Raitistumisen nurja puoli?

Olen ollut tasan vuoden juomatta. Ei pisaraakaan, eikä ole ollut edes vaikeaa. Kohtaisin ilmeisesti vuosi sitten oman ekohtani.

Onko kenelläkään käynyt vähän niin minulle. Jotenkin kaikki rentoja iloinen fiilis elämästä on häipynyt vuoden aikana. Tämä alkoi itse asiassa vasta kesän tienoilla. Minusta on tullut jonkin asteen tosikko. Ei hirveesti kiinnosta naiset, small talk, uudet haasteetkaan jossain määrin jne. Jaksan ainakin vielä harrastaa liikuntaa lähes päivittäin. Luulin, että vuoden jälkeen elämä olisi päin vastoin iloista ja rentoa, kun ei tarvitse juoda. Viinaakaan ei siis tee yhtään mieli. Ei vaan kiinnosta. Mutta kun ei kiinnosta paljoa muukaan. En uskalla laittaa itseäni likoon, ns. "pelata" tätä elämääni. Mikähän tämän takana voisi olla. Ei elämä nyt kauheen raskasta ole, mutta jotain puuttuu. Odotin ehkä liikaa raitistumiselta!

9

833

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aölkshf

      ala dokata kyllä se siitä taas iloksi muuttuu.

      • Vakaa meno

        Totta on, kuvioiden muuttuessa myös sosiaaliset aktiviteetit muuttuu tai hiipuu kokonaan.
        Mikä tietenkin tarkoittaa juopon kohdalla kapakkakäynneistä luopumista tai tutuista ryyppyporukoista irtautumista.
        Tällaisella vanhan liiton dokulla menetys ei tunnu kovin pahalta, kun ei ne menohalut ollu enää viimeisten ryyppyvuosien aikana niin polttavat, kuin joskus nuorempana.
        Ryyppääminen oli lähinnä kotioloissa neljän seinän sisällä hörhöilyä tai naapuruston juoppojen seurassa dokailua.
        Ei harmita, enkä kaipaa mennyttä aikaa. :)


    • ei jäsennä elämää viina/viinattomuus-akselilla. Niin tehdessään ihminen on vielä juomattomanakin psyykkisesti kiinni alkoholissa, ts. kuivilla.

      Eihän elämä raittiinakaan ihanaa ole; se on normaalielämää; viinan kanssa eläminen ei ole normaalielämää.

      Vuosi ei kokonaisraitistumisen kannalta ole kovin pitkä aika. Riippuu tietysti juomishistorian pituudesta ja rankkuudesta. Aikaisin aloittaneelle ja pitkään viinaa elämänsä keskipisteenä pitäneelle lopettaminen aloittaa todella uuden elämän; se ei ole mikään fraasi. Hän ei palaa normaalielämään, koska hänellä ei ole sellaista ollut. Elämä on jäsennettävä ja rakennettava uudelleen liki kokonaan. Se ei ole helppo homma. Itse se on kuitenkin tehtävä ja valitettavan monelle se ei onnistu.

      Kovin päteviä neuvoja en pysty antamaan, mutta tee jonkinlainen lista sellaisista asioista, jotka nykyisessä olotilassasi kiinnostavat sinua eniten, ja sellaisista joita olet joskus harkinnut mutta jättänyt - ehkä viinan takia - toteuttamatta ja koeta keskittyä niihin ja saada niistä sisältöä. Miksi et uskalla laittaa elämääsi likoon? - teithän niin juodessasikin. "Elämä kantaa", sanoi eräs erittäin tärkeä ihminen minulle raitistumiseni kriisikohdassa. Sen voit uskoa sinäkin.

    • Virta hebo

      raitistumisella ei kertakaikkiaan ole yhtäkään nurjaa puolta. Nurjaksi puoleksi ei voi nimetä esim. masennusta - sehän nyt saattaa tulla kenelle vain, jos ryyppäämisen tilalle ei osaa/jaksa kehittää mitään järkevää ajankulua tai viihdykettä.

    • voi olla

      alla ns. perusmasennus. Hoida se kuntoon. Omalla kohdallani raitistuminen taas sai aikaan aivan mahtavan fiiliksen, sellaisen että löysin oikean minäni ja nyt tunnen olevani tarpeeksi rohkea ja energinen mihin vain. Loppui se feikkielämä kolme vuotta sitten. Toki välillä on alavireisyyttäkin, mutta sehän kuuluu elämään, eikä kestä pitkään. Kokeile myös liikuntaa nimenomaan ulkoilmassa ja syö terveellisesti.

      • Antabus-Alma

        Jos on elänyt vain juovaa elämää, ei tosiaan ole koskaan elänyt normaalia elämää ja kaikki tavallaan pitää aloittaa alusta. Miten käsittelen tunteet, kun ei vitutukseen ja riemuun otakaan viinaa. Tunne-elämän kehittyminen on voinut jäädä teinin tasolle, jos sen ikäisenä aloitti dokailun. Moni juova, itsekin, lääkitsin vuosia masennusta viinalla. Ja jotenkin se on konkreettisempaa kärsiä krapulasta kuin saada kiinni masennuksestaan. Mutta on mahdollista päästä eteenpäin!

        Ite oon tuurijuoppo ollu koko viinankäyttöaikani. Mulla on ollu juova tuttavapiiri ja raittiit tuttavat. Raittiina kausina oon tehny kaikkee muuta, joten mulla ehkä on ollu helpompaa vaan lisätä sitä raitista siivua elämässäni ja on se kokemus, että selvinpäinkin voi tehdä kaikkee kivaa. Että mun ei oo tarvinnu muuttaa koko elämääni ja jäädä ihan yksin ja tyhjän päälle. Vaikka aika hajottavaa tääkin surffaaminen kahden maailman välillä on ollut. Mut voimia, ei saa antaa periksi. Kyllä sisältöä ja intoa vielä elämään löytyy!


    • .

      *Vaihtoehtoja on nähdäkseni kaksi:

      1. Elät edelleen alkoholistisen ajattelumallisi mukaisesti, ts. et ole tehnyt elämässäsi tarvittavia perusmuutoksia jotta selvänä eläminen tuntuisi itsessään mielekkäältä. Olet kuivilla, et raitis.

      2. Jos elämäntaparemontti on onnistunut mutta mielihyvän kokemuksia on vaikeaa saada mistään, on toki mahdollista että perussyynä on varsinainen, viinasta riippumaton masennus. Tällöin voisi olla aivan perusteltua käydä keskustelemassa tilanteestaan lääkärin kanssa ja harkita masennuslääkityksen aloittamista. Jos aivojen välittäjäaineet ovat lähtökohtaisesti jotenkin pielessä, ne eivät välttämättä korjaannu sillä että viina jättää pois. Näin oli omallakin kohdallani, aloitin lääkityksen noin 10kk raittiuden kohdalla.

      • Olen sen verran ollut hoidossa viimeisen 1 1/2 vuoden aikana, että perusmuutoksia on varmasti tapahtunut tunne-elämässäni. Viina ei näyttele tällä hetkellä mitää rooli arjessani. Vaikka sitä olisi pöydät notkullaan ja kaverit joisivat, ei teen mieli. Ei ole vaikea kiletäytyä. Tärketintä, että olen päässyt pois sisäisestä tuskastani, joka oli hyvin voimakas. Mieleni on paljon kevyempi, kuin ennen hoitojaksoja. Ratkaisevasti!

        Mielialalääkettä olen syönyt, Mirtazapin 30 mg, koko toipumiseni ajan. Voi olla, että se pitäisi vaihtaa, kun mieli ei piristy. Joka tapauksessa menen vielä unitutkimuksiin lokakuussa, jossa pyrin saamaan selvyyden krooniseen unettomuuteeni. Ettei tarvitsisi käyttää liian voimakkaita lääkkeitä. Tai vaihtaa lääkitys oikeian tyyppiseksi, jos ilma lääkettä en pysty nukkumaan.


    • dfsadfsa

      Ite alkaisin dokaa uudestaan..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1575
    2. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1292
    3. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      282
      1226
    4. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      110
      1040
    5. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      867
    6. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      218
      797
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      4
      785
    8. Mikä kaivatullasi on WA tai Insta profiilikuva?

      Millainen ?!? asiallisesti häh ?!?
      Ikävä
      24
      719
    9. Mies, kysyisin vaan

      Että aiotko koskaan ottaa minuun yhteyttä? 🥺 Kerro suoraan sekin, jos et.
      Ikävä
      42
      685
    10. Kristitty kuvittelee olevansa Jumalan yläpuolella

      Kristinusko eroaa muista väkivaltaisuuden osalta, henkisen väkivallan, pakottamaisen osalta. Psyykkinen väkivalta on jop
      Hindulaisuus
      373
      658
    Aihe