Less is more - älä osta , mitään ilman harkintaa

laatua määrän sijaan

Säästöt ovat syntyneet parin vuoden aikana hyvin yksinkertaisesti tyylillä "LESS is MORE".
Tämähän on nykyään jopa muotia, siis olen ajan hermoilla ja IN :)

Eikä omalla kohdallani kyse ole edes mistään luopumisesti, ainoastaan turhasta.

Ydin: ajattele, ajattele, harkitse, kirjoita paperilla ja harkitse vielä kerran, nuku yön yli ja harkitse!

Meillä kaikilla on kaapit täynnä turhaa tavaraa, vaatetta, kenties leluja, elektorniikkaa, huonekaluja, lehtiä, koriste-esineitä, siis ihan kaikkea tavaraa aivan liikaa!

Tarvitsetko ihan varmasti uudet talvisaappaat joka sysky tai talvi? Pitääkö ostaa ja "säästää" ne vasta keväällä, silloinhan saisit kahdet yhden hinnalla. Kahdet uudet saappaat taas kaappin.
Entä takki, pusero joka kuukausi, tai ainakin uudet sukat ja alusvaatteita. No edes pipo ja lapaset pitää saada joka vuosi uudet.

Miten monta tavaraa olet ostanut vain siksi, että näin siitä mainoksen? pari yötä ennen et edes nähnyt siitä unta, et tiennyt uuden telkkarin hienoista ominaisuuksista, et tiennyt uuden kännykän loistavasta kehityksestä, miten tulit ennen toimeen vanhoilla stereoilla. Ei vieläkään blye-rayta, uudet dvd soittimet nyt ainakin on saatava jouluksi!

Ajattele ja mieti, kirjoita ostoslista paperille ja mieti taas kerran!

Parissa vuodessa olen säästänyt tuhansia euroja - vain miettimällä useamman kerran, ja jättämällä tavaran kauppaan. Olen myynyt vanhoja rojuja kirppareilla ja antiikkiliikkeissä, lahjoittut lasten vaatteita keräyksiin.
Oikeastaan tavarasta luopuminen tekee onnellisemmaksi kun sen hankkiminen.

Jos todellakin olet uusien talvikenkien tarpeessa, osta ne. Mutta älä osta parin kympin kiinalaisia, jotka hajoavat tämän talvenjälkeen. Mitä jos ostaisit astetta kalliimmat - ne kestäisivät hyvin huollettuine ja pidettyinä usemman talven.

Mitä teet säästyneellä rahalla? Mitä jos vähentäisit työntekoa, jäisit aiemmin eläkkeelle, lähtisit matkalle tai nauttisit olosta paremmalla ruualla? Eli tavaran hankkimisen sijaan panostaisit omaan hyvinvointiisi, läheisiin ja perheeseen?
Kukaan ei muista satoja alepaitoja ja kenkiä, mutta perheen yhteisen matkan tai hauskan illallisen vaikkapa lautapeleineen muistavat.
Käy kampaajalla, hoida hampaat, luovu ylisuuresta asunnostasi. Elä elämääsi ilman turhia tavararöykkiöitä (jos juuri vaikkapa 500 kenkäparia kaapissa ei ole elämiäsi suurin saavutus ja nautinto).

8

1838

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • H.V.

      Pääkaupunkiseudun opiskelija velaksi, oli töissä tai ei! Kela vittuilee tulorajoilla eivätkä tuet riitä!!!

    • Ale%t

      Itse teen ostokseni yleensä alennusmyynneistä. Jos ei tarvitse olla ihan viimeisen muodin mukainen, niin tämä toimii hyvin.
      Ostan yleensä keväällä seuraavan syksyn ja talven varusteet ja kesäkamppeet vasta juhannuksen jälkeen alesta. Vasta juhannuksen jälkeenhän se kesä useimmiten alkaakin.
      Tämä tapa on jäänyt päälle siitä kun aikanaan yksinhuoltajaäitinä hankin lapsille varusteet tällätapaa.
      Suosittelen muillekin.
      Samalla tulee harkittua tarkkaan ostokset, kun miettii puoli vuotta etukäteen mitä tulee tarvitsemaan. Kaikki turhat houkutusostokset jäävät minimiin.

    • More love :)

      Tyhmää ei ole miettiä mitä tarvitaan, vaan viisautta. Meillä ei myöskään osteta mitään turhaa tai hetken huumassa. Talvivaatteet keväisin ja kesävaatteet loppukesästä. Se ei ole ole tyhmää, jos tietää ennalta mitä vaaatekaappiin tarvitaan. Pintaliitoa voi ostaa halvalla (ja lapsityövoimalla) ketjuputiikeista. Teinille se sallitaan pari paitaa tai mekkoa/vuosi. Pysyy näin ajan trendeissä.
      Mutta perusvaatteet on hyvä olla kunnolliset ja laadukkaat. Ne ostetaan aina alesta.
      Jos joskus on mahdllista matkailla, kannattaa varsinkin Briteistä myös ostaa vaatteita, tai tutkia nettikauppoja. Nyt euron arvo tosin laskenut. Ei ole enää yhtä edullista.

      Raha on kivaa ja krääsä. Mutta ei niitä saa mukaan hautaan. Tärkeintä on terveys ja omaiset. Terveys ja yhdessäolo. LOVE :)

    • sheilli ali hassan

      ON Nii ei tarvii olla ostamatta ..Ei talous toimi jos säästää !!!
      Voipi tulla vaikeat ajat... Rahan tarkoitus on kiertää !!!
      Yrittäkää imbesillit tämä tajuta !!
      Se pitää paikkansa kun ostaa suomalaista ja suomalaisilta niin useampi saa työtä ja siintä kaikki hyötyvät pitkän päälle, Eikä täältä kukaan saa mitään mukaansa arkkuun ja se päivä voi olla jo huomenna heaven knows..

      • harkintaa

        jos sitä rahhoo on ja sitä käyteään ja siitä tulee taas muita ongelmia
        kannattaisikohan kuitenkin harkita sitä kulutusta


      • ja taas toisaalta

        Et ilmeisesti ymmärrä talouden perusteista kovinkaan paljoa tämän lausuntosi perusteella.

        Jos yksilö pitää rahat tilillä, eivät ne todellakaan siellä vanhene. Kuinka monta prosenttia maailman rahasta on oikeasti olemassa, ja kuinka monta on lainattua? Sen olemassaolevan osuus on tosiasiassa melkoisen pieni. Lisäksi esimerkiksi sijoitettu raha menee aina osakkeen myyjän taskuun, joka taas tekee sillä rahalla mitä tekee. Kyllä se raha kiertää, ja päätyy lopulta myös käyttöönkin jotain kautta. Ostakoot palveluja ja tuotteita ne, ketkä kokevat niitä tarvitsevansa. Minä en yleensä koe, eikä maailman talous siihen kaadu.
        Kotimaista toki koitetaan pyrkiä tukemaan silloin kun tarve on syntynyt, ja kotimainen on vaihtoehto.


    • may_

      Järkevää kyllä ehdottomasti. Kuinkahan monta kertaa on tullut ostettua kaikkea turhaa, miettimättä sen kummemmin, että onko sille oikeasti tarvetta, tulenko käyttämään sitä vielä kuukausien päästä jne.. Monesti harkitsematta jäänyt ostos onkin kaduttanut ja harmittanut jälkikäteen. Esim uusi vaate voi sen pari päivää kiehtoa, mutta pian sekin unohtuu kaapin perukoille ja ajattelee että piti sitten tuohonkin tuhlata. Itselleni käy noin yleensä vaatteiden suhteen. Ei se onni mistään vaatteista tule, se tulee ihan muista asioista. Olenkin päättänyt etten osta mitään vaatetta enää itselleni, niitä saa lahjoituksena, ja kaappi on muutenkin täynnä vaatteita. Ja sitten muista ostoksista käytän enemmän harkintaa. Sillä rahalla mitä vuoden aikana on tullut ostettua vaatetta yleensä,kun laittaa säästöön,niin saa helpostikin
      kylpylämatkan, vuokramökin, tai vaikka rotukoiran.

      Kyllä se yhdessäolo ja terveys, (ja vähemmän jätettä) on must! Näin pienituloisella kun ei ole varaa yleensä edes kylpylämatkaan tms, on iso säästö kun ei ostele joka kk kaikkea turhaa vaatetta. Ei siinä kauan mene kun saa säästettyä mukavan summan.

      Hyvää mieltä ei ostamalla saa, se tulee seurasta,luonnosta,matkailusta jne.. moni arvostaa kertakulutusta, isoa rahapussia, omakotitaloa, merkkivaatteita yms. =Työntekoa paljon.

      Tuoko iso asunto, talo onnen? Merkkivaate? Enemmän aikaa perhelle, itselle, eikä ihminen loppujen lopuks paljoa tilaa ympärilleen tarvitse. Eli siis rahan sijaa yhdessäolo, vaatimatonkin elämä on mukavaa.

      Ei se maallinen mammona vaan henkinen elämä :)

    • aösdkjöflkejölwejölw

      Aloittaja kirjoittaa järkeviä. Ostin noin 8 vuotta sitten kotimaiset Janitan talvikengät ja minulla on ne käytössä vieläkin. Saan niistä joka talveksi "uudet" saappaat, kun vain pistän niihin päälle mustaa lankkia ja kenkävoidetta. Kiiltävät aina kuin uudet eikä kukaan tiedä, että ovat oikeasti niin vanhat. Ne ovat vielä klassisen perusmalliset, joten ovat aina muotia tai klassikot ovat aina yhtä tyylikkäitä eikä siis tarvitse juosta orjallisesti muodin perässä. Minulla on myös kotimaiset kesäkengät, jotka ovat mustat ja aina samalla huoltotoimenpiteellä saan niistä uudennäköiset kesäksi. Ensi kesänä kengillä on ikää jo varmaan viisi vuotta.

      Olin kahden vaiheilla, ostanko uuden talvitakin, kun entisestä meni vetoketju rikki. En sitten ostanut muuta kuin uuden vetoketjun, jonka äitini vaihtoi sitten takkiini ja näin entinen talvitakki taas palvelee seuraavan talven pakkasilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1296
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1185
    3. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      896
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      51
      852
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      74
      779
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      29
      752
    7. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      60
      740
    8. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      157
      734
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      58
      727
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      665
    Aihe