Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Puhakärpässieni ruokana

Mykofiili

Venäläiset tunnetusti käyttävät myös punaista kärpässientä ruokana. Käsittely kuten korvasienellä lakin nahan poisto. Koska suomalaiset pelkäävät sientä, kuten ruotsalaiset ja manner-eurooppalaiset korvasientä, arvelen, että kysymys on vain tiedon ja käsittelytaidon puutteesta.
Venäjällähän osataan käyttää myös punaseljan marjoja, jotka täkäläisten kasvikirjojen mukaan tuomitaan myrkyllisiksi.

Siis, mikä on totuus punaisen kärpässienen syöntikelpoisuudesta, onko kenelläkään omakohtaisia kokemuksia, joko Venäjänmatkoilta tai muuten?

20

4505

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • P.h.D Mykologi

      Punakärpässienihän ei varsinaisesti ole myrkyllinen, mutta muskariini ja muskimooli saattaa aiheuttaa aistiharhoja ja jonkinlaista sekavuutta, sellaisenaan kuivattuja punakärpässienten lakkeja käytetäänkin päihteenä. Alkoholin kanssa rasittaa maksaa ja munuaisia, mutta muuten se ei auheuta fyysistä vaaraa. Korvasienten tapaan ryöpättynä varmaan ihan ok sieni ruuanlaittoon. Tunnetuin ruokana käytetty kärpässieni on keisarikärpässieni, joka kuulemma on erinomaisen herkullinen ja pähkinäisen makuinen sieni, italiassa suuri herkku.

    • pahaa on

      raaakana punakärpässieni on pahan makuinen, jotenkin pistävä ja inhottava. en söisi missään tapauksessa mitenkään valmistettuna.

    • sairas vääns

      No mutta miksi ? Meillä on metsät väärällään syötäviä myrkyttömiä sieniä, miksi ihmeessä sitten pitäisi syödä punaista kärpässientä ?
      Onko kyseessä erikoisuuden tavoittelu vai ?
      Kuinkahan monta vierasta koskisi soossiisi jos sanoisit että se
      on tehty punaisesta kärpässienestä ?
      Lopeta häröily- keskity olennaiseen- koita keksiä joku muu asia jolla päteä kun myrkkysienten keräily. Sairasta.

      • Tieto on valtaa

        Ystävä hyvä, juuri sinun laillasi ajatellaan koko Keski-Euroopassa - varmaan pian Ruotsissakin - korvasienistä.
        Heidän mielestään se on tappavan myrkyllinen sieni; siis miksi vaarantaa henkikultaansa poimimalla sitä, kun metsässä kerran on vaarattomiakin sieniä?

        Venäläiset tuntevat sieniä ja osaavat niitä käsitellä; Suomessa se on vielä vähän hakusessa.
        Pian varmaan täälläkin korvasieni on vain myrkkysienten luettelossa. Ja onhan se toki paljon myrkyllisempi kuin punainen kärpässieni.


    • sairas vääns

      MM keski-euroopassa, etenkin Alpeilla sienestys on luvanvaraista ja sienestyksen valvojat käyvät tsekkaamassa kopan että et ole kerännyt liikaa. Heihin törmää vaellusreisuilla tämän tästä.

      Venäjällä ei moista käytäntöä ole mutta siellähän jopa varastetaan sähköjohdotkin tolpista.

      Korvasientä olen koittanut tarjota mun kansainvälisille ystävilleni ja vain harva sitä uskaltaa edes maistaa vaikka olen juurta jaksaen selittänyt ryöppäyksen menetelmän.
      2 x 15 min ja väliin kunnon huuhtelut.

      Mutta ei pidä pakottaa ja en kyllä itsekkään koskisi toisen tekemään kärpäs-sieniruokaan, kerran sienimyrkytyksen saaneena.
      Erheellisesti luulin nuorta valkokärpäs- sientä kehnäksi... tuli myrkytyskeskukseen asiaa sinä iltana.
      Paha tapa maistella kynnen kokoisia paloja metsässä nääs mutta ne vatsan väänteet vetää vertoja synnytyskivuille.

      • Mykofiili

        Teen tunnustuksen. Sieniharrastajilla lienee pakonomainen tarve kokeilla tuntemattomiakin sieniä. Ja toisaalta, miten muuten syötävien ja syötäväksi kelpaamattomien sienten kartoitus olisi onnistunut.
        Itse olen osallistunut tähän kartoitukseen valmuskoitten osalta siinä vaiheessa, kun pystyin tunnistamaan sienen valmuskaksi ja tiesin, ettei niissä ole tappavan myrkyllisiä lajeja. Kokeilin yhtä ruskeaa valmuskaa ja sain sen seurauksena seuraavana yönä melko täydellisen sisäisien puhdistuksen, tosin ilman muita vaivoja.
        Mutta sen tuloksena vältän kaikkia ruskeita valmuskoja. Niin hieno sienisuku kuin se muuten onkin.


      • sairas vääns
        Mykofiili kirjoitti:

        Teen tunnustuksen. Sieniharrastajilla lienee pakonomainen tarve kokeilla tuntemattomiakin sieniä. Ja toisaalta, miten muuten syötävien ja syötäväksi kelpaamattomien sienten kartoitus olisi onnistunut.
        Itse olen osallistunut tähän kartoitukseen valmuskoitten osalta siinä vaiheessa, kun pystyin tunnistamaan sienen valmuskaksi ja tiesin, ettei niissä ole tappavan myrkyllisiä lajeja. Kokeilin yhtä ruskeaa valmuskaa ja sain sen seurauksena seuraavana yönä melko täydellisen sisäisien puhdistuksen, tosin ilman muita vaivoja.
        Mutta sen tuloksena vältän kaikkia ruskeita valmuskoja. Niin hieno sienisuku kuin se muuten onkin.

        Niinhän siinä saattaa käydä...valmuska on vähän katala siinä mielessä että sen tunnistaminen vaatii taitoa.
        Mulla on tapana kerätä aika pitkälle tunnettuja lajikkeita, tosin joskus iskee kokeilun halu ja yrityksen-erehdyksen menetelmällä sitten mennään.
        Eilisessä wok vihannessekoituksessa oli tuoteselosteen mukaan japanilaista mustaa sientä, josta ei kyllä erkkikään ottanut selvää
        onko se lintu vai kala. Menihän tuo värinä wokin joukossa mutta
        makua siitä ei kyllä löytynyt edes irrallisena maisteltuna , mitähän se sitten lie muuta kun visuaalinen lisäke ?
        Tänään pitäisi alkaa huventamaan suppisvarastoa tulevaa satokautta varten, joten menussa on kermaista pekoni-suppilovahverokeittoa, namskis :o)


      • xxccxcxc

        ryöppäys ei riitä. sitä on keitettävä. Ryöppäys on kiehauttamista, tiesitkö?


    • joku vaan

      Hallussapito kielletty.

      Niin hassua kuin se onkin, punaisen kärpässienen hallussapidosta saa sakkoja tai kenties vuoden verran vankeutta. Tai kaksi tai viisi vuotta, riippuu kuinka paljon on kerännyt ja etenkin kuivattanut.

      Se on muinoin ollut nautintoaine, suomalaisten shamaanit tms. saivat syödä sitä ja näkivät näkyjä, muut heimon jäsenet saivat juoda näiden kusta koska vaikuttava aine ei hävinnyt.

      Ei pitäisi olla erityisen vaarallista, noitakin on tosin olemassa kaksi lajia, toinen oranssimpi. En nyt muista kumpi oli se vähemmän vaarallinen. :-)

      Muita kärpässieniä on paljon, joku taitaa olla kymmenen hyväksytyn kauppasienen listalla täällä Suomessakin.

      • Mikä laki, mikä §?

        Löytyykö FINLEX-sivuilta mitään valaistusta?
        Onnistuiko tämä punavihreä Tuikku ujuttamaan Suomen lakiin semmoisenkin pykälän?


      • Sienen liottaja

        Myös suippumadonlakki kuuluu kiellettyihin sieniin, koska ne sisältävät huumaavia aineita.
        Niiden kerääminen on lain mukaan rangaistavaa ja kerääjä syyllistyy
        huumausaine rikokseen.
        Sieni sisältää Psilosiinia ja Psilosybiiniä.
        Sienioppaan mukaan sieni on myrkyllinen.


    • jokuvaan on idiootti

      Älä homo valehtele.
      Kärpässieniä saa poimia ihan vapaasti ja hankkia vaikka rekkakontillinen pihamaahan seisomaan.Kellään ei ole mitään sanomista niinkauan kun et myy kuivattuna tenaville.

      • vanha sienikirja

        Hei.
        Minulla on ikivanha sienikirja jossa mainitaan kriminalisointi näistä sienistä. En kyllä tiedä pitää tieto paikkaansa kun ei uudessa kirjassa ole siitä mainintaa. Todennäköisesti käsitykset juontavat näistä vanhoista opuksista.


      • joku vaan
        vanha sienikirja kirjoitti:

        Hei.
        Minulla on ikivanha sienikirja jossa mainitaan kriminalisointi näistä sienistä. En kyllä tiedä pitää tieto paikkaansa kun ei uudessa kirjassa ole siitä mainintaa. Todennäköisesti käsitykset juontavat näistä vanhoista opuksista.

        Eivät halua välittää tietoa.

        Vähän niinkuin Katolinen kirkko aikanaan julkaisi listan kielletyistä perversioista mutta se toimikin ohjekirjana. Monta niistä kun tavallinen ihminen ei olisi edes ajatellut.

        Todellisuudessa tuo oli suomalais-ugrilaisten nautintoaine. Shamaanit söivät kärpässieniä ja myöhemmin muut joivat niiden kusta.


    • Ikivanha hippi

      Olen kokeillut. Kuivannut ja syönyt puolen vuoden päästä. Ei tullut muuta kuin ensin puolen tunnin päästä vähän lieviä krapulan oireita, sitten kuin lievä punaviinipöhnä. Ei mitään psykedelistä matkaa eikä suuria oivalluksia.
      Sitten joku neuvoi, että vaikuttava aine on siinä punaisessa pintakelmussa. Se muka pitää kuivata ja syödä vuoden kuluttua, niin krapulaa aiheuttavat aineet häipyvät kokonaan. No, ne unohtuivat vintille kahdeksi vuodeksi. sitten söin. Maku ei ollut oikeastaan mitenkään vastenmielinen, vähän kuin hapanimeliä perunalastuja. Vaikutus? Ei tuntunut juuri missään.

    • juhky

      ai että tunnetusti? Tuo olikin uusi asia. Käsittääkseni sitä ei missään käytetä ruokana. Shamaanijutut on asia erikseen.

    • En ole maistanut punaista kärpässientä.Jos se olisi hyvän makuinen,sitä varmaan käytettäis kuin korvasientä.Punertuva kärpässieni on hyvä ruokasieni,mutta sitä ei löydy usein.Kerran huonona sienivuotena keräsin punavyöseitikkiä.Se on helppo tunnistaa.Sieni maistuu märältä pahvilta.Ei minkään arvoinen.

    • jallialwahila

      Ootkos kokeillu suippumyrkkyseitikkiä? Siinä saattaa lähteä kuule semmoselle matkalle ettei oo paluuta.

    • Sienimummo

      Aikanaan sain jostakin käsityksen, että voisi kolotukseen hieroa liotettuna spriihin. Keksinkö itse vai luin, en muista.
      Ostin kalliin votkapullon ja panin punakärpässienen paloja likoon. Sörsselin haju oli niin karmea, etten voi edes kuvitella jonkun syövän niitä sieniä missään muodossa. Tämäkin "lääkekeksintö" lensi kaaressa viemäriin.

      Saksalaisten kerrottiin joskus keräävän ja syövän punakärpässieniä. Lieneekö totta, mutta siellä myös vuosittain satoja ihmisiä menehtyy sienimyrkytyksiin.

      Euroopassa ei ole jokamiehen oikeuksia olemassa ja sienestys on hankalaa, vaikeaa ja yleensä luvna varaista. Siksi kenties kaikki mahdolliset sienet poimitaan ruoaksi, mm. pulkkosieniä käytetään, kuulin. Suomessakin ennen sallittiin pulkkosienet ruokasieniksi.

      Sienten kanssa pitää olla tosi varovainen ja vanhat tiedot mm. korvasienistä on heitettävä romukoppaan. Itselläni on ollut keittokirjoja, joissa kehotetaan vain ottamaan kuivatut korvasienet murustelemalla ruoanlaittoon j.n.e.

      Ennen varmaan, ja ehkä vieläkin, moni kuolee yllättäen eikä tulla ajatelleeksikaan syynä olleen sienimyrkytyksen.

    • Puhu aina totta

      Ja mistäköhän tuo muka tieto, että venäläiset käyttäisivät punakärpässientä ruokana. Älä tuollaisia sepusta!

      Asuinalueelleni on muuttanut paljon venäläisiä ja virolaisia. Lähimetsät, joissa ei lisäkseni juuri muita käynyt sienessä ja marjassa, ovat nyt kokopäiväisen poiminnan kohteina.

      Samoja reittejä seuratessani huomaan, että vebäläiset ovat erittäin varovaisia sieniä talteen ottaessaan. Taatusti kaikki kärpässienet ovat jäljellä, myös monet haperot. Poimivat tatteja ja perusrouskuja vain. Ne tosin metsän tarkkaan siisvilöimällä niin, ettei sieltä kukaan muu enää juuri mitään saalista saa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2277
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2093
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1516
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1417
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1384
    8. 52
      1278
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      63
      1221
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe