Vasomotorinen nuha

Räkis

Räkänokkablues

Olen 57-vuotias ja sairastanut vasomotorista nuhaa aina. Epäonnekseni vaivaa ei ole diagnosoitu kuin 1980-luvulta lähtien, eikä löydy vieläkään monta tutkijaa tähän vaivaan. Nuhaani on hoidettu kaikilla mahdollisilla säälittävillä yritelmillä: jäädytyshoito, siedätyshoito, nielurisojen poisto, sierainten avartaminen polttamalla, akupunktio… Kaikki on vaikuttanut tuntuvasti vain minun ja hoitavan lääkärin kukkaroon.
Eräs lääkäri esitti uuden näkökulman: tämä ongelma, josta hän itsekin kärsii, onkin ääreishermostollinen. Ei huono ajatus, kun muistaa, miten kosketusherkkä koko nenän seutu on kohtauksen pahimmassa vaiheessa. Pitäisikö alkaa parantaa ääreishermojen vastustuskykyä, ja miten?

Jotta kukaan ei haastaisi minua oikeuteen, korostan, että Räkänokkablues ei pyri olemaan mikään lääketieteellinen julkaisu, ihan taviksena olen tehnyt yhteenvetojani. Toivottavasti joku pystyy saamaan ideoita kehittämällä niitä omiin tarpeisiinsa. Tiedän miten hankala vasomotorinen nuha voi olla. Pahimmillaan se pilaa koko elämän ihmissuhteineen kaikkineen.
En puutu tässä lääketieteeseen, se on varmasti potijoille enemmän kuin tuttua.

Nenän limakalvot
Sieraimeni voivat olla niin kuivat, että niiden seinämät takertuvat kiinni toisiinsa. Ne voivat olla verisen karstan peitossa tai vuotaa kirkasta verta. Nenä voi olla turvonnut tukkoon vuotaen silti vetistä limaa, ja suun kautta on työläs hengittää. Rikkinäisten limakalvojen kautta tulee tartuntoja, ja kierre jatkuu.
Limakalvojen koskettelua pitää välttää, samoin liikaa niistämistä. Rööreissä oleva räkä kuulemma toimii suojana pahaa ulkomaailmaa vastaan.
Tässä kehittämäni öljysekoitus: sekoitan kourassani pari tippaa oliiviöljyä, a- c- ja e-vitamiineja, eukalyptus- tai mentoliöljyä, aaloehyytelöä sekä antihistamiinitippoja. Vien sitä varovasti pumpulipuikolla syvälle sieraimiin ja pyörittelen niin että kaikki kohdat tulevat öljyttyä. Tätä seuraa valtaisa pärskintä- ja räkäkohtaus. Uusin käsittelyn niin monesti, että nenä rauhoittuu ilmeisesti antihistamiinin ansiosta sen verran, että hoitoöljy jää sieraimiin. Tämän teen joka aamu ja aina ulos lähtiessä.

Pään ilmastointi
Muutkin pään reiät ovat tärkeitä ilmankulun vuoksi. Hoidan suuni hygienian hyvin, ja joudun käymään poistattamassa liiallisen korvavaikun kerran – pari vuodessa. Ajatuksissa on kokeilla jotakin silmäkylpytuotetta.

Vaatetus
Pysyttelen mahdollisimman tasalämpöisenä vuodenajasta riippumatta. Syksyiset päivät ovat hyviä hengityselimille. Lämmintä ylle, kumisaappaat jalkaan ja sateeseen löntystelemään. Jalkojen pitää aina olla lämpimät ja kuivat, eikä niihin saa tulla vetoa. Päähine, kaulaliina tai kauluri ja hanskat suojaavat päätä.
Pakkasella olen sivellyt nenäni lämpövoiteella (HOT balsam). Pakkasella vältän ulkona olemista niin paljon kuin voin.

Työasento
Säädän jakkarani siten, että istun matalalla, jotten joudu katsomaan alaspäin. Kun pää on alaspäin, nenään tulee painetta ja seuraus on sitä luokkaa, että vaikka matala palli herättää hilpeyttä muissa, sen kestää ihmeen hyvin! Myös muissa askareissa pitää tyytyä alhaiseen asentoon.

Koti
Kotini pitää olla vedoton, puhdas ja lämmin. Siellä pitää olla stabiilit olosuhteet, eikä saa olla hometta eikä sienikasvustoa. Omakotitalo olisi liian riskialtis pakollisista kuntotarkastuksista huolimatta; ne tehdään kuulemma lähimmässä pubissa. Siksi asun siististi ja vaivattomasti kerrostalossa.

Pesu
Pidän kuumista suihkuista, mutta niiden jälkivero on liian raskas, joten suihkin vartalonlämpöisessä vedessä. Nopea pesu eikä kylmän ja kuuman vaihteluja. Tämän takia inhoan pesuja kuin kissa.

Kaupassa
Kylmäpuolella käyminen on järkyttävä kokemus. Kotiapulaisen puutteessa se on kuitenkin pakollista. Kesällä pitää varata mukaan villatakki. Aina ei ole ollut, ja seuraava päivä on invalidisoinut minut punkkaan räkimään ja parkumaan.

Kirjastossa
Siellä pitää piipahtaa nopeasti tai lääkitä itseni sitä ennen vahvasti. Rakastaisin maleksia siellä, mutta vasikseni on toista mieltä.

Kirpputorilla
Samoin.

Saunassa
Samoin.

Nautintoaineet
Lasi vettä ja Hei-huuto. Vähän kahvia sentään. Seuraava krapula tappaa satavarmana meitsin. Tarvitseeko tupakoinnista sanoa mitään?

Ravinto
Laaja kenttä. Minua on jeesannut lämmin liha- tai kasvisliemi hetken kerrallaan. Joukkoon olen lisännyt sipulia ja valkosipulia.

Päivittäiset lisäravinteet:

ginseng ja ubikinoni: vahvistaa yleisesti immuunijärjestelmää
Alfalipoiinihappo hermovaurioihin ja solutoimintaan
A-vitamiini
B-yhdistelmävitamiini
E-vitamiini
Aaloetuotteet
C-vitamiini 1000 mg:n kerta-annoksina muutaman kerran päivässä, tehoaa parhaiten
samanaikaisesti E-vitamiinin kanssa
Auringonhattu-uute
neidonhiuspuu-uute, parantaa nenän ääreisverenkiertoa
valkosipulivalmisteet
kivennäisjauhevalmiste (mukana ainakin magnesium)

Hajuaistin palautumiseen en ole keksinyt mitään konstia. Oletko sinä?

5

1027

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on tää joo

      Ihan kuin minun elämästä:). Itselläni hajuaisti on ajoittain tallella. Se samoin kuin makuaisti on ärsyttävintä mitä tiedän niiden kadotessa. Olen myös huomannut että mitä väsyneempi olen, on nenä enemmän tukossa. En tiedä mistä se johtuu. Hyvät yöunet ja nenä on auki. Kankkusessa nenä ei vuoda mutta niitä on harvoin sillä ei huvita ottaa edes yhtä olutta saatika viinilasillista nenäniiskutuksen pelossa. Olen aloittanut d-vitamiinikuurituksen suht isoilla määrillä ja huomaan hajuaistini olevan nykyisin hyvä. Toki voi olla, että luulen sen johtuvan d-vitamiinista mutta täytyy katsoa pidemmän päälle.
      Jaksamisia sulle!

      • Räkis

        Kokeilen tuota D-vitamiinin jättiannostusta, josko kuollut kulinarismini vielä heräis henkiin. Jatkoja ja jaksamista myös sulle.


      • kjhlhkkjk
        Räkis kirjoitti:

        Kokeilen tuota D-vitamiinin jättiannostusta, josko kuollut kulinarismini vielä heräis henkiin. Jatkoja ja jaksamista myös sulle.

        ja millä annostuksella itte otan sitä teho d tä 25mg aamuin illoin, turpa tukossa aina riippuu mitä syö. havupuu joumaa kun vetelin pari koria tuntui että nokka ei ollut tukossa vaikka oli kevät ihme juttu.
        suolavedella kurlaan aamuin illoin ja joskus päivälläkin.
        räkä lentää alvariinsa ja makuaisti ón joskus 10 sekuntia samoin haju mutta häviää kuitenkin. mutta näillä eväillä


      • on tää joo
        kjhlhkkjk kirjoitti:

        ja millä annostuksella itte otan sitä teho d tä 25mg aamuin illoin, turpa tukossa aina riippuu mitä syö. havupuu joumaa kun vetelin pari koria tuntui että nokka ei ollut tukossa vaikka oli kevät ihme juttu.
        suolavedella kurlaan aamuin illoin ja joskus päivälläkin.
        räkä lentää alvariinsa ja makuaisti ón joskus 10 sekuntia samoin haju mutta häviää kuitenkin. mutta näillä eväillä

        Otan tuon verran päivässä. Sillä olen lähtenyt liikkeelle. Eipä ole täytynyt nenäkannuakaan käyttää mutta niin kuin totesin, voi olla että on vain kuvitelmaakin tuo d-vitamiinin teho. Mutta kokeilen tätä talven yli anyway.


      • n.32v
        on tää joo kirjoitti:

        Otan tuon verran päivässä. Sillä olen lähtenyt liikkeelle. Eipä ole täytynyt nenäkannuakaan käyttää mutta niin kuin totesin, voi olla että on vain kuvitelmaakin tuo d-vitamiinin teho. Mutta kokeilen tätä talven yli anyway.

        Parhaiten olen saanut apua käyttämällä jatkuvasti nasonexia (pienellä 1x50 mikrog annoksella) ja lisäksi aamuin illoin a-vita plus nenätippoja. Lisäksi juuri asunnon lämpötilan ja ilmankosteuden pitäminen tasaisena ympäri vuoden on tärkeää. Siihen en valitettavasti ole vielä kunnon helpotusta keksinyt, että miten sais tuon hanan pysymään lenkkeilyn ajan ja sen jälkeen kiinni :Raivostuttavaa juosta nenäliina kädessä- :(


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2563
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      66
      2368
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2061
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1727
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      14
      1460
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      16
      1413
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1393
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1367
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1292
    Aihe