Pystyn pakottamaan itseni keskittymään, mutta se vie aikaa ja rasittaa.



Olenkohan ihan normaali? Jokin sisäinen levottomuus on sisälläni enkä saa sitä pois. Miltä tämä kuulostaa? kiitos.

1

368

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AD ASpera

      Itse olen nainen, jolla on adhd ja asperger. "Oireesi" tuntuvat erittäin tutuilta. Oikeastaan kaikki paitsi lapsena paikallaan hyppiminen sopii minuun. Olin nimittäin suhteellisen rauhallinen.

      Minussa adhd:ta on: ajatukset kiitävät tuhatta ja sataa, teen tuhatta ja yhtä asiaa kerrallaan, tuhraan tuhat ja yksi asiaa unohdettuani, söhlittyäni tms. Toisaalta kaikki kivakin, kuten ilo, tuntuu tuhatkertaisena. Unohtelen, myöhästelen, menetän puhuessani punaisen langan, saan hermokohtauksen kuten Jäätteenmäki faksin - yllättäin ja odottamatta... :) Tunteita onkin joskus vaikea hallita, mutta onneksi ei vain pelkkä harmistus, vaan ilokin läikkyy ihanasti yli.

      Minussa aspergeria on: En viihdy ihmisten parissa, vaikka olen sosiaalinen. Kun paikalla on ihmisiä, tuntuu kuin olisin humalassa. En ymmärrä, milloin minulle nauretaan ja milloin ei pitäisi nauraa. Sanon tosiasiat tosiasioina enkä osaa nuoleskella. En halua katsoa silmiin, en pidä kosketuksesta jne. Ärsyttävää on, kun ihmiset vaativat katsomaan kohti. Puheenvuoron ottaminen "oikein" ja kuunteleminen "oikein" on vaikeaa. Ihmisten äkillinen kohtaaminen ja tervehtiminen on edelleen täyttä tuskaa. En ymmärrä piiloviestejä enkä tunnista tuttuja ihmisiä kadulla.

      Itselläni ei ole lääkitystä adhd:hen. Olen opetellut hallitsemaan sitä niillä keinoilla, jotka käytettävissäni on. En halua lääkitystä, sillä nautin toisaalta asian positiivisista puolista. Olen nopea ajattelussani, innostun, saan paljon aikaan (söhellyksestäkin huolimatta) ja elämä tuntuu jotenkin olevan täydempää tunnekyllyydessään. Nautin elää hetkessä.

      Lääkkettömiä keinojani: kelloni on aina hieman edellä, sillä myöhästyn usein tärkeistäkin paikoista kaikista hyvistä aikeistani ja aikaisin heräämisestä huolimatta. Yhtäkkiä huomaan puolimatkassa avaimien, papereiden tms. unohtuneen tai aika on muutoin juossut minuakin nopeammin. Avaimeni ja tärkeät tavarani ovatkin aina samassa paikassa. Kun tunnen, että pinna alkaa kiristyä, yritän lähteä tilanteesta. Kotona auttaa motorinen toiminta. Esimerkiksi kävelen kuohahdettuaan tai vaikka hypin paikallani. Tunne menee äkkiä ohi, jos sen saa katkaistua ennen kuin se pääsee toiminnaksi asti. Hyvä puoli: en ole pitkävihainen. :) Olen antanut itselleni myös luvan jalkojen heilutteluun, kynän räpläämiseen tms. kuitenkin muut huomioiden. Tämä lisää ainakin itselläni keskittymiskykyä ja rauhoittaa. Puhumisvimmaani on vaikea hallita, mutta yritän hokea ajatuksissani itselleni: "ole hiljaa!" Toisaalta kun kuuntelen ihmisiä, kuuntelen aidosti, en vain esitä kuuntelevani, kuten monet "kuuntelijat" tuntuvat tekevän.

      Aspergeriin ei juuri mikään ole auttanut, mutta joillekin harvoille olen kertonut, että minun on vaikea ymmärtää sosiaalista viestintää. En tiedä, auttaako se heitä ymmärtämään minua, mutta olenpa ainakin kertonut syyn väärintulkinnoille puolin ja toisin.

      Kummassakin hommassa (adhd ja asperger) on ikävät puolensa, mutta omasta näkökulmastani en vaihtaisi elämääni muiden elämään. Tänäänkin olen ollut aivan intoa piukassa ja keksinyt pari uutta juttua kotiin! Ja huumaantuminen helposti taiteesta, tieteestä ja ihan kaikesta kuulosti ihanan tutulle. :) Mielestäni tärkeää on oppia olemaan tyytyväinen itseensä ja oppia itseironiaa. Se on auttanut monessa tilanteessa. Eivät ihmiset välttämättä opi ymmärtämään adhd:ta tai aspergeria, vaikka asiasta kertoisit. Itse asiassa harva ottaa asian tosissaan. Sen takia joutuu usein nauramaan itselleen ja antamaan itselleen anteeksi myös muiden hymistelyt ja paheksuvat katseet. Vihamiehiä saa niin helposti muutoinkin, ettei itsestään kannata sellaista itselleen värvätä! Tsemppiä sinulle!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1438
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      982
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      34
      692
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      687
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      660
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      634
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      608
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe