Nurmikon ilmaus ja maanparannus?

Hannatäti

Auttakaa ihmiset kun en löydä mistään tietoa tähän yksinkertaiseen kysymykseen:
Nurmikon maanparannukseen kehoitetaan käyttämään mm. hiekkaa (ensin ilmataan - sitten hiekat perään). Tämän vielä ymmärrän. Mutta missään ei sanota MILLAISTA hiekkaa!!? Rantahiekkaa, hiekoitushiekkaa, mitä?

15

17088

  Vastaukset

  • Useimmissa lähteissä aiheeseen liittyen puhutaan hiekan ja mullan seoksesta. Konpostimulta ja hiekkalaatikon "vanha" hiekka on oikein hyvä yhdistelmä. Tulee lannoitteita samalla.
   Ei siis mitään hiekoitussepeliä mutta ei myöskään uimarantahiekkaa.

   Talikolla reikiä ja sen jälkeen haravalla hiekan ja (komposti)mullan kanssa yliharavointi.

   • Kiitos tiedosta. Täytyypä tästä lähteä syynäämään vanhojen naapureiden hiekkiksia :)


   • tein tuon saman viime keväänä ja viellä on sammalta saman verran kuin viime keväänä eli kuinka usein se täytyy tehdä? vai pitääkö reikiä tehdä useammin eli kerran viikossa?


  • Osta rautakaupasta ilmauskengät. Eivät maksa paljoa, mutta ovat huomattavasti helpommat kuin talikko tms. Kengät lasten jalkoihin ja nurmelle juoksemaan!
   Hiekka ei saa olla kovin hienoa, ei esim. 0-4mm raekokoa, koska silloin se ei ilmaa maata, vaan kovettaa sitä. Sehän on muuten kuin kivituhkatietä perustaisi. Kivi ei myöskään saa olla sepeliä, vaan juuri tuo hiekkalaatikkohiekka käy hyvin.
   Kun olet maan ilmannut, lisää siihen kalkkia ainakin pussin kyljessä mainittu määrä. Sitten hiekka päälle ja anna nurtsin kasvaa. Kastele ja leikkaa. Ainakin alkuunsa kannattaa haravoida varovasti suurimmat leikkuujätteet pois, koska niillä on tapana maatua nurmikkoon, ja sinullahan on varmaan ongelmana liian tiivis ja sammaloitunut maa. Oletko kysynyt puutarhakaupasta sammaleenpoistolannoitetta? Todennäköisesti nurmikon ph on väärä.

   • Hämmästytinkin juuri naapureita tallustelemalla ko. kengillä nurtsillamme :) Ja paiskasin perään Nurmikon kevätlannosta jossa lukee että sammal pois. Maa peruskalkittiin ja lannoitettiin perustamisen yhteydessä viime kesänä mutta täytynee laittaa sitä kalkkia vielä perään.
    Vähän menee väärässä järjestyksessä mutta ei kai se ole niin tarkkaa...vai onko?


   • Hannatäti kirjoitti:

    Hämmästytinkin juuri naapureita tallustelemalla ko. kengillä nurtsillamme :) Ja paiskasin perään Nurmikon kevätlannosta jossa lukee että sammal pois. Maa peruskalkittiin ja lannoitettiin perustamisen yhteydessä viime kesänä mutta täytynee laittaa sitä kalkkia vielä perään.
    Vähän menee väärässä järjestyksessä mutta ei kai se ole niin tarkkaa...vai onko?

    Ei ole kovinkaan väliä, missä järjestyksessä homman teet. Tärkeintä olisi, että saisit sen hiekan ja kalkin jotenkin kulkeutumaan nurmikon pintaa syvemmälle, juuriin asti.


   • Mistä rauta- tai muusta kaupasta ilmauskenkiä voi lähteä kysymään? Mikä lienee hintaluokka?


   • Nurmikoi kirjoitti:

    Mistä rauta- tai muusta kaupasta ilmauskenkiä voi lähteä kysymään? Mikä lienee hintaluokka?

    kesänä Ilmauskengät ja makso 6.90 euroa. On todella hyvät muuten mutta ne mukana tulevat remmit huonot, mutta nekin hoitu kun ostin sellaiset lyhet kiristyis vyöt 2,40 euroa. Viime kesänä oli ilo kävellä 1400 neliön nurmikolla, tuli kuntoilu samaan hintaan!!! :) Näitä kenkiä löytyy mm. halppiskaupoista joissa on puutarha tarvikkeita.


  • Terve!

   Luin noita nettiohjeita ja päädyin seuraavaan.
   Nurmikollamme on sammalta runsaasti (ei ole hoidettu kunnolla) mutta nurmikkokin jotenkin vielä seasta pilkistää--> Otin rautaharan ja kävin pihan läpi kokonaan neliö neliöltä raaputtaen sammaleen pois kuitenkin niin, että nurmikon juuret eivät kärsineet. Ja perään kevät lannoitetta. Näyttäisi toimivan, mutta kesä kertoo tuloksen ja ilmoittelen kun tiedän.

   • Miten toimin kun on pakko laittaa uudet mullat ja siemenet


   • NO, mitä sille nurmikolle kuuluu?


  • Tämä kysykseni liippaa läheltä hiekan lisäämistä. "Nyt on aika levittää kalkkia nurmikolle, jolloin se ehtii ajoissa sulaa." Tämä on tavallinen, liiankin, neuvo lehtien keväisissä pikku artikkeleissa, ihan oikein sinänsä koska kalkkia nurmikko tarvitsee. Maanviljelyskalkki on jauhettua kalkkikiveä, joka ei kuitenkaan sula, se pitää sekoittaa koko multakerrokseen vaikuttaakseen toivotulla tavalla.

  • Mutta mistä saa hiekkaa??? Ei kehtais lasten hiekkoja viedä, eikä lähimaastosta löydy. Kaupoistakaan en ole löytänyt.

  • Multa-asemalta sai tänä kesänä seulottua tavaraa nimikkeellä nurmikonparannushiekka.Maksoikin peräti 10€ bobcat-kauhallinen.
   Takavuonna hiekkapenkereestä sain ruskomullan tyyppistä tavaraa,mikä oli kans parasta mahdollista,humusta mukana sen verran,että ruoho kasvoi seuraavana keväänä läpi eikä tarttunut kenkiin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   154
   4003
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   53
   2199