ammattikorkeasta vaihtoon!

hämmmmmentynyt

onko mahdollista, jos opiskelee vaikka amamttikorkeassa(metropolia, haaga-helia tms) 3,5 vuotista tutkintoa, niin voiko näistä lähteä vaihtoon? kiinnostaisi suoritaa ainakin yksi vuosi vaikka lontoossa, nykissä tai australiassa. Voiko siis lähteä esim. yhteistyökouluun opiskelemaan vuodeksi, ja ei silti hidastu valmistumistahti? voiko opiskella esim. niin että on vuoden suomessa, sitten vuoden jossain muussa maassa ja sitten puol vuotta jossain muussa maassa ja suorittaa koulun loppuun suomessa? ei huvittaisi opiskella koko tutkintoa ulkomailla, ja kuitenklin ulkomailla opiskelu kiinnostaa. VASTATKAA KIITOS! =)

7

1549

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • exVaihtari

      Vaihtoon voi toki lähteä. Se miten vaihtokohteessa suoritetut opinnot sisällytetään suomalaiseen tutkintoosi, vaihtelee sitten sen mukaan minne lähdet, mitä opiskelet Suomessa ja mitä vaihtokohteella on sinulle tarjota. Ovat siis hyvin pitkälle tapauskohtaisesti katsottavia juttuja. Omalla kohdallani (tosin yliopistosta) sain järjestettyä siten, että vaihtovuoden opinnoista tehtiin oma sivuainekokonaisuus, jolla sain kuitattua toisen pakollisen sivuaineen tehdyksi. Näissä asioissa kannattaa olla yhteydessä oman oppilaitoksen oppilaanohjaukseen/pääainevastaavaan jne. ja keskustella mitä vaihtoehtoja on ja miä opintoja kannattaa kohdeoppilaitoksesta valita.

      Se hidastaako vaihtovuosi opintoja, ja jos niin minkäverran, on niin tapauskohtaista, että siitä on paha sanoa yhtään mitään varmaa. Yleensä se jonkin verran hidastaa, sillä valinnaisuutta on vähemmän ja et pysty suorittamaan samalla tavalla tenttejä yms. kotimaahan. Viimekädessä menee kuitenkin opintojen suunnittelun piikkiin, eli miten vaihtovuoden sijoittaa muihin opintoihin nähden. Mutta vaikka jonkin verran opinnot viivästyisikin, niin yleensä se kyllä on sen lisävaivan arvoista.

      Yleensä vaihtovuosi sijoittuu korkeakouluopinnoissa (oli sitten AMK tai Yliopisto) toisen tai kolmannen opiskeluvuoden kohdalle. Ensimmäisenä vuonna vaihtoon lähtöä ei suositella, eikä se yleensä ole käytännön syistä mahdollistakaan, sillä hakuprosessi ottaa oman aikansa (jopa vuoden) ja vaihtoon lähtijöiltä yleensä edellytetään, että perusopinnot ovat jo suoritettuna (poikkeuksiakin voi olla esim. silloin, jos on suorittanut jotain aikaisempia opintoja, jotka luetaan hyväksi (korvaavuudet). Samaten vaihtoon lähtöä ei yleensä jätetä aivan loppuun, vaan se sijoittuu sinne keskivaiheen ja syventävien opintojen välimaastoon. AMK:ssahan saattaa olla sitten pakollisia harjoittelujaksoja tms. alasta riippuen, ja sellaisen voinee ulkomaillakin suorittaa jos sopiva paikka/yhteistyökumppani löytyy. Se oma oppilaitos näissä avainasemassa, koska heillä on usein valmiit verkostot olemassa, jota kautta järjestyy sitten mahdolliset viisumit jne.

      Itse olin siis vaihdossa vasta yliopistosta, mutta ennen yliopistoa valmistuin AMK:sta... joten hieman on kokemusta molemmista kuvioista :-). Kannattaa kuitenkin suunnitella asiaa ennakkoon ja mainita siitä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oman opintolinjan opinto-ohjaajille/neuvojille. Silloin vaihtojakson saa mahdollisimman hyvin integroitua osaksi tutkintoa.

    • exVaihtari

      Niin vastataan vielä tuosta pariin eri kohteeseen vaihtoon lähdöstä (kirjoituksestasi sai sen kuvan, että haluaisti opiskella ensin vuoden jossain maassa ja sen jälkeen vielä puoli vuotta jossain toisessa). Riippunee oppilaitoksesta tämäkin, mutta yleensä ainakaan kaukokohteisiin ei voi lähteä kuin kerran opintojen aikana, ainakaan oppilaitoksen omien vaihto-ohjelmien puitteissa. Näin omien kokemusten pohjalta kerrottuna... Syynä useimmiten se, että halukkaita vaihtoonlähtijöitä on enemmän kuin kuin tarjolla olevia vaihtopaikkoja ja oppilaitos haluaa tarjota mahdollisuuden mahdollisimman monelle käydä opiskelijavaihdossa. Tosin sellainen voi onnistua, että olet vaihto-opiskelijana jossain, ja sitten päättötyövaiheessa teet päättötyöhän liittyviä juttuja taas jossain ulkomailla (esim. saat jonkun ulkomaisen yliopiston proffan kiinnostumaan aiheestasi jne...). Periaatteessa kaikki voi olla mahdollista. Ovatpa jotkut onnistuneet petaamaan itselleen tällaisen "gradupaikan" vaihtovuotensa aikana luomillaan kontakteilla (tai jopa jatkotutkintopaikan).

    • hh

      Ainakin HAAGA-HELIAssa voi lähteä vaihtoon opintojen viivästymättä. 180 yhteistyökorkeakoulua joten valinnanvaraa on. Ohjelmasta riippuen voi olla puoli vuotta tai vuoden, tai suorittaa jopa kaksoistutkinto. ja työharjoittelu ulkomailla.

    • opiskeleva

      Itse opiskelen Metropoliassa, ja vaihtojutuista puhuttaessa olen kuullut juuri tuosta, että saman ohjelman kautta voisi mennä vaihtoon vain kerran. Näin ollen voisit mennä esimerkiksi USA:han vuodeksi ja toiseksi vuodeksi Iso-Britanniaan, kaukovaihdot ja Euroopan Erasmus-vaihdot kun ovat eri ohjelmia.

      Toivottavasti löydät tiesi maailmalle! :)

    • vaihtiss

      Itse opiskelin Laureassa ja olin työharjoittelussa USA:ssa ja opiskelijavaihdossa Japanissa, molemmissa vietin lukukauden. Valmistuin myös 2,5 vuodessa 3,5 sijaan, eli on mahdollista käydä parissakin vaihdossa ilman että valmistuminen venyy :)

    • Vaihtarikonkari

      Yksi vaihtoehto on mennä vaikka ensin Erasmus-vaihtoon (erasmuksena voi lähteä vain kerran) oman koulun yhteistyökorkeakouluun Eurooppaan ja tämän jälkeen freemoverina, eli itse paikan etsimällä ja yleensä lukukausimaksun maksamalla vaikkapa johonkin ihan toiseen maanosaan.

      Nykyään freemoverina voi lähteä myös erilaisten järjestöjen kautta. Suomalaisista ehkä tunnetuin on Asia Exchange, jonka kautta pääsee vaihtoon esim. Balille: http://www.asiaexchange.fi

      Itse toimin juuri kuten yllä kirjoitan ja olen erittäin tyytyväinen vaihtoihini. Ne olivat ehdottomasti opiskeluaikani parhaita kokemuksia.

    • Minna1989

      Oon haaga-heliassa, haluisin jenkkeihin vaihtoon, paljon maksaa ja oon kuullu et vois olla vaa puol vuotta onko totta onko vaikee päästä jos vaan parhaat valitaan tai jotain semmosta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      4280
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      82
      2161
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      555
      1701
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      99
      1425
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1147
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1078
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      216
      957
    8. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      60
      903
    9. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      171
      874
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      868
    Aihe