Rypsiöljystä

!

Käytiin keskustelua rypsiöljystä. Noh, siinä tietysti kävi niin, että Mattila joutui kyykistymään tuppisuuksi omien väitteidensä vuoksi, mutta kerron nyt rypsiöljyn terveellisyydestä tässä kootusti.

Tosiaan, rasvojen omegasuhteet ratkaisee (tähän Mattilan kommentti oli: "Nimenomaan oikeassa suhteessa", joten hänkin yhtyi tähän) niiden terveellisyyttä eli pääsääntö on se, että modernissa yhteiskunnassa saadaan liian suuri osuus omega-6-rasvoja suhteessa omega-3-rasvoihin. No, molemmat ovat ihmiselle kuitenkin välttämättömiä rasvahappoja. Välttämätön omega-6 on nimeltään linolihappo (josta siis elimistössä muodostuu kaikki tarvittavat omega-6-ryhmän rasvat) ja omega-3 on nimeltään alfalinoleenihappo.

No, miksi väärä suhde on sitten haitallista. Omegarasvat muuttuvat entsymaattisesti elimistössä suunnilleen samojen prosessien kautta (samat entsyymit tekevät samanlaiset muutokset molempiin omegaryhmiin, esim. hiiliketjun pidennys). Tässä prosessissa tulee o-6-ryhmän rasva nimeltä arakidonihappo, joka on todettu haitalliseksi liiallisissa määrin (tosin se on välttämätön välituote tarvittaville rasvahapoille - ja itse asiassa elimistö tarvitsee sitäkin). Jep, eli kun omega-6-rasvaa on liikaa suhteessa omega-3:en, niin entsyymit tuottavat näistä muita rasvahappoja ja näin tuottuu liikaa arakidonihappoa, jos lähdössä oli liikaa omega-6:a, linolihappoa.

Kyse ei tietenkään ole taaskaan mistään myrkystä, mutta siis aineesta, jonka liiallista määrää kannattaisi välttää (kuten niin monella välttämättömällä aineella, niin jokin määrä sitten on jo liikaa; vrt. esim. kolesteroli, seleeni). Arakidonihappoa on luontaisesti mm. kananmunissa ja lihassa.

Siis kun on oikea suhde omegoja, niin entsymaattiset reaktiot tuottavat oikeassa suhteessa myös rasvahappojohdannaisia näistä, jolloin esim. arakidonihappoa ei tule liikaa. Nyt on vaan siis kyse siitä, mikä on oikea suhde.

Tutkimuksissa on saatu jonkinlainen haarukka: 1:1 - 1:4 on todettu hyväksi väliksi (siis o-3/o-6), mutta on toinenkin tapa arvotaa oikeaa suhdetta. Voidaan katsoa esim. eläinten luontaisia rasvasuhteita niiden omasta rasvasta. Se varmasti kertoo suunnilleen oikeantyyppisen suhteen (jos ne kerran on tuollaisella suhteella evoluutiossa selvinneet).

No, listataan joitakin mahdollisimman luomuja lihoja:
Lammas: 2,2/1 (o-6 (linolihappo)/o-3 (alfalinoleenihappo))
Hirvenliha: 2,4/1
Ruohoa syönyt nauta: 2/1
Tässä siis näyttäisi, että n. 2/1-suhde on ainakin suuressa osassa luomulihoja (siassa suhde on "vääristynyt" n. 10/1)
Jopa itse asiassa lohessa noiden välttämättömien rasvahappojen suhde on 1,8/1 (siinä toki on myös muita o-3-ryhmän rasvoja, mutta ne ovat siis tuon synteesin, jossa arakidonihappoa muodostuu, ulkopuolella: ne ovat synteesin lopputuotteita, DHA, EPA).
Entistä enemmän näyttää siis siltä, että 2/1 olisi kohtalaisen optimi - kun se vieläpä on tutkimusdatan keskiarvo, niin tuon intuitiivisen päätelmän perusteella ihan hyvältä näyttää oikean suhteen löytämiseksi.

No, mistä tuota oikeaa suhdetta sitten saa.
Taas listataan rasvoja:
Kookosrasva: 8,9/1
Voi: 2,9/1
Auringonkukkaöljy: 140/1
Maissiöljy 53/1
Oliiviöljy 19/1
Soijaöljy 7/1
Rypsiöljy 2/1
Camelinaöljy 0,4/1
Pähkinät ovat myös rasvaisia:
Cashew: 125/1
Maapähkinä 580/1
Saksanpähkinä 4,2/1

Tähän mennessä listatuista rasvalähteistä siis voi, rypsiöljy, camelinaöljy ja vaikka saksanpähkinä siis näyttävät oikein hyviltä omegasuhteiden valossa (pellavansiemen on vielä yksi tähän listaan). Tietysti esim. voissa on hyvin vähän omegarasvoja, joten jo ruokalusikallinen oliiviöljyä (esim. salaatinkastikkeena) muuttaa voista aiheutuvan hyvän suhteen aivan metsään. Sen sijaan paljon omegoja sisältävät rypsiöljy ym. muuttavat siis omegasuhdetta reilusti aina parempaan suuntaan kun sitä lisää. Omega-6:n suhteellista liikasaantia kompensoimaan olisi tietysti paras saada jotain sellaista, jossa on omega-3-enemmistönä (siis kokonaissuhde olisi näin lähempänä tuota eläimissä esiintyvää 3/1 - 2/1). Siihen oiva keino on siis ottaa camelinaöljyä. Ai mistäkö camelinaöljyä saa ? Jep, margariinista (esim. Keijussa on tuota).

Kaiken kaikkiaan siis rypsiöljy on oikein erinomaista rasvaa omegasuhteensa vuoksi, mutta se on sitä myös sen vuoksi, että monityydyttymättömät rasvat edistävät terveyttä, mitä enemmän niitä nauttii (siis kun tietysti muistetaan kalorien kokonaissaanti: ei silläkään itseään lihottaa kannata). Rypsiöljy sisältää paljon erittäin terveellisiä rasvoja juuri oikeassa suhteessa.

36

993

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mm. Tolonen

      kirjoitti:

      "Länsimainen ruokavalio antaa nykyisin näitä rasvahappoja keskimäärin suhteessa 15-17:1 eli noin 15-kertaisesti liikaa omega-6-rasvoja verrattuna omega-3:en. Suhdeluku vaihtelee eri henkilöillä ruokvalion mukaan suuresti 1-100:1. "

      Suomessa suhde on luokkaa 7-8:1, kun taas USA:ssa lähemmäs 20:1. No, eipä ihme, kun siellä pääasiallinen öljy on maissi- ja soijaöljy. Japani lienee ainut kansakunta, missä suhde on välillä 2-4:1. Japanissakin muuten käytetään rypsäriä...Tuo grass fed beef on kyllä mielenkiintoinen, jenkeissäkin saatavuus on rajoitettu, kun tehokasvatus hormoneilla ja rehulla jyllää. Pari kalapäivää viikossa (rasvaista kalaa) ei kuullosta pahalta, mutta hyvin harva syö kalaa niin usein. ja lopuksi, tosiaan EU suosittelee suhteeksi 4:1, sydänpotilaille 2:1.

      • vaan !

        Kiitokset, tuo oli oiva lisäys tekstiini.

        Ymmärrän kyllä kansainvälisen huolen omegasuhteesta, mutta Suomi on siinä suhteessa erinomaisessa asemassa juuri rypsiöljyn vuoksi. Siksi jotain amerikkalaista (osittain perusteltuakin) koohotusta (kasvi)rasvoista ei oikein voi ostaa suomalaiseen ympäristöön. Tuossa ympäristön vaihdoksessa tuosta häröilystä tulee hihhulointia.


        Parantakaa siis omegasuhdettanne käyttämällä rypsiöljyä ja margariineja !


      • -jomppa-
        vaan ! kirjoitti:

        Kiitokset, tuo oli oiva lisäys tekstiini.

        Ymmärrän kyllä kansainvälisen huolen omegasuhteesta, mutta Suomi on siinä suhteessa erinomaisessa asemassa juuri rypsiöljyn vuoksi. Siksi jotain amerikkalaista (osittain perusteltuakin) koohotusta (kasvi)rasvoista ei oikein voi ostaa suomalaiseen ympäristöön. Tuossa ympäristön vaihdoksessa tuosta häröilystä tulee hihhulointia.


        Parantakaa siis omegasuhdettanne käyttämällä rypsiöljyä ja margariineja !

        Minä ostin golden star kylmäpuristetun rypsiöljyn kaverin "käskystä".

        Pitää ottaa kuulemma joka päivä 1 ruokalusikallinen.

        Tottelenko parasta kaveriani ?

        P.s Kiitos hyvästä tekstistä.


      • aloittaja...
        -jomppa- kirjoitti:

        Minä ostin golden star kylmäpuristetun rypsiöljyn kaverin "käskystä".

        Pitää ottaa kuulemma joka päivä 1 ruokalusikallinen.

        Tottelenko parasta kaveriani ?

        P.s Kiitos hyvästä tekstistä.

        niin mikä ettei, jos se sellaisenaan maistuu. Ei siitä ainakaan mitää haittaa ole. Mukavasti E- ja K-vitamiiniakin.


      • kiitos !
        -jomppa- kirjoitti:

        Minä ostin golden star kylmäpuristetun rypsiöljyn kaverin "käskystä".

        Pitää ottaa kuulemma joka päivä 1 ruokalusikallinen.

        Tottelenko parasta kaveriani ?

        P.s Kiitos hyvästä tekstistä.

        Kiitokset vaan kehuista !

        >

        En tunne tuotemerkkiä mutta mikä jottei. Rypsiöljyssä on paljon hyviä rasvoja, niin kyllä minä ainakin voisin suositella ottamaan tujauksen. Tietysti kannatta muistaa, että kaloreita siinä on sitten jo sata.


    • antiFlam

      Joo, rypsärin terveysvaikutukset näkyy suomalaisten terveydessä jo hyvin. Tulehdusta, tulehdusta ja tulehdusta eri muodoissaan.

      • sittenkin syynä

        Omega-3 puute, D-vitamiinin puute, alkoholin liikakäyttö ja stressi? Noin niin kuin aluksi...


      • heh !

        Ai siinä, että suomalaisten elinajanodote on maailman pisimpiä ?


        Jep, eiköhän suomalaisten ongelmat ole jossain muussa kuin rypsiöljyssä. Se on varmaan yksi parhaista asioista, joita Suomessa käytetään (ilmeisesti kirjoittamaani perusteluun Sinulla ei ollut mitään sanomista).


    • .

      .

      • asdfghjklertyuiopcvb

        traktoreiden polttoainetta ihmisravinnoksi. joko ette osaa lukea, taikka ette ymmärrä lukemaanne. koko netti on pullollaan todisteita rypsiöljyn terveyshaitoista,mutta nämä tollikat suosittelevat sitä ihmisten ravinnoksi. teitä pitäisi syyttää kansanmurhasta.


      • ihan tietteellisiä
        asdfghjklertyuiopcvb kirjoitti:

        traktoreiden polttoainetta ihmisravinnoksi. joko ette osaa lukea, taikka ette ymmärrä lukemaanne. koko netti on pullollaan todisteita rypsiöljyn terveyshaitoista,mutta nämä tollikat suosittelevat sitä ihmisten ravinnoksi. teitä pitäisi syyttää kansanmurhasta.

        julkaisuja asiasta, niin voin käydä niitä läpi. Nyt tuo sinun kirjoittelusi on pseudo-tiedettä tai oikeastaan vaan kulttimeininkiä, ilman minkäänlaista todellisuuspohjaa.


      • heh !
        asdfghjklertyuiopcvb kirjoitti:

        traktoreiden polttoainetta ihmisravinnoksi. joko ette osaa lukea, taikka ette ymmärrä lukemaanne. koko netti on pullollaan todisteita rypsiöljyn terveyshaitoista,mutta nämä tollikat suosittelevat sitä ihmisten ravinnoksi. teitä pitäisi syyttää kansanmurhasta.

        >

        Ei ole. Ainakaan mitään tieteellistä ei ole olemassakaan - ja hihhuleiden pamfletteja nyt ei kannata tosissaan ottaa missään asioissa.

        Tosiaan, Sinäkään et pystynyt osoittamaan aloituksesta mitään seikkaa, joka ei pitäisi paikkaansa. Siinä oli kuitenkin lueteltu ne syyt, miksi rypsiöljy on erinomaista rasvaa.


      • heh !
        asdfghjklertyuiopcvb kirjoitti:

        traktoreiden polttoainetta ihmisravinnoksi. joko ette osaa lukea, taikka ette ymmärrä lukemaanne. koko netti on pullollaan todisteita rypsiöljyn terveyshaitoista,mutta nämä tollikat suosittelevat sitä ihmisten ravinnoksi. teitä pitäisi syyttää kansanmurhasta.

        Kovin on traktorijamppa hiljaista poikaa taas.


    • ^

      ^

    • joku vaan

      Asiaa muuten mutta Keijussa on ihan mitättömästi camelina-öljyä. Muissa margariineissa ei taida olla ollenkaan.

      Ei kai tuolla arkidonihapon määrällä ole isoa merkitystä vaan isompi ongelma on DHA- ja EPA-synteesin vähäisyys mikäli O3/O6 on huono.

      • tuota !

        >

        En tiedä muiden tilannetta, mutta Keijussa ainakin on - ja ilmeisesti ihan kohtalaisen paljon. Siinä nimittäin o-3/o-6-suhde on 1:1, jota ei ihan pienellä camelinamäärällä saa aikaiseksi.

        >

        Se on varmasti yksi tekijä, mutta arakidonihappo on todettu myös haitalliseksi, joten liiallinen arakidonihapposynteesi ei ole ainakaan hyvästä.



        Sinusta ainakin näkee heti sen, että tajuat, mistä puhutaan.


      • joku vaan
        tuota ! kirjoitti:

        >

        En tiedä muiden tilannetta, mutta Keijussa ainakin on - ja ilmeisesti ihan kohtalaisen paljon. Siinä nimittäin o-3/o-6-suhde on 1:1, jota ei ihan pienellä camelinamäärällä saa aikaiseksi.

        >

        Se on varmasti yksi tekijä, mutta arakidonihappo on todettu myös haitalliseksi, joten liiallinen arakidonihapposynteesi ei ole ainakaan hyvästä.



        Sinusta ainakin näkee heti sen, että tajuat, mistä puhutaan.

        Keijun kotisivulta

        Keiju Kevyt Laktoositon 40 %
        Aineosat

        Vesi, rypsiöljy, kasvirasvat, camelinaöljy, suola (0,9 %), emulgointiaineet (E471 ja E476 kasvirasvasta), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaineet ( natriumbikarbonaatti, sitruunahappo), aromit, A- ja D2-vitamiini.

        Tyydyttynyttä rasvaa 12g, O3&O6 5 g kutakin

        Keiju Normaalisuolainen 60 %

        Aineosat

        Rypsiöljy, vesi, kasvirasvat, piimä, camelinaöljy, suola (1,3 %), emulgointiaineet (E471 kasvirasvasta, soijalesitiini), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromit, A-ja D vitamiini

        Tyydyttynyttä rasvaa 18.5 g, O3 5g ja O6 9g

        Ainoastaan Keiju kevyempi:ssa on camelina-öljy ensimmäisenä valmistusaineena.

        Epäilen, että tuossa Keiju Kevyt Laktoositon 40 % on jotain mätää noiden O3/O6.

        Luulen silti, että EPA- ja DHA-synteesi on tärkeämpi kuin AH. O3/O6 suhde on tärkeä juuri siksi, että jos noiden saanti on runsasta niin synteesiä tapahtuu vähemmän (entsyymit denaturoituvat) ja jos saanti on vähäisempää niin synteesiä tapahtuu enemmän. Eläinrasvassa on niin mitättömän vähän linolihappoa että sen konversiolla ei ole merkitystä.


      • jaa !
        joku vaan kirjoitti:

        Keijun kotisivulta

        Keiju Kevyt Laktoositon 40 %
        Aineosat

        Vesi, rypsiöljy, kasvirasvat, camelinaöljy, suola (0,9 %), emulgointiaineet (E471 ja E476 kasvirasvasta), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaineet ( natriumbikarbonaatti, sitruunahappo), aromit, A- ja D2-vitamiini.

        Tyydyttynyttä rasvaa 12g, O3&O6 5 g kutakin

        Keiju Normaalisuolainen 60 %

        Aineosat

        Rypsiöljy, vesi, kasvirasvat, piimä, camelinaöljy, suola (1,3 %), emulgointiaineet (E471 kasvirasvasta, soijalesitiini), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromit, A-ja D vitamiini

        Tyydyttynyttä rasvaa 18.5 g, O3 5g ja O6 9g

        Ainoastaan Keiju kevyempi:ssa on camelina-öljy ensimmäisenä valmistusaineena.

        Epäilen, että tuossa Keiju Kevyt Laktoositon 40 % on jotain mätää noiden O3/O6.

        Luulen silti, että EPA- ja DHA-synteesi on tärkeämpi kuin AH. O3/O6 suhde on tärkeä juuri siksi, että jos noiden saanti on runsasta niin synteesiä tapahtuu vähemmän (entsyymit denaturoituvat) ja jos saanti on vähäisempää niin synteesiä tapahtuu enemmän. Eläinrasvassa on niin mitättömän vähän linolihappoa että sen konversiolla ei ole merkitystä.

        >

        Jaa. Näyttääkin siltä, että vaan tuossa kevyemmässä versiossa on kunnolla camelinaa.

        >

        Voi olla, voi hyvinkin olla. Mistähän tähän löytyisi parempi arvio kuin meidän jossittelut ?


      • joku vaan
        jaa ! kirjoitti:

        >

        Jaa. Näyttääkin siltä, että vaan tuossa kevyemmässä versiossa on kunnolla camelinaa.

        >

        Voi olla, voi hyvinkin olla. Mistähän tähän löytyisi parempi arvio kuin meidän jossittelut ?

        Eipä ole parempaa tietoa enkä usko että tyhjentävää tietoa edes on. Tutkimukset antavat aika selvästi ilmi sen, että ratkaisevaa on O3/O6, ei absoluuttiset määrät. Toki jos O3:n määrä on pieni ei konversiollakaan ole juurikaan merkitystä.

        Leväöljy saattaa muuten tulevaisuudessa olla ihan käyttökelpoinen EPA- ja DHA-ravintolisä.


      • !
        joku vaan kirjoitti:

        Eipä ole parempaa tietoa enkä usko että tyhjentävää tietoa edes on. Tutkimukset antavat aika selvästi ilmi sen, että ratkaisevaa on O3/O6, ei absoluuttiset määrät. Toki jos O3:n määrä on pieni ei konversiollakaan ole juurikaan merkitystä.

        Leväöljy saattaa muuten tulevaisuudessa olla ihan käyttökelpoinen EPA- ja DHA-ravintolisä.

        >

        Niin, siksi taitaa olla paras luottaa siihen tutkittuun tietoon, että arakidonihappo on haitallista jos sitä on liikaa.

        >

        Näinhän se taitaa olla. Tosin siis kun mietit niin, arakidonihappo kuuluu juuri O-6-ryhmään, jolloin sitä tulee liikaa jos omagasuhde on liikaa kallellaan O-6-suuntaan. Tuleekin mieleen, että mikäli monityydyttymättömien synteesi kehossa on epäspesifinen, niin seuraa juuri tuollaisia ongelmia, että jos O-6:tta on liika, sen johdannaisiakin on liikaa. Tämä tietysti tasapainottuisi, jos suhdetta tasapainotetaan.

        >

        Aivan. Toki konversio on tehokkaampaa kun lähtöaineita on vähän, mutta tässä kuitenkin absoluuttinen määrä ratkaisee.

        >

        Niin. Levistähän se kalojenkin EPA ja DHA on käsittääkseni peräisin - ei ne itse sitä syntetisoi.


      • wfgwg
        ! kirjoitti:

        >

        Niin, siksi taitaa olla paras luottaa siihen tutkittuun tietoon, että arakidonihappo on haitallista jos sitä on liikaa.

        >

        Näinhän se taitaa olla. Tosin siis kun mietit niin, arakidonihappo kuuluu juuri O-6-ryhmään, jolloin sitä tulee liikaa jos omagasuhde on liikaa kallellaan O-6-suuntaan. Tuleekin mieleen, että mikäli monityydyttymättömien synteesi kehossa on epäspesifinen, niin seuraa juuri tuollaisia ongelmia, että jos O-6:tta on liika, sen johdannaisiakin on liikaa. Tämä tietysti tasapainottuisi, jos suhdetta tasapainotetaan.

        >

        Aivan. Toki konversio on tehokkaampaa kun lähtöaineita on vähän, mutta tässä kuitenkin absoluuttinen määrä ratkaisee.

        >

        Niin. Levistähän se kalojenkin EPA ja DHA on käsittääkseni peräisin - ei ne itse sitä syntetisoi.

        hamppuöljyn omegasuhde?


      • joku vaan
        ! kirjoitti:

        >

        Niin, siksi taitaa olla paras luottaa siihen tutkittuun tietoon, että arakidonihappo on haitallista jos sitä on liikaa.

        >

        Näinhän se taitaa olla. Tosin siis kun mietit niin, arakidonihappo kuuluu juuri O-6-ryhmään, jolloin sitä tulee liikaa jos omagasuhde on liikaa kallellaan O-6-suuntaan. Tuleekin mieleen, että mikäli monityydyttymättömien synteesi kehossa on epäspesifinen, niin seuraa juuri tuollaisia ongelmia, että jos O-6:tta on liika, sen johdannaisiakin on liikaa. Tämä tietysti tasapainottuisi, jos suhdetta tasapainotetaan.

        >

        Aivan. Toki konversio on tehokkaampaa kun lähtöaineita on vähän, mutta tässä kuitenkin absoluuttinen määrä ratkaisee.

        >

        Niin. Levistähän se kalojenkin EPA ja DHA on käsittääkseni peräisin - ei ne itse sitä syntetisoi.

        Kaloillakin toimii entsyymit kai samaan tapaan kuin maaeläimillä. Tämä on ihan merkittävä asia kasvatuskalassa, vähemmän merkittävä villikalassa.

        Monilla kasvissyöjillä on O3/O6 varsin heikko ja silti elinikäodote on samaa luokkaa kuin sekaruokaa syövillä eli tekijöitä on paljon. Terveitä vuosia on monesti paljonkin enemmän. Sama koskee myös Aasialaisia, kovaa rasvaa kulutetaan hyvin vähän ja O6-määrät ovat isoja (yleisin paistorasva taitaa olla maapähkinäöljy).

        Itse toivon, että merilevä yleistyisi rehujen raaka-aineena vaikka itse syönkin aika vähän punaista lihaa ja maitotuotteita.

        Tällä palstalla ihmettelen sekä rypsiöljy- että kasvisvihamielisyyttä vaikka kritiikin pitäisi kohdistua hiilihydraattiin ja nimenomaan nopeisiin niihin. Noiden haitallisuudesta on jo aika reilusti näyttöä, hitaista ei moista näyttöä juurikaan löydy. Minusta THL:n suositus kovan ja pehmeän rasvan suhteesta on aika hyvä niin ruuanlaiton kuin terveydenkin kannalta. Lisäksi itse uskon ylipainon ja liiallisen proteiinin saannin olevan merkittävä tekijä terveyden suhteen.


      • !
        wfgwg kirjoitti:

        hamppuöljyn omegasuhde?

        >

        Käsittääkseni sekin on kohtalaisen hyvä omegasuhteeltaan: 1/3 - 1/2 (siis O-3/O-6).

        Hamppuöljyssä vaan taitaa olla THC:a tai sen johdannaisia, joten enpä tiedä sen suositeltavuudesta.


      • kyllä !
        joku vaan kirjoitti:

        Kaloillakin toimii entsyymit kai samaan tapaan kuin maaeläimillä. Tämä on ihan merkittävä asia kasvatuskalassa, vähemmän merkittävä villikalassa.

        Monilla kasvissyöjillä on O3/O6 varsin heikko ja silti elinikäodote on samaa luokkaa kuin sekaruokaa syövillä eli tekijöitä on paljon. Terveitä vuosia on monesti paljonkin enemmän. Sama koskee myös Aasialaisia, kovaa rasvaa kulutetaan hyvin vähän ja O6-määrät ovat isoja (yleisin paistorasva taitaa olla maapähkinäöljy).

        Itse toivon, että merilevä yleistyisi rehujen raaka-aineena vaikka itse syönkin aika vähän punaista lihaa ja maitotuotteita.

        Tällä palstalla ihmettelen sekä rypsiöljy- että kasvisvihamielisyyttä vaikka kritiikin pitäisi kohdistua hiilihydraattiin ja nimenomaan nopeisiin niihin. Noiden haitallisuudesta on jo aika reilusti näyttöä, hitaista ei moista näyttöä juurikaan löydy. Minusta THL:n suositus kovan ja pehmeän rasvan suhteesta on aika hyvä niin ruuanlaiton kuin terveydenkin kannalta. Lisäksi itse uskon ylipainon ja liiallisen proteiinin saannin olevan merkittävä tekijä terveyden suhteen.

        >

        Näin sen itsekin päättelen (vaikka vahvistusta en ole asiaan saanut).

        >

        Jep, ei se hautaan vie, mutta voipa huomion kiinnittäminen suhteeseen vähän ainakin myöhästyttää sitä kun pappi viskaa multaa suuhun.

        >

        Se toki olisi mielenkiintoista, jos vaikka siasta saisi EPA:a ja DHA:a. Lisäksi kun mietitään, niin rehun kasvattaminen ei vaatisi maa-alaa ja se poistaisi merestä rehevöittäviä ravinteita (niin ellei rehu"viljelmiä" lannotettaisi), niin tuollainen ajatus on erittäin suositeltava.

        >

        Täsmälleen ! Nämä aivottomat hihhulit vaan huutaa jotain mantraansa ajattelematta yhtään mitään.

        >

        Juuri näin. Fanaatikot eivät vaan tätä näytä ymmärtävän kun uskonto sokaisee silmät.

        >

        Aivan. Tietysti se pohjautuukin juuri tieteeseen, joten eipä se ihme olekaan, että se on ihan hyvä. Pitää muuten muistaa, että THL (ja siis myös WHO) suosittelee nopeiden hiilihydraattien välttämistä, joten kyllä se on tässäkin asiassa ajan hermolla oikein hyvin.

        >

        Ylipaino on varmasti yksi syy, mutta missä oikeastaan on todettu, että proteiinia ylipäätään saadaan liikaa tai sen vähentäminen auttaisi ? Toki tiedän, että paljon proteiinia käyttävät kansat ovat ylipainoisia (mutta toki myös pitkäikäisiä), mutta miten sen voisi yhdistää nimenomaan proteiiniin ?


      • joku vaan
        kyllä ! kirjoitti:

        >

        Näin sen itsekin päättelen (vaikka vahvistusta en ole asiaan saanut).

        >

        Jep, ei se hautaan vie, mutta voipa huomion kiinnittäminen suhteeseen vähän ainakin myöhästyttää sitä kun pappi viskaa multaa suuhun.

        >

        Se toki olisi mielenkiintoista, jos vaikka siasta saisi EPA:a ja DHA:a. Lisäksi kun mietitään, niin rehun kasvattaminen ei vaatisi maa-alaa ja se poistaisi merestä rehevöittäviä ravinteita (niin ellei rehu"viljelmiä" lannotettaisi), niin tuollainen ajatus on erittäin suositeltava.

        >

        Täsmälleen ! Nämä aivottomat hihhulit vaan huutaa jotain mantraansa ajattelematta yhtään mitään.

        >

        Juuri näin. Fanaatikot eivät vaan tätä näytä ymmärtävän kun uskonto sokaisee silmät.

        >

        Aivan. Tietysti se pohjautuukin juuri tieteeseen, joten eipä se ihme olekaan, että se on ihan hyvä. Pitää muuten muistaa, että THL (ja siis myös WHO) suosittelee nopeiden hiilihydraattien välttämistä, joten kyllä se on tässäkin asiassa ajan hermolla oikein hyvin.

        >

        Ylipaino on varmasti yksi syy, mutta missä oikeastaan on todettu, että proteiinia ylipäätään saadaan liikaa tai sen vähentäminen auttaisi ? Toki tiedän, että paljon proteiinia käyttävät kansat ovat ylipainoisia (mutta toki myös pitkäikäisiä), mutta miten sen voisi yhdistää nimenomaan proteiiniin ?

        Syövät ja osteoporoosi näyttävät linkittyvän liialliseen proteiinin saantiin. Myös nivelrikot lisääntyvät kun paino lisääntyy. Sukupolvessa Suomalaisten pituus on kasvanut jotain 15 cm ja BMI ei ole ainakaan pienentynyt eli nivelten rasitus on aika suurta vaikka raskasta työtä tekee suhteellisen harva.

        Suureen Kiina-tutkimukseen kannattaa kanssa tutustua vaikka se onkin aika pitkälti tarkoitushakuinen.
        http://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study

        Tuossa on suurimpana puutteena hiilihydraattien vaikutuksen unohtaminen (Campbell on vegaani).

        Apropoo, voissa on vain 360 mg ALA:a per 100 g ja 10% konversiolla tuosta tulee vain 36 mg DHA:ta kun kirjolohessa on 717 mg DHA per 100 g eli voita pitää syödä 2 kg että saisi saman DHA-määrän kuin 100 g kalaa. Rypsiöljyssä on ALA:a 11000 mg per 100 g ja 5% konversiolla tuosta tulee 550 mg. Kahden lohiannoksen DHA-annoksen (300 g) saa siis 400 g rypsiöljyä tai 6 kg voita. 50 g Rypsiöljyä per päivä on kyllä nautittavissa mutta miltei kilo voita per päivä ei. Rasvaista kalaakaan ei kaikille riitä tai sen nauttimiseen ei ole mahdollisuutta.


      • noh !
        joku vaan kirjoitti:

        Syövät ja osteoporoosi näyttävät linkittyvän liialliseen proteiinin saantiin. Myös nivelrikot lisääntyvät kun paino lisääntyy. Sukupolvessa Suomalaisten pituus on kasvanut jotain 15 cm ja BMI ei ole ainakaan pienentynyt eli nivelten rasitus on aika suurta vaikka raskasta työtä tekee suhteellisen harva.

        Suureen Kiina-tutkimukseen kannattaa kanssa tutustua vaikka se onkin aika pitkälti tarkoitushakuinen.
        http://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study

        Tuossa on suurimpana puutteena hiilihydraattien vaikutuksen unohtaminen (Campbell on vegaani).

        Apropoo, voissa on vain 360 mg ALA:a per 100 g ja 10% konversiolla tuosta tulee vain 36 mg DHA:ta kun kirjolohessa on 717 mg DHA per 100 g eli voita pitää syödä 2 kg että saisi saman DHA-määrän kuin 100 g kalaa. Rypsiöljyssä on ALA:a 11000 mg per 100 g ja 5% konversiolla tuosta tulee 550 mg. Kahden lohiannoksen DHA-annoksen (300 g) saa siis 400 g rypsiöljyä tai 6 kg voita. 50 g Rypsiöljyä per päivä on kyllä nautittavissa mutta miltei kilo voita per päivä ei. Rasvaista kalaakaan ei kaikille riitä tai sen nauttimiseen ei ole mahdollisuutta.

        >

        Ei kai tällaista kuitenkaan ole osoitettu missään ?

        Ja ylipäätään "liiallinen proteiinisaanti" on käsitteenä melko hutera kun siitäkään ei ole pitävää osoitusta, että proteiinia voisi edes saada liikaa.

        >

        Mutta ylipaino ei taida olla proteiinin vika.

        Olisikohan niin, että objektiivisuutesi vähän hämärtyy kun vastustat lihan syömistä (eli otat keinoja, jotka eivät ihan pidäkään vettä) ? Ei siinä mitään, ihan järkeviä kirjoittelet, mutta olisiko tuossa jotain tarkentamisen varaa.


    • Jhe heh

      Joo, ei kannata rypsäriä joka päivä käyttää, liikaa kutosia tulee suhteessa kolmosiin.

      • ttjwwtj

        Ei taida lukutaito olla kunnossa vai karsastaako pahasti? Rypsiöljyn rasvahapot ovat NIMENOMAAN oikeassa suhteessa.


    • Rva47

      Kiitos listasta, mutta mihin tuossa sijaitsee kookosöljy, josta Mattila mainitsee? Eihän kookosrasva ole sama asia kuin kookosöljy. Pitäsi luotettavan vertailutuloksen saamiseksi ottaa mukaan myös kookosöljy eikä jättää pois sitä, mitä ei haluta tutkia. Miksi tästä on jätetty kookosöljy pois?

      • hyvä !

        Hienoa että kuitenkin luit tietoa rypsiöljystä ja öljyjen terveellisyydestä. Muista ottaa onkeesi siitä !

        >

        Mikä ero näillä muka on ? http://fi.wikipedia.org/wiki/Kookosöljy "Kookosöljy eli kookosrasva".

        >

        Kookosrasvan poisjättämiseen oli syy: sitä ei käytetä kovin paljon Suomessa ja toisekseen sitä vaivaa sama ongelma kuin voita eli siinä on erittäin vähän omegarasvoja (koska se on käytännössä tyydyttynyttä rasvaa). Kookosrasvan tapauksessa siis jo pienikin määrä esim. oliiviöljyä salaatissa keikauttaa omegasuhdetta reilusti. Tosin siis rypsiöljyn käyttäminen keikauttaa sitä sitten taas hyvään suuntaan.

        No, ettei asia jäisi painamaan, niin kookosrasvan omegasuhde on 1/9 (O-3/O-6) eli sitä samaa heikkoa tasoa kuin monet muutkin rasvat. Kyse ei siis ole missään tapauksessa siitä, etten olisi halunnut tätä kertoa.

        Tyydyttikö vastaus ?




        Tyydyttyneet rasvat kannattaa muuten vaihtaa monityydyttymättömiin. Se alentaa sydäntautiriskiä. Ei siis kannata syödä kookosrasvaa vaan kannattaa pistää sen sijasta rypsiöljyä. Tosiaan, vaikka kookosrasvaa myyvät yrittävät puffata sen "terveyshyötyjä", niin oikeasti nuo "hyödyt" ovat äärimmäisen marginaalisia - varsinkin sen rinnalla, että monityydyttymätön kookosrasvan sijalla alentaa sydäntautiriskiä merkittävästi.


      • Taas meni
        hyvä ! kirjoitti:

        Hienoa että kuitenkin luit tietoa rypsiöljystä ja öljyjen terveellisyydestä. Muista ottaa onkeesi siitä !

        >

        Mikä ero näillä muka on ? http://fi.wikipedia.org/wiki/Kookosöljy "Kookosöljy eli kookosrasva".

        >

        Kookosrasvan poisjättämiseen oli syy: sitä ei käytetä kovin paljon Suomessa ja toisekseen sitä vaivaa sama ongelma kuin voita eli siinä on erittäin vähän omegarasvoja (koska se on käytännössä tyydyttynyttä rasvaa). Kookosrasvan tapauksessa siis jo pienikin määrä esim. oliiviöljyä salaatissa keikauttaa omegasuhdetta reilusti. Tosin siis rypsiöljyn käyttäminen keikauttaa sitä sitten taas hyvään suuntaan.

        No, ettei asia jäisi painamaan, niin kookosrasvan omegasuhde on 1/9 (O-3/O-6) eli sitä samaa heikkoa tasoa kuin monet muutkin rasvat. Kyse ei siis ole missään tapauksessa siitä, etten olisi halunnut tätä kertoa.

        Tyydyttikö vastaus ?




        Tyydyttyneet rasvat kannattaa muuten vaihtaa monityydyttymättömiin. Se alentaa sydäntautiriskiä. Ei siis kannata syödä kookosrasvaa vaan kannattaa pistää sen sijasta rypsiöljyä. Tosiaan, vaikka kookosrasvaa myyvät yrittävät puffata sen "terveyshyötyjä", niin oikeasti nuo "hyödyt" ovat äärimmäisen marginaalisia - varsinkin sen rinnalla, että monityydyttymätön kookosrasvan sijalla alentaa sydäntautiriskiä merkittävästi.

        Mattila (=Rva47) kyykkyyn.


      • joku vaan

        Sekä kookosöljyssä että siitä tehdyssä kookosrasvassa on mitättömän vähän O3-rasvahappoja (200 mg/100 g) ja O6:O3 on jotain 10:1. Ei tuo tarkoita, etteikö kookosöljy olisi terveellistä, O3-siakin olisi hyvä saada sitten kalasta, vihreistä vihanneksista tai rypsiöljystä.

        Minä en kyllä osta ruokaa terveyskaupasta mutta jostain Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä tuota saa edullisemmin. Kookosöljyn terveyttä edistäviä vaikutuksia on kyllä noissa kookosöljyopuksissa liioiteltu paljon.

        Käytän itsekin paistorasvana satunnaisesti.


      • ?
        Taas meni kirjoitti:

        Mattila (=Rva47) kyykkyyn.

        >

        Jaa ? Täytyypä oikein seurata Rva47:n vastausinnokkuutta ja verrata sitä Mattilan vastaavaan.

        Itse en ota kantaa, onko kyse alteregosta vai ei (ainakaan vielä tässä vaiheessa).




        Mutta tosiaan veikkaan myös, että hiljaista tulee.


      • Rva47
        joku vaan kirjoitti:

        Sekä kookosöljyssä että siitä tehdyssä kookosrasvassa on mitättömän vähän O3-rasvahappoja (200 mg/100 g) ja O6:O3 on jotain 10:1. Ei tuo tarkoita, etteikö kookosöljy olisi terveellistä, O3-siakin olisi hyvä saada sitten kalasta, vihreistä vihanneksista tai rypsiöljystä.

        Minä en kyllä osta ruokaa terveyskaupasta mutta jostain Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä tuota saa edullisemmin. Kookosöljyn terveyttä edistäviä vaikutuksia on kyllä noissa kookosöljyopuksissa liioiteltu paljon.

        Käytän itsekin paistorasvana satunnaisesti.

        Meillä on näitä aasiakauppoja paikkakunnalla, kuten myös terveyskauppoja joten voi vähän vertailla hintoja.
        Käytän rasvana vain voita ja oliiviöljyä. Ehkä kuvittelen, mutta iho on alkanut voimaan hyvin kun nappailen välillä oliiviöljyä. Siksi kiinnostaisi kokeilla myös kookosöljyä.


      • Ei se mikään
        ? kirjoitti:

        >

        Jaa ? Täytyypä oikein seurata Rva47:n vastausinnokkuutta ja verrata sitä Mattilan vastaavaan.

        Itse en ota kantaa, onko kyse alteregosta vai ei (ainakaan vielä tässä vaiheessa).




        Mutta tosiaan veikkaan myös, että hiljaista tulee.

        valtionsalaisuus ole...Mattilalla on monia muitakin "trolli"-hahmoja.


      • joku vaan
        Rva47 kirjoitti:

        Meillä on näitä aasiakauppoja paikkakunnalla, kuten myös terveyskauppoja joten voi vähän vertailla hintoja.
        Käytän rasvana vain voita ja oliiviöljyä. Ehkä kuvittelen, mutta iho on alkanut voimaan hyvin kun nappailen välillä oliiviöljyä. Siksi kiinnostaisi kokeilla myös kookosöljyä.

        Kannattaa olla vähän monipuolisempi juuri tuon Omega 3 sen takia, varsinkin jos ei syö kalaa, marjoja, hedelmiä ja vihreitä vihanneksia paljon. Itse käytän suhteellisen suurta kirjoa rasvoja josta 2/3 pehmeää ja 1/3 kovaa (noin). Käytän jopa auringonkukkaöljyä aurinkokuivattujen tomaattien muodossa.

        Kookosöljy on monien kalliiden kosmetiikkatuotteiden salaisuus. Iho ei jää tahmeaksi mutta kylläkin rasvaiseksi. Käy hyvin jalka- ja käsirasvaksi, vartalorasvaksi lisäisin kyllä vettä ja mehiläisvahaa ja ehkä jotain kevyempää öljyäkin (manteliöljy tulee mieleen). Tuo on enemmän kuivalle iholle kuitenkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      123
      5559
    2. Ruumis kanavassa

      Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan
      Suomussalmi
      43
      3767
    3. Tapani Kiminkine n on ammuttu Helsingissä

      Kertoo poliisilähteet...
      Maailman menoa
      16
      3514
    4. Pieni nainen, paras nainen

      Näin se nyt vaan on. Mieheltä
      Ikävä
      177
      3134
    5. Onko tässä paljon lääkettä..

      Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 4
      Ikävä
      240
      1612
    6. Ei mitään menetettävää

      Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo
      Ikävä
      163
      1446
    7. Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"

      Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj
      Suomalaiset julkkikset
      14
      1277
    8. Mitä sä ajattelet

      Musta tällä hetkellä? Onko vihaa, rakkautta vai halu vältellä jotta unohtaa
      Ikävä
      78
      1112
    9. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      38
      1030
    10. Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä

      On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän
      Hyrynsalmi
      15
      1017
    Aihe