Taimien latvominen

Noviisi

Voisiko joku selventää miten seuraavia taimia tulisi hoitaa. Olen aivan vihreä näissä puutarhahommissa, mutta nyt muutettuamme omakotitaloon iski vimma kasvattaa itse kukkasia ja yrttejä. Niissä siemenpusseissahan ei kyllä juuri ole ohjeita. Istutin pensaskrassia, tuoksuhernettä, elämänlankaa ja jotain toista krassia. Nyt ne on jo noin 15 cm pitkiä, mutta pitkiä ja hentoja. Nakkaanko pois, vai miten niitä olisi pitänyt hoitaa.
Samettikukka on nyt noin3 cm korkea, ja kasvaa tiheästi ruukussa. Täytyykö sille tehdä jotain? Ahkeraliisa on pari millinen, taisin istuttaa siemenet liian syvälle, kun ei tietysti ollut siitäkään mitään mainintaa. Mitä tehdä kun se siitä vielä kasvaa?
Yrteistä istutin kanelibasilikaa, basilikaa, ruohosipulia ja timjamia. Siellä ne ruukuissa nököttää ihan itsekseen, en ole tiennyt mitä tehdä. Tomaattia istutin kanssa ja nyt nekin on muutaman sentin korkuisia.
Ihme salamyhkäistä puuhaa tämä kasvatus, kukaan ei kait vaivaudu vastailemaan, kun itselle voi jotkut asiat olla itsestäänselviä. Auta!

3

7120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viljelijä

      Ei ole olemassa mitään yleisiä taimien kasvatusohjeita, mutta paljon perustietoa löydät eri firmojen siemenluetteloista. Taimista on hyvä tietää ainakin itämisaika ja pitääkö siemenet peittää vai ei. Hyvä nyrkkisääntö on että siemenien päälle laitetaan kolme kertaa siemenen koon verran multaa, eli pienille siemenille vähän ja isoille enemmän. Muovikalvo kylvöksen päällä auttaa pitämään kylvöksen kosteana ja parantaa itämisprosenttia. Sen lisäksi kylvökset tarvitsevat paljon valoa ja varovaista kastelua itämisen jälkeen.

      Ei sinun kannata heittää taimiasi pois, kyllä niistä vielä hyvä tulee. Pidä ne valoisassa paikassa ja jos olet kylvänyt tiheään (ainakin samettiruusu) sinun tulisi koulia taimet (istuttaa yksittäisiin ruukkuihin tms.). Kouliessa voit upottaa taimet niin syvälle, että alimmat lehdet (sirkkalehdet) ovat maan pinnan tasalla.
      Latvominen on oikeastaan ihan makuasia, latvomalla saat taimet versomaan ja tuuhistumaan, mutta samalla hidatuu niiden kukkaantulo.
      Ahkera liisa itää parissa kolmessa viikossa ja kasvaa aluksi todella hitaasti, joten joudut vielä varmasti odottelemaan ennenkö voit tehdä mitään. Isompana voit sitten tarpeen vaatiessa koulia ja latvoa taimet.
      Tomaatit voit koulia, kun niissä on ainakin yksi varsinainen lehtipari (siis sirkkalehtien lisäksi) ja nekin saat upottaa niin että sirkkalehdetkin jäävät mullan alle.

    • Titta

      Krassien siemenet istutetaan aina kasvuruukkuun. Niitä ei koulita.

      Samoin tuoksuherneen siemenetkin istutetaan suoraan siihen ruukkuun missä ne kasvavat. Herneet tarvitsevat tukikepit ja -langat mitä pitkin sitten lähtevät kiipeämään. Samoin köynnöskrassi. Muistithan laittaa kanankakkarakeita, tms, istutusvaiheessa purkkeihin/laatikoihin.

      Samettikukka koulitaan aina. Itse en ole kyllä ikinä istuttanut taimia niin syvälle, että vain sirkkalehdet näkyvät. Hyvin ovat silti kasvaneet.
      Jogurttipurkit esim. ovat hyviä koulimiseen. Itse olen tehnyt reiän pohjaan, sanomalehden palasen pohjalle sitten joko hiekkaa tai lekasoraa hiukan pohjalle. Olen huomannut monien vuosien varrella, että samettikukka pitää hiekan sekaisesta mullasta.

      Onnea kasvatuksille :)

      • ei istuteta

        En ole koskaan istuttanut siemeniä vaan kylvänyt ja suoraan maahan, ainakin krassin ja hajuherneen siemenet,eikä niille saa antaa kylvämisvaiheessa apulantaa , kuolevat liian voimakkaaseen multaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3879
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2759
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2144
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2091
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe