Punatammen menestyminen Pohjois-Savossa

Puunhalailija

Onko kenelläkään kokemusta punatammen (Quercus rubra) menestymisestä Pohjois-Savossa suurinpiirtein Kuopion seudulla? Kotimainen tammi varmaan kasvaisi metsäksi asti jos kuusi ei valtaisi aivan jokaista sopukkaa mutta miten on amerikanserkun laita?

11

749

Vastaukset

 • Valitettavasti punatammi menestyy Suomessa vain aivan lounaassa ja etelässä. Siinä on upeat syysvärit.

  • Seinäjoellakin on yhyres puistos kolome tai neliä isoa punatammea ja Seinäjoki on 4 vyöhykettä, Kuopio on 3 vyöhykettä.


  • ytimen nävertäjä kirjoitti:

   Seinäjoellakin on yhyres puistos kolome tai neliä isoa punatammea ja Seinäjoki on 4 vyöhykettä, Kuopio on 3 vyöhykettä.

   Tosi kovana pakkastalvena on hyvin mahdollista, että Seinäjoen punatammet kärsivät pahoin hallavaurioista. Tämä varsinkin, jos kesä on ollut sateinen ja viileä. Nythän on Suomessa ollut parisenkymmentä melko leutoa talvea 1988 jälkeen. kaksi viimeistä talve on ollut kylmiä.


  • Quercus rubra kirjoitti:

   Tosi kovana pakkastalvena on hyvin mahdollista, että Seinäjoen punatammet kärsivät pahoin hallavaurioista. Tämä varsinkin, jos kesä on ollut sateinen ja viileä. Nythän on Suomessa ollut parisenkymmentä melko leutoa talvea 1988 jälkeen. kaksi viimeistä talve on ollut kylmiä.

   Eivät nuo näytä kärsineen halloista. 30-luvulta lähtien kasvaneet, joten luulisi tällä aikavälillä nähneen jos jonkinlaisia halloja ja talvia.


 • Punatammesta on olemassa eri tavalla kestäviä alkuperiä koska sitä kasvaa luonnossa pohjoisamerikassa etelävaltioista kanadaan asti ja joka paikassa se on sopeutunut paikallisiin oloihin. Huonoin ennuste on hollantilaisilla tuontitaimilla, kotimaisista terhoista kasvatetut taimet on parempia koska niiden emopuutkin on pärjänny ainaskin etelärannikolla ja jos vaikka Mustilasta tai Kortesniemeltä sattuisi saamaan taimia mitkä on kasvatettu kanadalaisista terhoista niin semmoinen olis ihan varma tapaus kuopiossakin kunhan kasvupaikka on oikeanlainen.

 • Ai niin ja punatammen syysväri ei yleensä ole suomessa kauhea spektaakkeli, ruskea. Asiaa voi parantaa voimakkaalla kalkituksella ja lämpimällä kesällä. Nuoret taimet saa kyllä luotettavasti hyvän värin mutta se ominaisuus heikkenee vanhemmiten kun puut alkavat kasvaa voimakkaasti liian pitkälle loppukesää kohti.

 • Palataanpas tähän aiheeseen muutaman vuoden jälkeen. Hankin Mustilasta punatammen terhoja ja kotimaisen tammen terhoja. Kasvatin niistä taimet ja istutin kahteen paikkaan Pohjois-Savoon. Toinen paikoista on saaressa ja ilmeisesti maaperän puolesta todella sopimaton tammelle. Kotimaisetkaan tammet eivät siellä ole juuri kasvaneet vaikka ovat kärvistelleet maassa nyt jo usean vuoden ajan. Punatammet ovat kasvaneet vielä vähemmän. Ovat sellaisia max 20 senttisiä kitukasvuisia varpuja. Toinen paikka on huomattavasti suotuisampi. Istutin taimet sinne samana kesänä ja parhaiten kasvaneet kotimaiset tammet ovat muutamassa vuodessa venähtäneet pariin metriin. Punatammilla menestys on kuitenkin ollut heikkoa. Puut ovat läheteneet ihan hyvin kasvuun mutta muutaman vuoden jälkeen ovat aina kuolleet ja versoneet uuden kasvun lähes maanrajasta. Olisiko keväthalla tms. tappanut ne? Parhaiten menestynyt puu oli jo saanut aikaan sormen vahvuisen rungon kunnes oli ilmeisesti tänä kevään kuollut ja versonut uuden varren.

  Eli heikolta vaikuttaa punatammen menestys kolmosvyöhykkeellä. Odotin kyllä parempaa menestystä, sillä mustilakin on periaatteessa kolmosvyöhykettä vaikka omien sanojensa mukaan siellä on niin hyvä mikroilmasto että se on enemminkin kakkosvyöhykettä.

  Jos muilla on rohkaisevampia kokemuksia niin kuulisin mielelläni!

  • Punatammi menestyy kolmosvyöhykkeellä jos siemenalkuperä on oikea. Itselläni on useita nuoria taimia Lahden seudulla. Terhot kerätty Lahden launeen perhepuiston arboteumista n. 30-40 vuotta vanhoista punatammista


  • Toki avomaalle laitetut taimet ovat kärsineet halloista. Joten jonkinlainen suojapuusto on tarpeen alavilla seuduilla. Punatammi on kuitenkin sitkeä ja täytyy muistaa että se kasvattaa juuristoa joten se kyllä lähtee liikkeelle alkuvaikeuksin jälkeen niin kuin kotoisa metsätammikin!


  • Minulla on 2 punatammea nelosvyöhykkeellä Kuopion seudulla. Terhot tilasin Ruissalosta 2004 keväällä ja kesällä istutin taimet maahan, ovat nyt 4,5 metrisiä .


 • Minulla on punatammi kasvanut kymmenisen vuotta Laukaassa, Jyväskylän pohjoispuolella. Ei mitään talvivaurioita. On nyt kolmisen metriä korkea. Kasvatettu Lahden seudulta kerätystä terhosta.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.