Kannattaako hankkia lapsi?

NinniSan

Olen pian kolmekymppinen, lapsena pahoinpidelty ja koko elämäni eriasteisista masennuksista kärsinyt nainen. Nyt olen ollut hyvässä parisuhteessa viitisen vuotta, ja olemme mieheni kanssa miettineet jo kolmisen vuotta, joko olisi aika lapsen tulla. Mieheni on erittäin lapsirakas ja haluaisi ison perheen, ja niin minäkin periaatteessa. Sairastan endometrioosia, ja jälleen gynekologi viime viikolla muistutteli, että raskaaksi tuleminen on aina vain epätodennäköisempää, mitä kauemmin odottaa.

Pelkään lasten saamista kuitenkin ihan mielettömästi. Olen varma, että sairastun synnytyksenjälkeiseen masennukseen ja joudun sairaalaan eroon lapsestani, ja koska mieheni olisi täten hoitanut lasta sen vauvuusiän, mikäli eroamme mieheni kanssa, hän saa tietenkin lapsen luokseen. Masennuksen lisäksi pelkään toistavani vanhempieni virheitä, eli olevani aivan hirveä äiti. Muut sisarukseni ovat tehneet päätöksen olla hankkimatta lapsia, koska eivät halua siirtää sukumme perintöä seuraavalle sukupolvelle. En voisi yksinkertaisesti elää itseni kanssa, jos käyttäytyisin lastani kohtaan siten kun olen oppinut kotona, ja en tietenkään yhtäkkiä voi muuttaa käyttäytymismallejani. Miehelleni olen usein aivan hirveä, mutta kiinnitän asiaan koko ajan huomiota. Mielenterveyteni säilyttäminen vaatii pitkienkin aikojen rentoutumista, ja jos minulla olisi lapsi, en tietenkään voisi rentoutua, koska joku olisi aina kotona ja tarvitsisi minua.

Onko jollakulla samanlaisia kokemuksia? Miten olette ratkaisseet asian? Minä siis todella haluaisin lapsia ja olen jo etukäteen surrut sitä, että endometrioosini ehkä vaikeuttaa raskaaksi tuloa tai tekee sen mahdottomaksi. Mutta en haluaisi tuhota pienen ihmisen elämää enkä omaanikaan.

4

804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sdafssa

      selvästi tiedostat riskit ja omat heikkoutesi-sehän on suurta vahvuutta! Rohkeasti vaan eteenpäin! Kannattaa ehkä hakeutua jo terapeutille tms. jolta saisit tukea ja käsiteltyä asioita ennen lapsen tuloa ja elämänmuutosta ja sitten mahdollisesti voimien ja mahdollisuuksien mukaan jatkaa lapsen synnyttyä. Näin et olisi yksin. Ja muistathan, että Suomesta kyllä löytyy tukea-saat lapsenhoitoapua ym. kun ajoissa lähdet liikkelle.

    • äiti yhdelle

      Mullakin taustalla ahdistusta, paniikkihäiriötä, syömishäiriötä.. terapiaa, lääkitystä. Ja nyt olen onnellinen äiti. Mäkin pelkäsin että sairastun synn jälk masikseen, varsinkin kun raskausaikana söin paniikkihäiriöön lääkkeitä (sepram). Terapia oli käyty jo aiemmin, mutta niinkun eka vastaaja suositteli, kannattaa sun mennä jo ennenku susta äiti tulee. Tiedostat hyvin ongelmat ja ihan todellinen asia on se että kyllä sitä käyttäytyy niinkuin on itse oppinut... Itse kiinnitän paljon huomiota siihen, että nyt tän ekan vauvavuoden aikana saisin tarjottua lapselle paljon läheisyyttä ja vankan perusturvallisuuden tunteen, että äiti ja isä on luotettavia ja rakastaa ihan kympillä! Synn jälk masista ei ole tullut.. Ei äitiys helppoa ole varmastikaan, itselläni nyt vasta muutaman kuukauden kokemus, mutta kukaan ei ole koskaan väittänytkään että sen pystyy hoitamaan vasemmalla kädellä. Vauvan mukana, raskaudesta alkaen, tulee aimo annos ristiriitaa, erilaisia tunteita, hyvää oloa ja pahaa oloa ja vauva muuttaa paljon. Itse ymmärrän jos tarvii apua pyytää oman olon suhteen tai vauvan suhteen, tietynlaisesti pitää olla nöyrä siinä, ajatella sekä omaa että koko perheen parasta. Voimia sulle ja rohkeasti eteenpäin!

    • äiti itsekin

      Ei ihminen ole menneisyytensä vanki, niin että välttämättä toimisi joka tilanteessa samalla lailla omien vanhempien kanssa! Mutta riskit kannattaa toki tiedostaa ja päättää, missä asioissa toimii toisella tavalla. Parisuhteen kannattaa olla vakaassa tilassa lapsen tullessa, koska lapsi muuttaa elämää kuitenkin paljon ja vaatii venymistä molemmilta. Perheneuvolaan voit mennä juttelemaan asiasta myös jo etukäteen ja hoitaa itseäsi muutenkin jo odotusaikana ja ennen sitä.

      Lapsi sitoo kovasti, ja siihen on hyvä varautua. Oletko valmis olemaan esim. puoli vuotta ilman iltarientoja, jos vauvalle ei pullo kelpaa? Lasta ei voi jättää hoitamatta, joten vanhempien on tingittävä omista tarpeistaan: levosta, omasta ajasta jne. Myös kahdenkeskeinen aika vähenee radikaalisti, aina on myös vauva mukana tai on tehtävä asioita vuorotellen.

      Toisaalta lapsen hoitaminen myös antaa paljon, siinä on paljon positiivistakin! Imettämisestä, vauvan hoitamisesta ja pyykin pesusta on myös lupa nauttia. Monelle vauva-aika on myös mukava katkaisu työuraan, saa elää omassa tahdissaan toisella lailla kuin työelämässä. Mieti myös, jaksatko lasta isompana: aamukiukuttelut päiväkotiin mennessä, murkkuikäisen toilailut? Vauva-aika on vain pieni siivu vanhemmuudesta, joka jatkuu koko elämän jossain muodossa.

      Ja kukaan ei ole täydellinen vanhempi, vaikka olisi kuinka ehjästä kodista kotosin. Riittävän hyvä kuitenkin riittää lapselle.

    • wrwerewrwe

      Olen sitä mieltä että jos on masennusta yms sairauksia, niin ei kannata välttämättä tehdä lasta. Niin moni asia voi laukaista masennuksen ja muitakin mielisairauksia. Enkä sano tätä pahalla.
      Lapsella voi olla koliikki tai muuten vaativa, jää unet vähälle yms.
      Kannattaa miettiä todella tarkkaan tekeekö lapsen vai ei, hyvin tiedostat riskit ainakin se on hyvä..

      .. Kirjoitit että olet usein miehellesi hirveä.. Lapsuus muistot voi tehdä sinusta samanlaisen äidin kuin sinun äitisi oli sinulle..

      Tsemppiä! Ja miettikää tarkkaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko mokannut?

      Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      180
      2095
    2. Oletko ymmärtänyt

      Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
      Ikävä
      164
      1836
    3. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

      "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
      Perussuomalaiset
      46
      1796
    4. Ottaisitko miten

      Kaivattusi?
      Ikävä
      123
      1513
    5. Liian paljon hylättyjä ääniä

      Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus
      Maailman menoa
      170
      1334
    6. Ikäero suhteessa

      Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia
      Parisuhde
      57
      1297
    7. Tiedän kyllä sen

      Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
      Ikävä
      65
      1104
    8. Ärsyttää et olet

      Niin välinpitämätön suhteeni
      Ikävä
      71
      991
    9. Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat

      Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P
      Ähtäri
      27
      952
    10. Tämä Kuhmon valtuusto

      Pöh, sanon minä.
      Kuhmo
      15
      939
    Aihe