Mitä kaikkea saa sydä sormin?

sormisyöjä

Onko paikalla väliä?

Entäs sormien käyttäminen ottimena?

12

2072

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • food....

      kaikkee tietenkin, noutopöytä on ihan paras paikka, siinä voi kauhoa kourallisia kerralla ja mitäs sitä suotta lautasiakaan käyttämään, mätä suoraan suuhun vaan

    • 28

      Milloin ei ole olemassa tarjolla mitään aterimia lienee tarkoituksena, jollei sitten ole erehdytty, että ruoka otetaan käsin. Monasti on tarjolla kuitenkin cocktailtikkuja, kertakäyttöhaarukoita yms. jolloin näitä on syytä käyttää.

      Ruokaa voi syödä sormin kun on fast food-paikassa - hampurilaiset, ranskalaiset, pizzaslaissit, uppopaistetut kananpalat jne. - tai kun tarjolla on cocktailpaloja, jotka voidaan haukata yhdellä puraisulla sormista. Samoin monet tapakset syödään suoraan tapaskiposta, mutta niitäkin varten on usein tarjolla aterimet. Shushin voi syödä sormin, jolleivät puikkotaidot ole kaksiset.

      Useassa kulttuurissa syödään sormin ja joskus jopa tahrivia ruokiakin. Tällöin maan omat kulttuuriset tavat kertovat, mikä on oikea tapa ja mikä väärä. Omaan länsimaiseen kulttuuriimme tällaiset tavat eivät juurikaan kuulu.

      Ja tietysti sormin syödään pullat, piparit, voikkarit, makeiset, mutta ei aina suinkaan kaikkia hedelmiä edes, joita varten katetaan veitsi ja haarukka. Joissakin kulttuureissa hedelmien syönti on melko pitkälti jalostettua ja hedelmät pilkotaan tarkoin suupaloiksi ennen pöytään tuontia ja syödään aterimella.

      Sormia harvemmin käytetään ottimena, koska useimmiten on katettu lusikka, haarukka tai jokin muu sopiva otin. Sormet ovat yleensä paljon likaisempia kuin ruoka, jota aiotaan ottaa.

      Joten paikalla ja kulttuurilla on väliä. Ns. fingerfoodin puolesta puhujat ovat yleensä amerikkalaisia kokkeja ja fast food-paikkoja, jotka haluavat säästää aterin- ja lautaskuluissa puhumalla "simple, rustic and comfortable"-ruoan puolesta mitä sylki suuhun tuo.

      • 54

        Kiitos, kerrankin näillä palstoilla näkee osaavaa ja asiallista tarinaa.
        Juuri noin. Tuli vielä mieleeni erilaiset dippituotteet, joita on nyt
        kesän aikana harrastettu paljonkin alkupaloina, usein ne ovat olleet
        tyyppiä porkkana- tai kurkkutangot, patonkia, paprikaa chorizoa,
        Jokaiselle syöjälle oma dippikuppi missä on runsaasti aliolia tms.


      • herkkusuunlautasella
        54 kirjoitti:

        Kiitos, kerrankin näillä palstoilla näkee osaavaa ja asiallista tarinaa.
        Juuri noin. Tuli vielä mieleeni erilaiset dippituotteet, joita on nyt
        kesän aikana harrastettu paljonkin alkupaloina, usein ne ovat olleet
        tyyppiä porkkana- tai kurkkutangot, patonkia, paprikaa chorizoa,
        Jokaiselle syöjälle oma dippikuppi missä on runsaasti aliolia tms.

        Unohtamatta äyriäisiä, rapuja, katkarapuja, ostereita, simpukoita tai muita lintuja kuin vain kanan joita myös saa syödä sormin! Ja oli tosiaankin kivaa lukea asiallista tekstiä, kiitos "finger food".


      • 37
        herkkusuunlautasella kirjoitti:

        Unohtamatta äyriäisiä, rapuja, katkarapuja, ostereita, simpukoita tai muita lintuja kuin vain kanan joita myös saa syödä sormin! Ja oli tosiaankin kivaa lukea asiallista tekstiä, kiitos "finger food".

        Ihan muutama kommentti noihin mainitsemiisi "sormiruokiin" sallittaneen:

        Äyriäisiä varten on yleensä katettu erillinen hummerihaarukka, jonka kahdella piikillä liha on helppo kaakertaa valmiiksi murskatuista kuorista. Palaa pidetään kiinni lautasella ja haarukoidaan. Ravut syödään toki sormilla, mutta rapuveistä apuna käyttäen. Kuningasravun paloitellut jalat otetaan erilleen kuoresta haarukalla, kastetaan voisulaan ja haarukalla suuhun. Osterit irroitetaan kuoresta veitsellä ja molluska ääntä kohden, kuori juodaan tyhjäksi.

        Simpukat otetaan kattilasta ottimella, ei sormin. Belgiassa ja Ranskassa käytetään simpukan isompaan raottamiseen ja makupalan kalastamiseen kuoresta jo avattua simpukankuorta tai joskus haarukkaa. Jos simpukka dipataan soossiin ei sitä dipata sormipelin vaan aina joko kuorta apuna käyttäen tai haarukannenässäVeitsisimpukat avataan halkiostaan veitsellä ja liha haarukoidaan suuhun. Merisiili avataan kuoren perferoinnista ja sisälmys lusikoidaan suuhun, neste juodaan kuoresta jne.

        Kysehän on siis siitä, miten eines saadaan asiallisesti lautaselta/padasta/pannulta suuhun ilman että kaikki paikat sottaantuvat ja bakteerit leviäisivät liiemmälti. Ei niinkään siitä, mitä saa ja mitä ei sitten saisi tehdä! Järki kulkee näissä sasioissa etiketin edelle, mutta onneksi etiketti sanoo useimmiten miten järjen kuuluisi kulkea, niille jotka jostain syystä eivät sitä järkeä osaa käyttää.

        Siis mitenkä tähän istuu perustellusti tuo "....tai muita lintuja kuin vain kanan joita myös saa syödä sormin!"
        Kenen järki perustelee lintujen syömistä sormin, muualla kuin fast food-paikassa, missä säästäväisyyssyistä aterimia ei löydy?


      • 25

        Jatka vaan valitsemallasi polulla. Se johtaa takuuvarmasti sinunlaisesi nopeaan poistumiseen tästä elämästä.

        Taisi apukoulu loppua jo tältä päivältä?


    • -------------

      Erilaiset uppopaistetut kananpalat, ranskalaiset, äyriäiset, voileivät, uuniperuna ja erilaiset kypsennetyt juurekset.

      • ek68

        Tässä, kun myydään Asian ruokia, niin hauskinta on että siellä ruokailuvälineet usein lusikka ja veitsi, (tikut esim. nuudelia syödessä) eli haarukkaa ei silleen tunneta.. Sormin syötäviä on mm liimariisi, jota ei muuten pysty sitten oikein syömäänkään järkevästi Monet asian ruuat juuri sormin Friteerattuja ruokia myös usein napostellaan sormin. Joskin esim salaatinlehten itse kerättävä annos, johon lusikalla tai sormin kerätään eri ruokia yhteen annokseksi.


      • ek68
        ek68 kirjoitti:

        Tässä, kun myydään Asian ruokia, niin hauskinta on että siellä ruokailuvälineet usein lusikka ja veitsi, (tikut esim. nuudelia syödessä) eli haarukkaa ei silleen tunneta.. Sormin syötäviä on mm liimariisi, jota ei muuten pysty sitten oikein syömäänkään järkevästi Monet asian ruuat juuri sormin Friteerattuja ruokia myös usein napostellaan sormin. Joskin esim salaatinlehten itse kerättävä annos, johon lusikalla tai sormin kerätään eri ruokia yhteen annokseksi.

        Siis Aasialaiset ruokailuvälineet ovat Lusikka ja haarukka (ei veistä) pikku ajatusvirhe..


    • PS

      Sormin voi syödä kaikkea mikä lentää.

      • hindustan

        Intialaista ruokaa syodaan myos sormin. Kaytetaan ainoastaan oikean kaden peukaloa, etu- ja keskisormea ja vain ensimmaiseen niveleen asti. Ei siis rohmuta kaksin kasin.


    • paperipyyhe

      fish and chipsejä, grillimakkaraa, hampurilaista, tacoja, dipattavia juttuja... onhan näitä...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tulipalossa henkilövahinkoja, itsenäisyyspäivä alkoi huonosti, poliisi tiedottaa lisää

      Savonlinna https://www.como.fi/uutiset/savonlinna-henkilovahinkoja-tulipalossa-poliisi-tiedottaa-lisaa/
      Savonlinna
      176
      9650
    2. Ennen ei ollut persuja ja työttömyyttä, lääkäriinkin pääsi

      Ennen oli kaikilla töitä Kauppiaille kelpasi kun saivat voittoa Yritystukia ei ollut Lääkäriin pääsi kaikki haluklaat Nu
      Maailman menoa
      126
      4181
    3. Millaista läheisyyttä

      Toivoisit ikävästi kohteesi kanssa?
      Ikävä
      114
      3952
    4. Somali ei kätellyt Stubbia Linnan juhlissa

      Miksei somali osaa noudattaa hyviä käytöstapoja. https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/563a3dea-fa3f-41f3-b64f-406d2
      Maailman menoa
      419
      3677
    5. 58
      3460
    6. Antifasismi - mitä se on?

      Se on äärivasemmistolaista anarkistista toimintaa joka käyttää fasisminvastaisuutta keppihevosena oikeuttaakseen toimint
      Maailman menoa
      44
      2758
    7. Kuka on menehtynyt?

      https://yle.fi/a/74-20198293 Kuulemani mukaan ryyppyporukka ollut hapualla ja kuolemanenkeli (F.G) eli mies jonka seuras
      Kankaanpää
      18
      2122
    8. Heräsin taas ikävään

      Ja aivan valtavaan haluun. Tahdon sinua R. ❤️
      Ikävä
      57
      1979
    9. Kauhea ikävä iski

      Mietin vain, mitä olet juuri nyt tekemässä. Mietin myös, välittyykö se sinulle, kun olet koko ajan mielessäni, tunnetko
      Ikävä
      20
      1571
    10. Kemijärven kapungin teknisen osaston johtajat

      KossuPekka ja KankaarannanMarkku olivat hyviä näissä tehtävissään. Tulevan vuodenvaihteen jälkeen tulee Kemijärvelle uu
      Kemijärvi
      10
      1391
    Aihe