Akut talveksi panelin varaan

Paneloija

Rantasaunalla on aurinkopaneeli ja sinne paistaa aurinko reilu puolipäivää.
Mökissä taas ei ole paneelia ja välimatkaa reilu 50 metriä.
Mökki on niin puiden ja mäen varjossa ettei aurinkopaneeli katolla yletä auringonpaisteeseen. Pitäisi kaataa paljon puita. Siksi olen tuonnut mökille saunalta kottikärryillä akun ja vaihdellut kulutuksen mukaan.

Minulla on järjestelmässä säätäjä. Toinen on vielä käyttämättömänä kaupan paketissa.
Onko mitään hyötyä laittaa saunamökin järjestelmään kaksi säätäjää ja useita akkuja jotta ne selvityisivät ehjinä talvenajan. Ja miten ne kytken? Akkujahan ei voi laittaa ylettömästi.

10

8132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aurinkosähköttäjä

      Akkujen säilymistä talven yli auttaa paljon se että se saa edes jotain varausta. Jos akut ovat edes jotenkin samanlaisia ne voisivät hyvinkin olla talven yli saman säätäjän perässä rinnan ja niin säilyä talven paremmin kuin ilman varausta. Minulla on pysyvästi kuusi akkua rinnan, ollut 5 vuotta kesät talvet.

      Mitä jos laittaisit panelit ja akut saunaan ja heti niiden perään invertterin ja vetäisit 230 V sähköt mökkiin? Saattaisit selvitä kaikista halvimmalla ainakin talojen välisessä kaapeloinnissa, kulutuslaitehankinnoissa, valaisimet, telkut ja jääkaapit sun muut.

      • Kahteensataankolmeen

        Kiitos ideasta. Niin tulen tekemään.
        Maakaapeli mökille saunalta.
        Mittaritaulu sisäseinään.
        Valaisimet ovat 230v mutta
        niissä on 12V polttimot.
        Otan irti kaapelit senästä
        ja mj muutan ne 230V
        2.5 mm2 kolmekarvaiseen.
        Täytyy ottaasähkömies
        avuksi lupien takia.

        Mökillä on kaaksujääkaappi
        ja hellat. Joten yleensä en tarvitse
        kuin radio TV valot toimimaan
        230V. Ja saan taas saunaan
        paljon sähkötarvikkeita mökistä.
        Harmi on että 12V piuha on tumman
        ruskeaa. Se ei loista seinältä.
        Taas tämä oliko merkki mmj tai
        sinnepäin on kaiketi ainoastaan valkoista.


    • Akustolta

      Hommasimme aurinkosysteemin 2006. Kärräsimme akut tuulettuvaan alapohjaan. Talvella mökillä ei ole käyttöä. Akut ovat kestäneet hyvin.

      • Laiska Mökkeilijä

        Mikä on syy että kärräätte? Jos teillä on aurinkosysteemi niin normaalisti ne voi jättää sellaisenaan paikalleen talveksi.


    • koneistonhoitaja

      Joo, ei niitä akkuja mihinkään kannata rahdata, säätää paneelin vain ns. talviasentoon, eli mahdollisimman pystyyn, ettei lumi keräänny niin helposti. Akut saa senverran virtaa aina paneelilta talviaikaankin, että ne pysyy kyllä hyvin latingissaan. Siis jos niitä ei käytetä. Jos taas käytetään, sitten kyllä täytys ladata jollain aggregaatilla ne mahdollisimman täyteen, ettei pakkanen jäädä niitä. Tämä koskee siis tavallisia akkuja, AGM-akut (ns. hyytelöakut) ei ole niin tarkkoja, eikä ne jäädy rikki.

      • elämää nähnyt

        Minulla on ollut aurinkopaneeli systeemi 20v kainuussa kesät talvet,kaksi akkua kytketty rinnakkain on myös kaksi panelia.Käymme siellä joskus talvella,silloinkin on valoa riittänyt,ei koskaan ole akut vaurioituneet!Tietysti laitan panelit talviasentoon kuten etellä kerrottiin.


      • dhyr6
        elämää nähnyt kirjoitti:

        Minulla on ollut aurinkopaneeli systeemi 20v kainuussa kesät talvet,kaksi akkua kytketty rinnakkain on myös kaksi panelia.Käymme siellä joskus talvella,silloinkin on valoa riittänyt,ei koskaan ole akut vaurioituneet!Tietysti laitan panelit talviasentoon kuten etellä kerrottiin.

        Panelit tuli 1990, akut mökin alla. Ekana oli normi auton akku 5-6vuotta ja sitten 120amp paneeliakku joka on kerran vaihdettu uuteen, eli 6 vuotta 9v 5v. Akkuja ei ole talvella siirrelty mihinkään.


    • Moi! Minulla 120 watin paneli ja 100 watin tuuligeneraattori. On myös saunamökki jonka viereisen puuvajan seinään rakensin tilan 2 kpl isolle akuille ja kaasupullolle. Eristin se 10 cm tyroksilla ja ilmastoin ylhäältä parilla pienellä reiällä. Siinä ovat kestäneet yli 30 asteen pakkaset vaikka ovat nesteakkuja. Yksi säätäjä riittää. Nyt siirsin akut päärakennukseen joka on 40 m:n päässä. Sähkön siirtoon tuolle matkalle tarvitset paksummat kaapelit. Vinkkinä, käy kysymässä sähköfirmasta (kuten esim. Etelä-Savon sähkö) josta minä sain ilmaiseksi mitä ikinä paksuutta olisin halunut. He nimittäin purkavat vanhoja linjoja, ottavat talteen pitkät kaapelit mutta heittävät pätkät pois (jopa 50 m:n pituisia). Sieltä saat myös ilmaiseksi liitostarvikkeet. Leiki tyhmää. Akkuja voi lataa mielin määrin jos sinulla on säätäjässä kontrolli joka katkaisee latauksen jos akut ovat täynnä. Lisää asiasta blogissani 'manemck.wordpress.com'. Siellä on vähän muutakin.

      • Anonyymi

        Minulla 2kpl 225ampperin akkua,syksyllä tein vanerista laatikon akuille ja vuokrasin 30mm sauna satu eriste levyllä,tuuletusta en laittanut onko mitä vaaraa olemassa.Akut on AMG akkuja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minulla 2kpl 225ampperin akkua,syksyllä tein vanerista laatikon akuille ja vuokrasin 30mm sauna satu eriste levyllä,tuuletusta en laittanut onko mitä vaaraa olemassa.Akut on AMG akkuja.

        Mitä hyötyä on eristeestä, jos mikään ei lämmitä akkuja. Jäähtyyhän kahvi termospullossakin niin mikseivät akut eristetyssä laatikossa.
        Varaa akut täyteen ja jätä mökkiin. Akku säilyttää varauksensa useita kuukausia eikä jäädy. Keväällä akku alkaa olla jo vaarassa, mutta tällöin ei ole enää kovia pakkaskelejä.
        Yksi vaihtoehto on tehdä maakellari ja viedä akut sinne. Perinteinen maakellari ei jäädy edes sydäntalvella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      5005
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1265
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      741
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe