Analyysi!

Tutktija

Abba oli suosittu yhtye aikoinaan ja on sellaisena pysynyt. Syitä menestyksen jatkumiselle on systemaattisesti etsitty laadukkaista lauluista. Jopa dokumentoivana esiintyvään kirjallisuuteen asti on myös riittänyt kiinnostusta Abban arvostuksen vaihteluihin eri aikoina - käytännössä kiinnostusta arvostuksen tasaiseen nousuun, mitä Abban hajoamisesta asti yhtyeen suppeahko tuotanto on kohdannut.

Analyysini yhtyeestä, musiikistaan ja siihen liittyvistä oheisilmiöistä sivuaa sosiaalipsykologiaa ja ehkä muitakin tieteenaloja. Jos nämä piirteet eivät yllä havaintokenttääsi, älä huoli - et ole eksynyt pahasti, sillä piilosisällytettyjen tieteellisten ainesten rinnalla määräävä osa tätä kirjoitusta on puhdasta musiikista kiinnostunutta analyysia.

Abba julkaisi 70-luvun alussa ensimmäistä julkaisujaan, ja viimeisiään 80-luvun alussa. Heidän roolinsa 10 vuoden aikana massapopulaarimusiikissa oli yleisen käsityksen mukaan paitsi "narrin rooli" myös eräänlaisen klassikkopopmusiikin säveltäjän rooli. Soittaja- ja lauluyhtyeenä Abba lienee yksi lahjakkaimista alansa (kevyt musiikki viime vuosisadan puolivälistä tähän päivään) konteksteissa.
Taustatekijät yhtyeessä olivat erityisen edulliset, samoin ryhmän taipaleen alkupuolella yhtyeen sisäinen dynamiikka. Nämä erinomaisen managerin ohella olivat omiaan tekemään yhtyeestä menestystarinan. Abban jokaisella jäsenellä oli pitkähkö tausta viihdemusiikin esittäjänä tai säveltäjänä, ja yhtyeen neljän jäsenen jakautuminen kahteen parisuhteeseen, on mielenkiintoinen ja monessa suhteessa ainoakertainen tilanne.

Eurooppalaisen folkin, yhdysvaltalaisen rockin ja suhteellisen vähän, mutta joskus ilmeisemmin myös eurooppalaisen klassisen musiikin perinne olivat viihdenikkareiden (joiden ensi kertaa mainitseminen kirjoitukseni tässä heidän työtänsä puivassa kappaleessa on paikallaan), Benny Anderssonin ja Björn Ulvauksen säveltämisen lähtökohta. Laulut edustavat parhaimmillaan korkeaa poplaulutasoa, mikä lienee palautettavissa osin taannoiseen ammattiuraan, kokemukseen, myönteiseen synergian edistymiseen (johon liittynee myös "paremmat puoliskot" sosiaalidynamiikassa) sekä täsmälliseen työhön mökkimatkoilla, joiden aikana Abban suosituimmat laulut ovat enimmät tulleet sävelletyiksi. Abban melodiikassa täkäläinen (jolla viittaan pohjoismaiseen alueeseen) kansanmusiikkiperinne sekä soinnutuksessa populaarimusiikin aiemmin vakiintuneet normit ovat keskeisiä, mutta kokonaisuuteen sulautuu myös amerikkalaisen rockin aineksia (joskaan ei blues-musiikin aineksia) sekä klassisen pianonsoiton tausta Bennyllä. Laulajien merkitys suosiossa on keskeinen, eritoten attraktiivisena vaaleaverikkönä koetun Agnethan merkitys.

Toisaalta Abba jäi kulttuurisesti oman aikansa hengen vangiksi, mistä on johdettu turhankin yleistäviä marttyyrimaisia tulkintoja vielä propagoivassa Abba-kirjallisuudessa, joka voidaan mieltää aikansa tuotteeksi ja pitkään jatkuneen kielteisen Abba-ilmapiirin traumatisoineen fanaatikkosukupolven ääneksi. Nyt Abban ja aikalaisbändit voi ehkä säntillisemmin faktisuuteen pyrkien asettaa kontekstiin omissa imagollisissa ja kulttuurillisissa tavoitteissaan, ja arvioida musiikkiaan ilman mihinkään suuntaan värittyneitä puitteita.

1

315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mick McUlvaeus

      Abba oli 70-luvun Beatles: kymmenittäin massoihin tarttuvia kappaleita.
      Eikä maailman pophistoriassa muita vastaavia orkestereita olekaan. Joku ehkä haluaisi Queenin tai U2:n tähän porukkaan, mutta ne jäävät määrällisesti ja suosiollisesti kakkossarjaan, mikä sekin on kova sarja.
      Ja siihen väliin tulee Rolling Stones, mutta se on "too rock to many", jotta ihan vauvasta vaariin massoja innostaisi, kuten Beatles ja Abba.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4051
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1581
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1396
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1254
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1128
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1071
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1028
    Aihe