VIRON HUIJAUKSET

PLURALIS

TALLINNA. Luottokortilla maksavia turisteja huijataan Tallinnassa samaan malliin kuin Riiassa. Suomen viranomaisten tietoon tuli yksistään kesäkuussa 17 Tallinnassa tehtyä korttihuijausta.

Suuri osa ilmoituksista on kahdesta vanhankaupungin uudesta illanviettopaikasta, joihin sisäänheittäjät houkuttelevat miesturisteja.

Asiakasta on esimerkiksi pyydetty näppäilemään luottokorttinsa tunnusluku uudestaan, jolloin hän on maksanut saman laskun uudestaan.

Korttihuijausten määrä Tallinnassa ei ole suuri suomalaisturistien lukumäärään nähden. Viranomaisia kuitenkin huolestuttaa käytetyn rikosmallin leviäminen.


Miehille suunnatuissa strippipaikoissa turisteilta saatetaan myös pyytää kovaa ylihintaa alkoholista. Kilpailu alalla näyttää kiristyneen, ja paikkoja myös mainostetaan yhä aggressiivisemmin.

Vanhankaupungin kaduille on ilmaantunut esimerkiksi puolipukeisia naisia. Katuvilinässä näkee myös mainos-flaijereiden jakajia sekä sisäänheittäjiä.


Viron oikeusministeriön mukaan varkauksien määrä Virossa on kasvanut, mikä näkyy myös suomalaisille tehdyissä rikoksissa. Syynä on turistien määrän kasvu ja taloustilanteen heikkeneminen.

Tallinnassa varkaudet ovat keskittyneet pienelle alueelle, sataman seudulle Mere puiesteelle ja vanhaankaupunkiin Virukadulle.

Suomalaiset kokevat kaupungin silti turvalliseksi.

"On turvallisen oloista, koska liikkeellä on monenikäisiä ihmisiä. Ihmiset syövät terasseilla myöhään, täällä on kansainvälinen tunnelma", sanoo Heli Willman, joka oli tullut kaveriporukalla Kuopiosta ja Tampereelta.

13

2756

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KLOOGA

      Prostituutio oli vielä joitakin vuosia sitten näkyvä osa Tallinnan katukuvaa. Poliisin erityisasiantuntija Janne Pentti Suomen Viron suurlähetystöstä kertoo, miltä tilanne nykyään näyttää.

      Lähetysneuvos Janne Pentti on vieraillut 1990-luvun puolivälistä asti toistuvasti Virossa. Vuoden alusta hän on työskennellyt paikan päällä lahden toisella puolen.

      Pentin mukaan näkyvä prostituutio on tänä päivänä lähestulkoon kadonnut Tallinnan kaduilta. Tästä on osaltaan kiittäminen paikallisia viranomaistoimia.

      − Julkista seksikauppaa ei juuri enää ole. 1990-luvulla touhu oli eri näköistä, Pentti kertoo.

      Vaikka näkyvä toiminta on pitkälti loppunut, prostituutio itsessään ei ole poistunut kokonaan.

      − Toki täällä on paikkoja, joissa prostituoidut liikkuvat. Mutta ne ovat määrättyjä baareja. Jos vertaa esimerkiksi Latviaan ja Riikaan, niin erityisesti Riian vanhassa kaupungissa on selkeästi yhä katuprostituutiota, Pentti kuvaa Baltian maiden tilannetta.

      Monenlaisia huijauksia
      Niin sanotut tyttöbaarit ovat paikkoja, joissa ongelmat helposti kasautuvat. Suurlähetystön tietoon tulee muun muassa luottokorttien käyttöön liittyviä petoksia ja ylilaskutuksia.

      Huijauksia tehdään monella tapaa.

      − Turistin kortilla saatetaan maksattaa seuraan tunkeutuvien tyttöjen laskuja, tai juomia myydään selkeästi ylihintaan. Tai sitten turisti maksaa luottokortilla ja huomaa myöhemmin, että kortilta on veloitettu lukuisia eri suuruisia summia. Usein illan tiliveloitukset nousevat tuhansiin euroihin.

      − Nämä huijaukset ovat selkeästi kytköksissä tyttöbaareihin, Pentti sanoo.

      Turismi on kasvanut
      Halpa alkoholi maistuu.

      Suomalaisten turistien suhteen Janne Pentti näkee positiivista kehitystä sitten villeimpien matkustusvuosien.

      − Sellainen poro-kulttuuri on vähän parantunut; ei olla enää tuulipuku päällä ympärijuovuksissa, Pentti toteaa.

      Uutta säpinää Tallinnan katukuvaan tuovat muiden maiden turistit. Kaupungissa vierailee tätä nykyä yhä enemmän brittejä, ruotsalaisia ja norjalaisia.

      − Näille maille Baltian hintataso korostuu vielä enemmän. Briteille ja norjalaisille Viro on erinomaisen halpa paikka juhlia.

      Alkoholi on nautintoaine, joka liiaksi nautittuna johtaa helposti ongelmatilanteisiin. Perustapaukset ovat konsulaatille tuttuja: rahat on juotu, lompakko on hävitetty tai varastettu, passi kadonnut.

      − Alkoholi yhdistettynä tyttöbaariin johtaa hankaluuksiin. Se on tosin ikävää, että lompakkovarkaudet kohdistuvat usein vanhuksiin, ja tällöin alkoholi ei välttämättä liity kuvioon, Pentti pahoittelee.

      • reisipunkt

        Jalomatkad vei taas asiakkaan rahat
        Mika MoilanenLähetä palautetta toimittajalle


        Otanmäkeläisten yhdeksäsluokkalaisten leirikoulurahat toukokuussa huijannut virolainen Jalomatkad-niminen matkatoimisto on jälleen aiheuttanut epäselvyyksiä.

        Kirkkonummelainen Raija Riikonen tilasi Jalomatkad-toimiston kautta kahden hengen matkan Haapsalun kylpylään 23.–30.12. väliseksi ajaksi heinäkuun alussa.

        – Maksoin silloin varausmaksun. Loppu oli määrä maksaa marraskuun 24. päivänä, mutta matkanjärjestäjä kysyi 4.11., voinko maksaa matkan silloin, sillä hän oli lähdössä kuukaudeksi ulkomaille.

        – Hän lupasi lähettää sen jälkeen voucherit ja muut sitten matkansa jälkeen, joten maksoin matkan. Hölmö kun olin, Riikonen jatkaa

        Kun mitään ei kuulunut, Riikonen otti yhteyttä Haapsalun kylpylään. Silloin selvisi, että kylpylään ei ole koskaan tehty mitään varausta hänen nimellään.

        Viime viikolla Riikoselle valkeni, että hän oli joutunut huijauksen uhriksi. Riikonen löysi internetistä Kainuun Sanomien keväiset uutiset, joissa kerrotaan leirikouluhuijauksesta.

        – Hermostuin todella, kun huomasin sen koululaisten huijausjutun. Sen takia heräsin, Riikonen sanoo.


        Selityksiä riittää

        Yhden yksityishenkilön pyörittämän matkatoimiston aiemmat huijaukset eivät olleet kantautuneet aiemmin Riikosen tietoon. Jalomatkad on muun muassa jättänyt välittämättä matkustajien rahoja hotelleille ja kylpylöille.

        Yhteydenpito matkatoimiston kanssa on ollut värikästä. Riikoselle on ilmoitettu muun muassa faksiongelmista ja sanottu, ettei sähköpostia saada auki. Puhelimeenkaan ei vastata.

        – Tekstiviestillä olen kuitenkin saanut yhteyden matkatoimistoa pyörittävään henkilöön. Hän lupaa ja lupaa, että tarvittavat paperit lähetetään silloin ja silloin, mutta mitään ei kuulu. Jalomatkad on kuulemma tehnyt varauksen jonkun toisen firman nimellä.

        – Tänä aamuna (torstaina) hän viestitti tekevänsä ehdotuksen huomisaamuna, kun palaa Tallinnasta. Kerroin, että teen rikosilmoituksen, jos asia ei selviä.

        Riikonen aikoo kuitenkin katsoa asian loppuun asti ennen rikosilmoitusta.

        – Periaatteessahan aikaa on vielä viikon verran, mutta olisihan sen pitänyt tulla aikaisemmin, Riikonen jatkaa.


        Ei rekistereissä

        Jalomatkad ei ole rekisteröitynyt suomalaisiin matkanjärjestäjärekistereihin eikä Virossa vastaavaa rekisteriä pitävän ministeriön rekisteriin.

        Virolaiseen matkanjärjestäjään sovelletaan Viron kuluttajansuojaa, ja matkanjärjestäjä on virolaisen viranomaisen valvonnassa.

        – Jos ostaa matkansa Virosta, on virolaisen oikeusturvan piirissä. Olimme koululaishuijauksen aikaan yhteydessä virolaisiin kollegoihin ja silloin selvisi, että kyseistä matkatoimistoa ei ole rekisteröity mihinkään, Suomen kuluttajaviraston valmismatkayksikön päällikkö, lakimies Petteri Lehtonen sanoo.

        – Kuluttajavirasto kehottaa matkustajaa aina tarkastamaan, että valmismatkoja myyvä matkatoimisto on rekisteröity siihen maahan, jossa se toimii. Näin matkustaja varmistaa asioivansa sellaisen matkatoimiston kanssa, joka on hoitanut valmismatkoihin liittyvät velvoitteet kuntoon, Lehtonen jatkaa.

        Lehtonen kertoo, että Suomessa toimivat matkatoimistot voi tarkastaa Kuluttajaviraston internetsivuilta. Hän ei ole kuullut Jalomatkad-toimiston epäselvyyksistä toukokuisen koululaishuijauksen jälkeen.


    • metall-leidi

      Järkeä saa käyttää ja heti pitäisi kili kili kellojen soida jos jossakin illanviettopaikassa on sisäänheittäjät. Jos on vähänkin järkeä niin kiertää sellaiset paikat kaukaa missä on mainos-flaijerien jakajia ja sisäänheittäjiä.
      Viimeistään silloin kannattaa kääntyä ovelta ulos jos on keskellä lattiaa tanssitanko ja jos muutenkin ravintolan sisällä parveilee huorahtavan näköisiä hutsukoita sillä jos jää niin takuuvarmasti tyhmyydestä ja sinisilmäisyydestä sakotetaan oikein raskaalla kädellä.
      Tallinnassakin on hyviä paikkoja joissa käy paljon paikallisia siis muita kuin huoria, huijareita ja sutenöörejä.
      Kannattaisi ennen reissua ottaa selvää missä kannattaa iltaa viettää. Tallinnasta en tiedä , mutta ainakin Riikassa on USA:n suurlähetystö julkaissut mustanlistan huijaripaikoista, tietää ainakin karttaa moisia paikkoja sillä eihän kukaan itseään kunnioittava ihminen anna huijata itseänsä.
      miksi ei Suomen suurlähetystö ole julkaissut mustaa listaa Tallinnan rosvopaikoista?
      Lisäksi käteinen raha on kovasana ja coolimpaa Tallinnan yössä ja kortit ja enimmät rahat kannattaisikin jättää hotlan seiftiin talteen.
      Jos poistuu laivasta kävellen niin ainakin mä ajattelen, että parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan eli en oikaise Meren Keskuksen pellon läpi enkä myöskään mene Sada Markettiin suoraan rosvojen ja varkaiden syliin vaan rauhassa kuljen Express hotellin ohitse ja ylös Mere Puistotielle. Tai jos ei jaksa kävellä niin silloin voi ostaa satamasta matkalipun ja ajaa busiila kätevästi Viru keskukseen.
      Tallinna on viehättävä paikka ja siellä on mainioita terasseja ja hauskaa voi pitää, mutta kun pitää "huivistaan " kiinni niin ei tule turhia ikäviä yllätyksiä

      • matkaaja5555

        No mutta, katsoin tuota linkkiä ja siitähän näkee
        että bussi menee juuri sinne mihin olen menossa!!!

        A.Laikmaa - Mõigu
        A.Laikmaa
        Keskturg
        Autobussijaam
        Sossimägi
        Lindakivi
        Lennujaam
        Pühamägi
        Kaabli
        Mõigu


      • tey

        aina Tallinnassa, matkathan on lyhyitä. Ratikalla menen Kadriorgiin tai muualle kauemmaksi, bussilla Nommeen. Ei mainosten jakajat mitään tee, ne tekee vain työtään ja saa siitä pienen korvauksen. Samaahan tehdään Suomessa, eikä se ole mitenkään huorahtavaa tai muuten epäilyttävää.


      • raivo roosna

        Niin, miksi ei Suomen suurlähetystö ole julkaissut mustaa listaa Tallinnan rosvopaikoista?


      • kitikontusi

        Siis suomalaisella työeläkekortilla ilmaiseksi julkisissa Tallinnassa? Ei kai nyt sentään? Pitäisi kirjoittaa, niin että on ymmärrettävää tekstiä.


      • Anonyymi

        Tallinnassa on niin hyvä joukkoliikenne, että siellä ei tarvitse ottaa koskaan taksia.


    • Perässä ovat

      Aloittelijoita. Helsingissä enemmän

    • VarokaaHuijareita

      Eestilaiset treffi palstat ovat myos taynna ns. huijaus numeroita (Voodi, tms).
      Varokaa 900 alkuisia numeroita, puhelujen hinnat noin 30e/kpl.
      Eika poliisi voi auttaa jos soitat maksulliseen numeroon vahingossa!

      Varokaa Huijareita treffi sivuilla.

      • täällä_vasta_huijataan

        Täällä kirjoittajat ovat suurimpia huijareita, varoittelijat, kehujat, linkittelijät, tallinnassa asujat, kaikki viestit lähtevät peräkammarista tai mielisairaaloista.


      • espoolainwn
        täällä_vasta_huijataan kirjoitti:

        Täällä kirjoittajat ovat suurimpia huijareita, varoittelijat, kehujat, linkittelijät, tallinnassa asujat, kaikki viestit lähtevät peräkammarista tai mielisairaaloista.

        Niin, en minäkään 10 vuoden aikana ole joutunut varsinaisen rikollisen huijauksen kohteeksi. Pientä ylihintaa olen kyllä maksanut, mutta se ei liene rikos. Riippuu kait olosuhteista. Nämä hutsubaarit olen kiertänyt kaukaa, ja klo 21 jälkeen en ole juurikaan ulkona Maakrista liikkunut. Ehtiihän sitä päivälläkin. Jos on naisiin menevä, niin löytyyhän niitä Suomestakin.


      • bonafides

        Voihan sitä meileillä ja tekstiviesteilläkin kysellä. Epämääräisiin maksullisiin numeroihin ei kannata kyllä soitella. Ei pitäisi olla edes tarvetta soitella. Internetilläkin pärjää hyvin ainakin Tallinnassa. Jos on tabletti tai kännykkä niin kahviloissa ja ravintoloissa esim. on hyvin usein wifi-verkko. Ostat kahvin tai oluen ja sitten vain liikenteeseen. Itse kännykässä, iso näyttö, Soneran liittymä ja soittelu onnistuu kuukausimaksulla, 30 €, että ei edes ehdi puhua minuuttiaikaa loppuun. Samalla liittymällä puhun Ruotsiin kaverilleni. Verkko yltää myös Latviaan ja liitviaan, ja samalla Suomen paikallispuhelumaksulla. Ei kata maksullisia numeroita.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2068
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1972
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      151
      1588
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1217
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1184
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe