Protesti! Kissantappovideo

Tuohi

Taidemuseo Kiasman mukaan eläinrääkkäys on taidetta ja on valmis maksamaan siitä!

Tämä johtopäätös seuraa välttämättä siitä tosiasiasta, että Kiasma on ostanut kokoelmiinsa videotaiteilija Teemu Mäen "Sex and death" eli ns. kissantappovideon. Videolla Mäki kiduttaa löytökodista hakemansa kissan kuoliaaksi silpomalla kirveellä ja masturboi lopuksi sen päälle. Mieti hetki, onko tämä taidetta. Kirjailija, professori Leena Krohn
kirjoittaa: "Taiteilijan vapaus koskee hänen teoksiaan, ei tekojaan". Leena Krohn boikotoi kaikkia tilaisuuksia, missä "taiteilija" Mäki esiintyy.

Jos vastustat Kiasman hanketta, ilmaise mielipiteesi ja lähetä oheinen kannanotto sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

* * *
(Laita viestin otsikoksi:)
Tappaminen ei ole taidetta

Kiasma on ostanut kokoelmiinsa videotaiteilija Teemu Mäen "Sex and death" eli ns. kissantappovideon.
Vaadin Kiasmaa palauttamaan videon tekijälleen ja pyytämään anteeksi
löytökissäkodilta, kaikilta taiteen ystäviltä sekä veronmaksajilta.

(Alle oma nimi ja paikkakunta)

25

2145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teemu Mäki saa turpaan.

      Eikö olisi aika siisti video jos joku korsto kävelee edellä ja toinen tulee kameran kanssa perässä. Kun Teemu Mäki on jossain taidetilaisuudessa jossa on paljon väkeä ja kamera mies kulkee korston perässä joka luovii väkijoukon läpi Teemu Mäen luo ja vetää häntä turpaan. Toinen kamera voisi kuvat tapausta toisesta suunnasta, jotta turpaan vedosta saisi kuvaa eri kulmista. Jos tämä on jonkun mielestä väkivaltaa niin sanon että tämähän on taidetta.

      Ps. Ymmärrän kyllä taidetta, mutta jos välttämättä haluaa tappaa kissan niin tehköön sen animaationa tai trikki kuvana, Elokuvien jälkeen lukee aina ettei eläimiä ole vahingoitettu ei tainnut lukea Teemu Mäen videossa.

      • Richard Järnefelt

        Laitan alle muutaman kirjoitukseni aiheesta, joista toivottavasti on iloa niille, jotka ovat samaa mieltä kuin Leena Krohn, minä ja moni muu siitä, että tuollainen paskataide olisi viipymättä lopetettava.

        "Taiteilija" Mäki olisi laitettava hoitoon, ja Kiasman pyydettävä anteeksi.

        Tekstejä saa hyödyntää mielihyvin, jos niistä löytyy yksikin argumentti, josta on hyötyä. Tavoittena tulee olla Mäen apurahatuetun taiteilun lopettaminen, Kiasman päättäjien vastuuseen saattaminen ja myös Mäkeä tukeneiden medioiden saaminen tajuamaan tekojensa moraalittomuus ja typeryys.


        Pyrkimys pahan minimoimiseen on yhteiskunnan kehityksen edellytys

        Taiteilijaksi itseään kutsuva Teemu Mäki perusteli Helsingin Sanomissa 28.4.2004 videoteostaan, johon sisältyy myös surullisen kuuluisa kissantappokohtaus mm. sillä, että tapetaanhan eläimiä muihinkin tarkoituksiin.

        Tarkoituksella ja tarkoituksella on silti eroa. Syöminen on elämän säilyttämisen kannalta välttämätöntä, samoin jotkut lääkinnälliset toimenpiteet. Taide ei ole millään tavalla elämisen kannalta välttämätöntä. Mäen tekemisiä voi verrata lähinnä kosmetiikkateollisuuden tapaan käyttää eläimiä testeissään, ja nekin teot ovat vuosi vuodelta olleet onneksi vähenemässä.

        Teemu Mäen ja hänen kaltaistensa ”taiteilijoiden” logiikalla siis kaikki se, mikä ei ole kiellettyä, onkin sallittua. Jos Mäki toimisi maassa, jossa kidutus on arkipäivää, saisimme varmaan pian nähdä suuren Teemu Mäen installaation aiheesta.

        Erittäin valitettavaa on, että joillakin medioilla ei myöskään ole moraalia (esim. Taide-lehti). Mäen glorifioiminen osoittaa sen, että ei ymmärretä, mikä on pahan ja hyvän ero. Luullaan, että kaikki, mitä joku ”taiteilija” vain keksii tehdä, on taidetta, ja sitä kautta sallittua. Suvaitsevaisuuden ei pitäisi tarkoittaa aivan kaiken suvaitsemista. Jossakin menee raja, ja terveellä ihmisellä se raja on nyt juuri tässä.

        Mäki ja kumppanit eivät ole tainneet tajuta sitä, mikä tämän ihmisyhteisön pitää kasassa, ja mikä on luonut heillekin niin turvalliset olosuhteet, että he saavat ”taiteilla”: pyrkimys parempaan. On totta, että lihaa syödään yhä, ja eläimiä käytetään hyväksi. Mutta valistuneet ihmiset, mm. eläinsuojelijat, tekevät töitä, jotta tämäkin asia muuttuisi parempaan suuntaan, ja onhan se jo muuttunutkin. Aikaisempia edistysaskeleita maailmassa ovat olleet mm. orjuuden poistaminen, kuolemanrangaistuksen poistaminen, 8-tuntinen työpäivä, naisten ja miesten tasa-arvo jne.

        ”Taiteilija” Mäen kaltaiset ihmiset ja heitä hännystelevät mediat ja tahot vievät kehitystä taaksepäin. Vaikka idea taideteosta varten olisi kuinka hieno, se ei anna oikeutta toimia tavalla, jolla Mäki toimi. Silmiin pistää myös se, että Mäki ei kadu tekoaan ollenkaan.

        Vastustan taiteen tukemista yleensäkin, mutta erityisesti vastustan tällaisen taiteen tukemista, joka vahingoittaa yhteiskunnan kehitystä. Haluaisin niiden tahojen nimet julkisuuteen, jotka ostivat Mäen teoksen Valtion taidemuseon kokoelmiin (se kissantappovideo on todellakin ostettu veronmaksajien rahoilla Kiasmaan), sekä myös niiden tahojen nimet, jotka myönsivät Mäelle 10-vuotisen taiteilija-apurahan. Tutkivalle journalistille olisi töitä.

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki


        Isoäitiä silmään

        Taiteilijaprofessori, kirjailija Leena Krohn (Lukijat, 3.12.) on vahvavatsainen ihminen. Minä en pystynyt katsomaan TV2:n ohjelmaa Teemu Mäestä, koska aina kun kuulen Teemu Mäen nimen tai näen hänen naamansa, minua alkaa oksettaa. Tätä ennen minua on oksettanut lukea hänestä Anna-lehdestä, ja joku vuosi sitten hän onnistui myös muuttamaan oksennukseksi Mäntän kuvataideviikot.

        Käytän kovaa kieltä, koska Mäki on kovakalloinen. Hän ei kadu, hän ei opi mitään, vaan kerskailee julmuudellaan. Lukijoille ei lienekään epäselvää, että Mäen maine ”taiteilijana” perustuu pitkälti hänen kissantappovideoonsa, joka oli Suomen taiteen ehkä epäeettisin koskaan tehty teko. Ja silti yhä varastoituna Kiasman kokoelmiin, joka kertoo, että tuon museon ulkonäköä halveksittavampaa on vain sen sisältö.

        Mäen muuta, julkisuudessa tuntemattomampaa taidetta on mm. englanninkielinen videoinstallaatio, jossa hän uneksii (onneksi vain uneksii) panevansa isoäitiään silmään.

        Kaikessa inhimillisessä toiminnassa pätevät samat säännöt. Tuettu taide on valitettavasti tuottanut meille ”teemumäkiä”, jotka kuvittelevat, että heidän tehtävänsä – ja oikeutensa - on kohahduttaa ja herättää. Jos he joutuisivat toimimaan markkinatalouden ehdoilla, heidän taiteilijanuransa loppuisi siihen. Kukaan ei ostaisi eläinrääkkäystaidetta, ei spermaa, verta eikä virtsaa tehosekoittimissa jne.

        Mielestäni oikea taiteilija osaa sävähdyttää, pysähdyttää ja kiinnostaa, vaikka käyttääkin moraalisesti oikeiksi ja taiteellisesti kestäviksi havaittuja keinoja. Siinä taito punnitaan. Kuka hyvänsä osaa ulostaa tehosekoittimeen tai läiskiä viatonta luontokappaletta kirveellä, kuten Mäki.

        Vikaa on myös taidepolitiikassamme. Kulttuuriministerin tulisi ryhtyä toimiin muunkin kuin oman elämänsä osalta, sillä johtuen taideorganisaatioiden tyhjäpäisestä väestä, mainittu Teemu Mäki nauttii parhaillaan kymmenvuotista valtion taiteilija-apurahaa. Julmuudesta, typeryydestä ja katumattomuudesta siis palkitaan tässä maassa. Veronmaksajat maksavat Teemu Mäen ”taiteilut”, mikä on todella suuri häpeä. Tuo tuki on viipymättä lopetettava.

        Teemu Mäki, et ole terve. Käytä energiasi jatkossa oman mielenterveytesi kohentamiseen, ja pyydä anteeksi sitä, mitä olet tehnyt!

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki


        Tervetuloa Pöpilään

        Hyvin paljon suomalaisen mielenterveyden hoidon tilasta kertoo se, mitä tapahtui Helsingin metrossa jokin aika sitten. Kirvesmurhaaja oli skitsofreenikko, joka oli avohoidossa. Ja skitsofrenia on tauti, jota on helppo hoitaa lääkityksellä, mutta juuri tällainen avohoito aiheuttaa sen, että lääkkeiden ottamista ei kukaan valvo.

        Avohoitojärjestelmämme on epäonnistunut, ja on kamalaa, että sitä ei tajuta ennen kuin tällaisten tapahtumien kautta, jos sittenkään. Päättäjiä kiinnostaakin näemmä vain, saako suuripäinen kaveri kivan suojatyöpaikan jostakin. Sekin raha olisi enemmän tarpeen muualla.

        Terveydenhuollon säästöpäätöksistä ja linjauksista vastanneet päättäjät pitäisi lähettää viikon kesäleirille lääkkeensä unohtaneiden avohoitopotilaiden kanssa. Niille, jotka sieltä palaisivat, olisi ehkä viimein selvinnyt muutama realiteetti, joita ei näe, kun ei joudu kulkemaan kaupungin kaduilla ja liikennevälineissä.

        Mutta yhtä lailla meiltä puuttuu kyky tunnistaa sairautta, koska se on niin kauhean suvaitsematonta huomata, että toinen onkin hullu.

        Taiteilijaksi itseään kutsuva Teemu Mäki on toinen kirvesmurhaaja, joka vaikuttaa keskuudessamme. Vaikka Mäen kohteeksi joutui viaton luontokappale eikä viaton metromatkustaja, teko oli hyvin samanlainen. Metromurhaajan eduksi on kai luettava se, että hän ei ejakuloinut uhrinsa päälle, ei videoinut kaikkea, eikä väittänyt tekoaan taiteeksi. Mäki, joka ei edes tajua tekonsa vääryyttä, on jopa vielä sairaampi kuin metrossa riehunut kirvesmurhaaja.

        Yhtä kyvyttömiä olivat päättäjät Mäenkin edessä – kammottava teos ostettiin Kiasmaan, ja Mäelle annettiin valtion 10-vuotinen taiteilija-apuraha. Olisi mukava tietää tahot, jotka nämä päätökset tekivät. Ja yhtä häpeällisiä ovat tahot, jotka eivät nyt lähde purkamaan tehtyjä virhepäätöksiä, kuten esimerkiksi kulttuuriministeri voisi tehdä.

        Pitää muistaa kysyä sitäkin, miten yhteiskunnan esimerkki vaikuttaa? En pidä ollenkaan mahdottomana, että Mäen ”taide” olisi yksi asia, joka antoi inspiraation metromurhaajalle, enkä pidä ollenkaan mahdottomana, että järjetön kulttuuripolitiikka (tarkoittaa myös julkisten varojen tuhlaamista siihen) ja välinpitämätön terveydenhuollon hoitaminen (sinne ei julkisia varoja tuhlata) tuottaisi meille tulevaisuudessa vielä enemmän tällaisia ilmiöitä.

        Päättäjät tulisi todella jättää kuukaudeksi ilman autojaan, kuljettajiaan ja turvamiehiään. Se antaisi uuden perspektiivin siihen, minkälainen maa Suomesta on tullut. Sille pitäisi ruveta pian tekemään jotain. Turhemmat asiat saisi vaikka kokonaan unohtaa.

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki


      • Oikeutta
        Richard Järnefelt kirjoitti:

        Laitan alle muutaman kirjoitukseni aiheesta, joista toivottavasti on iloa niille, jotka ovat samaa mieltä kuin Leena Krohn, minä ja moni muu siitä, että tuollainen paskataide olisi viipymättä lopetettava.

        "Taiteilija" Mäki olisi laitettava hoitoon, ja Kiasman pyydettävä anteeksi.

        Tekstejä saa hyödyntää mielihyvin, jos niistä löytyy yksikin argumentti, josta on hyötyä. Tavoittena tulee olla Mäen apurahatuetun taiteilun lopettaminen, Kiasman päättäjien vastuuseen saattaminen ja myös Mäkeä tukeneiden medioiden saaminen tajuamaan tekojensa moraalittomuus ja typeryys.


        Pyrkimys pahan minimoimiseen on yhteiskunnan kehityksen edellytys

        Taiteilijaksi itseään kutsuva Teemu Mäki perusteli Helsingin Sanomissa 28.4.2004 videoteostaan, johon sisältyy myös surullisen kuuluisa kissantappokohtaus mm. sillä, että tapetaanhan eläimiä muihinkin tarkoituksiin.

        Tarkoituksella ja tarkoituksella on silti eroa. Syöminen on elämän säilyttämisen kannalta välttämätöntä, samoin jotkut lääkinnälliset toimenpiteet. Taide ei ole millään tavalla elämisen kannalta välttämätöntä. Mäen tekemisiä voi verrata lähinnä kosmetiikkateollisuuden tapaan käyttää eläimiä testeissään, ja nekin teot ovat vuosi vuodelta olleet onneksi vähenemässä.

        Teemu Mäen ja hänen kaltaistensa ”taiteilijoiden” logiikalla siis kaikki se, mikä ei ole kiellettyä, onkin sallittua. Jos Mäki toimisi maassa, jossa kidutus on arkipäivää, saisimme varmaan pian nähdä suuren Teemu Mäen installaation aiheesta.

        Erittäin valitettavaa on, että joillakin medioilla ei myöskään ole moraalia (esim. Taide-lehti). Mäen glorifioiminen osoittaa sen, että ei ymmärretä, mikä on pahan ja hyvän ero. Luullaan, että kaikki, mitä joku ”taiteilija” vain keksii tehdä, on taidetta, ja sitä kautta sallittua. Suvaitsevaisuuden ei pitäisi tarkoittaa aivan kaiken suvaitsemista. Jossakin menee raja, ja terveellä ihmisellä se raja on nyt juuri tässä.

        Mäki ja kumppanit eivät ole tainneet tajuta sitä, mikä tämän ihmisyhteisön pitää kasassa, ja mikä on luonut heillekin niin turvalliset olosuhteet, että he saavat ”taiteilla”: pyrkimys parempaan. On totta, että lihaa syödään yhä, ja eläimiä käytetään hyväksi. Mutta valistuneet ihmiset, mm. eläinsuojelijat, tekevät töitä, jotta tämäkin asia muuttuisi parempaan suuntaan, ja onhan se jo muuttunutkin. Aikaisempia edistysaskeleita maailmassa ovat olleet mm. orjuuden poistaminen, kuolemanrangaistuksen poistaminen, 8-tuntinen työpäivä, naisten ja miesten tasa-arvo jne.

        ”Taiteilija” Mäen kaltaiset ihmiset ja heitä hännystelevät mediat ja tahot vievät kehitystä taaksepäin. Vaikka idea taideteosta varten olisi kuinka hieno, se ei anna oikeutta toimia tavalla, jolla Mäki toimi. Silmiin pistää myös se, että Mäki ei kadu tekoaan ollenkaan.

        Vastustan taiteen tukemista yleensäkin, mutta erityisesti vastustan tällaisen taiteen tukemista, joka vahingoittaa yhteiskunnan kehitystä. Haluaisin niiden tahojen nimet julkisuuteen, jotka ostivat Mäen teoksen Valtion taidemuseon kokoelmiin (se kissantappovideo on todellakin ostettu veronmaksajien rahoilla Kiasmaan), sekä myös niiden tahojen nimet, jotka myönsivät Mäelle 10-vuotisen taiteilija-apurahan. Tutkivalle journalistille olisi töitä.

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki


        Isoäitiä silmään

        Taiteilijaprofessori, kirjailija Leena Krohn (Lukijat, 3.12.) on vahvavatsainen ihminen. Minä en pystynyt katsomaan TV2:n ohjelmaa Teemu Mäestä, koska aina kun kuulen Teemu Mäen nimen tai näen hänen naamansa, minua alkaa oksettaa. Tätä ennen minua on oksettanut lukea hänestä Anna-lehdestä, ja joku vuosi sitten hän onnistui myös muuttamaan oksennukseksi Mäntän kuvataideviikot.

        Käytän kovaa kieltä, koska Mäki on kovakalloinen. Hän ei kadu, hän ei opi mitään, vaan kerskailee julmuudellaan. Lukijoille ei lienekään epäselvää, että Mäen maine ”taiteilijana” perustuu pitkälti hänen kissantappovideoonsa, joka oli Suomen taiteen ehkä epäeettisin koskaan tehty teko. Ja silti yhä varastoituna Kiasman kokoelmiin, joka kertoo, että tuon museon ulkonäköä halveksittavampaa on vain sen sisältö.

        Mäen muuta, julkisuudessa tuntemattomampaa taidetta on mm. englanninkielinen videoinstallaatio, jossa hän uneksii (onneksi vain uneksii) panevansa isoäitiään silmään.

        Kaikessa inhimillisessä toiminnassa pätevät samat säännöt. Tuettu taide on valitettavasti tuottanut meille ”teemumäkiä”, jotka kuvittelevat, että heidän tehtävänsä – ja oikeutensa - on kohahduttaa ja herättää. Jos he joutuisivat toimimaan markkinatalouden ehdoilla, heidän taiteilijanuransa loppuisi siihen. Kukaan ei ostaisi eläinrääkkäystaidetta, ei spermaa, verta eikä virtsaa tehosekoittimissa jne.

        Mielestäni oikea taiteilija osaa sävähdyttää, pysähdyttää ja kiinnostaa, vaikka käyttääkin moraalisesti oikeiksi ja taiteellisesti kestäviksi havaittuja keinoja. Siinä taito punnitaan. Kuka hyvänsä osaa ulostaa tehosekoittimeen tai läiskiä viatonta luontokappaletta kirveellä, kuten Mäki.

        Vikaa on myös taidepolitiikassamme. Kulttuuriministerin tulisi ryhtyä toimiin muunkin kuin oman elämänsä osalta, sillä johtuen taideorganisaatioiden tyhjäpäisestä väestä, mainittu Teemu Mäki nauttii parhaillaan kymmenvuotista valtion taiteilija-apurahaa. Julmuudesta, typeryydestä ja katumattomuudesta siis palkitaan tässä maassa. Veronmaksajat maksavat Teemu Mäen ”taiteilut”, mikä on todella suuri häpeä. Tuo tuki on viipymättä lopetettava.

        Teemu Mäki, et ole terve. Käytä energiasi jatkossa oman mielenterveytesi kohentamiseen, ja pyydä anteeksi sitä, mitä olet tehnyt!

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki


        Tervetuloa Pöpilään

        Hyvin paljon suomalaisen mielenterveyden hoidon tilasta kertoo se, mitä tapahtui Helsingin metrossa jokin aika sitten. Kirvesmurhaaja oli skitsofreenikko, joka oli avohoidossa. Ja skitsofrenia on tauti, jota on helppo hoitaa lääkityksellä, mutta juuri tällainen avohoito aiheuttaa sen, että lääkkeiden ottamista ei kukaan valvo.

        Avohoitojärjestelmämme on epäonnistunut, ja on kamalaa, että sitä ei tajuta ennen kuin tällaisten tapahtumien kautta, jos sittenkään. Päättäjiä kiinnostaakin näemmä vain, saako suuripäinen kaveri kivan suojatyöpaikan jostakin. Sekin raha olisi enemmän tarpeen muualla.

        Terveydenhuollon säästöpäätöksistä ja linjauksista vastanneet päättäjät pitäisi lähettää viikon kesäleirille lääkkeensä unohtaneiden avohoitopotilaiden kanssa. Niille, jotka sieltä palaisivat, olisi ehkä viimein selvinnyt muutama realiteetti, joita ei näe, kun ei joudu kulkemaan kaupungin kaduilla ja liikennevälineissä.

        Mutta yhtä lailla meiltä puuttuu kyky tunnistaa sairautta, koska se on niin kauhean suvaitsematonta huomata, että toinen onkin hullu.

        Taiteilijaksi itseään kutsuva Teemu Mäki on toinen kirvesmurhaaja, joka vaikuttaa keskuudessamme. Vaikka Mäen kohteeksi joutui viaton luontokappale eikä viaton metromatkustaja, teko oli hyvin samanlainen. Metromurhaajan eduksi on kai luettava se, että hän ei ejakuloinut uhrinsa päälle, ei videoinut kaikkea, eikä väittänyt tekoaan taiteeksi. Mäki, joka ei edes tajua tekonsa vääryyttä, on jopa vielä sairaampi kuin metrossa riehunut kirvesmurhaaja.

        Yhtä kyvyttömiä olivat päättäjät Mäenkin edessä – kammottava teos ostettiin Kiasmaan, ja Mäelle annettiin valtion 10-vuotinen taiteilija-apuraha. Olisi mukava tietää tahot, jotka nämä päätökset tekivät. Ja yhtä häpeällisiä ovat tahot, jotka eivät nyt lähde purkamaan tehtyjä virhepäätöksiä, kuten esimerkiksi kulttuuriministeri voisi tehdä.

        Pitää muistaa kysyä sitäkin, miten yhteiskunnan esimerkki vaikuttaa? En pidä ollenkaan mahdottomana, että Mäen ”taide” olisi yksi asia, joka antoi inspiraation metromurhaajalle, enkä pidä ollenkaan mahdottomana, että järjetön kulttuuripolitiikka (tarkoittaa myös julkisten varojen tuhlaamista siihen) ja välinpitämätön terveydenhuollon hoitaminen (sinne ei julkisia varoja tuhlata) tuottaisi meille tulevaisuudessa vielä enemmän tällaisia ilmiöitä.

        Päättäjät tulisi todella jättää kuukaudeksi ilman autojaan, kuljettajiaan ja turvamiehiään. Se antaisi uuden perspektiivin siihen, minkälainen maa Suomesta on tullut. Sille pitäisi ruveta pian tekemään jotain. Turhemmat asiat saisi vaikka kokonaan unohtaa.

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki

        Upeeta pohdintaa ja oikeita mielipiteitä! Lähetä kiasmaan tuo teksti tai johonkin lehteen! Tulee varmasti huomatuksi.


      • R.J.
        Oikeutta kirjoitti:

        Upeeta pohdintaa ja oikeita mielipiteitä! Lähetä kiasmaan tuo teksti tai johonkin lehteen! Tulee varmasti huomatuksi.

        Yhteisellä asiallahan tässä ollaan. Nuo kaikki tekstit ovat jo olleet eri lehdissä. Maakuntalehdet julkaisevat aika laajasti mielipiteitäni. Se juttu taas, missä kerrotaan siitä Isoäiti-teoksesta, oli viime vuoden joulukuussa vain Ilta-Sanomissa.

        Hesari on nuiva minua kohtaan. Viime viikolla kiistelin kulttuuritoimituksen esimies Heikki Hellmanin kanssa, ihan hyvässä sävyssä, mutta erimielisinä kuitenkin. Tarjosin yhtä noista teksteistä kulttuurisivuille, mutta ei kelvannut. Leena Krohnkin tarjosi omaansa, mutta ei kelvannut sekään. Lopulta Hellman totesi minulle, että vaikka ei pidäkään Mäen taiteesta, asia on kuitenkin aika vähäinen.

        Minusta viattoman luontokappaleen tappaminen "taideteosta" varten ei todellakaan ole mitenkään vähäinen asia. Jostain syystä Hesari ja muu kulttuurieliitti tukee Mäkeä yhä. Miksei pahaa saa sanoa pahaksi? Mäki on selvästi häiriintynyt, ja perustelee julmaa ja typerää tekoaan aina vain naurettavimmilla perusteilla.

        Se olisikin hyvä, jos Mäellä viimein syttyisi itsellään lamppu päässään, ja hän julkisesti katuisi ja pyytäisi anteeksi. Vaikka teko oli törkeä, aidon katumuksen voisi vielä hyväksyäkin.

        Sepä saattaisi kulttuuri-idiootit varsin kiintoisaan valoon, eli jos "taiteilija" itse ymmärtäisi tekonsa moraalittomuuden, niin miltä näyttäisivätkään sen jälkeen Kiasman ihmiset ja kulttuuripoliittiset päättäjät, jotka ovat kilvan suitsuttaneet Mäkeä ja vähätelleet tätä julmaa tekoa...

        Toivon, että jokainen tekee tämän asian eteen jotain. Pienikin protesti Kiasman suuntaan, pienikin kritiikki kulttuuripäättäjille, pienikin kirjoitus missä lehdessä hyvänsä auttaa tämän kritiikin säilymään hengissä, ja lisää paineita kaikkien niiden idioottien suuntaan, jotka luulevat, että oli hieno juttu ostaa murhavideo Kiasmaan ja antaa Mäelle kymmenvuotinen taiteilija-apuraha. Kaikki he joutaisivat joutua samaan häpeään kuin Mäkikin. Ja välittömästi pois julkisista tehtävistään.

        Boikotti on usein ainoa keino, jota kansalainen voi helpoiten käyttää. Jokaikisen lehden, jossa Mäkeä kehutaan (viimeaikoina mm. Anna-lehti ja Taide-lehti) tilaus pitää lopettaa, ja kertoa tilaajapalveluun avoimesti lopetuksen syy. Kiasmaan ei pidä mennä, oli siellä ihan mikä näyttely hyvänsä, koska kellarissa on kuitenkin teos, jossa viaton kissa tapetaan kirveellä. Kulttuuripäättäjiltä pitää vaatia tekoja. Etenkin kulttuuriministeri voisi viimein tehdä jotain itsenäistä, ja peruuttaa Mäen apurahan. Se olisi vähintä, mitä tälle asialle voisi tehdä.


      • Kielipoliisi

        Moka moka moka!!!
        taideteos, kirjoitetaan yhteen, on siis yhdyssana
        kameramies, yhdyssana
        turpaanveto, yhdyssana
        trikkikuva, yhdyssana


      • Ficha
        Richard Järnefelt kirjoitti:

        Laitan alle muutaman kirjoitukseni aiheesta, joista toivottavasti on iloa niille, jotka ovat samaa mieltä kuin Leena Krohn, minä ja moni muu siitä, että tuollainen paskataide olisi viipymättä lopetettava.

        "Taiteilija" Mäki olisi laitettava hoitoon, ja Kiasman pyydettävä anteeksi.

        Tekstejä saa hyödyntää mielihyvin, jos niistä löytyy yksikin argumentti, josta on hyötyä. Tavoittena tulee olla Mäen apurahatuetun taiteilun lopettaminen, Kiasman päättäjien vastuuseen saattaminen ja myös Mäkeä tukeneiden medioiden saaminen tajuamaan tekojensa moraalittomuus ja typeryys.


        Pyrkimys pahan minimoimiseen on yhteiskunnan kehityksen edellytys

        Taiteilijaksi itseään kutsuva Teemu Mäki perusteli Helsingin Sanomissa 28.4.2004 videoteostaan, johon sisältyy myös surullisen kuuluisa kissantappokohtaus mm. sillä, että tapetaanhan eläimiä muihinkin tarkoituksiin.

        Tarkoituksella ja tarkoituksella on silti eroa. Syöminen on elämän säilyttämisen kannalta välttämätöntä, samoin jotkut lääkinnälliset toimenpiteet. Taide ei ole millään tavalla elämisen kannalta välttämätöntä. Mäen tekemisiä voi verrata lähinnä kosmetiikkateollisuuden tapaan käyttää eläimiä testeissään, ja nekin teot ovat vuosi vuodelta olleet onneksi vähenemässä.

        Teemu Mäen ja hänen kaltaistensa ”taiteilijoiden” logiikalla siis kaikki se, mikä ei ole kiellettyä, onkin sallittua. Jos Mäki toimisi maassa, jossa kidutus on arkipäivää, saisimme varmaan pian nähdä suuren Teemu Mäen installaation aiheesta.

        Erittäin valitettavaa on, että joillakin medioilla ei myöskään ole moraalia (esim. Taide-lehti). Mäen glorifioiminen osoittaa sen, että ei ymmärretä, mikä on pahan ja hyvän ero. Luullaan, että kaikki, mitä joku ”taiteilija” vain keksii tehdä, on taidetta, ja sitä kautta sallittua. Suvaitsevaisuuden ei pitäisi tarkoittaa aivan kaiken suvaitsemista. Jossakin menee raja, ja terveellä ihmisellä se raja on nyt juuri tässä.

        Mäki ja kumppanit eivät ole tainneet tajuta sitä, mikä tämän ihmisyhteisön pitää kasassa, ja mikä on luonut heillekin niin turvalliset olosuhteet, että he saavat ”taiteilla”: pyrkimys parempaan. On totta, että lihaa syödään yhä, ja eläimiä käytetään hyväksi. Mutta valistuneet ihmiset, mm. eläinsuojelijat, tekevät töitä, jotta tämäkin asia muuttuisi parempaan suuntaan, ja onhan se jo muuttunutkin. Aikaisempia edistysaskeleita maailmassa ovat olleet mm. orjuuden poistaminen, kuolemanrangaistuksen poistaminen, 8-tuntinen työpäivä, naisten ja miesten tasa-arvo jne.

        ”Taiteilija” Mäen kaltaiset ihmiset ja heitä hännystelevät mediat ja tahot vievät kehitystä taaksepäin. Vaikka idea taideteosta varten olisi kuinka hieno, se ei anna oikeutta toimia tavalla, jolla Mäki toimi. Silmiin pistää myös se, että Mäki ei kadu tekoaan ollenkaan.

        Vastustan taiteen tukemista yleensäkin, mutta erityisesti vastustan tällaisen taiteen tukemista, joka vahingoittaa yhteiskunnan kehitystä. Haluaisin niiden tahojen nimet julkisuuteen, jotka ostivat Mäen teoksen Valtion taidemuseon kokoelmiin (se kissantappovideo on todellakin ostettu veronmaksajien rahoilla Kiasmaan), sekä myös niiden tahojen nimet, jotka myönsivät Mäelle 10-vuotisen taiteilija-apurahan. Tutkivalle journalistille olisi töitä.

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki


        Isoäitiä silmään

        Taiteilijaprofessori, kirjailija Leena Krohn (Lukijat, 3.12.) on vahvavatsainen ihminen. Minä en pystynyt katsomaan TV2:n ohjelmaa Teemu Mäestä, koska aina kun kuulen Teemu Mäen nimen tai näen hänen naamansa, minua alkaa oksettaa. Tätä ennen minua on oksettanut lukea hänestä Anna-lehdestä, ja joku vuosi sitten hän onnistui myös muuttamaan oksennukseksi Mäntän kuvataideviikot.

        Käytän kovaa kieltä, koska Mäki on kovakalloinen. Hän ei kadu, hän ei opi mitään, vaan kerskailee julmuudellaan. Lukijoille ei lienekään epäselvää, että Mäen maine ”taiteilijana” perustuu pitkälti hänen kissantappovideoonsa, joka oli Suomen taiteen ehkä epäeettisin koskaan tehty teko. Ja silti yhä varastoituna Kiasman kokoelmiin, joka kertoo, että tuon museon ulkonäköä halveksittavampaa on vain sen sisältö.

        Mäen muuta, julkisuudessa tuntemattomampaa taidetta on mm. englanninkielinen videoinstallaatio, jossa hän uneksii (onneksi vain uneksii) panevansa isoäitiään silmään.

        Kaikessa inhimillisessä toiminnassa pätevät samat säännöt. Tuettu taide on valitettavasti tuottanut meille ”teemumäkiä”, jotka kuvittelevat, että heidän tehtävänsä – ja oikeutensa - on kohahduttaa ja herättää. Jos he joutuisivat toimimaan markkinatalouden ehdoilla, heidän taiteilijanuransa loppuisi siihen. Kukaan ei ostaisi eläinrääkkäystaidetta, ei spermaa, verta eikä virtsaa tehosekoittimissa jne.

        Mielestäni oikea taiteilija osaa sävähdyttää, pysähdyttää ja kiinnostaa, vaikka käyttääkin moraalisesti oikeiksi ja taiteellisesti kestäviksi havaittuja keinoja. Siinä taito punnitaan. Kuka hyvänsä osaa ulostaa tehosekoittimeen tai läiskiä viatonta luontokappaletta kirveellä, kuten Mäki.

        Vikaa on myös taidepolitiikassamme. Kulttuuriministerin tulisi ryhtyä toimiin muunkin kuin oman elämänsä osalta, sillä johtuen taideorganisaatioiden tyhjäpäisestä väestä, mainittu Teemu Mäki nauttii parhaillaan kymmenvuotista valtion taiteilija-apurahaa. Julmuudesta, typeryydestä ja katumattomuudesta siis palkitaan tässä maassa. Veronmaksajat maksavat Teemu Mäen ”taiteilut”, mikä on todella suuri häpeä. Tuo tuki on viipymättä lopetettava.

        Teemu Mäki, et ole terve. Käytä energiasi jatkossa oman mielenterveytesi kohentamiseen, ja pyydä anteeksi sitä, mitä olet tehnyt!

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki


        Tervetuloa Pöpilään

        Hyvin paljon suomalaisen mielenterveyden hoidon tilasta kertoo se, mitä tapahtui Helsingin metrossa jokin aika sitten. Kirvesmurhaaja oli skitsofreenikko, joka oli avohoidossa. Ja skitsofrenia on tauti, jota on helppo hoitaa lääkityksellä, mutta juuri tällainen avohoito aiheuttaa sen, että lääkkeiden ottamista ei kukaan valvo.

        Avohoitojärjestelmämme on epäonnistunut, ja on kamalaa, että sitä ei tajuta ennen kuin tällaisten tapahtumien kautta, jos sittenkään. Päättäjiä kiinnostaakin näemmä vain, saako suuripäinen kaveri kivan suojatyöpaikan jostakin. Sekin raha olisi enemmän tarpeen muualla.

        Terveydenhuollon säästöpäätöksistä ja linjauksista vastanneet päättäjät pitäisi lähettää viikon kesäleirille lääkkeensä unohtaneiden avohoitopotilaiden kanssa. Niille, jotka sieltä palaisivat, olisi ehkä viimein selvinnyt muutama realiteetti, joita ei näe, kun ei joudu kulkemaan kaupungin kaduilla ja liikennevälineissä.

        Mutta yhtä lailla meiltä puuttuu kyky tunnistaa sairautta, koska se on niin kauhean suvaitsematonta huomata, että toinen onkin hullu.

        Taiteilijaksi itseään kutsuva Teemu Mäki on toinen kirvesmurhaaja, joka vaikuttaa keskuudessamme. Vaikka Mäen kohteeksi joutui viaton luontokappale eikä viaton metromatkustaja, teko oli hyvin samanlainen. Metromurhaajan eduksi on kai luettava se, että hän ei ejakuloinut uhrinsa päälle, ei videoinut kaikkea, eikä väittänyt tekoaan taiteeksi. Mäki, joka ei edes tajua tekonsa vääryyttä, on jopa vielä sairaampi kuin metrossa riehunut kirvesmurhaaja.

        Yhtä kyvyttömiä olivat päättäjät Mäenkin edessä – kammottava teos ostettiin Kiasmaan, ja Mäelle annettiin valtion 10-vuotinen taiteilija-apuraha. Olisi mukava tietää tahot, jotka nämä päätökset tekivät. Ja yhtä häpeällisiä ovat tahot, jotka eivät nyt lähde purkamaan tehtyjä virhepäätöksiä, kuten esimerkiksi kulttuuriministeri voisi tehdä.

        Pitää muistaa kysyä sitäkin, miten yhteiskunnan esimerkki vaikuttaa? En pidä ollenkaan mahdottomana, että Mäen ”taide” olisi yksi asia, joka antoi inspiraation metromurhaajalle, enkä pidä ollenkaan mahdottomana, että järjetön kulttuuripolitiikka (tarkoittaa myös julkisten varojen tuhlaamista siihen) ja välinpitämätön terveydenhuollon hoitaminen (sinne ei julkisia varoja tuhlata) tuottaisi meille tulevaisuudessa vielä enemmän tällaisia ilmiöitä.

        Päättäjät tulisi todella jättää kuukaudeksi ilman autojaan, kuljettajiaan ja turvamiehiään. Se antaisi uuden perspektiivin siihen, minkälainen maa Suomesta on tullut. Sille pitäisi ruveta pian tekemään jotain. Turhemmat asiat saisi vaikka kokonaan unohtaa.

        Richard Järnefelt
        tutkija, pianisti
        Helsinki

        Myös Richardin toiminta suorastaan rikollista. 4 kk ehdollista vankeutta.
        Taitaa olla korkea aika hakea sitä rikkaa omasta silmästä. Tuotat häpeää Olarin seurakuntaneuvostolle!


    • kansalainen

      Minusta taiteilijalle olisi pitänyt jo aikaa sitten langettaa syyte eläinrääkkäyksestä.

      Tuomio on tosin jotain sakkoja vain.

      Näkisin mielelläni videon jossa kyseinen "taiteilija" salvotaan ilman nukutusta ja puudutusta.

      Itse asiassahan kiljuntaa voitaisiin nauhoittaa ja esittää musiikkitaiteena.

      • fabio

        Itse asiassa Mäki on jo tuomittukin eläinrääkkäyksestä. Miten hirsirakentaminen asiaan liittyy? ;)


    • R.J.

      Laitoin eilen (5.5.) alinna olevan tekstin (jossa osa ajatuksista uusia, ja osan olen lainannut näistä keskusteluista) vielä medioihin, mutta sain aika pian sen jälkeen taiteilijaprofessori Krohnilta kuulla, että Kiasma on taipunut painostuksen edessä, ja päättänyt poistaa Mäen "teoksen" valikoimistaan. Se on jo osavoitto, mistä onnittelut ja kiitokset kaikille asianosaisille. Lisäksi sain kuulla, että ostosta päättänyt henkilö olikin ilmeisesti aikaisempi museonjohtaja Tuula Arkio, eikä nykyinen Tuula Karjalainen, jonka eroa tekstissäni vaadin. Karjalainenkaan ei tosin ole täysin synnitön, koska ensin hän valitsi linjan, että Mäen taide on O.K., ja sitä pitää Kiasmassa varastoida. Pelko siitä, että surkeaan peltihalliin ei enää tulisi kävijöitä, pakotti hänet kuitenkin muuttamaan mielensä.

      Mutta Mäki on edelleen se sama kuin ennenkin. Jos vaikka Kiasma poistaa kissantappovideon, sinne jää kuitenkin yhä Mäen tauluja, ja Mäellä on yhä apuraha, jonka Kiasma väittää olevan viisivuotinen, vaikka oma tietolähteeni kertoi 10:stä vuodesta. Niin tai näin, se on ehdottomasti väärin. Veronmaksajien rahoilla ei pidä tukea tällaisen psyykenpotilaan "taiteilua". Jos yhteiskunnan tuki loppuisi, kukaan ei elättäisi Mäkeä taiteilijana, sillä kammottavat teokset eivät käy kaupaksi. Ehkä hän joutuisi siten "oikeisiin töihin", ja sitä kautta paranisi. Eli jatkakaamme taistelua, koska asia ei ole kunnossa vielä, vaikka Kiasma nyt yrittääkin pelastaa oman nahkansa!!


      Kiasman johtajan erottava

      Kiasman museonjohtaja Tuula Karjalainen on epätoivon vimmalla puolustanut omaa ja alaistensa tyhmyyttä medioissa viime päivinä. Syynä on ollut, että suuri yleisö on viimein herännyt reagoimaan siihen, että Teemu Mäki -nimisen ”taiteilijan” ”Sex and Death”-niminen videoteos, joka sisältää eläinrääkkäystä ja löytökissan kivuliaan tappamisen, on aikanaan ostettu veronmaksajien rahoilla Kiasman valikoimiin.

      Taiteilijaprofessori Leena Krohn on hyvin kirjoittanut, että ”taiteilijan vapaus koskee hänen teoksiaan, ei tekojaan". Leena Krohn boikotoi kaikkia tilaisuuksia, missä "taiteilija" Mäki esiintyy, eikä hän ole yksin, vaan monilukuinen joukko eri alojen ihmisiä on tyrmistyneenä valmis ryhtymään kaikkiin tarvittaviin toimiin, jotta tällaista ”taidetta” tukevat tahot saataisiin vastuuseen teoistaan, ja pois julkisista viroistaan.

      Museonjohtaja Karjalaisen argumentaatio perustuu epäpätevään kehäpäätelmään. Hän perustelee ostoa sillä, että Kiasman kuuluu säilyttää läpileikkaus aikansa taiteesta. Perustelu on typerä sen vuoksi, että Teemu Mäen eläinrääkkäys ja silpomisvideo ei alun alkaenkaan olisi ollut ”taidetta”, ellei Kiasma itse olisi siitä sellaista muka tehnyt ostamalla sen. Onko siis jokaisen hourupään kotivideo taidetta, ja Mäen teos läpileikkaus aikamme taiteesta? Voi, voi.

      Yhtä lailla kiinnostaa, miksi Mäki saa valtion 10-vuotista taiteilija-apurahaa – pisintä mahdollista. Palkitaanko raakuudesta ja sydämettömyydestä? Kuka tämän päätöksen on tehnyt, se pitäisi tuoda julki. Nykyinen kulttuuriministeri voisi osoittaa moraalista selkärankaa järjestämällä tämän päätöksen kumoamisen.

      Kiasman taas tulisi tuhota Mäen ”teos”, ja pyytää löytöeläintalolta ja veronmaksajilta erittäin nöyrästi anteeksi. Lisäksi on jo tullut selväksi, ettei museonjohtaja Karjalainen ole tehtäviensä tasalla. Missä hyvänsä sivistysmaassa johtaja ymmärtäisi itse lähteä töpeksittyään näin perusteellisesti.

      Vaikka en pidä sitä todennäköisenä, olisi hyvä, jos Mäellä viimein syttyisi itsellä lamppu päässään, ja hän julkisesti katuisi ja pyytäisi anteeksi. Vaikka teko oli törkeä, aidon katumuksen voisi vielä nipin napin hyväksyäkin. Sellainen olisi miehekästä, eikä se, että on ensin tehnyt häpeällisen teon, ja sitten kakaramaisesti selittelee sitä taiteeksi ym.

      Tämä saattaisi kulttuuri-idiootit varsin kiintoisaan valoon - jos "taiteilija" itse ymmärtäisi tekonsa moraalittomuuden, niin miltä näyttäisivätkään sen jälkeen Kiasman väki ja kulttuuripoliittiset päättäjät, jotka ovat kilvan suitsuttaneet Mäkeä ja vähätelleet tätä julmaa tekoa.

      Hyvä, että ihmiset ovat heränneet. Tätä keskustelua ei saa lopettaa, ennen kuin asia on korjattu. Kissaparkaa ei valitettavasti saada enää henkiin, mutta paljon muuta on vielä mahdollista tehdä. Myös tulevaisuuden taiteen hyväksi.

      Richard Järnefelt

      • fabio

        En kyllä näkisi suurtakaan eroa siinä, onko teos arkistoitu kiasmaan vai kuvataiteen keskusarkistoon. Käsittääkseni valtion laitoksia molemmat...


      • R.J.
        fabio kirjoitti:

        En kyllä näkisi suurtakaan eroa siinä, onko teos arkistoitu kiasmaan vai kuvataiteen keskusarkistoon. Käsittääkseni valtion laitoksia molemmat...

        ...ehkä minäkin iloitsin turhasta ja liian varhain.

        Onhan tämä selvästi Kiasman yritys pelastaa kasvonsa, ei muuta.

        Laitoin Kiasman sponsoreille kirjeen, jonka tekstin laitan tähän alle. Sponsorit selviävät Kiasman nettisivuilta (suurimmat ovat, yllätys-yllätys, Helsingin Sanomat, Mäen "taiteen" pyllynnuolija, sekä Vattenfall, joka ei varmaan tästä asiasta edes tiedä).

        Suosittelisin kaikkia kynnelle kykeneviä ottamaan yhteyttä sponsoreihin, ja kertomaan, että Kiasman tukeminen vaikuttaa erittäin negatiivisesti heidän ostopäätöksiinsä jatkossa. Myös minun tekstiäni saa mielihyvin lainata (soveltuvin osin), jos se kelpaa.

        Yhteinen kirje Kiasman sponsoreille ja yhteistyökumppaneille

        Vaikka Kiasman museonjohtaja Tuula Karjalainen tänään Helsingin Sanomissa yrittää pestä museonsa suurimmat synnit pois ilmoittamalla, että selvästi häiriintyneen ”taiteilija” Teemu Mäen julma kissantappovideo poistetaan kokoelmista, hän ei silti voi olla perään lisäämättä, miten merkittävä nykytaiteilija Teemu Mäki on.

        Rohkenen olla tuosta aika paljon eri mieltä. Nykytaiteen osalta kyse on usein kehäpäätelmästä. Kukaan ei ostaisi nykyisten taiteilijoiden teoksia, jotka ovat usein brutaaleja ja raakoja. Kun ne sitten veronmaksajien ja sponsoreiden rahoilla ostetaan esim. juuri Kiasmaan, niistä muka tulee ”merkittäviä teoksia”, kun ne on kerran museoonkin ostettu. Mielenkiintoista.

        Luulen, että ihmisten suuttumus ei pääty tähän. Mitäänhän ei itse asiassa ole tapahtunut vielä. Teemu Mäki nauttii yhä apurahaansa, Kiasma aikoo jatkaa lähes vastaavanlaista linjaansa, ketään päättäjää ei ole pantu moraaliseen vastuuseen, ei nykyistä johtajaa eikä edellistä, Tuula Arkiota. Sivistyneemmissä valtioissa töpeksineet johtajat eroavat.

        Niinikään valtion kuvataidetoimikunnan ja aikaisempien kulttuuriministerien vastuu on tutkimatta.

        Oma, ja uskoakseni satojen tuhansien muidenkin suomalaisten kanta on, että esim. Kiasmalta pitäisi lopettaa sponsorirahoitus kokonaan. Mikäli näin ei tehdä, Kiasmaa tukevat tahot leimautuvat kuuluvaksi samaan elitistiseen ja kylmäsydämiseen joukkoon, mihin kuuluvat Teemu Mäen ja hänen kaltaisten ”taiteilijoiden” tukijatkin. Sitä kukaan sponsori tuskin rahansa vastineeksi haluaa.

        Kiasman maine ei ole puhdas suuren yleisön silmissä, ennen kuin museon johto pyytää selväsanaisesti anteeksi virhettään, ja esittää uskottavia uusia linjauksia jatkon kannalta. Moraalisesti olisi oikein poistaa kaikki Teemu Mäen työt kokoelmista.

        Ajatelkaa sponsorien vastuuta (sisältää myös opetusministeriön) – ilman sitä, että joku tällaista tukee, tällaista ei luultavasti olisi. Teemu Mäki ei kykenisi ikinä elämään taiteellaan, koska kukaan ei ostaisi sellaista sontaa, mitä hän tuottaa. Näin on asia monen muunkin nykytaiteilijan kohdalla.

        Jos taide ei miellytä yleisöä, tuota miellyttäviä elämyksiä, herätä positiivisia tunteita, ei sillä ole syytä elää. Emme me tässä pahassa maailmassa tarvitse taiteilijoiksi itseään kutsuvia psyykenpotilaita tekemään vielä lisää pahuuksia. Me tarvitsemme taiteen tuomaa iloa.

        Richard Järnefelt
        viihdepianisti


    • järkyttynyt!

      Natsi-Saksassa eläinrääkkääjät saivat heti keskitysleirimatkan valtion kustantamana ja hyvin todennäköisesti niskalaukauksen heti leiriin päästyään. Niskalaukaus oli saksalainen tapa...nexus...so zu sagen.

      Teemu Mäelle oikeanlainen rangaistus olisi raskaan sotilaspistoolin laukaus takaraivoon, mutta tätähän ei Suomen laki tunne. Hieman sakkoja vain...

      Sairas paska, jonka lopettaminen olisi moraalinen palvelus koko yhteiskunnalle. Vaikka en kuolemanrangaistusta kannatakkaan olisi se tällaisissa tapauksissa oikein.

      Hänen tekonsa on SAIRAS ja VASTENMIELISEN OKSETTAVA. Miksi tällaisen paskan annetaan levittää saastaansa?

    • HHH
      • Ari-Kalevi S.

    • Laki kaikilla!

      Siitä olen eniten ihmeissäni ja raivoissani, että miksi Kiasma ei luovuttanut kasettia poliisille. Tämänlaatuisesta törkeästä eläinsuojelurikoksesta pitäisi joutua syytteeseen. Jos ei silloin aikanaan, niin viimeistään nyt. Eikö Suomen laki koske kaikkia? Varsinkin tällaista järkensä menettänyttä "taiteilijaa". Toivon mukaan oikeus toteutuu, ja Teemu Mäki joutuu sovittamaan rikoksensa. Kiasmaan en aio ikipäivän astua jalallani.

      • Tiedoksi

        Tuolla "Taide ja kulttuuri" -palstalla asiasta käydään kiivasta keskustelua ja tännekin tiedoksi saamani vastaus kun halusin kulttuuriministerin kannan asiasta:

        "Kulttuuriministerin kommentti postiin
        Kirjoittanut: vastaus, 5.5.2004 klo 13.27

        Tällainen vastaus tuli lähettämääni sähköpostiin, eritoten minut teki iloiseksi viimeinen lause:

        "ELÄINRÄÄKKÄYS EI OLE TAIDETTA VAAN RIKOS

        Lukuisat kansalaiset ovat kysyneet mielipidettäni Teemu Mäen vuonna 1988
        tekemmästä videoteoksesta, jossa kuvattiin taiteilija kiduttamassa ja
        tappamassa löytökodista hakemaansa kissaa. Mäki on tuomittu teosta ja
        elokuvatarkastamo on kieltänyt videon esittämisen.

        Nykytaiteen museo Kiasma on vuonna 1994 ostanut Teemu Mäen taiteesta kertovan
        koosteen, jossa on ote eläinrääkkäysvideosta. Teos on Kiasmassa lukkojen takana
        eikä sitä ole Kiasmassa esitettty eikä tulla esittämään.

        Kiasma on perustellut videon ostamista sillä, että taidemuseon tehtävänä on
        taltioida tulevaisuuden tutkijoille taidetta ja siitä käytävää keskustelua.
        Tulevaisuuden tutkijoiden pohdittavaksi jää myös se, onko teoksen ostamisesta
        päättäneiden taidealan asiantuntijoiden arviokyky pahasti pettänyt, kun he ovat
        ostaneet julmalla rikoksella aikaansaadun teoksen kokoelmiinsa.

        Eläinrääkkäys on rikos eikä taidetta, ei siinäkään tapauksessa, että rikokseen
        syyllistynyt olisi ammattitaiteilija.

        kulttuuriministeri Tanja Karpela"
        "

        Samalla pisteet Tanjalle, hän (=avustajansa) todellakin vastaa tavallisen pulliaisen mieltä vaivaaviin kysymyksiin, yllätyin iloisesti!


    • Richard Järnefelt

      Teemu Mäki ei nähtävästi ole ainoa idiootti. Nyt on julkisuuteen lähetetty tiedote, jonka laitan alle.

      Merkillistä on, että tiedotteessa aika lailla kiemurrellaan itse asian ohi. Tuomitaan kyllä eläinrääkkäyskin, mutta silti halutaan teosta pidettävän taiteena. Logiikka ontuu.

      Nähtävästi siis Suomen Taiteilijaseurakin täytyy liittää boikotoitavien listalle. Häpeän, että siellä on tuollaisia ihmisiä kuin Näsänen ja Rantala. Onko kukaan muuten koskaan kuullut noista taiteilijoista...? Eivät taida lahjat riittää Mäen "taidetta" pidemmälle.

      Kuten taiteilijaprofessori Leena Krohn on viisaasti sanonut, "taiteen tulee olla vapaata, mutta ei tekojen". Kulttuuriministeri Karpela sanoi myös viisaasti, että "eläinrääkkäys ei ole taidetta."

      Mitähän vastaanväittämistä tässä enää on Suomen Taiteilijaseuran idioottienkaan mielestä? Ei kukaan halua mitään sensuroida, vaan kyse on vain siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Aika yksinkertainen juttu. Muun väittäminen on paskanjauhantaa, joka hyvin kuvaakin Suomen kulttuurijärjestöjen eliittiä, joka elää vain veronmaksajien rahoilla, eikä kykenisi päivääkään elämään omalla "taiteellaan", koska kukaan ei sitä sontaa ostaisi.

      R.J.


      Moralismia seuraa sensuuri

      Teemu Mäen videoteos yli kymmenen vuoden takaa on nostattanut
      moraalisen kohun.
      Helsingin Sanomat uutisoi 6.5., että Mäen teos My Way-Work in Progress
      on päätetty poistaa Kiasman kokoelmista. Teoksessa oli osia Mäen Sex
      and death ? teoksesta, paljon puhutusta kissantappovideosta.Valtion
      Museon kokoelmista on nyt ulkopuolisen painostuksen vuoksi poistettu
      teos luultavasti ensimmäistä kertaa Suomen historiassa.

      Nuori taideopiskelija käytti teoksessaan materiaalina muun muassa
      videokuvaa kissan tappamisesta. Mäki sai tuomion eläinrääkkäyksestä ja
      on tekonsa juridisesti sovittanut. Taiteilija Teemu Mäki on toiminut
      aktiivisesti tämän videoteoksen tekemisen jälkeen. Hänen tuotantonsa on
      mittava, se koostuu niin maalauksista kuin videoistakin.

      Mäen teoksesta puhuttaessa on sekoitettu taideteos, taiteilija Teemu
      Mäki ja Teemu Mäki juridisena toimijana. Taiteilijalla on ilmaisun
      vapaus, jota ei pidä moralistien tai sponsoreiden lähteä rajoittamaan.
      Nykytaiteen museo Kiasma osti teoksen kokoelmiinsa 1994, mutta sitä ei
      ole koskaan esitetty yleisölle. Kiasma on nyt painostuksen alla
      siirtänyt teoksen kymmenen vuotta sen hankkimisen jälkeen kokoelmistaan
      Kuvataiteen keskusarkiston tutkimusmateriaaliksi. Taideteosta ei voi
      mitätöidä poistamalla sitä kokoelmista moralistien, sponsoreiden tai
      poliitikkojen vaatimuksista. Kuplamuoviin pakattuna ja kellariin
      varastoitunakin Mäen teos on kiistämätön osa suomalaisen taiteen
      historiaa.

      Teemu Mäen videoteos ei ole ainoa oikeustuomioita aiheuttanut teos
      Kiasman kokoelmissa. Harro Koskisen Sikamessias?teos aiheutti tuomion
      koko nuorten näyttelyn jurylle, joka oli valinnut teoksen Nuorten
      näyttelyyn vuonna 1969. Juryn jäsenet saivat sakkotuomion
      jumalanpilkasta. Tuomioista huolimatta Kiasma osti teoksen
      kokoelmaansa.

      Mäen teosta voi tulkita monella tavalla. Sen voi ymmärtää puheenvuorona
      siitä, kuinka ihmiset käyttävät eläimiä oman mielihyvänsä itsekkäisiin
      tarpeisiin. Hullun lehmän taudin jälkeisessä maailmassa teos on jopa
      ajankohtaisempi kuin tekohetkellään. Videolla esitetty kissan
      tappaminen on brutaali ja tuomittava teko; niin kuin maailmakin, johon
      teos ottaa kantaa. Väkivalta ja julmuus on aina tuomittavaa.

      Teemu Mäki on tunnustettu ja ilmaisuvoimainen taiteilija, joka
      teoksillaan kritisoi kulutusyhteiskuntaa ja sen kaksinaismoralismia.
      Hänen teoksensa ympärillä noussut kohu osoittaa, kuinka tärkeää on
      vaalia taiteilijan ilmaisuvapautta ja taiteen riippumattomuutta. On
      varjeltava taidetta sellaiselta kehitykseltä, että sallitut aiheet ja
      esitystavat päätetään jossakin muualla kuin taiteen autonomisella
      kentällä.

      Moralismia seuraa varjon lailla sensuuri, niin Mäenkin tapauksessa.
      Sisällön ja ilmaisukeinojen sekä sananvapauden rajoittaminen vetoamalla
      moraaliin, uskontoon tai muihin taiteen ulkopuolisiin perusteisiin
      tukahduttaa taiteen. Taidemaailman toimintavapauden rajoittamiseen
      liittyy usein painostusta ja uhkailua, tämän ovat niin Kiasman
      henkilökunta kuin myös Teemu Mäki perheineen joutuneet nyt kokemaan.
      Sensuuri on valitettavaa todellisuutta monessa maassa, tähän asti
      Suomessa on voinut uskoa taiteen vapauteen.

      Elena Näsänen Piia Rantala
      puheenjohtaja pääsihteeri
      Suomen Taiteilijaseura Suomen Taiteilijaseura

    • minä

      Miten tuostakin jaksetaan jauhaa aina vaan? Eihän siinä tapettu kuin yksi KISSA. Typerä tekohan tuo oli mutta se on sovitettu jo aikapäiviä sitten. Eiköhän teemukin ole noista päivistä viisastunut joten antakaa jo rauha sillekkin.

      • John

        ...pökkelöitten takia niinkuin sinä maailma on täynnä teemumäkiä ja muita kusipäitä. Ei ole häpeä välittää asioista, on häpeä olla välittämättä. Kissa on ihan samanlainen elävä olento kuin sinäkin. Tämän tajuaminen on kehityksen suunta, lue edeltä muutama kirjoitus. muita saavutuksia oli orjuuden poisto, 8-tuttinen työpäivä, sukupuolten tasa-arvo ja niin edelleen.


    • punainenbanaani

      Miksi kaikki kieltävät sen taiteena!
      Mikä edes ON taidetta?
      Minun mielestäni taide tarkoittaa = ajatusten&tunteiden ilmaisua tekemällä niistä joku "symboli" tai "performanssi",

      eli millainen tahansa on taidetta, kunhan sen tekijä on yrittänyt tosissaan kuvailla ja eläytyä omiin tunteihiinsa tehdessään sen taideteoksen.

      Eli miksi te KIELLÄTTE Taiteilija Teemu Mäen kissantappovideon taiteena, onhan se ihan SELKEÄÄ ajatusten ja tunteiden ilmaisua, täysin eri asia on taas se, onko se OIKEIN. Eli kyllä, se oli taidetta, mutta se oli silti väärin.

      Tuohi sinä sanoit "Taidemuseo Kiasman mukaan eläinrääkkäys on taidetta...". Ei siinä 'taideteoksessa' pääpointti ollut se, että eläin tapettiin ja sen päälle runkattiin, vaan se itse lopputulos; mätä, näyttävä lihakasa nesteissä.

      Eihän esimerkiksi maalauksilla ole hirveän paljon merkitystä onko siinä käytetty öljy- vai vesiväriä, hiiliä vai jotain muuta, vaan se LOPPUTULOS! Eli Teemu Mäki teki itse eräänlaisen 'maalauksen', jossa käytti 'öljyvärinään' kissaa ja omaa 'nestettään'.

      Eli KYLLÄ se oli taidetta. MUTTA se EI ollut OIKEIN!

      • taavi

        Minun mielestä jokaisella on oma mielipide taiteesta. Ei sitä voi mitenkään määritellä, se on täysin mielipidekysymys.
        Eikö muuten olekin harmi, että kellään ei ollut videokameraa siellä metrossa! Olisi saanut vielä hyvät rahat.


    • BARE

      Oikeasti realismi ja klassinen taide on ruvennut nostamaan päätään. Juuri sen takia että modernismi on ainoastaan joittenkin vuosikymmenien trendi villitys.

      Artistit niinkuin juuri Teemu Mäki on nostettu jalustalle ainoastaan sen takia että jotkut helsingin sanomien taidekriitikot, taidekoulujen rehtorit, galleristit, kiasman sisään ostajat ja muut trendi taide räveltäjät ovat tehneet ko. tyypistä jokunkun messiiaan. Mitään oikeaa taitoa tällä tyypillähän ei ole, mutta silti ropisee esim 20 000mk kissantappo videosta kiasmalta (ken tietää paljonko siitä muusta paskasta on maksettu) ja joka vuosi 14 000 E tilille taiteilija apurahaa. Olisi kiva jos jossain vaiheessa ruvettaisiin kohtelemaan artisteja sen mukaan mitä he osaavat ja myöntämään jotain scolarshippejä ulkomaisiin laitoksiin, ton jatkuvan punaviini höyryisten taiteilijoiden hyysäämisen sijaan.

      Tässä muutama artikkeli sivustolta joka on todella lyömässä kapuloita rattaisiin tämän teemu mäki, de kooning, jeffery koons pelleille.
      http://www.artrenewal.org/articles/2005/abstract/ross1.asp
      http://www.artrenewal.org/articles/2003/Don_Gray_Art_Education/don_gray1.asp
      http://www.artrenewal.org/articles/2004/Oppression/ross1.asp

      Kannattaa myös katsoa mitä suomalaiset galleriat ja koulut tekevät. Suomalaisissa taidekoulussa ei ole opetettu klassista kuvataidetta enää pitkään aikaan.

      Tässä on kuvataide akatemian oppilaitten (suomen "arvostetuin" kuvataide opisto) lopputöitä
      http://www.kuva.fi/uploads/pics/1152692143_Goman.mini.jpg
      http://www.kuva.fi/uploads/pics/1152692195_Kuopllala.mini.jpg
      http://www.kuva.fi/uploads/pics/1152699492_nurminen.mini.jpg

      Tässä on florence academy of artin oppilaitten lopputöitä
      http://www.florenceacademyofart.com/Alumni Gallery/Jura Bedic.htm
      http://www.florenceacademyofart.com/Alumni Gallery/Somma Frank.htm
      http://www.florenceacademyofart.com/Alumni Gallery/Katsoukis Adam.htm

      Erona siis se että suomessa oppilaita kehotetaan teemu mäki mäiseen sekoiluun ja muuhun sotkemiseen ja ulkomaalaisissa yksityisissä oppilaitoksissa oikeasti opiskellaan 10 tuntia päivässä taidetta.

    • gk-
      • Valokeiju

        "Teemu Mäki saa turpaan!" Tuo idea oli kaikista paras! Näin sinustakin tulee Kiesman lemmikki. Hanki kameramies ja vedä Teemu Mäkeä kunnolla turpaan!


    • Anonyymi

      Vanha helmikana pesee käsiään katkerassa kirjassaan. Hahahaha

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8396
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2277
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe