Millaisia jouluperinteitä teillä on?

79i.luk,

Pian on tasan sata päivää jouluun! =)

Kysyisinkin millaisia jouluperinteitä teillä on? Onko ne peräisin lapsuudesta vai ihan ns. omia perinteitä?

35

4006

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joulunodottaja

      ihanaa että joku ottaa jo joulun aiheeksi! olen siis yksi niistä fanaattisista joulun rakastajista vaikka oonkin nuori, 15 vuotias vasta! en tiedä minkä ikäinen itse olet, mutta haluan ainakin itse kuulla kaiken ikäisten joulusta! :) Meillä joulu vietetään aina kotona, muistan vain yhden joulun kun olimme mummolassa kun olin pieni. Jouluna syödään tosi paljon ja varsinkin suklaata itse syön paljon! :D Joulusaunassakin käydään aamulla ennen joulupuuroa ja Lumiukko on aina pakko katsoa. Aattonahan tulee myös se Samu Sirkan joulutervehdys tai joku vastaava? muistan kun pari vuotta sitten nuorempana yritin katsoa kyseistä ohjelmaa mutten erityisemmin tykännyt siitä koska siinä oli paljon pikku pätkiä Disneyn hahmojen joulusta, ja lahjatkin avattiin samaan aikaan :) ehkä tänä jouluna saan katottua kokonaan. Itse ainakin oon sitä mieltä, että jouluun ja joulunodotukseen kuuluu se hössötys ja stressi siivoamisesta ja lahjoista, ja joulun odottaminen joulukalenterien ja joululehtien ja -laulujen kanssa on vuoden ihaninta aikaa... tuntuu että minulla itsellä on todella paljon 'omia' jouluperinteitä, esim. joka joulu täytyy katsoa tietyt lapsellisetkin jouluelokuvat, mm. napapiirin pikajuna (sain joululahjaksi ja en tykännyt koko leffan ideasta..nykyään rakastan sitä, se tuo minulle joulun), joulupukki ja noitarumpu ym. Lisäksi meillä on pienen kaveriporukan kanssa pikkujoulut Aatonaattona joissa lauletaan joululauluja, syödään, vaihdetaan lahjat ja jännitetään huomista :) jouluaattona en yleensä ole ollut mukana, kun isä/äiti lähtee käymään läheisten haudoilla, mutta viime vuonna olin ja haluan olla tänä joulunakin mukana. Joulukirkossakaan en ole koskaan ollut, mikä on minusta sääli, kaverit tykkäävät ainakin käydä. Ehkä sinnekkin tänä vuonna :D Tästä tuli nyt tosi pitkä viesti, ja puolet asioista jäi kertomatta, mutta ehkä seuraavassa viestissä! :) kirjota sinäkin omat perinteet, haluan kuulla niistä...

    • Tomtenisse

      Olen kovasti jouluihminen ja sitä mieltä, että jouluna jos milloin täytyy noudattaa perinteitä :) Jouluvalmistelut alkavat tavallista paremmalla siivouksella (kaapit ja komerot tosin kolutaan toiste). Leivon itse piparit ja tortut ja paistan porkkana- ja lanttulaatikon. Haluaisin oppia tekemään imelletyn perunalaatikon nyt kun suvussa ei enää ole sen taitajia. Kinkun paistosta on yleensä vastannut joku muu, mutta viime vuonna osallistuin siihenkin. Valmistelen siis joulua lapsuudenkodissani, opiskelukaupungissa meillä (minulla ja poikaystävälläni) on vain kynttilöitä, joulukalenteri ja muutamia koristeita joulukuussa. Leivon pipareita, jos ehdin.

      Tapana on ollut ostaa aika monta lahjaa kullekin (yksi "parempi"), mutta opiskelijabudjetilla. Homma ei ole vaativa, sillä muistan yleensä vain lähimpiä. Emme ostele lahjoja kavereiden kesken, vaan pidämme jotkut nyyttärintapaiset joulusyömingit ennen joululomille lähtöä. Rakastan lahjojen paketoimista, sillä siihen liittyy se salaperäisyys ja jännitys, mikä oli lapsena niin ihanaa.

      Glögi, suklaakonvehdit ja ruoka ovat hyvin tärkeitä :) Mielelläni kävisin joka vuosi myös Kauneimmissa joululauluissa, mutta opiskelupaikkakunnalla niitä järjestetään aina vähän huonoon aikaan. Jouluhössötys päättyy aatonaaton iltaan lapsuudenkodissa, jolloin viimeisetkin lahjat on paketoitu, sukulaisvierailut hoidettu ja ruuat hankittu/laitettu sekä talo koristeltu. Aattoaamuna katson yhä Lumiukon sekä sivusilmällä myötähäpeää nostattavaa Joulupukin kuumaa linjaa. Sitä on vain katsottava ja päiviteltävä edes vähän :D Joulurauhan julistus kuuluu myös katsoa. Sen jälkeen vaihdetaan vähän siistimmät vaatteet ja iltapäivällä käydään haudoilla, juuri sopivasti ennen hämärän laskeutumista. Sitten palellen kotiin (miksi hautuumaalla tulee aina kylmä?) ja glögiä tulemaan. Äiti sytyttelee ulkotulet ja laittaa saunan päälle. Mahdollisesti saunomme ennen ruokailua. Ruuan jälkeen istahdamme olohuoneeseen viinilasien kera. Ne ah niin kasarit jouluvinyylit kaivetaan esiin soimaan taustalle. Siskon kanssa jaamme lahjat kuusen alta. Availemme hiljalleen paketteja ja nautimme vain yhdessäolosta -tai ainakin minä. Lahjojen avaamisen jälkeen istumme usein myöhään yöhön juttelemassa. Parasta aatossa on ehdottomasti kiireettömyys.

      Nyt perinteet ovat tosin hieman muuttumaan päin, sillä olemme avomiehen kanssa alkaneet vuorotella anoppiloiden välillä. Molempien vanhemmat haluaisivat meidät aina aatoksi kotiin, joten olemme päätyneet tällaiseen kompromissiin :) Jännittääkin hieman, miten aatto sujuu tänä vuonna, kun olenkin "vieraissa" ympyröissä... Toisaalta on todella hauskaa päästä seuraamaan rakkaani perheen perinteitä ja ottaa osaa niihin.

      Ensi joulussa on parasta se, että tiedän sen katkaisevan tämän kiireisen ja opiskelun kannalta stressaavan syksyn. Siksi alan myös valmistautua siihen hieman tavallista aikaisemmin, pikkuhiljaa, niin ehkä ehdin tehdäkin kaikenlaista :)

      Tule joulu kultainen.

    • The Jouluhullu

      Meidän joulumme perinteet ovat sekoitusta. Omasta lapsuudesta ja osa itse ajan myötä meille perinteeksi muodostuneita asioita. Minulla ja miehelläni on ollut varsin erilaiset joulut lapsuudessa. Minulla lapsuuden joulut oltiin perheen kanssa mummolassa jonne kokoontui iso sukumme. Helppoahan tuo oli, kun oli iso maalaistalo. Siellä söimme mummon valmistamia jouluherkkuja. Setäni oli myöhemmin aattoiltana joulupukkina. Kotiin mentyämme olikin pukki käynyt myös siellä viemässä lahjoja. Meillä äiti valmisti joulua myös kotiimme ja teki monen moista joulun herkkuja.
      Miehen joulu oli hänen sanojen mukaan ankea. Olivat kotona kolmisin. Kaupan valmista evästä. Ja se oli mitä oli. Ei aina niin jouluista.
      Meillä aloitetaan jouluvalmistelut ajoissa. Yleensä lokakuun lopussa-marraskuun vaihteessa teen joululaatikot valmiiksi pakastimeen odottamaan joulua. Ja heti tähän väliin korjaankin, että jouluvalmistelu alkaakin jo heinäkuussa. Silloin nimittäin esikiehautan ja pakastan uusia perunoita. Joulua odottamaan.
      Marraskuussa alkaa pikku hiljaa kodin laittoa jouluiseksi. Joka vuosi mietin mikä on joulumme päävärit. tässä on vuosien varsilla kertynyt koristetta ja tekstiiliä aikamoinen kasa. Niitä on mukava vaihdella joka joulu. Ja toki sitä aina tulee ostettua jotain uutta ja mikä sattuu olemaan mielekäs omalle silmälle ja omaan kotiin sopivaa.
      Kinkut ostan ajoissa pakastimeen odottamaan. Teen kaiken jouluruoan niin pitkälle, kuin voin. (possua ei teurasteta, eikä suolata...tätä linjaa siis)
      Teen listoja milloin pitää tehdä mitäkin. Ettei vain jotain tärkeää unohtuisi. Kauppalistoja notkuu jääkaapin ovissa. On niin paljon muistettavaa.
      Kinkku paistetaan aattoyönä. Aamulla muu perhe herää riisipuurolle. Sen jälkeen mies lapsineen koristelee kuusen. Ja tämä tärkeä seikka. Mies lämmittää joulusaunan ja myös hoitaa joulusaunan pesun.
      Haudalla käynti. Viedään kukkia ja lahjoja muille. Joko aatonaattona tai aattona. Me olemme kotona , mutta muut saavat tulla meille viettämään joulua. Lähinnä siis sisarukset, appivanhemmat.
      Joulukattaus laitetaan ajatuksella. Kynttilöitä ja muuta asiaan kuuluvaa. Aterioimme yleensä noin siinä 17-18 aikoihin. Ei kiire mihinkään. Syödä saa kaikessa rauhassa. Tämän jälkeen on lahjojen avaus. Ja ilta jatkuu lepposasti yhdessä oleillen.
      Sitä vielä, että joulusauna on lämmin melkein aamusta iltaan ja sinne mennään, kun siltä tuntuu.
      Tässä tuli nyt kerrottua aika lailla kaikkea muutakin, kuin pelkkää perinnettä:)
      Tämä on joulu meillä. Mieheni on erittäin tyytyväinen. Olen monasti kysynyt haluaisiko hän jotakin toisella tapaa. Ja kyllä se kerrottakoon, että miehestäni on iso apu joulutohinoissa. Hän ei jouluruokia osaa valmistaa, mutta auttaa kykynsä mukaan. Mm kuorii perunoita yms laatikkopuuhissa. Niin ja hän se meilläs en joulusiivouksen hoitaa. Minä saan rauhassa valloittaa keittiön. Meillä ei sen kummemmin puunata kotia jouluksi. Perus imurointi ja moppaus riittää.
      Kai tässä tuli kaikki mitä ajattelin kertoa.

    • no voe tokkiisa

      olen jo ihan täynä perinteitä.

      • tomtenisse

        Kertokaa omista perinteistänne! Missä vietätte joulun, mitä teette, kenen kanssa vietätte joulua - kaikkea mahdollista! :)

        (Julkaisen tämän viestin myös lähinnä sen takia, että viestin näkyvyys on suurempi)


      • tavis tonttu...
        tomtenisse kirjoitti:

        Kertokaa omista perinteistänne! Missä vietätte joulun, mitä teette, kenen kanssa vietätte joulua - kaikkea mahdollista! :)

        (Julkaisen tämän viestin myös lähinnä sen takia, että viestin näkyvyys on suurempi)

        Ihanaa kuukausi jouluun. Paras joulunalus aika alkaa nyt. Eka adventti tulossa ja joulukadut avautuvat. Laitan kotona jouluverhot keittiöön ja lapseni huoneeseen. Sitten valoja ikkunoihin ei mitään "sirkusvaloja" vaan kauniita rauhallisia valoja. Rakastan joulua tai sen laittamista, kaikki valot, värit, tuoksut ja ne muistot menneiltä jouluilta, kaukaa omasta lapsuudesta. Lapsen ja koiran kanssa vietetään kolmisin niikuin eron jälkeen ollaan aina vietetty. On meitä sukulaisiin pyydetty mutta haluan olla jouluna kotona omassa joulussa. Haluan että lapselle (murkku) jää muistoja oman kodin jouluista. Meillä onkin tietyt perinteet jonka mukaan joulu vietetään. Hyvin perinteiset sellaiset aamu riisipuuroineen, haudalla käyneteineen ja sitten syömme. Syömme yleensä jo 3-4 aikaan, ihan perinteisiä Suomalaisia jouluruokia. Osan teen itse osan ostan valmiina. Sitten lapseni saa lahjansa, itse en lahjoista välitä, vaikka kyllä siellä on aina mullekkin muutama paketti kuusen alle kertynyt ja tietysti koirakin saa omansa. Joulukuusen raahaan kotiin ostarilta omin kätösin ja joka vuosi vannon että ensivuonna ostan tekokuusen. Muttakun sen kuusen on jalkaan "taistellut" ja tuoksu leviää ympäri olohuonetta ei mikään voita sitä joulun tuoksua ja tunnelmaa. Eilen kuuntelin vanhoilta vinyyleiltäni joululauluja, onhan noita cd:kin mutta pikkuisen rahisevan vanhan levysoittimen ääni saa jotenkin muistoihin paremmin. Rauhallista joulun odotusta kaikille joulu "hulluille".....


      • -------
        tavis tonttu... kirjoitti:

        Ihanaa kuukausi jouluun. Paras joulunalus aika alkaa nyt. Eka adventti tulossa ja joulukadut avautuvat. Laitan kotona jouluverhot keittiöön ja lapseni huoneeseen. Sitten valoja ikkunoihin ei mitään "sirkusvaloja" vaan kauniita rauhallisia valoja. Rakastan joulua tai sen laittamista, kaikki valot, värit, tuoksut ja ne muistot menneiltä jouluilta, kaukaa omasta lapsuudesta. Lapsen ja koiran kanssa vietetään kolmisin niikuin eron jälkeen ollaan aina vietetty. On meitä sukulaisiin pyydetty mutta haluan olla jouluna kotona omassa joulussa. Haluan että lapselle (murkku) jää muistoja oman kodin jouluista. Meillä onkin tietyt perinteet jonka mukaan joulu vietetään. Hyvin perinteiset sellaiset aamu riisipuuroineen, haudalla käyneteineen ja sitten syömme. Syömme yleensä jo 3-4 aikaan, ihan perinteisiä Suomalaisia jouluruokia. Osan teen itse osan ostan valmiina. Sitten lapseni saa lahjansa, itse en lahjoista välitä, vaikka kyllä siellä on aina mullekkin muutama paketti kuusen alle kertynyt ja tietysti koirakin saa omansa. Joulukuusen raahaan kotiin ostarilta omin kätösin ja joka vuosi vannon että ensivuonna ostan tekokuusen. Muttakun sen kuusen on jalkaan "taistellut" ja tuoksu leviää ympäri olohuonetta ei mikään voita sitä joulun tuoksua ja tunnelmaa. Eilen kuuntelin vanhoilta vinyyleiltäni joululauluja, onhan noita cd:kin mutta pikkuisen rahisevan vanhan levysoittimen ääni saa jotenkin muistoihin paremmin. Rauhallista joulun odotusta kaikille joulu "hulluille".....

        kuuluu aina kova ryyppääminen, ja vaimon hakkaaminen, ja pakanallisen joulun häväistys joka tavalla. Häiritsen toisia sen minkä ehdin, ja haistatan paskat koko joululle.


      • asdöklsdflkj
        ------- kirjoitti:

        kuuluu aina kova ryyppääminen, ja vaimon hakkaaminen, ja pakanallisen joulun häväistys joka tavalla. Häiritsen toisia sen minkä ehdin, ja haistatan paskat koko joululle.

        Vau, oletpa kapinallinen. Todellisuudessa tuo on jotain niin wanhaa eikä niinkään erikoista. Jospa raiskaisit vauvoja, niin saisit helpommin ihmisten kauhua osaksesi.


    • IIIIIIIIIIIIIIK!!!

      Meillä on sellainen n.30hengen vakiporukka joka kokoontuu viettämään joulua yhdessä joka vuosi. Meidän jouluun kuuluu yhteisöllisyys, ei perhekeskeisyys. Suurin osa on yksinäisiä perheettömiä sinkkuja vaikka kyllä mukana on muutama perhekin, vanhempia ja lapsia.

      Ystäväni tulevat luokseni maalle kun ehtivät, viimeistään jouluaaton aattona, yleensä jo aikaisemmin. Laitetaan paikkoja kuntoon - siivotaan (ei kaappeja!), laitetaan ystävilleni pedit, tarjoiluastioita otetaan esille ja pestään valmiiksi, sitten ne kasataan yhteen paikkaan ja liina päälle (ettei pölyynny). Joulukuusi koristellaan ja jokainen tuo lahjoja sen alle. Jonakin vuosina niitä on vähän, toisinaan ihan älyttömästi. Otetaan esille discolamppuja, peilipalloja ja perinteisempiä jouluvaloja. Siinä menee aatonaatto.

      Jouluaattona rauhoitutaan edellispäivän tohinoiden jälkeen. Aamumeditaation jälkeen syödään aamupala, aamupäivällä tehdään kaikenlaista pientä, jos edellisenä päivänä on jotain jäänyt tekemättä, se hoidetaan loppuun, ennen kuin aletaan leipoa pipareita ja joulutorttuja, näiden jälkeen paistetaan kinkku ja muistetaan laittaa kello soimaan että joku sen muistaa ottaa poiskin...

      Illalla vaihdetaan juhlavaatteet päälle ja laitetaan pientä purtavaa esille, suolaista ja makeaa. Loppuilta jutellaan, tanssitaan, pelataan kortti- ja lautapelejä, luetaan toisillemme hauskoja juttuja (niksejä, vitsejä, novelleja, kaikkea kevyttä ja hauskaa). Jokainen saa halutessaan esittää ohjelmaa, lausua runon, laulaa, tanssia, esittää pantomiimiesityksen, mitä ikinä... Yhdessä lauletaan joululauluja suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi, olen kuullut huhuja että tänä vuonna opittaisiin myös italian- ja ranskankielisiä joululauluja... Nauretaan, juhlitaan, nautitaan toistemme seurasta. Jokainen menee nukkumaan kun itse tahtoo, sitten kun väsyttää.

      Joulupäivänä nukutaan pitkään, pukeudutaan kauniisti, laitetaan hiukset, meditoidaan, syödään joulubrunssi ja sitten avataan lahjat. Syödään juhla-ateria ja jatketaan lahjojen parissa ja muuten vaan jutellaan, kuunnellaan joulumusiikkia, lauletaan, tanssitaan - ei niin riehakkaasti kuin edellisenä iltana. Tanssitaan piirissä tavallisiin joululauluihin keksittyjä koreografioita, sellaisia ihan helppoja, kierretään ympyrää, taputetaan jne.

      Nämä perinteet on meidän porukassa ihan yhdessä keksien muotoutuneet. Vaikka porukka on joka vuosi vähän eri pientä ydinporukkaa lukuunottamatta ja ihmisten määrä vaihtelee, näistä on tullut meidän perinteitä. Jos joku ei osaa laulaa tai tanssia, opetetaan - jos joku ei halua, ei ole mikään pakko, voi vain katsella jos haluaa, nauttia seurasta. Ja kaikki tämä ilman alkoholia. :) Saa meillä juoda mutta tosi harvoin kukaan juo enempää kuin vähän viiniä.

      Näin meillä. :)

      • IIIIIIIIIIIIIIK!!!

        Ei kuulu, ei! =) On pieniä(KIN) lapsia mukana ja muutenkin - ihan pysyy kaikilla housut jalassa tai hame, ihan kumpaa vaan käyttää, miehet miesten vaatteita ja naiset naisten vaatteita. :)


      • IIIIIIIIIIK!!!
        IIIIIIIIIIIIIIK!!! kirjoitti:

        Ei kuulu, ei! =) On pieniä(KIN) lapsia mukana ja muutenkin - ihan pysyy kaikilla housut jalassa tai hame, ihan kumpaa vaan käyttää, miehet miesten vaatteita ja naiset naisten vaatteita. :)

        Perinteisiin kuuluu aina ja joka kerta runkkaaminen. Sekä joulun halveksunta kun sen juuret ovat pakanuudessa.


      • dgfsfgdfgsdfg
        IIIIIIIIIIIIIIK!!! kirjoitti:

        Ei kuulu, ei! =) On pieniä(KIN) lapsia mukana ja muutenkin - ihan pysyy kaikilla housut jalassa tai hame, ihan kumpaa vaan käyttää, miehet miesten vaatteita ja naiset naisten vaatteita. :)

        Miehetkin voi käyttää hameita, naiset housuja. Ei oikeasti ole olemassa "miesten vaatteita" tai "naisten vaatteita".


    • työtönjoulutonttu90

      joulu perinteestä viis kuhan on ruokaa pöydässä.

      • Surullinen nainen

        Kiva lueskella näitä.Ihmiset viettävät ihania jouluja, kuten minäkin lapsuuden kodissani.
        Joulut muuttuivat minun mentyäni naimisiin.Lasten ollessa pieniä, tein yksin joulun heille ja vietin sen myös heidän kanssaan, siitä huolimatta että heidän isänsä ja mieheni oli paikalla.
        Nämä kertomukset jouluistanne tekee minut kuitenkin jotenkin myös, niin surulliseksi, koska minun aviomieheni on koko 20 vuotisen liittomme ajan vastustanut kaikkea jouluun liittyvää.Hän ei pidä siitä, että rahaa tuhlataan jouluun.Ei hänen eikä minun=yhteisen kodin rahoja.
        Hänen lapsuuskodissaan on vietetty normaaleja jouluja.Silti hän ei siedä joulunviettoa.
        Hän ei ymmärrä miksi kuolleiden haudoille viedään kynttilöitä, kun vainajat eivät tiedä siitä onko siellä kynttilöitä vai ei.Lahjoja ei saa ostaa edes läheisille.Ei myöskään mitään joulukoristeita.
        Siivoamista hän karttaa ja vihaa.Pidän aina kodin siistinä, mutta hänelle se on yhdentekevää.
        Pääasia on ettei hänen tarvitse tehdä kotona muuta kuin maata sohvalla kaukosäädin kädessä ansiotyön jälkeen.Hän on hyvin passiivinen ihminen kotona.
        Ei tule kuuloonkaan, että mieheni osallistuisi mihinkään joulunvalmisteluihin, keittiössä tai muutenkaan.
        Kaikki siis mikä kuuluu jouluun, on hänestä turhaa ja kanamaisten naisten lapsellista ja tyhmää hössötystä.
        En voi pakottaa häntä pitämään joulusta, ellei hän siitä pidä.Yksin sitä on kummallista alkaa rakentamaan omaan kotiin ja viettää sitä yksin.Koitan kestää taas tämänkin joulun, nukkua paljon ja unelmoida ihanista jouluista, joita minulla ei ole mahdollisuutta viettää.Katselen hieman surumielellä muiden iloista joulunviettoa.Mutta onneksi joulu ei kestä kauan.
        Mutta tämä on minun osani ja siihen on tyytyminen.Onneksi lapset on jo aikuisia ja saavat viettää mukavia oikeita jouluja puolisoineen.
        He käyvät kyllä jouluna kotona, mutta eivät viivy kauan.Kukin teistä voi arvata, miksi ei.


      • Joulunhengetär
        Surullinen nainen kirjoitti:

        Kiva lueskella näitä.Ihmiset viettävät ihania jouluja, kuten minäkin lapsuuden kodissani.
        Joulut muuttuivat minun mentyäni naimisiin.Lasten ollessa pieniä, tein yksin joulun heille ja vietin sen myös heidän kanssaan, siitä huolimatta että heidän isänsä ja mieheni oli paikalla.
        Nämä kertomukset jouluistanne tekee minut kuitenkin jotenkin myös, niin surulliseksi, koska minun aviomieheni on koko 20 vuotisen liittomme ajan vastustanut kaikkea jouluun liittyvää.Hän ei pidä siitä, että rahaa tuhlataan jouluun.Ei hänen eikä minun=yhteisen kodin rahoja.
        Hänen lapsuuskodissaan on vietetty normaaleja jouluja.Silti hän ei siedä joulunviettoa.
        Hän ei ymmärrä miksi kuolleiden haudoille viedään kynttilöitä, kun vainajat eivät tiedä siitä onko siellä kynttilöitä vai ei.Lahjoja ei saa ostaa edes läheisille.Ei myöskään mitään joulukoristeita.
        Siivoamista hän karttaa ja vihaa.Pidän aina kodin siistinä, mutta hänelle se on yhdentekevää.
        Pääasia on ettei hänen tarvitse tehdä kotona muuta kuin maata sohvalla kaukosäädin kädessä ansiotyön jälkeen.Hän on hyvin passiivinen ihminen kotona.
        Ei tule kuuloonkaan, että mieheni osallistuisi mihinkään joulunvalmisteluihin, keittiössä tai muutenkaan.
        Kaikki siis mikä kuuluu jouluun, on hänestä turhaa ja kanamaisten naisten lapsellista ja tyhmää hössötystä.
        En voi pakottaa häntä pitämään joulusta, ellei hän siitä pidä.Yksin sitä on kummallista alkaa rakentamaan omaan kotiin ja viettää sitä yksin.Koitan kestää taas tämänkin joulun, nukkua paljon ja unelmoida ihanista jouluista, joita minulla ei ole mahdollisuutta viettää.Katselen hieman surumielellä muiden iloista joulunviettoa.Mutta onneksi joulu ei kestä kauan.
        Mutta tämä on minun osani ja siihen on tyytyminen.Onneksi lapset on jo aikuisia ja saavat viettää mukavia oikeita jouluja puolisoineen.
        He käyvät kyllä jouluna kotona, mutta eivät viivy kauan.Kukin teistä voi arvata, miksi ei.

        Tuntuu kamalalta kun lukee tällaista :( Varsinkin kun selvästi sinulle joulun tunnelma olisi niin tärkeä. Kannattaisin kuitenkin kokeilemaan jotain aivan erilaista, sillä joulun tunnelman voi rakentaa muuallekin kuin kotiin.

        Itse olen joinakin vuosina toiminut vapaaehtoisena seurakunnan ja erään vapaaehtoisjärjestön joulutapahtumissa, jossa valmistellaan joulua yksinäisille, vähävaraisille jne. Jokainen voi osallistua juuri sillä panoksella kuin tahtoo ja sanonpa, että varsinkin nuo yksinäisille järjestetyt jouluaaton tapahtumat on kuin olisi katsomassa lasten joulujuhlaa :) Heille merkitsee niin paljon, että heitä varten on koristeltu tilat ja tehty pientä jouluista purtavaa, soitetaan joulumusiikkia, ja saapa jokainen jonkin pienen lahjankin. Niinpä kehottaisinkin, että jos kotona ei saa rakentaa joulun ihmemaata, voi sen tehdä toisaalla, juurikin vapaaehtoistyön kautta. Kyllä tästä maasta löytyy niitä, jotka kiittävät pienestäkin kyynel silmässä ja riemuitsevat joulusta kuin lapset - jos heille vain siihen annetaan mahdollisuus. Ja kylläpä itsellekin tulee eri hyvä olo :)


      • jokai_selle

    • jouluihinen

      Meillä aatto aamu alkaa sillä kun vanhemmat herää navetalle :"D

      mutta siis yleensä me mennään raikkaana aatto aamuna hakemaan joulukuusta metästä ja voin kertoo et mikään ei oo sen ukavampaa ku joulukusen haku vaikka se hassulta kuulostaa oon asunu koko ikäni maalla ja voin kertoo et mehässä on tullu juostuu pikkasesta asti :D ja se lumessa kahlaaminen ja sopivan puun löytäminen on kivaa yleensä kisataan kuka löytää parhaimman puun saa alottaa piparkakku talon illalla. Muistan josks kun haettiin kuusi ja oltiin palaamassa pihaan niin mulla jäi sormet traktorin oven väliin siinäpä sitten ajettiin hätäpäissä kotiin mutta ei murtunu ei oo koskaan murtunu ku väliin on jääny peräti 5 kertaa ja ehjät liikuvat sormet on :D:D .. no sitten kun kuusi on haettu viedään se sulamaan vanhaan navettaan ja kun se on kuivanut koristellaan se ja voin kertoo et se on hauskaa jos omistaa rasavillin veljen :"D aamulla syödään riisipuuroa ja katsotaan jokavuotinen joulupukin kuuma linja lumiukko ohjelma :) i love

      mutta päivällä me mennään mummolaan syömään kinkkua rosollia ja paaaaaljon muuta hyvää mummolaan tulee yleensä koko suku serkut tädit sedät paitsi äidinpuolelta tulee harvemmin (venäläinen)... ;) Jännää on aina mummolassa kun aikuiset alkaa laulamaan joulupukki joulupukki... niin ukki poistuu paikalta ja 5 min päästä astelee pukki sisään suvun pienimmät on ihan sekasin kun pukki tuol 4 mustaa jätesäkillistä lahjoja taloon :D no siinäpä se sitten vierähtää aika kun lesotaan serkuille mitä sai. olin jokus tosi kateellinen ku serkku sai meikit mutta jälkeen päin ei haitannu ku sain hienon yksisarvis hepan jolla oli tosi hieno rekiperässä :D

      no yleensä mummolassa ollaan 3-4 sen jälkeen lähetään kotiin ja mennään navettaan. laulelin pienenä joululauluja lehmille ja toivotin niille kaikille hyvää jouluu ja kaneille oon tuonu joka vuos joulu kuusen ja lehmätki saa yleensä paaaljon kuivaa heinää jouluyöks. kissat saa raksuja ja kalaa ja elvis meijän ikioma newfoudlannin koira viettää koko illan meijän seurassa maiskotellessaan joululuutasa :)

      navetta töiden jälkeen me mennään sisälle syödään kaikkea hyvää ja meijän lapset häädetään saunaan ja tosi mystistä sillä aikaa kuusen alle on tullu lahjoja : D joulupukki kuulema kävi sillä aikaa ku myö saunassa istuttiin :D no siin sit myö avataan lahjat ja minä tuon yleensä omat lahjani sit siinä samalla ja siinä se ilta sitten menee kahtoen tv lahjoilla lesoillen ja perheen kanssa juhlien :)

      et näin meillä päin aika perinteinen joulu miun mielestä mut kaikilla on omanlaisesa

      • kakkiaisen_kikatus

        sain ruokakaupassa hepulin maitohyllyssä; vapaan lehmän maitoa- sielni silmin näin karjakon kipittävän kiulu toisessa ja jakkara toisessa -vapaan lehmän perässä-.maanitelle hengähä tok et saan lypsää !


    • Larry the Chef

      Lapsuuden perinteet on jo hylätty ja uudet tulleet tilalle.
      Parveke/Ikkunavalot laitetaan itsenäisyyspäivänä. Ja niitä poltetaan itsenäisyyspv, adventtisunnuntait, ja 23-24. 12 välisestä yöstä loppiaiseen 24/7.
      Kuusi (teko) koristellaan 23. 12 yöllä, 120kpl led-valoja, n.100 lasipalloa. koristelun apuna VSOP-glögi ja joulumusiikki.
      Vihreitä Kuulia pitää olla, tietyssä iso-äidiltä saadussa vihreässä lasimaljassa.
      Jotain oikein hyviä suklaakonvehteja, ei paljoa, mutta pitää olla.
      Hyvää kahvia.
      Hanhenmaksa-pateta.
      Mätiä.
      Pullo kunnollista Sampanjaa.
      Aatto-yönä kun tulen kotiin äipältä, katson jonkun, oikein hyvän elokuvan.
      Joulupäivänä Äippä tulee minulle syömään, jotain ihan muuta kuin jouluruokaa.

      Ja kohta onkin arki.

    • dsaw

      mummolassa. käyää kattoo sukulaisia. syyään hulluna. :)

    • 11-vuotias

      Oon 11-vuotias ja voisinpa myös kertoa jouluperinteemme. :)
      Elikkäs, aamulla tietenkin herätään ja avataan joulukalenterit. Sitten mennään alakertaan katsomaan joulupukin kuumaa linjaa, ja muita jouluohjelmia. Sitte syödään aamupalaksi riisipuuroa. Sen jälkeen vaan vähän siivoillaan loppusiivoukset ja sitten isä tulee hakemaan ( vanhempani on eronneet ). Isällämme sitten syömme jouluruokaa, paikalla on myös mummu ja vaari, ehkä joitain muitakin. Syömisen jälkeen avataan melkein heti lahjat. Sen jälkeen suuntaamme nokat kohti mummolaa ( lahjojen kera tietysti :D ). Isä vie meidät mummolaan ja lähtee takaisin kotiinsa viettämään joulua.

      Me astumme mummolan ovesta sisään ja saamme oikein mukavat tervehdykset, nimittäin halit. No, siellä on sitten äitimme, pikkupuolveljemme, mummo, ukki, ja sun muut sukulaiset. Mummo se tekee siellä sitten kiireesti ruokaa, ruoka on sitten melkein valmista. Istumme jo pöytään odottamaan ruokaa. Sitten syömme ja sen jälkeen avaamme lahjat. Lahjoja ihmetellään sitten siinä ja jutellaan. Noin yhdentoista aikaan illalla lähdemme äidin kanssa kohti kotia.

      • tomtenisse

        Lisää näitä! Ihanan oloiselta kaikkien joulut vaikuttaa! (=


    • viva las palmuranta!

      eli olen sitten 14w uros..., Joulua meillä vietetään yleensä kahdella tavalla:
      joko:
      a) perheeni ja isovanhempani tulevat meille ensin syömään, ja sitten jaetaan olohuoneessa lahjat.
      tai:
      b) matkaamme KANARIALLE

    • velipoikien

      kanssa sellainen jouluperinne että tehtiin joku vähän isompi remontti autoon niin sai pari päivää rauhassa tehdä mitä huvitti. Sama juttu pääsiäisenä. Meillä asuivat samassa taloudessa vanhempieni ja meidän kanssa vanha tätimme ja hänen vielä vanhempi äitinsä jotka olivat niin uskonnollisia ettei joulupäivänä oikein olisi edes ulos saanut mennä lahjoja kokeilemaan eikä ainakaan kavereiden luona olisi saanut käydä kuin vasta tapanina. Niitä peruja on kaikenlainen vastenmielisyys koko joulua kohtaan. Mutta tehkää te muut niinkuin tahdotte.

      • tykkää

        Olen luopunut lapsuudenaikaisten joistain joulujen perinteistä kuten pakko kokoontumisestä lähiomaisten kanssa, pakko kylässä ramppaamisesta tapanina ja perinteistä juureslaatikoista ja rosollista. Lapsettomana pariskuntana meidän on ollut helppoa luopua joulun kaupallisuudestakin kokonaan. Ihanaa sellainen vapaus olla ja tehdä mitä lystää tai olla tekemättä yhtään mitään ilman pakkotahtisuutta.

        Saadaan tehdä drinkkejä, ei tarvitse kärvistellä vesiselvänä, ei ole mitään aikatauluja, syödä saa milloin lystää, kodin saa sisustaa joulutilpehöörillä niin ettei kukaan revi niitä alas, saa kuunnella tasokasta joulumusiikkia eikä sitä kamalaa lasten luritusta, saa saunoa ja käydä lenkillä milloin huvittaa. Ei tarvitse katsella lastenohjelmia mitä inhoan.

        Mitä enemmän tulee ikää niin sitä enemmän inhoaa pakkoperinteiden noudattamista orjallisesti. En viettäisi joulua muualla kuin omassa kodissa missä kukaan ei sanele mitenkä mun pitäisi joulua viettää. Miehenikään ei tykännyt lapsuudenkotinsa jouluista enään aikuistuttuaan, kehui vain kuinka tylsiä ne olivat pakkoperinteineen.

        Joulusta alkaa nauttimaan ihan toisella lailla kun ottaa lapsuudesta jotain vain mieluisia perinteitä ja jättää epämieluisat pois. Jos ei ole mieluisiakaan muistoja jouluista niin luo ihan omanlaisensa perinteen jouluksi, olla vaikka viettämättä koko joulua jos se kovasti ahdistaa.


    • JOULU2014

      Itse vietän joulua perheeni kanssa siten että aattoaamuna heräämme aikaisin ja juomme aamukahvit eli "aattokahvit" jonka jälkeen isä hakee kuusen sisään ja se koristellaan hienoksi. Sen jälkeen katson Joulupukin kuumaalinjaa ja kun se loppuu katsomme joulurauhan julistuksen jonka jälkeen menemme käymään sukulaisten ja ystävien haudoilla. Kun tulemme kotiin niin olen tehnyt säästä riippuen jäälyhtyjä. Illalla isä lämmittää joulusaunan ja isän kanssa on ollut tapana ottaa löylykilpailuja. voittaja saa tuopin kotikaljaa palkinnoksi. Jouluaterian jälkeen lähdemme sukulaisten luokse kahville jonka jälkeen palaamme kotiin ja avaamme lahjat. Yleensä lahjojen avaamisen jälkeen Rovaniemelta kotoisin olevat serkut vaimoineen tulevat meille ja ovat juhlapyhien yli.

    • Tule joulu kultainen

      Mieheni laittaa kinkun yöksi leivinuuniin ja aattona heräämme sen tuoksuun.
      Uuniin laitetaan pieni tuli, jotta saamme päivällisenkin lämmitettyä siellä.
      Ruokaa on valmistettu muutama päivä ja pyrin siihen, että jokaisena jouluna on jotain "uutta" (uutuusjuttu siis vaihtuu joka joulu). Muuten ruoka on aivan perinteistä suomalaista jouluruokaa.

      Talo ja piha on koristeltu valoin, lyhdyin ja kynttilöin. Aito kuusi koristellaan sisälle aatonaattona. Kuusi on yleensä iso pihta, jotka ovat ihanan tuuheita eivätkä roskaa niin paljoa kuin kotimaiset kuuset.
      Ulkona on ollut kuusi jo pikkujoulusta lähtien ja siitä sammutetaan valot vasta Nuuttina. Toivottavasti ulkona on tuolloin myös lunta!

      Aamupuuroksi (tai brunssiksi...) reilu satsi riisipuuroa mantelin kera.
      Lapset katsovat aamulla & aamupäivällä lastenohjelmia ja minä laittelen loppuja päivällisvalmisteluja.

      Joulurauhanjulistuksen jälkeen laitan laatikot leivinuuniin vesihauteeseen foliolla peitettynä. Sen jälkeen lähdemme hautausmaalle; reissu kestää n.1,5h.
      Kotiin tultaessa laitan livekalan kiehumaan ja alamme kattaa pöytää.
      Aikuiset lapsemme tulevat perheineen tässä vaiheessa ja kohta onkin aika vuoden odotetuimman päivällisen! Pöydän ääressä meitä on ensi jouluna 12 ja ruokailu kestää piiiitkääään.

      Noin klo 18 juomme kahvit joulutorttujen ja suklaan kera.
      Joulupukki tulee klo 19-20 ja paheenani on laittaa aina liikaa lahjoja.
      Pukin lähdettyä laitamme vasta saunan lämpiämään.

      Joulupäivänä vain ollaan ja syödään valmiita ruokia. Äidin lepopäivä!

      Tulipas oikea joulukuume kun tuota kirjoitteli!
      Joulu on ihanaa aikaa ja nautin kun saan stressata ruokien ja lahjojen takia!
      Aina saan itselleni kiireen aikaiseksi, mutta se on minun perinteeni. ;o)

      Meidän joulumme on muovautunut vuosien saatossa meidän näköiseksemme, mutta onhan se loppujen lopuksi sitä perinteistä joulua.

      Ihanaa joulun odotusta kaikille!!

    • joulutonttunen

      Kamalan vanha keskustelu, mutta mukavahan se joulusta on puhua. Olen tosin vasta 13-vuotias. Meidän joulu on koko lyhyen lapsuuteni mennyt suunnilleen samalla tavalla...
      Joo aamulla oon herännyt aina 7-8 aikoihin, ja yleensä eka hereillä. Yleensä, jos on tosi aikainen niin jään lukemaan sänkyyn. Tai sitten nousen ylös ja juon glögiä joulupukin kuumanlinjan äärellä. Riisipuuroo aletaan keittämään, kun äiti herää, ja kun kaikki on vihdoin jalkeilla (yleensä viim. 10) koristellaan kuusi ja toivonmukaan kuunnellaan jotain joulubiisejä. Syödään puurot niinkun lounaana ja sen jälkeen lähetään tunnin ajomatkan päähän mummolaan. Ollaan siellä aikamme ja sit käydään siellä olevan ukkini haudalla (ja joskus aattona käydään myös pappani ja toisen mummoni, sekä erään lähisukulaisen haudoilla). Sitten taas tunti kotiin, ja ain kun ollaan tehty niin äidn kanssa käydään viemässä jäälyhdyt pihatienvarteen. Sitten viiden aikoihin tulee legendaarinen joulupukki ja noitarumpu (<3). Kuuden aikoihin sitten syödään jouluateria ja aika pian sen jälkeen on lahjat tullu ja niitä sitten availlaan ja illalla sit saunotaan. :)

    • Täysihoitolamummolat

      Mikään ei kuulosta niin järkyttävältä näissä perinteisissä jouluissa, kuin tälläiset...
      "Vietämme suuren suvun kanssa joulua ja mummo on valmistanut jouluruoat"
      Miksi vanhoja ihmisiä orjuutetaan näin koko suvun voimin jouluna?
      Miksi vanhukset suostuvat tälläiseen?Eivätkö saa tuntea muuten itseään hyödyllisiksi?
      Eikö ne sukulaiset voisi sinne vanhusten kotiin, lapsuuskotiinsa joukolla ängetessään itse tehdä ja viedä ne syötävät ja auttaa muutenkin siinä esille laittamisessa ja poiskorjaamisessa?Antakaa vanhuksille jonkinlainen joulurauha.
      Älkääkä menkö mummoloihin täyshoitoon.
      https://www.youtube.com/watch?v=DX_xr0CmdMg

    • köyhäilyä

      Olen viettänyt monta vuotta yksin joulua. Ei ole ollut edes ystävää 3 vuoteen.
      Pidin perinteistä kiinni pitkän aikaa, muistelen menneitä, joululiinat, kynttilät.
      Jotain perinneruokia teen aina.
      Jouluna kuuluisi olla joku, jolle antaa lahjoja.

    • JOULUONNYT

      Aattoaamuna herään varhain katsomaan perinteisiä joululeffoja ja ohjelmia. (Kuumalinja Joulupukki ja noitarumpu pakolliset) Sit ku muu porukka alkaa heräillä, syödään riisipuuro yhdessä. Sen jälkeen äiti lämmittää saunan ja me mennään kaikki yhdessä joulusaunaan. Saunan jälkeen jatkuu hypetys joulusta. Pipareiden syönti, ohjelmat, leffat yms. Sitten siinä päivällä käydään haudoilla viemässä kynttilät ja tullaan takaisin kotiin television ääreen. Sitten jossain vaiheessa syömme jouluruuan ja jälkiruuaksi glögiä ja joulutorttuja. Sitten taas television pariin ja jossain siinä 17-20 aikana avataan lahjat ja hypetetään niitä koko ilta. :D

    • Vieläkinahdistaajouluna

      Minä inhosin näitä lapsuuden jouluperinteitä kun ei saanut olla kotona vaan piti ängetä sukulaisten nurkkiin. Siellä piti katsella juoppoja ja en voi ymmärtää miksi ne juopot eivät juopotelleet omissa oloissaan vaan piti väkisin tulla pilaamaan toisten joulut.

    • Anonyymi

      Minä käyn joulusaunassa juon kaljaa, piereskele, kusen lauteille se to onnee

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      2970
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2079
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1852
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe