tärpätin haju pois

lipastonelämää

yritin entisöidä 100 vuotta vanhaa lipastoa. no, siinä matkan varrella tuli tehtyä kaikenlaista mokaa, mutta nyt olen suht tyytyväinen lopputulokseen, paitsi tärpätin haju on kamala!

poistin lipastosta pari maalikerrosta kuumailmapuhaltimella ja jätin jäljelle ootrauksen osittan. (tai en ole varma oliko se ootraus, mutta ei kuitenkaan kovin nätisti se oltu tehty). sen jälkeen maalasin sen pellavaöljy-puutärpätti (30%)-ruskeaväripigmenttiseoksella pariin otteeseen noin reilu viikko sitten.

nyt ongelmia on kaksi:

1. jos hankaan kankaalla, jää kankaaseen edelleen ruskeaa väriä
2. toin huonekaun sisätiloihin ja tärpätin haju on edelleen kamala.

Kuinka kauan haju kestää? ikuisuuden?
onko normaalia, että väriä jää kankaaseen (olen hangannut muutaman kerran kankaalla lipaston läpi, mutta edelleen väriä jää)

3

3499

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aineet,

      Hyvin ilmeistä on että entisistä maalauskerroista on maali8onennemaali imeytynyt syvälle puuhun eikä puu enää ime pellavaöljy-tärpätti pigmenttiä!

      Siis väärä pintakäsittely!
      Pellavaöljy-pigmenttiseosta suositellaan vain puhtaalle puulle, joka imee ja josta haihtuu hajutkin.

      Asia on aivan sama jos maalaat lakkapinnan päälle pellavaöljy seoksella, se ei kuivu ikinä!

      UUSI maali olis ollut kohdallaan pintakäsittelynä!

    • enkeli entisöijä

      öljymaalin tulisi antaa kuivua rauhassa. Ja mikä tuo tieto oli että öljymaali pitää vetää vain puhtaalle puulle! heh! Olen nähnyt 100 vee vanhoja tuoleje joissa on 7 eri väristä öljymaalikerrosta, aina maalattu edellisen kerroksen päälle. Oletko laittanut liikaa puutärpättiä? Tärpätti haihtunut ja pigmentti lähtee pois, kun sideainetta, tässä tapauksessa pellavaöljyä on liian vähän. Jos olet tehnyt sopivan seoksen, niin anna piirongin kuivua rauhassa, ja tärpätin haju kyllä lähtee kun tuuletat. Vanhat maalikerrokset tulisi säilyttää, rapsuttelee vain lohkeilevan maalin pois. Miksi vanha maalikerrokset pitää poistaa, jos ne ovat hyvin kiinni pohjassa? Maalaa vain päälle. Minulla vanha keinu jossa 4-5 maalikerrosta, ja maalasin niiden päälle 3 vuotta sitten öljymaalilla, vernissa ja pigmentit, hyvin on kuivunut ja pysynyt, eikä kaikki entisöijät käytä edes tärpättiä.

    • huhhuh.

      Ei nyt millään pahalla, mutta pieleen on mennyt. Se on hyvä, että olet jättänyt alkuperäisen ootrauksen, se luultavimmin on arvokkain asia huonekalussasi.

      Mutta noin niinkuin muuten. Vanha ootraus on vanha ootraus. Ei sen päälle pysty laittamaan muuta kuin maalia. katos, se ootraus tosiaan on sata vuotta vanha. Ei se ime yhtään mitään, se on pinnoite. Pinnoitteen päälle voi vain laittaa uuden pinnoitteen. Öljy-tärpätti sydeemit vain kelluu ootrauksen päällä. Kuivuuhan ne aikanaan siihen kiinni, kun tärpätti on haihtunut ja öljy haihtunut pois.

      Kestää kai aikansa, sehän riippuu, montako litraa aineita olet holvannut siihen piironkiin. Ja mikä pahinta, tärpätti liuottaa kuitenkin sitä ootrausta, siksi siitä lähtee sitä väriä. Värin lähteminen loppuu kun kaikki öljy ja tärpätti on haihtunut.

      Elikkäs, mun mielestä, kanna se piironki sinne autotalliin muutamaksi vuodeksi. Ota sitten selkoa oikeista aineista ja työmenetelmistä ja ota homma sitten uusiksi.

      Katos, sun pitää ottaa selville, miten se ootraus on tehty. se voi olla öljypohjainen. Mutta voi olla myös vaikkpa tehty kotikalja- tai piimäpohjaisellia aineilla. Jokin lakkaus siihen saattaa sopia tavallaan hyvinkin, etenkin jos aluperäinen on vesipohjainen. Mutta kun se alkuperäinen ootraus tosiaan on arvokas!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      249
      791
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe