Marraskuu São Miguelilla

Marraskuun keskimääräinen päivälämpötila Ponta Delgadassa nousee vielä melkein 20 C:een, yön minimit liikkuvat 14 C:n pinnassa. Nämä lukemat ovat varsin lähellä toukokuun arvoja. Pitkäaikaistilastojen mukaan sadetta saadaan keskimäärin noin 130 mm; sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) on marraskuussa parisenkymmentä. Hitaassa laskussa oleva meriveden lämpötila on marraskuussa pudonnut 18 C:n tuntumaan.

Kuun keskivaiheilla aurinko nousee Ponta Delgadan horisontissa noin puoli kahdeksan ja laskee runsaat 10 tuntia myöhemmin. Aurinkotunteja päivässä on keskimäärin 4-5.

Luonto on vihreä ja vehmas. Kolibrikukat kukkivat, kniphofiat ovat nupuillaan, siellä täällä näkee Jukka-palmun valkoista kukkaloistoa. Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) (http://olhares.aeiou.pt/manhas_de_pascoa_foto1545050.html) kasvattelee nuppujaan mm. Ponta Delgadan ydinkeskustan Padre Sena Freitasin puistossa. Jotkut kameliamuunnelmat saattavat puhjeta kukkaan jo marraskuussa.

Marraskuun ensimmäisenä vietetään Portugalissa pyhäinpäivää, joka on kansallinen juhlapyhä. Päivä on kaikkien pyhimysten päivä, Dia Todos os Santos. Vainajien päivä on virallisesti 2.11.

Pienet erikoisliikkeet ovat 1.11. suljettuina. Suuremmat ruokakaupat ovat avoinna koko päivän, pienet minimercadot sulkevat ovensa yleensä klo 14:ään mennessä. Juuri voimaan tullut lainmuutos sallii kuntien päättää anomuksesta kauppojen aukioloista. Isoja marketteja, hipermercadoja, Ponta Delgadassa ovat Modelo Parque Atlânticon kauppakeskuksessa ja SolMar São Gonçalossa lähellä VIP-hotellia.

Ponta Delgadan keskusta on pukeutunut jouluasuun. Jouluvalojen sytyttämispäiväksi voi viime vuosien kokemuksen perusteella veikata marraskuun 14. tai 15. päivää. Valot sytyttänee kaupunginjohtaja noin klo 18 kaupungintalon edessä olevalla aukiolla, jossa tapahtumaa juhlistetaan pienimuotoisella tilaisuudella.

Marraskuun alkuun sijoittuu runsaasti musiikkitilaisuuksia Ponta Delgadassa. Vuotuinen Jazzores-jazztapahtuma Teatro Micaelensessa jatkuu 3.11. saakka. 1. ja 7. marraskuuta järjestetään Igreja do Colégion kirkossa kaksi vanhan musiikin konserttia. Igreja do Colégion kaunis kuori puuleikkauksineen luo arvokkaan taustan Johan Sebastian Bachin sävellyksille ja ranskalais-flaamilaiselle renessanssimusiikille. Nämä klo 21.30 alkavat konsertit ovat ilmaisia. Istumapaikkojen määrä on kuitenkin rajallinen. Niinpä paikalla kannatta olla klo 21, jolloin kirkon ovet avautuvat.

7. marraskuuta vierailee viihdeteatteri Teatro Coliseussa Sevillan parturi. Samana iltana soittaa taidemusiikkia Teatro Micaelensessa harmonikkataiteilija Mika Väyrynen säestäjänään sellisti Jan-Erik Gustafsson.

Konsertit Portugalissa alkavat yleisimmin klo 21.30, jollei toisin ole ilmoitettu. Teatro Micaelensen (www.teatromicaelense.pt) ja Coliseu Micaelensen (www.coliseumicaelense.pt) lippukassat ovat auki arkisin koko päivän iltapäivän ruokataukoa lukuun ottamatta ja ennen esitystä. Paikkoja on yleensä jäljellä. Lippuhinnat ovat suomalaisen kukkarolle edullisia. 65-vuotiaat ja vanhemmat saavat lipun hinnasta 20 prosentin alennuksen.

Satamakeskus Portas do Marissa (http://www.portasdomar.pt/) on vilkasta viikonloppuisin. 4.-7.11. siellä siemaillaan olutta (Festa da Cerveja). Samanaikaisesti (5.-7.11.) on meneillään maahanmuuttajien kulttuureja esittelevä tapahtuma o Mundo Aqui (avaus 5.11. klo 17.30). Azorien maahanmuuttajien suurimmat. ryhmät ovat kapverdeläiset, brasilialaiset ja ukrainalaiset. Kansallisuutensa säilyttäneiden siirtolaisten kokonaismäärä Azorien yhdeksällä saarella on yhteensä alle 4 000. Tapahtumaan kuuluu mm. etnistä ruokaa ja musiikkia.

Perinteistä São Martinhoa eli Pyhän Martin päivää (Suomessa 10.11, Portugalissa 11.11.) juhlistetaan (Magusto das Portas) Portas do Marin ulkonäyttämöllä (Tentorium) 12.11. Pyhän Martin päivään Portugalissa kuuluvat paahdetut kastanjat ja uuden rypälesadon viini. Viimeksi mainittua ei kuitenkaan kaikille riitä, joten useimpien on tyydyttävä vanhempiin vuosikertoihin. Kastanjat tuotetaan mantereelta. Lehdet kertovat, että Azorien vähäinen kastanjasato Terceiran saarella oli heikkolaatuinen hyönteistuhojen vuoksi.

14. marraskuuta on vuorossa triatlo-tapahtuma, johon osallistuu Portugalin kaikkien aikojen menestyksekkäin lajin naisedustaja Vanessa Fernandes. Hänen lisäkseen kilpailijoiden joukossa on maan muita huippuja.

Suomalaisryhmämatkojen viimeisenä viikonloppuna, lauantaina 20.11, järjestetään Portas do Marissa DJ-tapahtuma VI Aniversário Fair Play. Tapahtuma alkaa klo 22.

Tapahtumista kerrotaan tarkemmin mutta valikoiden kotisivuillani osastossa ”Azoreilla tapahtuu”, jonka painike on etusivun oikeassa marginaalissa.

0

578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

        tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
        Ikävä
        140
        4295
      2. Melkein lähetin viestin.

        Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
        Ikävä
        125
        1681
      3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

        Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
        Ikävä
        71
        1497
      4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

        "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
        Maailman menoa
        283
        1422
      5. Kalateltta fiasko

        Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
        Kuhmo
        18
        1304
      6. Ikävöimäsi henkilön ikä

        Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
        Ikävä
        51
        1207
      7. Nainen voi rakastaa

        Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
        Ikävä
        79
        1141
      8. Rakastan sinua

        Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
        Ikävä
        30
        1126
      9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

        Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
        Sanaristikot
        60
        1091
      10. Liikenne onnettomuus

        Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
        Orimattila
        66
        1083
      Aihe