Mitä vaaditaan, että voi perustaa pienehkön kakvilan? Leipoisin itse leivonnaiset ja möisin niitä tilauksesta/ paikanpäällä kahvila tyylillä. Kuitenkin etupäässä puhelintilauksena noutopizza tyyliin? En ole käynyt mitään ravitsemusalan koulua tms. Hyviä reseptejä ja valmista asiakaskuntaa tuntuisi kyllä löytyvän. Millaisia lupia tarvitaan?
Kahvilan perustus
21
3224
Vastaukset
- Kahvipalkalla vaa
>>Mitä vaaditaan, että voi perustaa pienehkön kahvilan?
No siis ensteks ihan se sokkelimonttu pitää kaivaa riittävän syvään, routarajan alapuolelle. Elikkä siis vähintään 1.3 metriä syvää kaivantoa ympärittensä, eteen tulevat kalliot ja kivet räjäytetään pois.
Siihen sitten päälle kahvilan pohjan kokoinen sokkelimuotti joka tehdään joko jämälaudoista taikka muusta löytyvästä halvasta lautatavarasta.
Valu on tehtävä sulan maan aikana. Valuhommat aloitetaan hyvissä ajoin aamulla, betonimylly käyntiin ja aletaan lappaa soraa ja sementtiä ja vettä myllyyn. Kottiskärryillä kuljetetaan se betonikura muotteihin ja kaadetaan sisään. Mitään konevibroja ja täryttimiä ei tällaisessa pienessä kahvilan perustuksen betonitiivistämisessä tarvita. Riittää kun kepeillä sötkötetään betonikura tiiviisti muottiin, ettei jää ilmakuplia, niin että kioski myöhemmin vois sortua ja sitä kautta mennä konkurssiin.
Valuhommien jälkeen porukka voikin ottaa oluet ja mennä saunaan. Muuta ei voi nyt tässä vaiheessa kun odottaa betonin kuivumista. Sitten se laudoitus puretaan 3..4 päivän päästä, ja kavilan perustus alkaakin näyttää jo muotoansa tässä vaiheessa, ja omistaja voi alkaa kattella ja suunnitella myyntitiskin paikkaa.
Loppusilaukset ja vaateritarkistukset päälle, tervapahvi alimmaiseksi ja sitten tiukkaa puuta oleva alajuoksu päälle. Siihen, ei kun kahvilaa sitten aletaan vaan pukata päälle. Jos kukaan tarvii neuvoja että kuinka se kahvila rakennetaan tähän perustuksen päälle, niin tiädän siitttäkin asiasta jotakin.
Ja voin ihan hyvin ja mielelläni neuvoa ja auttaa myös sillä puolella. Vaikak ihan silläkin palkkaa että saisin sitten kahveeta ostaa sieltä valmiista kahvilasta termokseenkin mukaan, ja jos sit saisi sen hiukan huokeemmalla kuin muut asiakkaat.
-- Caffia termoksesta
vaikka en nyt ihan tuota tarkoittanut. Tilat minulla ovat jo valmiina perustuksineen kaikkineen. puuttuu vain sitä käytännön tietämystä miten tuollaisen yrityksen voi perustaa, mitä lupia ym. tarvitaan juu now????
Kiva, että löytyy ihmisiltä vielä huumoriakin. Pelkäsinkin saavani melkoista löylytystä täältä, kun kehtaankin mennä moisia asioita kyselemään. Minulla vain ei ole minkäänvaltakunnan tietämystä minkaanlaisen yrityksen perustamisesta. Halua ja taitoa kyllä löytyy, tai ainakin kokeiluhalua. Ps. olin nauraa itseni kuoliaaksi: Konkurssiuhkahan on mitä ilmeisin!!!! Taitaa olla parastamennä vain suosiolla vieraantöihin. Shit!! - HUMPPAAPPAAZUMBAA
Caffia termoksesta kirjoitti:
vaikka en nyt ihan tuota tarkoittanut. Tilat minulla ovat jo valmiina perustuksineen kaikkineen. puuttuu vain sitä käytännön tietämystä miten tuollaisen yrityksen voi perustaa, mitä lupia ym. tarvitaan juu now????
Kiva, että löytyy ihmisiltä vielä huumoriakin. Pelkäsinkin saavani melkoista löylytystä täältä, kun kehtaankin mennä moisia asioita kyselemään. Minulla vain ei ole minkäänvaltakunnan tietämystä minkaanlaisen yrityksen perustamisesta. Halua ja taitoa kyllä löytyy, tai ainakin kokeiluhalua. Ps. olin nauraa itseni kuoliaaksi: Konkurssiuhkahan on mitä ilmeisin!!!! Taitaa olla parastamennä vain suosiolla vieraantöihin. Shit!!Hulluhan sin ä olet.
Ei kukaan viisas täältä kysy.
Hakeudu lakimiehen puoleen, niin tiedät, mitä vaaditaan.
Suomi 24 ei tarjoa palveluja, joitA KYSYT. - Lähen ny caffille
HUMPPAAPPAAZUMBAA kirjoitti:
Hulluhan sin ä olet.
Ei kukaan viisas täältä kysy.
Hakeudu lakimiehen puoleen, niin tiedät, mitä vaaditaan.
Suomi 24 ei tarjoa palveluja, joitA KYSYT.Kaikki yrittäminenhän se on hullua. Kaikki vaan ei halua mennä sossun luukulle. Kiitos neuvoista kaikille. Mietin vielä ja teen laskelmia.
- rfjdtjt
En toimi alalla mutta ensimmäisenä varmaankin oman kunnan terveystarkastajalta voisi kysellä ja sitten kannattaisi ottaa yhteyttä vaikka uusyrityskeskukseen.
Uusyrityskeskusten neuvontapalvelu on käsittääkseni ilmaista - Kahvipalkka edelleen
>> Millaisia lupia tarvitaan?
Sorppa, ymmärsin edellä väärin sen perustusjutun, ja aloin noita betonijuttuja neuvoon.
Mutta ihan eväsruokalan rouvan kanssa puhumisen perusteellakin tiedän että minkään elintarvikkeisiin liittyvän uuden yrityksen perustamisessa on kaikenlaista terveysviranomaisen kanssa asioimista. Alkajaisiksi pitää suorittaa hygieniapassi. Se on sinällään ihan simppeli 40 kysymystä käsittävä rasti ruutuun testi, mutta pakko sekin on läpäistä, ettei aivan hulluna kahvilanpitäjänä pidetä.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/hygieniaosaamistesti/
Käy tosiaan ehdotetussa Uusyrityskeskuksessa hiukan neuvottelemassa. Mutta opiskele etukäteen ja suunnittele hiukan liikevaihtoasi ja asiakaskuntaasi jne. Ei ne yrityskeskuksessa siitä tykkää kun täysin nollilla menee niiden aikaa haaskaamaan. Niin ettet ole viitsinyt mitään alkeellistakaan etukäteissuunnitelmaan edes päässäsi koettanut muotoilla.
Joku neuvoi että lakimieheen yhteyttä... Aivan bullshittiä. Ei ne osaa 6 vuoden lakiopintojensa päälle muuta kuin suunnilleen täyttää PRH:n hakemuskavakkeen puolestasi, jonka homman osaa täyttää kuka tahansa. Niiltä ei mitään järjellistä apua yrityksen perustamiseen saa, muuta kuin ihmeellisen kokoisen laskun saat kouraasi.
Joku tilitoimistoihminenkin osaa neuvoa alkuvaiheen hallintohommissa paremmin. Mutta ne tilitoimistoissa taas ei tiedä hygieniasta yhtään mitään, eikä osa neuvoa.
Eikä tiedä sokkelinvalamisestakaan sen puoleen, joka taas on mulla vahvana mielessä ja päässä.
-- Sivusta seurannut.
Hahhah minäpä en usko että olisi kyseessä väärinymmärrys vaan ihan oikeesti yritit olla hauska.
- 13+19
Kohta 1: Tee tarkat suunnitelmat ja laskelmat. Jokaisella ihmisellä on näitä "melkein perustettuja" yrityksiä ja "pirun hyviä liikeideoita" pää täynnä. Sen huomaa mm. jokainen yrityksen perustamista (ei perustusta) tosissaan miettivä kertoessaan asiasta jollekin tutulle tai sukulaisilleen. Haaveilu on maailman helpoin asia ja suunnittelu onkin sitten ihan eri juttu. Se vaatii jo vähän yrittämistä ja osaamista.
Siis kynä, paperia ja laskin käyttöön ja miettimään miten homma toimisi käytännössä. Ota huomioon verolainsäädäntö (mm. alv), työn sivukulut (työntekijän palkan kustannus yrittäjälle on n. bruttopalkka kertaa 1,7), toimipaikan vuokra, remontti ja sisustuskulut jne. En laske näitä puolestasi, mutta sellainen vinkki kuitenkin, että rahaa tarvitset paljon enemmän kuin olet haaveiluvaiheessa kuvitellut. Todennäköisesti kahvilan perustaminen kunnolla ja niin, että se on vielä parin vuoden päästä pystyssä vaatii n. 100000 euroa pääomaa. Pankista saat tietysti lainaa, mutta omaakin on laitettava tai kunnon vakuudet hankittavat. Nyrkkisääntö on se, että uusi yritys tarvitsee minimissään puolen vuoden verran pääomarahoitusta ennen kuin voi laskea pärjäävänsä edes suunnilleen tulorahoituksella. Siis MINIMISSÄÄN 6 kk vuokrat, palkat, ym. juoksevat kulut on oltava pankkitilillä ennen ovien avaamista.
Kohta 2: Jos laskemisen ja liiketoimintasuunnitelman väsäämisen jälkeenkin ideasi tuntuu järkevältä, mene uusyrityskeskukseen: http://uusyrityskeskukset.fi/suomi/. Siellä osaavat sitten auttaa kaikissa käytännön kysymyksissä ja ohjata aloittelevaa yrittäjää eteenpäin myös muille neuvojille. Palvelu on ilmaista ja korkeatasoista ja helpottaa todella paljon niin ajatusprosessin eteenpäinviemistä kuin varsinaista yrityksen perustamiseen liittyvää käytännön työtäkin.- kahvila-kahvila
>Todennäköisesti kahvilan perustaminen kunnolla ja niin, että se on vielä parin
>vuoden päästä pystyssä vaatii n. 100.000 euroa pääomaa.
Tuo alkaa kuitenkin olla jo pienen ruokaravintolan budjetti, kylmäkalusteineen, keittiövälineineen jne.
Kyllähän katutason tyyppisen kahvilan totta kai saa pystyyn huomattavasti pienemmillä alkurahoilla. Kahvin keittäminen melittalla, kymmenkunta pöytää ja lasinen kylmävitriini majoneesivoileiville ja kinkkusämpylöille. Ei se sentään aivan tajuttomia maksa, kun käytettynä vielä hankkii kalusteet. Jos asiakasliikennettä on paljon niin jo tällaisellakin jo alkajaisiksi pärjää.
Mutta jos sijainti on väärä niin se alkuvaiheen satatonninenkaan ei kuitenkaan kovin montaa vuotta syömärahoiksi riitä.
Jos taas puhutaan tienvarsien "ABC-kahvilan" tyyppisistä megalaitoksista niin niissä miljoonakin alkaa olla liian pieni alkurahaksi.
. - 19+8
kahvila-kahvila kirjoitti:
>Todennäköisesti kahvilan perustaminen kunnolla ja niin, että se on vielä parin
>vuoden päästä pystyssä vaatii n. 100.000 euroa pääomaa.
Tuo alkaa kuitenkin olla jo pienen ruokaravintolan budjetti, kylmäkalusteineen, keittiövälineineen jne.
Kyllähän katutason tyyppisen kahvilan totta kai saa pystyyn huomattavasti pienemmillä alkurahoilla. Kahvin keittäminen melittalla, kymmenkunta pöytää ja lasinen kylmävitriini majoneesivoileiville ja kinkkusämpylöille. Ei se sentään aivan tajuttomia maksa, kun käytettynä vielä hankkii kalusteet. Jos asiakasliikennettä on paljon niin jo tällaisellakin jo alkajaisiksi pärjää.
Mutta jos sijainti on väärä niin se alkuvaiheen satatonninenkaan ei kuitenkaan kovin montaa vuotta syömärahoiksi riitä.
Jos taas puhutaan tienvarsien "ABC-kahvilan" tyyppisistä megalaitoksista niin niissä miljoonakin alkaa olla liian pieni alkurahaksi.
.Oleellinen pointti tuossa alkubudjettilauseessa on kohta "se on vielä parin vuoden päästä pystyssä". Suurin virhe yrityksen perustamisessa ja yleisin syy aloittelevan yrityksen lopettamiseen ennen aikojaan on liian pieni alkurahoitus. Toki kahvilan saa pystyyn vaikka termaripohjalta, mutta onko se kannattava bisnes? Haluaako asiakas maksaa ylihintaa kahvistaan jossain Esson baari -mestassa?
100 000 saattaa olla hieman yläkanttiin kun ulkopuolista työvoimaa ei välttämättä tarvita yhtä enempää, mutta 50 000 on syytä varata ihan millaisen lafkan pyörittämiseen tahansa. Ja aina kannattaa laskea kaikki toiminta marginaaleilla koska jos et edes paperilla saa hommaa toimimaan todella hyvin, ei se todellisuudessa toimi edes huonosti. Ja tulorahoitusta on turha odottaa alkuun, eli ensimmäiset kuukaudet homma toimii pääomarahoituksella. - paperiapeliin
19+8 kirjoitti:
Oleellinen pointti tuossa alkubudjettilauseessa on kohta "se on vielä parin vuoden päästä pystyssä". Suurin virhe yrityksen perustamisessa ja yleisin syy aloittelevan yrityksen lopettamiseen ennen aikojaan on liian pieni alkurahoitus. Toki kahvilan saa pystyyn vaikka termaripohjalta, mutta onko se kannattava bisnes? Haluaako asiakas maksaa ylihintaa kahvistaan jossain Esson baari -mestassa?
100 000 saattaa olla hieman yläkanttiin kun ulkopuolista työvoimaa ei välttämättä tarvita yhtä enempää, mutta 50 000 on syytä varata ihan millaisen lafkan pyörittämiseen tahansa. Ja aina kannattaa laskea kaikki toiminta marginaaleilla koska jos et edes paperilla saa hommaa toimimaan todella hyvin, ei se todellisuudessa toimi edes huonosti. Ja tulorahoitusta on turha odottaa alkuun, eli ensimmäiset kuukaudet homma toimii pääomarahoituksella.>Oleellinen pointti tuossa alkubudjettilauseessa on kohta "se on vielä parin vuoden
>päästä pystyssä".
Jos yksi ihminen aloittaa kahvilanpidon ja rahaa on 100k€ verran, niin kyllä se silloin varmaa on että tuolla alkurahalla pysyy henkilö leivässä seuraavat 2 vuotta. Ja kolmekin vuotta, että siinä mielessä se firmakin tietenkin on pystyssä. Mutta onko 2 vuoden jälkeen alkupääoman voimalla pystyssä pysyminen lopulta kuitenkaan yrittämisessä se tärkein pointti?
Vaikkapa jos vuodessa alkaa käydä selväksi että kahvi pulla juojia on vaan se luokkaa 65 kpl/vrk. Eikä mikään lehtimainostaminen tai kampanjointi ja mainosjakelu saa asiakasvirtaa ja tilannetta kahvilassa parannettua.
Kyllä jo siinä vaiheessa, eka vuoden jälkeenkin, on ihan vakavan pohdinnan paikka. Että jatkaako vaan samaa kahvilanpitoa niin kauan kuin koko 100 k€ rahaa on kulutettu. Järkevämpää voisi olla muuttaa koko liikeideaa toiseksi, myydä kahvilankamat pois ja alkaakin vaikka kotipalveluyrittäjäksi, tai syrjäkylän minibussikuskiksi tai mihin muuhun tahansa hommaan.
>Suurin virhe yrityksen perustamisessa ja yleisin syy aloittelevan yrityksen
>lopettamiseen ennen aikojaan on liian pieni alkurahoitus.
Se liian muhkea alkurahoitus on myös ansa! Yhtä hyvin se myös houkuttelee vaan jatkamaan kuollutta kahvilanpitoa, niin kauan kuin alkupääomasta riittää syötävää. Yrittäjäparka velkaantuu syvälle ja korviaan myöten. Kun ei tajua että pitäisi kääntää koko kelkkaa toisaalle, eikä vaan syödä mässyttää sitä pitkälle lasketuksi riittävää alkupääomaa.
> jos et edes paperilla saa hommaa toimimaan todella hyvin,
Heh, tuota ongelmaa ei liene kellään. Kyllä paperilla aina saadaan homma toimimaan ja kannattamaan. Uskotaan että parissa vuodessa asiakasmäärät kasvavat, uutta asujaimistoa siirtyy paikkakunnalle jne. Laskelmiin löytyy helposti muuttujia ja tekijöitä joilla homma kyllä paperilla toimii, taatusti.
. - 11+13
paperiapeliin kirjoitti:
>Oleellinen pointti tuossa alkubudjettilauseessa on kohta "se on vielä parin vuoden
>päästä pystyssä".
Jos yksi ihminen aloittaa kahvilanpidon ja rahaa on 100k€ verran, niin kyllä se silloin varmaa on että tuolla alkurahalla pysyy henkilö leivässä seuraavat 2 vuotta. Ja kolmekin vuotta, että siinä mielessä se firmakin tietenkin on pystyssä. Mutta onko 2 vuoden jälkeen alkupääoman voimalla pystyssä pysyminen lopulta kuitenkaan yrittämisessä se tärkein pointti?
Vaikkapa jos vuodessa alkaa käydä selväksi että kahvi pulla juojia on vaan se luokkaa 65 kpl/vrk. Eikä mikään lehtimainostaminen tai kampanjointi ja mainosjakelu saa asiakasvirtaa ja tilannetta kahvilassa parannettua.
Kyllä jo siinä vaiheessa, eka vuoden jälkeenkin, on ihan vakavan pohdinnan paikka. Että jatkaako vaan samaa kahvilanpitoa niin kauan kuin koko 100 k€ rahaa on kulutettu. Järkevämpää voisi olla muuttaa koko liikeideaa toiseksi, myydä kahvilankamat pois ja alkaakin vaikka kotipalveluyrittäjäksi, tai syrjäkylän minibussikuskiksi tai mihin muuhun tahansa hommaan.
>Suurin virhe yrityksen perustamisessa ja yleisin syy aloittelevan yrityksen
>lopettamiseen ennen aikojaan on liian pieni alkurahoitus.
Se liian muhkea alkurahoitus on myös ansa! Yhtä hyvin se myös houkuttelee vaan jatkamaan kuollutta kahvilanpitoa, niin kauan kuin alkupääomasta riittää syötävää. Yrittäjäparka velkaantuu syvälle ja korviaan myöten. Kun ei tajua että pitäisi kääntää koko kelkkaa toisaalle, eikä vaan syödä mässyttää sitä pitkälle lasketuksi riittävää alkupääomaa.
> jos et edes paperilla saa hommaa toimimaan todella hyvin,
Heh, tuota ongelmaa ei liene kellään. Kyllä paperilla aina saadaan homma toimimaan ja kannattamaan. Uskotaan että parissa vuodessa asiakasmäärät kasvavat, uutta asujaimistoa siirtyy paikkakunnalle jne. Laskelmiin löytyy helposti muuttujia ja tekijöitä joilla homma kyllä paperilla toimii, taatusti.
.No sanotaanko vielä pisteenä iin päälle tälle keskustelulle, että jos on odotettavissa tai edes mahdollisuuksien rajoissa, ettei yrittäjä osaa erottaa kannattavaa kannattamattomasta, tai on olemassa riski siitä, että pyörittää tyhjää puljua kaksi vuotta, niin sitten siitä yrityksestä ei kannata edes haaveilla. Ja jos siinä haaveilu-/suunnitteluvaiheessa tavoitteena on joku 30 000 liikevaihto niin silloin myös kannattaa unohtaa.
Ihan muuten ajatusleikkinä: yhden alipalkatun kahvilatyöntekijän kustannus yrittäjälle on n. 2600 kuukaudessa. Kohtalaisen sijainnin liikepaikan neliövuokra on n. 40 euroa eli esim. 2000 kuukaudessa. Oletettavasti yrittäjä itse haluaa sen minimipalkan myös, eli siihen 2000 euroa. Sekalaisiin kuluihin 400 kuukaudessa. Siis 7000 kuukaudessa ennen kuin liiketoiminta on edes alkanut. Ilman tulorahoitusta vuodessa uppoaa jo 84 000 ja siinä ei ole kahvilan markkinointi- tai remontti- ja sisustuskuluja mukana. Vaikea nähdä, että 100 000 eurolla yrittäisi 2-3 vuotta ellei se toiminta sitten ihan oikeasti lähde kunnolla käyntiin ja johda hyvään kassavirtaan (sisäänpäin).
Toki alussa saa starttirahaa ja naisyrittäjälainaa ja ensimmäiset kuukaudet jaksaa tehdä pitkää päivää ja pyörittää toimintaa yksin, mutta kuten todettua, pitää suunnitelmat tehdä realistisiksi ja kunnon marginaaleilla. Jos suunnittelukin perustuu siihen, että saa starttirahaa ja tekee 12-tuntista päivää 7 päivää viikossa ja saa aikaan muutaman kymmenen tuhannen liikavaihdon, niin voi olla varma ettei yritys tule ikinä kannattamaan. Tuollaisten lafkojen voittoprosentti on kuitenkin tyypillisesti välillä 5-25 prosenttia, eli jos meinaa perheen elättää niin pitää toiminnan volyymin olla aika suurta. Ja alkuperäiselle vielä muistutuksena, että siitä voitostakin maksetaan veroa eli 100 000 liikevaihdolla ja 25% voittoprosentilla et suinkaan saa 25 000 euroa hyvää käyttöösi vuoden lopussa. - Maakunnan poika
11+13 kirjoitti:
No sanotaanko vielä pisteenä iin päälle tälle keskustelulle, että jos on odotettavissa tai edes mahdollisuuksien rajoissa, ettei yrittäjä osaa erottaa kannattavaa kannattamattomasta, tai on olemassa riski siitä, että pyörittää tyhjää puljua kaksi vuotta, niin sitten siitä yrityksestä ei kannata edes haaveilla. Ja jos siinä haaveilu-/suunnitteluvaiheessa tavoitteena on joku 30 000 liikevaihto niin silloin myös kannattaa unohtaa.
Ihan muuten ajatusleikkinä: yhden alipalkatun kahvilatyöntekijän kustannus yrittäjälle on n. 2600 kuukaudessa. Kohtalaisen sijainnin liikepaikan neliövuokra on n. 40 euroa eli esim. 2000 kuukaudessa. Oletettavasti yrittäjä itse haluaa sen minimipalkan myös, eli siihen 2000 euroa. Sekalaisiin kuluihin 400 kuukaudessa. Siis 7000 kuukaudessa ennen kuin liiketoiminta on edes alkanut. Ilman tulorahoitusta vuodessa uppoaa jo 84 000 ja siinä ei ole kahvilan markkinointi- tai remontti- ja sisustuskuluja mukana. Vaikea nähdä, että 100 000 eurolla yrittäisi 2-3 vuotta ellei se toiminta sitten ihan oikeasti lähde kunnolla käyntiin ja johda hyvään kassavirtaan (sisäänpäin).
Toki alussa saa starttirahaa ja naisyrittäjälainaa ja ensimmäiset kuukaudet jaksaa tehdä pitkää päivää ja pyörittää toimintaa yksin, mutta kuten todettua, pitää suunnitelmat tehdä realistisiksi ja kunnon marginaaleilla. Jos suunnittelukin perustuu siihen, että saa starttirahaa ja tekee 12-tuntista päivää 7 päivää viikossa ja saa aikaan muutaman kymmenen tuhannen liikavaihdon, niin voi olla varma ettei yritys tule ikinä kannattamaan. Tuollaisten lafkojen voittoprosentti on kuitenkin tyypillisesti välillä 5-25 prosenttia, eli jos meinaa perheen elättää niin pitää toiminnan volyymin olla aika suurta. Ja alkuperäiselle vielä muistutuksena, että siitä voitostakin maksetaan veroa eli 100 000 liikevaihdolla ja 25% voittoprosentilla et suinkaan saa 25 000 euroa hyvää käyttöösi vuoden lopussa.>Ihan muuten ajatusleikkinä: yhden alipalkatun kahvilatyöntekijän kustannus
>yrittäjälle on n. 2600 kuukaudessa.
Viiden (5) vuoden työkokemuksen omaava, I-paikkakuntakalleusluokassa, matkailu- ja ravintola-alalla toimiva, "tarjoilija, kassa, myyjä" nimikkeellä toimiva henkilö, suoraan PAM:in palkkataulukosta otettu palkka on 1547 €/kk. http://www.pam.fi/mp/db/file_library/x/IMG/212353/file/Mara_palkkataulukot_010510.pdf
Tiedän kyllä että listapalkka pitää sotu- ja eläkemaksujen vuoksi kertoa vähintään lukemalla 1.25, mutta sinä olit näköjään kertonut tuon kk-palkan lukemalla 1,68 ja päätynyt 2600 euroon.
>Kohtalaisen sijainnin liikepaikan neliövuokra on n. 40 euroa eli esim. 2000 kuukaudessa.
Sinä nappasit tietysti esimerkkisi Helsingistä. Vaikka kumpikaan tuskin tiedämme minne päin Suomea ketjun alkuperäinen kysyjä on kahvilaansa perustamassa. Tässä nyt on (malliksi) vaikka Riihimäeltä yksi liiketila jota mainostetaan parturille tai kahvillalle soveltuvaksi.
http://www.toimitilat.fi/main_vapaat.php?cmd=view_object&id=10172895&top_banner=valomainonta&side_banner=&language=
Vuokra Riksussa on siis 10€/kk alv. Eli kyseisen 88 m2 kokoisen tilan vuokra olisi siis 880€/kk joka on reilusti alle puolet sinun ehdottamasi pienemmän 50m2 kahvilakopperon vuokrasta.
>Oletettavasti yrittäjä itse haluaa sen minimipalkan myös, eli siihen 2000 euroa.
>Sekalaisiin kuluihin 400 kuukaudessa. Siis 7000 kuukaudessa ennen kuin liiketoiminta
>on edes alkanut.
Mikäli se ulkopuolinen työntekijä pitää palkata heti alkuvaiheessa, niin yrittäjän 2000 € palkalla omilla numeroarvoillani päädyn 5213€/kk menoerään. Ja jos kahvilayrittäjä alkaa homman yksin, omine voimineen, niin 3.280€/kk.
> Ilman tulorahoitusta vuodessa uppoaa jo 84 000
Tai sitten minun esittämilläni minimilukemilla 40.000 - 62.500€ vuodessa.
>Vaikea nähdä, että 100 000 eurolla yrittäisi 2-3 vuotta ellei se toiminta sitten
>ihan oikeasti lähde kunnolla käyntiin ja johda hyvään kassavirtaan (sisäänpäin).
Tuolla esittämälläni 40.000e/v menojen alapään summalla, jos kahvinmyynnistä ei juuri montaakaan tonnia enempää saisi myyntikatetta. Kahvilaa voisi kuitenkin pyörittää tappiolla likelle parikin vuotta, jos syömärahoiksi on kassassa 100.000€ alkupääomaa .
...
Oikeasti minä en tiedä kahvilan pitämisestä hölkkäsen pöläkkää. Loppujen lopuksi on vaikea hahmottaa miten kahvilanpitämisellä edes voisikaan saada elantoaan kasaan. Moni pikkukahvilanpitäjä on päätynyt käytännön kautta ihan samaan laskelmaan, ja laittanut lapun luukulle.
Joten vaikka siis tässä esitänkin myös vaihtoehtoisia lukemia omille lukemillesi, niin ymmärrän kyllä sinunkin lukemiesi takana olevan vinhan perän. Kahvilayrittäminenkään ei ole enää sellaista entisaikojen emännän leppoista kahvin kaatelua, vaan menoja ja tuloja pitää oikeasti osata laskeskella jo etukäteen.
Yllättäviä menoja remonteissa ilmenee, työntekijät sairastelevat ja vähän varastelevatkin ja niille pitää silti maksaa koko ajan täyttä palkkaa. Tai naapurin katala K-kauppa alkaakin yllättäen myydä pahvimukeissa kahvia omassa aulatilassaan jne.
. - Konkurssikypsä
Maakunnan poika kirjoitti:
>Ihan muuten ajatusleikkinä: yhden alipalkatun kahvilatyöntekijän kustannus
>yrittäjälle on n. 2600 kuukaudessa.
Viiden (5) vuoden työkokemuksen omaava, I-paikkakuntakalleusluokassa, matkailu- ja ravintola-alalla toimiva, "tarjoilija, kassa, myyjä" nimikkeellä toimiva henkilö, suoraan PAM:in palkkataulukosta otettu palkka on 1547 €/kk. http://www.pam.fi/mp/db/file_library/x/IMG/212353/file/Mara_palkkataulukot_010510.pdf
Tiedän kyllä että listapalkka pitää sotu- ja eläkemaksujen vuoksi kertoa vähintään lukemalla 1.25, mutta sinä olit näköjään kertonut tuon kk-palkan lukemalla 1,68 ja päätynyt 2600 euroon.
>Kohtalaisen sijainnin liikepaikan neliövuokra on n. 40 euroa eli esim. 2000 kuukaudessa.
Sinä nappasit tietysti esimerkkisi Helsingistä. Vaikka kumpikaan tuskin tiedämme minne päin Suomea ketjun alkuperäinen kysyjä on kahvilaansa perustamassa. Tässä nyt on (malliksi) vaikka Riihimäeltä yksi liiketila jota mainostetaan parturille tai kahvillalle soveltuvaksi.
http://www.toimitilat.fi/main_vapaat.php?cmd=view_object&id=10172895&top_banner=valomainonta&side_banner=&language=
Vuokra Riksussa on siis 10€/kk alv. Eli kyseisen 88 m2 kokoisen tilan vuokra olisi siis 880€/kk joka on reilusti alle puolet sinun ehdottamasi pienemmän 50m2 kahvilakopperon vuokrasta.
>Oletettavasti yrittäjä itse haluaa sen minimipalkan myös, eli siihen 2000 euroa.
>Sekalaisiin kuluihin 400 kuukaudessa. Siis 7000 kuukaudessa ennen kuin liiketoiminta
>on edes alkanut.
Mikäli se ulkopuolinen työntekijä pitää palkata heti alkuvaiheessa, niin yrittäjän 2000 € palkalla omilla numeroarvoillani päädyn 5213€/kk menoerään. Ja jos kahvilayrittäjä alkaa homman yksin, omine voimineen, niin 3.280€/kk.
> Ilman tulorahoitusta vuodessa uppoaa jo 84 000
Tai sitten minun esittämilläni minimilukemilla 40.000 - 62.500€ vuodessa.
>Vaikea nähdä, että 100 000 eurolla yrittäisi 2-3 vuotta ellei se toiminta sitten
>ihan oikeasti lähde kunnolla käyntiin ja johda hyvään kassavirtaan (sisäänpäin).
Tuolla esittämälläni 40.000e/v menojen alapään summalla, jos kahvinmyynnistä ei juuri montaakaan tonnia enempää saisi myyntikatetta. Kahvilaa voisi kuitenkin pyörittää tappiolla likelle parikin vuotta, jos syömärahoiksi on kassassa 100.000€ alkupääomaa .
...
Oikeasti minä en tiedä kahvilan pitämisestä hölkkäsen pöläkkää. Loppujen lopuksi on vaikea hahmottaa miten kahvilanpitämisellä edes voisikaan saada elantoaan kasaan. Moni pikkukahvilanpitäjä on päätynyt käytännön kautta ihan samaan laskelmaan, ja laittanut lapun luukulle.
Joten vaikka siis tässä esitänkin myös vaihtoehtoisia lukemia omille lukemillesi, niin ymmärrän kyllä sinunkin lukemiesi takana olevan vinhan perän. Kahvilayrittäminenkään ei ole enää sellaista entisaikojen emännän leppoista kahvin kaatelua, vaan menoja ja tuloja pitää oikeasti osata laskeskella jo etukäteen.
Yllättäviä menoja remonteissa ilmenee, työntekijät sairastelevat ja vähän varastelevatkin ja niille pitää silti maksaa koko ajan täyttä palkkaa. Tai naapurin katala K-kauppa alkaakin yllättäen myydä pahvimukeissa kahvia omassa aulatilassaan jne.
."Tai sitten minun esittämilläni minimilukemilla 40.000 - 62.500€ vuodessa. "
"mutta kuten todettua, pitää suunnitelmat tehdä realistisiksi ja kunnon marginaaleilla."
Aikaisempi kommentoija on ihan oikeassa tuossa asiassa. Jos lähdet yritystä perustamaan siltä pohjalta, että teet laskelmat minimilukemilla niin päädyt konkurssiin melko suurella todennäköisyydellä. Yksi haljennut vesiputki ja rahoituslaskelmillasi voi pyyhkiä p*ersettä. Ja entäpä ne työntekijän sairauspoissolot ja lomarahat jne.?
40 euron neliövuokralla ei muuten vielä perusteta kahvilaa Helsingin keskustaan tai hyvälle paikalle Itäkeskukseen. Sillä pääsee kiinni parempaan lähiöostariin kuten kauppakeskus Kolumbukseen, mutta ei vielä stadin priimapaikoille. Kahvila on varmaan sellainen yritys, jonka kohdalla kaupan "pyhä kolminaisuus" (location, location, location) pitää erityisen hyvin paikkansa. Vuokrat tietyillä paikoilla ovat kalliita ihan syystä. - Varusmies -78
Konkurssikypsä kirjoitti:
"Tai sitten minun esittämilläni minimilukemilla 40.000 - 62.500€ vuodessa. "
"mutta kuten todettua, pitää suunnitelmat tehdä realistisiksi ja kunnon marginaaleilla."
Aikaisempi kommentoija on ihan oikeassa tuossa asiassa. Jos lähdet yritystä perustamaan siltä pohjalta, että teet laskelmat minimilukemilla niin päädyt konkurssiin melko suurella todennäköisyydellä. Yksi haljennut vesiputki ja rahoituslaskelmillasi voi pyyhkiä p*ersettä. Ja entäpä ne työntekijän sairauspoissolot ja lomarahat jne.?
40 euron neliövuokralla ei muuten vielä perusteta kahvilaa Helsingin keskustaan tai hyvälle paikalle Itäkeskukseen. Sillä pääsee kiinni parempaan lähiöostariin kuten kauppakeskus Kolumbukseen, mutta ei vielä stadin priimapaikoille. Kahvila on varmaan sellainen yritys, jonka kohdalla kaupan "pyhä kolminaisuus" (location, location, location) pitää erityisen hyvin paikkansa. Vuokrat tietyillä paikoilla ovat kalliita ihan syystä.>>Yksi haljennut vesiputki ja rahoituslaskelmillasi voi pyyhkiä p*ersettä.
Haljenneen vesiputken korjaus menee kyllä vuokraisännän piikkiin, kun vuokratiloissa toimitaan. Yrityksen vakuutus minimissäänkin korvaa kalustolle aiheutuneet vahingot, ja jos on keskeytysvakuutus niin se korvaa myös menetettyä elinkeinotuloa.
>>>Ja entäpä ne työntekijän sairauspoissolot ja lomarahat jne.?
Lomarahat ovat normaaleja, etukäteen lakettavissa olevia kuluja kuten palkkakin. Paljon sairasteleva työntekijä on ilman muuta iso uhka. Mutta riittääkö se satatonniakaan silloin, jos työntekijä on joka toinen viikko sairaana. Ennemmin tällaisesta työntekijästä pitää päästä nopeasti eroon.
>>>Jos lähdet yritystä perustamaan siltä pohjalta, että teet laskelmat minimilukemilla
>>> niin päädyt konkurssiin melko suurella todennäköisyydellä.
Summa 100.000€ on aika iso irtoraha keskimääräiselle yrityksen aloittavalle. Velkaista asuntoa vastaan tuollaista lainaa ei saa, eikä muutakaan reaalisomaisuutta ole, eikä sukulaisia kehtaa laittaa tuollaiseen pinteeseen, josko sitten olisi edes heilläkään resursseja.
Itselläni oli luokkaa 10.000 € kun jouduin aikanaan työttömäksi ja aloitin tietotekniikkaan liittyvän myyntialan yrittämisen. Kahvilaa ihan tuolle rahalla ei tietenkään saisi pystyyn.
Mutta usein yrittäminen on vaan aloitettava sellaisilla resursseilla ja suunnitelmille mitä on käsillä ja saatavilla.
Ei ole ollut helppoa, mutta puoliso on ollut onneksi palkkatöissä. Missään vaiheessa ole ollut tilannetta että konkurssi olisi ollut lähelläkään. Kun duunia vaan jaksaa painaa reilusti yli sen duunarinormin 8 h/5pv/vko, niin kyllä yritys tolpillaan pysyy.
-- - Pikku-G-sus
Maakunnan poika kirjoitti:
>Ihan muuten ajatusleikkinä: yhden alipalkatun kahvilatyöntekijän kustannus
>yrittäjälle on n. 2600 kuukaudessa.
Viiden (5) vuoden työkokemuksen omaava, I-paikkakuntakalleusluokassa, matkailu- ja ravintola-alalla toimiva, "tarjoilija, kassa, myyjä" nimikkeellä toimiva henkilö, suoraan PAM:in palkkataulukosta otettu palkka on 1547 €/kk. http://www.pam.fi/mp/db/file_library/x/IMG/212353/file/Mara_palkkataulukot_010510.pdf
Tiedän kyllä että listapalkka pitää sotu- ja eläkemaksujen vuoksi kertoa vähintään lukemalla 1.25, mutta sinä olit näköjään kertonut tuon kk-palkan lukemalla 1,68 ja päätynyt 2600 euroon.
>Kohtalaisen sijainnin liikepaikan neliövuokra on n. 40 euroa eli esim. 2000 kuukaudessa.
Sinä nappasit tietysti esimerkkisi Helsingistä. Vaikka kumpikaan tuskin tiedämme minne päin Suomea ketjun alkuperäinen kysyjä on kahvilaansa perustamassa. Tässä nyt on (malliksi) vaikka Riihimäeltä yksi liiketila jota mainostetaan parturille tai kahvillalle soveltuvaksi.
http://www.toimitilat.fi/main_vapaat.php?cmd=view_object&id=10172895&top_banner=valomainonta&side_banner=&language=
Vuokra Riksussa on siis 10€/kk alv. Eli kyseisen 88 m2 kokoisen tilan vuokra olisi siis 880€/kk joka on reilusti alle puolet sinun ehdottamasi pienemmän 50m2 kahvilakopperon vuokrasta.
>Oletettavasti yrittäjä itse haluaa sen minimipalkan myös, eli siihen 2000 euroa.
>Sekalaisiin kuluihin 400 kuukaudessa. Siis 7000 kuukaudessa ennen kuin liiketoiminta
>on edes alkanut.
Mikäli se ulkopuolinen työntekijä pitää palkata heti alkuvaiheessa, niin yrittäjän 2000 € palkalla omilla numeroarvoillani päädyn 5213€/kk menoerään. Ja jos kahvilayrittäjä alkaa homman yksin, omine voimineen, niin 3.280€/kk.
> Ilman tulorahoitusta vuodessa uppoaa jo 84 000
Tai sitten minun esittämilläni minimilukemilla 40.000 - 62.500€ vuodessa.
>Vaikea nähdä, että 100 000 eurolla yrittäisi 2-3 vuotta ellei se toiminta sitten
>ihan oikeasti lähde kunnolla käyntiin ja johda hyvään kassavirtaan (sisäänpäin).
Tuolla esittämälläni 40.000e/v menojen alapään summalla, jos kahvinmyynnistä ei juuri montaakaan tonnia enempää saisi myyntikatetta. Kahvilaa voisi kuitenkin pyörittää tappiolla likelle parikin vuotta, jos syömärahoiksi on kassassa 100.000€ alkupääomaa .
...
Oikeasti minä en tiedä kahvilan pitämisestä hölkkäsen pöläkkää. Loppujen lopuksi on vaikea hahmottaa miten kahvilanpitämisellä edes voisikaan saada elantoaan kasaan. Moni pikkukahvilanpitäjä on päätynyt käytännön kautta ihan samaan laskelmaan, ja laittanut lapun luukulle.
Joten vaikka siis tässä esitänkin myös vaihtoehtoisia lukemia omille lukemillesi, niin ymmärrän kyllä sinunkin lukemiesi takana olevan vinhan perän. Kahvilayrittäminenkään ei ole enää sellaista entisaikojen emännän leppoista kahvin kaatelua, vaan menoja ja tuloja pitää oikeasti osata laskeskella jo etukäteen.
Yllättäviä menoja remonteissa ilmenee, työntekijät sairastelevat ja vähän varastelevatkin ja niille pitää silti maksaa koko ajan täyttä palkkaa. Tai naapurin katala K-kauppa alkaakin yllättäen myydä pahvimukeissa kahvia omassa aulatilassaan jne.
.Taloussanomat julkaisi jutun, joka sivuaa aihetta jossain määrin. Tietysti aloilla ja tapauksilla on eroa, mutta on se työntekijän palkkaaminen kyllä pirun kallista.
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/09/22/katso-minka-arvoinen-olet/201013082/12 - se ap.
Pikku-G-sus kirjoitti:
Taloussanomat julkaisi jutun, joka sivuaa aihetta jossain määrin. Tietysti aloilla ja tapauksilla on eroa, mutta on se työntekijän palkkaaminen kyllä pirun kallista.
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/09/22/katso-minka-arvoinen-olet/201013082/12tässä ollut vielä mitään työntekijöitä palkkaamassa. Joten aivan suotta tappelette työntekijän palkkauskuluista yms. Tilavuokria ei myöskään tarvi laskea, sillä tilat ovat täysin omistuksessani. myöskään kone/laitehankintoja ei ole ainakaan alussa tarvetta tehdä. Toisaalta taitaa jäädä unelmaksi unelmien joukkoon tämäkin haave, sillä mies on perustamassa omaa puljuaan näihin tiloihin. Vaan eipä se mitään....
- hääkahvit
se ap. kirjoitti:
tässä ollut vielä mitään työntekijöitä palkkaamassa. Joten aivan suotta tappelette työntekijän palkkauskuluista yms. Tilavuokria ei myöskään tarvi laskea, sillä tilat ovat täysin omistuksessani. myöskään kone/laitehankintoja ei ole ainakaan alussa tarvetta tehdä. Toisaalta taitaa jäädä unelmaksi unelmien joukkoon tämäkin haave, sillä mies on perustamassa omaa puljuaan näihin tiloihin. Vaan eipä se mitään....
> Toisaalta taitaa jäädä unelmaksi unelmien joukkoon tämäkin haave, sillä mies on
> perustamassa omaa puljuaan näihin tiloihin. Vaan eipä se mitään....
Toi on kuule myöhäistä nyt enää tässä vaiheessa yrittää mennä hommassa puihin. Me ollaan porukalla panostettu paljon aikaa sun kahvilan suunnitteluun, vuokra- ja työvoimakulujen arviointiin ja moneen muuhun eteen tulevaan seikkaan ja asiaan.
Meillä on tiedossa useita kahvilanpaikkoja sulle ihan valmiina. Lattea, capuccinoa, sämpylää, pullkahvia ihan kaikkea on Menýhy suunniteltuna. Sähän avaat sen kahvilan niinkuin alun perin puhe oli... !!!
Saadaan nää meidän tähän mennessä syntyneet kulut ja ajankäyttö maksuun. Hyvistä kahviloista on aina puutetta, ja hyvä kahvila sulle nyt tehdään. Sun unelmasta tulee ihan totta ja alat myymään siellä niitä kahveita ihmisille. Onko tää asia nyt selvä??
- ansku 2
Reilu 2 vuotta tuosta viimeisestä pisteestä näkyy olevan aikaa ja tais kahvilan perustaja säikähtää, kun ei ole enää uskaltanut ottaa kantaa...
Minä lueskelen näitä osoitteita läpi mielenkiinnolla, kun olen suunnittelemassa omiin toimitiloihin pientä kahvilaa....en aio ottaa kuitenkaan 100 € tuhannen lainaa, enkä paljon muutakaan lainaa ja kahvilan pitää alkaa tuottaa heti..onneksi paikka on täällä hiihtokeskuksessa aivan ykköspaikalla ja moni asia on valmiina ennestään... - Riksussa on tilaa
Minäkin huvikseen vilkaisin tuota runsaat pari vuotta sitten käytyä kahvilakeskustelua. Pisti silmään että tuolloin Riihimäen keskusta-alueella tarjolla ollut kahvila, kampaamo -liiketila on edelleenkin vapaana:
>> Tässä nyt on (malliksi) vaikka Riihimäeltä yksi liiketila jota mainostetaan parturille tai kahvillalle soveltuvaksi.
http://www.toimitilat.fi/main_vapaat.php?cmd=view_object&id=10172895&top_banner=valomainonta&side_banner=&language=
Vuokra Riksussa on siis 10€/kk alv. Eli kyseisen 88 m2 kokoisen tilan vuokra olisi siis 880€/kk >>
Vuokrahinta 10€/kk on sama kuin vuonna 2010. Ilmeisesti kukaan ei ainakaan tuon vanhan keskustelun perusteella rynnännyt Riihimäelle varaamaan tätä tilaa omaksi kahvilanpidon paikakseen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 773174
- 492400
- 322107
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa4812102- 1371879
- 311745
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313291701Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne91546Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi51260Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani61234