Punatammen menestyminen Pohjois-Savossa

Puunhalailija

Onko kenelläkään kokemusta punatammen (Quercus rubra) menestymisestä Pohjois-Savossa suurinpiirtein Kuopion seudulla? Kotimainen tammi varmaan kasvaisi metsäksi asti jos kuusi ei valtaisi aivan jokaista sopukkaa mutta miten on amerikanserkun laita?

14

3174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei Savossa

      Valitettavasti punatammi menestyy Suomessa vain aivan lounaassa ja etelässä. Siinä on upeat syysvärit.

      • ytimen nävertäjä

        Seinäjoellakin on yhyres puistos kolome tai neliä isoa punatammea ja Seinäjoki on 4 vyöhykettä, Kuopio on 3 vyöhykettä.


      • Quercus rubra
        ytimen nävertäjä kirjoitti:

        Seinäjoellakin on yhyres puistos kolome tai neliä isoa punatammea ja Seinäjoki on 4 vyöhykettä, Kuopio on 3 vyöhykettä.

        Tosi kovana pakkastalvena on hyvin mahdollista, että Seinäjoen punatammet kärsivät pahoin hallavaurioista. Tämä varsinkin, jos kesä on ollut sateinen ja viileä. Nythän on Suomessa ollut parisenkymmentä melko leutoa talvea 1988 jälkeen. kaksi viimeistä talve on ollut kylmiä.


      • palikka
        Quercus rubra kirjoitti:

        Tosi kovana pakkastalvena on hyvin mahdollista, että Seinäjoen punatammet kärsivät pahoin hallavaurioista. Tämä varsinkin, jos kesä on ollut sateinen ja viileä. Nythän on Suomessa ollut parisenkymmentä melko leutoa talvea 1988 jälkeen. kaksi viimeistä talve on ollut kylmiä.

        Eivät nuo näytä kärsineen halloista. 30-luvulta lähtien kasvaneet, joten luulisi tällä aikavälillä nähneen jos jonkinlaisia halloja ja talvia.


    • Opa28

      Punatammesta on olemassa eri tavalla kestäviä alkuperiä koska sitä kasvaa luonnossa pohjoisamerikassa etelävaltioista kanadaan asti ja joka paikassa se on sopeutunut paikallisiin oloihin. Huonoin ennuste on hollantilaisilla tuontitaimilla, kotimaisista terhoista kasvatetut taimet on parempia koska niiden emopuutkin on pärjänny ainaskin etelärannikolla ja jos vaikka Mustilasta tai Kortesniemeltä sattuisi saamaan taimia mitkä on kasvatettu kanadalaisista terhoista niin semmoinen olis ihan varma tapaus kuopiossakin kunhan kasvupaikka on oikeanlainen.

    • Opa28 (sama)

      Ai niin ja punatammen syysväri ei yleensä ole suomessa kauhea spektaakkeli, ruskea. Asiaa voi parantaa voimakkaalla kalkituksella ja lämpimällä kesällä. Nuoret taimet saa kyllä luotettavasti hyvän värin mutta se ominaisuus heikkenee vanhemmiten kun puut alkavat kasvaa voimakkaasti liian pitkälle loppukesää kohti.

    • Puunhalailija

      Palataanpas tähän aiheeseen muutaman vuoden jälkeen. Hankin Mustilasta punatammen terhoja ja kotimaisen tammen terhoja. Kasvatin niistä taimet ja istutin kahteen paikkaan Pohjois-Savoon. Toinen paikoista on saaressa ja ilmeisesti maaperän puolesta todella sopimaton tammelle. Kotimaisetkaan tammet eivät siellä ole juuri kasvaneet vaikka ovat kärvistelleet maassa nyt jo usean vuoden ajan. Punatammet ovat kasvaneet vielä vähemmän. Ovat sellaisia max 20 senttisiä kitukasvuisia varpuja. Toinen paikka on huomattavasti suotuisampi. Istutin taimet sinne samana kesänä ja parhaiten kasvaneet kotimaiset tammet ovat muutamassa vuodessa venähtäneet pariin metriin. Punatammilla menestys on kuitenkin ollut heikkoa. Puut ovat läheteneet ihan hyvin kasvuun mutta muutaman vuoden jälkeen ovat aina kuolleet ja versoneet uuden kasvun lähes maanrajasta. Olisiko keväthalla tms. tappanut ne? Parhaiten menestynyt puu oli jo saanut aikaan sormen vahvuisen rungon kunnes oli ilmeisesti tänä kevään kuollut ja versonut uuden varren.

      Eli heikolta vaikuttaa punatammen menestys kolmosvyöhykkeellä. Odotin kyllä parempaa menestystä, sillä mustilakin on periaatteessa kolmosvyöhykettä vaikka omien sanojensa mukaan siellä on niin hyvä mikroilmasto että se on enemminkin kakkosvyöhykettä.

      Jos muilla on rohkaisevampia kokemuksia niin kuulisin mielelläni!

      • Puuharrastaja

        Punatammi menestyy kolmosvyöhykkeellä jos siemenalkuperä on oikea. Itselläni on useita nuoria taimia Lahden seudulla. Terhot kerätty Lahden launeen perhepuiston arboteumista n. 30-40 vuotta vanhoista punatammista


      • Puuharrastaja

        Toki avomaalle laitetut taimet ovat kärsineet halloista. Joten jonkinlainen suojapuusto on tarpeen alavilla seuduilla. Punatammi on kuitenkin sitkeä ja täytyy muistaa että se kasvattaa juuristoa joten se kyllä lähtee liikkeelle alkuvaikeuksin jälkeen niin kuin kotoisa metsätammikin!


      • Dune

        Minulla on 2 punatammea nelosvyöhykkeellä Kuopion seudulla. Terhot tilasin Ruissalosta 2004 keväällä ja kesällä istutin taimet maahan, ovat nyt 4,5 metrisiä .


    • Anonyymi

      Minulla on punatammi kasvanut kymmenisen vuotta Laukaassa, Jyväskylän pohjoispuolella. Ei mitään talvivaurioita. On nyt kolmisen metriä korkea. Kasvatettu Lahden seudulta kerätystä terhosta.

    • Anonyymi

      Hei, ostin tänä keväänä Savonlinnan puutarhalta punatammen, saa nähdä miten pärjää Siilinjärvellä, mutta on siis jo lähtöjään pohjoisemmasta kuin esim. Mustialan taimet, eikä maksanutkaan paljon, niin raskii kokeilla...

      • Anonyymi

        Itsekin olisi tätä Savonlinnalaista taimistoa suositellut jos haluaa etsiä vähän pohjoisemmassa menestyviä jaloja tai vähän erikoisempia puita.


    • Anonyymi

      Kyllä ainakin Varpaisjärvellä kasvaa. On ollut jo toistakymmentä vuotta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      362
      4399
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1839
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1580
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1380
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1351
    7. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1345
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      53
      1333
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1225
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe