Olen nyt miettinyt tosi paljon Englantiin yliopistoon hakemista, mutta raha-asiat pelottaa aivan järkyttävästi! Minulla ei siis ole millään tavalla rikas suku tai perhe joilta voisin saada rahallista tukea opiskeluun juurikaan, ja omia säästöjäkään ehdin tuskin saada kasaan (opiskelen tällä hetkellä täällä Suomessa). Englannissahan on lukukausimaksut, ja tämän takia olen yrittänyt saada itseni kiinnostumaan Skotlannista, mutta turhaan. Jotenkin se kiinnostukseni vaan keskittyy Lontooseen, se on minulle tuttu kaupunki jo ennestään. Mutta jos ajatellaan että pääsisin opiskelemaan esimerkiksi juuri Lontooseen, en tiedä vielä yliopistoa tarkemmin, niin lukukausimaksuthan olisivat luultavasti päälle 3000 puntaa/vuosi, josta kertyisi siis yli 9000 punnan lainat yhteensä kolmen vuoden ajalta. Tiedän, että tätä ei pidä maksaa takaisin ennen kuin vasta tienatessaan tietyn määrän vuodessa, mutta silti. Ajatus lainojen kanssa kiinni olemisesta ahdistaa. Lisäksi Lontoo on vielä todella kallis paikka asua!
Tuohan nyt ei vielä olisi paha, mutta kun päälle lasketaan vielä Kelan opintolainat joka on korotettuna muistaakseni sen 440e/kk... tuosta tulee aika tuntuva summa kolmen vuoden aikana (plus sitten mahdollisesti ne yhden opiskeluvuoden kuukausittaiset lainaerät mitä olen käyttänyt Suomessa). Ja nämä kaikki kun lisätään yhteen, niin sitähän on ihan järkyttävissä veloissa jo heti valmistuttuaan, ja sitä saa maksella ikuisuuden pois! Pelkään tuota todella paljon.
Sen takiahan olisikin viisainta opiskella vaan Suomessa. Mutta kun mieli halajaa ulkomaille! Eikä tämä mene jakeluun välttämättä sukulaisille ja perheelle; miksi ottaa kamalasti velkaa ja opiskella ulkomailla, kun saman voisi tehdä Suomessa ilman lukukausimaksuja. Niin, miksi tosiaan? Ja kun siitäkin on puhetta ettei Suomessa arvostettaisi ulkomaisia tutkintoja. Mitäs jos haluaakin palata Suomeen opiskelujen jälkeen, tai esimerkiksi suorittaa maisterin tutkinnon täällä?
Kaikesta tästä huolimatta en vaan saa tätä ulkomailel lähtöä pois mielestäni, vaikka se pelottaa ja mietityttää todella paljon. Nyt olisi neuvot ja mielipiteet tarpeen!
Järkyttävät määrät lainaa (Englanti)!
6
1872
Vastaukset
- fsklfsfmsfs
Jos noin kovasti pelottaa, niin kannattaa suosiolla unohtaa koko juttu muutamaksi vuodeksi ja miettiä sitten uudestaan. Voit hakeutua ulkomaille vaihto-opiskelijaksi suomalaisesta korkeakoulusta, jolloin rahaa ei kulu niin paljon ja samalla näet, onko ulkomailla opiskelu sinulle sopiva vaihtoehto joskus tulevaisuudessa. Ulkomaalaiset koulut eivät katoa minnekään ja voit hakeutua niihin koska tahansa myöhemmin. Toisaalta jos pelkäät ulkomaalaisen tutkinnon arvostusta tai sen puutetta Suomessa, opiskele ensin alempi korkeakoulututkinto Suomessa vaihtoineen ja hakeudu sitten ulkomaiseen maisteriohjelmaan. Näin sinulla on varmistuksena se suomalainen tutkinto ja samalla luitenkin opintoja ulkomailla.
Jos olet noinkin epävarma ulkomailla opiskelusta, anna itsellesi aikaa sopeutua ajatukseen lainoista. Lähde vasta sitten kun olet täysin varma siitä, mitä olet tekemässä ja olet tottunut kaikkeen, mikä ulkomailla opiskeluun yleensä liittyy. Vaikka sinulla olisi nyt kuinka kova hinku ulkomaille, kaikkea ei voi aina saada, ainakaan heti. - puhutko naa lontoota
No aivan ehdottomasti lahdet!
Haluat lahtea opiskelemaan ulkomaille noin kovasti, mieti jos et lahde niin vuosien kuluessa se jaa harmittamaan kovasti. Itse opiskelen ulkomailla ja raha-asiat olen hoitanut opintolainalla. Kyllahan se rahaa vie, mutta valmistuessa sinulla on hyva kielitaito jo tutkinto ulkomailta. Opintolainaa voit maksella sitten mukavasti pois kun olet valmistunut. Ulkomaista tutkintoa arvostetaan kovasti Suomessa, etenkin jos opetuskieli on englanti. Punnitse eri vaihtoehtoja, ei se Lontoo ole valttamatta ainoa hyva kaupunki opiskella. Lontoossa muutkin kustannukset ovat melko kalliita, etta vaikka pystyisitkin maksamaan opinnot niin miten on asunnon ja ruuan laita?
Itse en ole paivaakaan katunut, etta lahdin opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Sain ihan OK stipendin urheilun kautta, mutta maksettavaa jai silti jonkin verran. Minua ei lahto pelottanut ollenkaan vaikka lahdin toiselle puolen maailmaa tuntematta ketaan. Hieno kokemus joka kasvattaa ihmisena kovasti! :)
ps. ei ne opintolainat yms. tunnu enaa missaan asuntolainan rinnalla ;---)))- sedlskd
"Ulkomaista tutkintoa arvostetaan kovasti Suomessa, etenkin jos opetuskieli on englanti."
Esimerkiksi Kelan tekemä selvitys ei tue tätä näkemystä, joten toivoisin lähteitä tällaisten väitteiden tueksi.
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/net/300608123845ML?OpenDocument
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/250810134612CS?opendocument
"Ulkomailla tutkinnon suorittaneet kohtaavat Suomessa enemmän työllistymisongelmia kuin kotimaassa opiskelleet. Vertailumaista Islannissa ja Färsaarilla työnantajat suhtautuivat vastaajien mielestä ulkomaisiin tutkintoihin selkeästi myönteisemmin kuin Suomessa. Ulkomailla tutkinnon suorittaneet työskentelevät useammin kansainvälisissä työtehtävissä kuin kotimaassa opiskelleet – myös kotimaassa asuessaan. Kaiken kaikkiaan ulkomailla tutkintonsa suorittaneet olivat tyytyväisiä valintoihinsa."
- ...
Onko sinulla kuinka paljon kokemusta ulkomailla oleskelusta? Siis muuta kuin lomamatkat?
Itse opiskelen juurikin Lontoossa ensimmäistä vuotta ja vaikka tämä kiva kaupunki onkin niin täällä asuessa kyllä alkaa niitä huonojakin puolia löytyä roimasti. Ulkomailla asuminen ei loppujen lopuksi ole yhtään sen ihmeellisempää kuin Suomessa - vaikeampaa vaan monin tavoin.
Lainamäärä joka tästä käteen jää on tosiaan melkoinen ja siksi miettisinkin tarkkaan kahta asiaa:
- kuinka hyvin haluamaltasi alalta valmistuneet työllistyvät
- onko aikomuksenasi jäädä valmistumisen jälkeen maahan
Ulkomailla tutkintonsa suorittaneen on vaikeampi työllistyä Suomessa kuin Suomessa opiskelleen ja vaikka moni opiskelemaan lähtiessään vielä suunnittelee jäävänsä sinne myös töihin, voi mieli muuttua ja monella se muuttuu kun tajuaa Suomen olevankin miellyttävämpi vaihtoehto.
Itse opiskelen täällä alaa, joka kyllä työllistää suhteellisen hyvin täällä briteissä, mutta ei niinkään Suomessa. Myös maisterin tutkinnon kalleus on alkanut hirvittää todella. Vaikka pidänkin täällä asumisesta, olen todennut haluavani kuitenkin opiskella ja asua Suomessa. Aionkin hakea keväällä Suomeen eri alalle ja keskeyttää täällä ennen tiettyä päivämäärää, jolloin en joudu maksamaan lukuvuosimaksua.
Kaikenkaikkiaan tämä on ollut erinomainen kokemus, mutta en vain koe tätä mun jutuksi. Suuresti vaikuttaa myös epävarmuus tulevaisuudesta; valtava laina, työllistymisen vaikeus kotimaassa ja toisaalta myös täällä. Suurin osa ulkomaille lähteneistä on toki tyytyväisiä päätökseensä, mutta halusin tuoda esiin erilaistakin näkökulmaa. Kannattaa miettiä mitä elämältä todella haluat ja muistaa se, että arki on arkea myös ulkomailla. Jos palo ulkomaille ei realiteettien punnitsemisesta laannu niin lähde ihmeessä!- lovelondon
Hei,
Itse olen opiskellut Lontoossa jo useamman vuoden. Mita nyt hiukka kuluja kertyi luottokortille Suomen / Euroopan lomamatkoista yms. en muuta lainaa ole tarvinnut ottaa missaan vaiheessa. Selvita asiaa hiukka ennen kuin lahdet silla jos tutkintosi on undergraduate level (esim. BSc) niin EU:n kansalaisena minulle maksettiin lukukausi maksut. Maisterin tutkintoon maksoin palkastani n. 200 euroa per kuukausi, mutta olinkin jo sitten kokopaivaisesti toissa ja pystyin itse rahoittamaan opiskeluni. Olin taas Maisterin jalkeen vuoden toissa ja teki mieli takaisin koulun penkille joten etsin rahoitettua tohtorin tutkintoa. Nyt minulle maksetaan lukukausi maksut, konferenssi matkakulut plus palkkaa opiskelusta seuraavat 3 vuotta. Ei ehke suomessa onnistuisi ja ruoka kulut taalla ovat halvat niin ei tarvitse tonnikala pastaa syoda joka paiva...
Omasta mielestani Lontoossa ei ole todellakaan vaikeaa saada mita haluaa ja ihmiset taalla ovat auttavaisempia/ymmartavaisempia kuin suomessa. Se riippuu paljolti omasta asenteesta - 'etsiva loytaa' on ollut mun motto! Toita on tarjolla opiskelijoille kun vaan hakee ja ne eivat ole ainoastaan pikaruoka paikasta tai baareista - ihan kunnollisia toita saa muunmuassa toimistoista. Ainakaan omalla kohdallani ja ystavavieni kohdalla asiat eivat ole hankalia, joten tsemppia hakuun!
Kay iso.ry:n britti opiskelijoitten keskustelu foorumilla - siella naita asioita 'puidaan'.
p.s. Englanniksi kirjoittaminen olisi ollut niin paljon helpompaa, joten kielioppi virheita varmaan suomeksi loytyy! hmmm... en siis hae suomeen toihin nailla nakymin... :)
- tyhjäst paha nähjäst
Itse olen menossa Arizona State Universityyn ja lukukausimaksu on n.40 000euroa huom. Vuodessa!! Eli oleppa tyytyväinen tohon halpaan pikku opinahjoosi ja mene vaikka tiskaamaan sinne koulun keittiöön..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.475067- 743265
Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.3142057Milli-helenalla ongelmia
Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell2651855Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?1151709Kun näen sinut
tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain531296Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni
Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ951259- 701202
Löydänköhän koskaan
Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲1331177Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.
Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht2801137