Piratismista noin yleensä...

diktaattori_sanelee

Tässä on tullut yli parikymmentä vuotta seurattua tätä vatvomista laittomasta kopioinnista, jo niiltä ajoilta kun C-kasetille nauhoitettiin dekin kautta vinyyliltä biisejä ja VHS-leffoistakin sanottiin oliko se kopiosta otettu kopion kopio...

Tekniikka on vain muuttunut melko räjähdysmäisestikin: ennen tilattiin postista kuusnepan laittomia pelejä tai (harvat onnelliset) ladattiin softaa 28.8kb-modeemien verkon yli BBS-purkeista. Vaan tänä päivänä ADSL-kaista vyöryttää megatavukaupalla bittiä per sekunti koneeseen kuin koneeseen, ja operaattorit vain tarjoavat lisää download-kaistaa taloon kuin taloon. Ja vertaisverkot takaavat sen, että jaossa oleva materiaali on 24/7 saatavilla ympäri maailmaa.

Vaan yksi asia ei ole muuttunut miksikään vuosien varrella, samat perustelut ovat aina kuuluneet; "Lataan tän pelin ja ostan sen, jos se on hyvä", "Pitää tsekata voiko tän leffan kattoo myöhemmin teatterissa", "Ei jaksa vuokrata leffoja, lataan mieluummin koneelle", "Kokeilen toimiiks tää softa mun koneessa ennenku ostan", "En vittu maksa kenellekään mitään, lataan ku se on mahollista", "Suuryritykset vittuun, lataan niiden kiusaks", ja niin edelleen. Syitä on varmasti yhtä monta kuin on lataajiakin...

Toki nyt täytyy sanoa, että olen myös itse ladannut vuosien varrella jos jonkinlaista immateriaalia netistä, käyttäen noita samoja syitä mistä edellisessä kappaleessa tuli mainittua. Olen aina tiennyt syyllistyväni jonkinasteiseen rikkomukseen kun olen ladannut (tai kopioinut) teoksia, vaikkakin sitten vain omaan käyttööni, mutta toki joskus myös muiden huvitukseksi (sitä vartenhan on MP3-mankka autossa, eikö?)...

Nyt on tullut ajateltua koko tätä tekijänoikeusasiaa, ja nimenomaan siltä kannalta, että nykyään on tekniikka mahdollistanut teoksen saatavuuden aivan äärimmäisen helpoksi: naputtelet Googleen teoksen, ja ensimmäiset hakutulokset ovat torrent-tiedostoja. On-line -nettikaupat jäävät paitsioon 100/0 verrattuina siihen, kuinka helposti saat tavaraa alas netistä nyt heti ja suoraan omalle ruudulle just sillo ku sä haluut. Miksi siis ei käyttäisi tätä kanavaa? Homma hidastuu heti jos haluat ostaa teoksen: joudut etsimään varmenteet korttiostoille, kirjautumaan sinne ja tänne, ja lopputulos saattaa olla, että et sittenkään halua koko roskaa itsellesi kun olet sen kuunnellut tai katsonut. Jotkut pitävät median hintaa kalliina, mutta en usko että se on kuitenkaan pääsyynä teosten itselleen lataamiseen laittomasti, on vaan niin paljon nopeampaa ja helpompaa saada tavara nyt heti.

Nyt täytyy tähän väliin sanoa, että ymmärrän myös tuotantopäätä, eli artisteja la jakeluyhtiöitäkin, heille piratismi on, ja tulee pitkään vielä olemaankin, iso piikki perseessä. Jos teosta ladataan miljoonia kertoja eri verkkojen kautta, on pakko olettaa, että tässä menetetään myös rahaa per "menetetty" esitys per media (levy, leffateatteri, vuokraamo, jälleenmyyjä, jne). Tätä "menetettyä" esitystä on mielestäni täysin mahdotonta laskea millään tavalla, mutta järjellä ajateltuna voidaan olettaa kuitenkin merkittävää kassavajetta. Se, että miten tämä kassavaje lasketaan realistisesti onkin sitten aivan täysin eri juttu ("Se ois kattonu tän leffan teatterissa, jos se ei ois nähny tätä fin-tv.com:issa" -Leffa oli paska. en kato. tv: menetetty maksaja). En nyt jaksa alkaa vääntöä siitä, miten välikäsi nostaa hinnat pilviin ja artisti ei saa paskaakaan, mutta näitäkin asioita voisi tarkastella hiukan lähemmin, ei tässäkään asiassa kaikki väitökset ole paskapuhetta...

3

470

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • diktaattori_sanelee

      Joo-o, kauheata nillitystä, mutta missä on jutun pointti? Mitä pitäis tehdä? Noustaanko barrikadeille päättäjiä vastaan ja haistatellaan vitut Lex-Karpelalle ja viranomaismääräyksille ja perustetaan seeder-saitteja ympäri maailmaa niin paljon, että niitä ei kukaan pysty kaatamaan? Kiinnostaako poliisia ottaa tutkintaan elokuvayhtiön kanteet kotilataajaa kohtaan, kun heillä on oikeitakin rikoksia selvitettävänä ihan jonoksi asti (no, näitähän on ollutkin jo, mutta jos ei puhuta ammattipiratismista, niin mielestäni poliisilla saattaisi olla vakavampiakin tapauksia tutkittavana kuin se, että tyyppi on ottanu jonkun teran leffoi koneel...).

      Fakta on se, että laitonta lataamista ei pysäytä mikään instanssi tai määräys, taikka edes protokollan lakkauttaminen koko internetin laajuudelta. Ihmiset tulevat aina hakemaan viihdykkeensä sitä helpointa tietä, ja tällä hetkellä se on internetin tarjoamat lukuisat eri väylät, missä mikä tahansa media on saatavissa ilman mitään maksuja. Lainsäädäntö ei yksinkertaisesti tule pysymään perässä, ellei mennä yksilönoikeuksiin rajoittaviin määräyksiin ja sanktioihin. Ja jos tähän mennään, niin päästään tilanteeseen, missä jossain vaiheessa ollaan ison ongelman edessä.

      Jos tässä jokin ratkaisu olisi asiaan, niin toki sen kertoisin (ja olisin vissiin rikas mies), mutta omasta mielestäni tässä mennään koko ajan perse edellä puuhun kun kielletään koko ajan yleistyvämpää asiaa. Totta perkeleessä artistien ja heidän takana olevien yhtiöiden pitää saada leipärahansa, mutta voisiko olla joku keino että koko ketju, tuottajasta kuluttajaan, olisi tyytyväinen? Tällä hetkellä ketjuun on tullut P2P-särö, joka aiheuttaa oikeasti ongelmaa jakeluportaalle, mutta jota ei voi katkaista ilman radikaalia väliintuloa, mikä taasen aiheuttaa kuluttajapäässä isoa närää. Ja kun tuota uutta jakeluketjua ei pysty enää pysäyttämään ilman radikaaleja toimenpiteitä, niin miksi sitä ei voisi käyttää hyväksi ja yrittää saada katteen jostain muualta? Noh, tähän kaatuu sitten minun ehdotus, kun en ole keksinyt sitä, että mistä muualta se kate sitten otetaan... Mutta aina sopii toivoa, että joku kuningasidean...


      Ja vielä ihan lopputäsmennykseksi. Koko tämä pitkäveteinen jaaritus koskee vain ja ainoastaan kotikäyttöön ladattua/jaettua materiaalia, ei ammattimaista piratismia, mikä on täysin tästä erillään oleva asia, ja siihen saavat puuttuakin kovalla kädellä miun mielestäin.

      Semmoista turhaa paskaa tänään. Meen saunaan.

      • Matinar

        Yksi vaihtoehto on, että leffayhtiöt, muusikot, levittäjät jne hakevat katteensa jostain muualta. Nimittäin ihan muista töistä.

        Vielä ei olla siinä tilanteessa, että musiikin ja elokuvien tekeminen on täysin kannattamatonta, mutta joku päivä varmasti kohdataan se tilanne, että tuotantojen maksajia ei enää löydy. Miksi sijoittaa isoja summia (etenkin leffapuolella) johonkin, josta voi olla varma, ettei senttiäkään tule takaisin?

        Jos ja kun kotilatailu jatkuu ja lisääntyy, rahoittajat katoaa. Sen jälkeen kulttuurin kentällä onkin hyvin tilaa omakustanteille ja amatööripätkille. Suurin osa niistä on satavarmasti kuuntelu- ja katselukelvottomia.


      • Makutuomarina
        Matinar kirjoitti:

        Yksi vaihtoehto on, että leffayhtiöt, muusikot, levittäjät jne hakevat katteensa jostain muualta. Nimittäin ihan muista töistä.

        Vielä ei olla siinä tilanteessa, että musiikin ja elokuvien tekeminen on täysin kannattamatonta, mutta joku päivä varmasti kohdataan se tilanne, että tuotantojen maksajia ei enää löydy. Miksi sijoittaa isoja summia (etenkin leffapuolella) johonkin, josta voi olla varma, ettei senttiäkään tule takaisin?

        Jos ja kun kotilatailu jatkuu ja lisääntyy, rahoittajat katoaa. Sen jälkeen kulttuurin kentällä onkin hyvin tilaa omakustanteille ja amatööripätkille. Suurin osa niistä on satavarmasti kuuntelu- ja katselukelvottomia.

        Kyllä kuule SUURIN osa leffoistakin, jotka ihan isolla budjetilla on tehty, ovat katselukelvottomia.

        Ihan vain pointtina, kun kerrot omakustanteisten ja amatööripätkien olevan katselukelvottomia.

        Miksi suomesta tulee hyviä leffoja pienellä budjetilla, mutta amerikassa menee satoja miljoonia per leffa? Onko sinun mielestäsi tom cruise niin hyvä näyttelijä, että hänelle tulee maksaa 60 miljoonaa per leffa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2646
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1991
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe