Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lapinporokoira

Eewuli

Mulla on nyt vajaa 11viikkoinen lappari :)
Suloinen pojuli, joka on hieman jästipää. Onko muilla kyseisen rodun omistajilla koira ollut itsepäinen näinkin nuorena? Minkä ikäisenä suurin piirtein koiranpennuilta yleensä loppuu tuo jatkuva puremishalu? Tämä ei millään tahdo käsittää helppoa kieltosanaa.

Lisäksi tahtoisin neuvoja vähän, että miten opettaa koiraa kulkemaan nätisti hihnassa?
Joskus pentu kiskoo liikaa, niin yleensä kiskon pennun samalla tapaa takaisin.

Käymme päivittäin pieniä puolen tunnin lenkkejä ja iltaisin 1-2 tunnin pitkiä lenkkejä,lisäksi leikin sen kans sisällä(asumme kerrostalossa) mutta toki kun noin pieni on vielä niin nukkuukin aika paljon. Mutta luulisi tekemistä olevan riittämiin?

Haukkumistakin olen yrittäny karsia, lenkkeilessä, tällä kun on ollut paha tapa haukkua ihmisille(peloissaan kun on) Miten koiran saisi tajuamaan, ettei ne ohikulkevat tahdo tehdä pahaa? Suurimmaksi osaksi haukunta on jääny pois mut silti välissä alkaa kovaääninen haukunta omasta mielestään pelottavien ihmisten kohdalla.

Oli vähän epäselvä teksti mutta poimikaa kysymykset välistä ja neuvoja saa antaa :)

6

665

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • terkkuja vaan

      Ne on usein tyypillisesti hirveen itsepäisiä nuorena, joskin ei se mihkään katoo kyllä luonteesta ... se kamala puremishalu katoaa yleensä tasan kun hampaat vaihtuneet, mikä meillä siinä tasan 5kk ollut. Jos sen yli jatkuu, sitten parasta ettiä, onko koirassa jotain semmoista vialla mikä sitä vois ärsyttää ja tehdä siitä ärtysän. Sillä pitäisi jotain turvallisia juttuja olla, mitä se saa suullaan ja käpälillään käsitellä. Hieroa niitä kipeitä ikeniään johonkin luuhun tai puuhun tai vastaavaan. Kunhan se on turvallinen eikä siitä lähde mitään sellaista, mikä voisi olla vahingollista. Sun pitää opetella tarkkailemalla pentuasi, onko se sellainen jolle luun voi antaa, vai pitääkö sitä koko ajan valvoa. Hotkiiko palasia vai järsiikö kiltisti vaan.
      Ei tuon ikäisen kanssa kannata hyvänen aika vielä tunnin tai kahden tunnin lenkkejä (!) se väsyy liikaa. Se on sen ikäiselle liikaa.

      Olekkos varma että se pelkää. Jos se on sitä kovin ittepäistä ja kovapäistä sorttia, ei se ole ainakaan enshätään todennäköisintä, koira luonteeltaan olisi mitenkään arkakaan. Tietystikkään koiraa tuntematta vaikea sanoa -... Siinä on sekin vaihtoehto, pentu voi kyllä ihan muuten mekottaa. Jos se tahtois tutustua, ja möykyy siksi kun ei pääse tutustumaan. Se on näiden joidenkin kanssa meinaan ihan just se syy, jos ne kovin möykyy toisille koirille tai ihmisille. Huomionkipeitä ja tutustumishaluisia. Tahtoisivat huomiota, paijausta, rapsutuksia, tarkastaa niin ihmisiä kuin koiriakin, tai vain jompiakumpia.

      Voit jossain vaiheessa koettaa haukkupantaa. Oikeastaan parempi mitä aiemmin, mutta sitä pitää käyttää niin, sitä ei ensin pistetä päälle lainkaan. Koira pitää totuttaa ensin pantaan, ja vasta myöhemmin alkaa pistää sitä toimintaan päälle. Usko pois kun sanon ..

    • Porkkis kotona

      Ensinnäkin, sulla on 11vkon ikäinen pentu ja sen kanssa olette lenkillä useita tunteja päivässä? Taluttimessa tietysti? Ja yhtäjaksoista liikkumista ettei pentu saa levätä välillä? Noin pienen pennun lenkit eivät saa olla noin pitkiä vielä. Yritä keksiä sille pennulle vaikka jotain aivotyöskentelyä, piilota nameja yms, lenkit pienemmälle. Tolla aivotyöskentelyllä se pentu väsyy paremmin kuin lenkillä.

      Pureminen kielletään alusta alkaen. Eli purra saa VAIN leluja, ruokaa ja puruluita. EI ihmistä missään vaiheessa, eikä huonekaluja. Huonekaluihin voi laittaa etikkaa esimerkiksi ja jos se yrittää ihmistä purra niin selkeä kielto.

      Taluttimessa vetämiseen on monia ratkaisuja. Yksi on sellainen, että otat makupalan käteen ja annat koiran haistaa sitä ja heti kun se on vetämättä annat sen. Ei siis mitään isoa makupalaa käteen vaan ihan pieni.

      Mistä tiedät että pentusi on peloissaan ja siksi haukkuu ihmisiä? Jos itselläsi on mukana edelleenkin sitä makupalaa niin kokeiles jos sillä saisit sen huomion itseesi lenkillä kun teitä vastaan tulee niin ihminen kuin koirakin.

      Onnea hyvästä rotuvalinnasta!

      • Hihitystä täältä

        Mistähän ihmeestä jotkut löytävät ja peräti ottavat kotiin matkaansa noita pehmeitä, joille ei tarvi kuin Ei sanoa... ? Omituista. No, jos löytäisin, en kyllä huolisi luultavimmin. Nuo ovat luultavasti niitä pentueen pentuja tuollaiset, joihin en ikinä vilkaisisikaan. Mutta - makunsa kullakin.


    • opltai

      Kun pentu puree käsiä niin annat vaan sille oman lelun mitä se saa järsiä ja jos rupeaa leikkimään sillä nini kehut sitä.

      Jos koira vetää hihnassa, niin et todellakaan mene vetämään sitä takas? Miltäs se susta tuntuis jos joku sua reuhtois menemään. Koira opetetaan olemaan vetämättä joko niin, että istutat sen aina kun vetää. Ja kun rauhoittuu niin jatkatte matkaa.. Toinen tyyli on aina kääntyä sinne suuntaan mistä tulitte ja kävellä pari metriä siihen suntaan ja suunnan vaihdos.. silloinhan koira ei pääse siihen suntaan mihin haluaa kun käännyt kun koira rupeaa vetämään.

      Koira tarvitsee aktivointileluja, ja sen pitää saada käyttää aivojaan eli opetat sille uusia käskyjä aina pari minuuttia kerrallaan. Ja hankkikaa aktivointileluja koiralle.. Nyt ette väsytä koiraa millään tavalla, eli pian tulossa ongelmia. Koira ei väsy lenkeistä, eikä myöskään siitä että sen kanssa leikitään.. se todellakin tarvitsee aivotyöskentelyä kunhan tuosta vielä kasvaa vähän.

      Eläkä todellakaan mene kokeilemaan haukkupantaa! Kuten joku tuossa ehdotti.. Poistakaa ongelma eli jokin hätä koiralla on kun se haukkuu.. joko se haluaa tekemistä tai on väsynyt jos ei anneta nukkua, tai liian pitkät lenkit ihan mitä vaan ehkä te sen saate selville. Haukkupanta ei sitä ongelmaa poista että koiralla jokin hätä, vaan ahistatte koiraa lisää .. saa olla tyhmä ihminen jos ihan pennulle tai edes aikuisemmalle koiralle tuollaisen haukkupannan laittaa..

      • Ikävä totuus

        Tyhmä se itse saati moukka, joka ei osaa muuta perustelua mielipiteilleen, kuin sen, että alkaa haukkua toista tyhmäksi siksi, toinen on eri mieltä - tai itse on toisen kanssa eri mieltä.

        Haukkupanta ei normaalipäistä koiraa "ahista" mitenkään liikaa.
        Jos koiran luonne on sitä lajia, se rääkkääntyisi tavallissti haukkupannasta, koiralla on niin huono arka ja pehmeä luonne, se on todella parasta lopettaa pois kärsimästä. Heikkohermoisia aina syntyy vahingossa rotuun kuin rotuun, mutta ne on parasta lopettaa ja varmistua siitä, ne eivät ainakaan jatka sukuansa.

        Haukkupantaa on pakko ja pitääkin käyttää taajamassa, rivitalossa, kerrostalossa:
        samoin mitä nuorempana sen haukkumisen opettaa pois, sitä parempi. Mitä pidempään sitä alkaa kuuntelemaan eikä saa pois konsteilla millä nyt koettaa, sitä piintyneempi tapa siitä tulee.

        Lappalaiskoira ei saa yksinkertaisesti olla niin mitön luonteeltaan, slle ei voisi tarvitessa jo pentuna (tai aikuisena) laittaa haukkupantaa. Jos se on niin heikko päästään, päästäkää oitis sellainen koira aina pois. Sen on parempi poissa tästä maailmasta, jos niin vaikea tapaus.

        Lappalaiskoira ei ansaitse pitäjiksi ja kasvattajiksi sellaista vellihousu-kukkahattuporukkaa, jotka tekisivät koiristamme oikopäätä tyystin huonoluonteisia mikäli sellaiselle linjalle aletaan, koiran ei tarvitse kestää eikä pystyä kestämään henkisesti edes haukkupantaa.


    • h

      Meille tuli lapinporokoira aikuisena ja oli kova vetämään. Mutta se saatiin pois ihan pysähtymällä aina,kun koira veti liikaa ja jos alkoi turhautumistaan haukkumaan/komentamaan,että mennääs jo,ni käännyin itse pois. Meijän koira tykkää haukkua toisille koirille,joskus luin tästä rodusta että hihnassa saattavat rähjätä muille koirille. Meillä haukutaan tosin enemmänkin mikäli ei päästä tutustumaan. Mutta olen käyttänyt makupaloja apuna,että päästään ohi ja nykyään koira reagoi jo pelkkään ohi sanaan ja kulkee kiltisti vieressä ja ihan kehut ja rapsutukset palkinnoksi jo riittää. Ja kyllä riittää itsepäisyyttä vielä vanhemmallakin iällä, ja meidän 5-vuotiasta luullaan usein pennuksi,koska on niin energinen yms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2307
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2103
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1718
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1526
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1520
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1437
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1409
    8. 52
      1288
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      64
      1226
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe