SALUKISTA

HMMM

Kertokaa joku minulle salukista. Se on kaikin puolin ihana koira, joten haluaisin tietää enemmän.
esim. Koulutuksesta, voiko sitä opettaa olemaan ajamatta kun käsketään, tuleeko se toimeen kissojen kanssa, jos se totutetaan pennusta saakka, entä hevosten, Minulla on ollut vain pystykorvakoiria ja tahtoisin tietää mitä täytyy ottaa huomioon Salukin koulutuksessa. Sitähän ei kouluteta samalla tavalla, kuin pystykorvia.
Tahtoisin tietää myö, mitä metodeja koulutuksessa käytetään: annetaanko makupaloja, miten koira motivoidaan, entä totutetaan yksinoloon ja vieraisiin, ja käytetäänkö koulutuksessa ollenkaan rankaisua? Pystykorviani olen joutunut kyllä kääntämään maahan toisinaan, kun ei ole sana mennyt perille, mutta Saluki on niin paljon herkempi, kertokaa!

7

665

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinttipimeekoira

      Muutama käytännössä opittu fakta:

      1. Haluaisin nähdä sen salukin, joka on koulutettu olemaan ajamatta käskystä.

      2. Tulee toimeen ainakin meillä kolmen kissan kanssa. Yksi katti yleensä nukkuu puoliksi koiran naaman päällä. On tosin pennusta asti ollut kissan kanssa.

      3. Totutetaan yksinoloon? Ei varmaan mitenkään.

      4. Rangaistaanko koulutuksessa? Missä koulutuksessa? Voiko saluakia kouluttaa?

      5. Salukiko herkkä? Salli mun nauraa! Niiltähän tikataan haavatkin ilman mitään puudutusaineita. (Usko tai älä). Voihan salukinkin maahan laittaa, ei se siitä vaan mitään opikseen ota.

      6. Älä ota hirveän vakavasti näitä kohtia, mutta yksi tapa selvitä salukin kanssa on käyttäytyä niin kuin se olisi ihminen. Sitä se ymmärtää parhaiten.

      • jee

        kuulostaa vähän jämtinartultani, mutta suuremmassa mittakaavassa ;-)

        Salukissa on kylla tyyliä


      • salukinomistaja

        Katselkaa ja lukekaa Suomen Salukikerhon sivuilta, sieltä saa paljon hyvää ja oikeaa tietoa. Osoite www.saluki.fi

        Sitten näihin muihin kysymyksiin...
        1) "Haluaisin nähdä salukin, joka on koulutettu olemaan ajamatta..." Minä en edes haluaisi nähdä! Saluki on metsästykseen tehty koira, eikä se olisi enää saluki, jos tämä puoli kitkettäisiin pois, jalostuksella tai koulutuksella. Sen kanssa on opittava elämään.

        2) Oppii tulemaan toimeen kissojen kanssa.

        3) Yksinoloon totutetaan ihan pennusta asti, vähän kerrallaan. Ihan kuin muutkin koirat. Ja nimenomaan TÄYTYY totuttaa olemaan yksin, harvassa ovat koirat, joiden elämässä on koko ajan läsnä joku toinen ihminen. Eli aluksi vaikka ihan 10 min kerrallaan, siitä sitten pidennetään.

        4) Salukia voi, tulee ja saa kouluttaa. Rodun kanssa voi harrastaa kyllä esim. tokoa ja agilityä. Juju on siinä, että asiat tehdään salukille kiinnostaviksi. Koulutuksessa voi käyttää palkkiona nameja, metsästysleikkiä, kehuja. Toistot ovat myrkkyä, joten samoja asioita ei pidä hinkata määrättömästi. Lopeta silloin, kun juttu menee hyvin. Prässääminen, rankaisu, karjuminen - ne ovat myös myrkkyä ja saavat tilanteen umpisolmuun. Kärsivällisyyttä tarvitaan paljon.

        5) Kyllä se vaan on herkkä rotu - haavojen tikkaaminen ilman puudutusta kertoo enemmän korkeasta kipukynnyksestä. Herkkyys on puolestaan luonneominaisuus. Maahan laittaminen ei edelleenkään ole kannattavaa. Sitäpaitsi, se on yleensä hyvin vanhentunut koulutusmenetelmä. Yleensäkin olen sitä mieltä, että kun koiraa kouluttaessaan ottaa käyttöön voimakeinot, kertoo vain siitä, että oma ajatuskapasiteetti on loppunut - ei niinkään siitä, että koira olisi hankala tai tarvisi voimaa.

        6) Salukiakaan ei saa inhimillistää liikaa. Se ei toimi kuten kaikki muut koirat, mutta se on kuitenkin koira. Totta on, että se haluaa olla tasavertainen ihmisensä kanssa, joten sitä täytyy kohdella kunnioituksella.


    • Saluki <3 <3 <3

      tähän mennessä kertaakaan heittäytynyt selälleen alistumisen merkiksi vaikka on jo 5-vuotias. Eivät ne yleensäkään osoita alistumista sillä tavalla, vaan kyyristelemällä surkean näköisenä ja häntä koipien välissä. Se on koira/rotu joka haluaa olla ihmisen tasavertainen kaveri, ei pelkkä komenneltava "alainen". Erittäin kiehtova olento!

    • Hilu

      Muutamat salukin omistajat sanovat, että on salukissa raivostuttavatkin piirteensä. Jotkus ovat joutuneet parikin tuntia pyydystämään edellään pilailun haluisesti pomppivaa koiraa. Entä oletko ajatellut, että parinkaan metrin korkuinen piha-aitaus ei taida olla saluki varma.

      • Salukilainen

        Salukia ei todellakaan voi opettaa olemaan ajamatta takaa riistaa.Sen kanssa on opittava elämään hyväksyen että se on metsästävä koira jolla on todella suuri metsästysvietti eikä sitä voi karsia pois.
        Koulutuksesta sen verran,että perusjutut on hyvä opettaa ja samalla muistaa että saluki yleensä oppii juuri sen verran kuin sitä kiinnostaa ei välttämättä niinkuin sinä haluat.


      • salukin omistaja
        Salukilainen kirjoitti:

        Salukia ei todellakaan voi opettaa olemaan ajamatta takaa riistaa.Sen kanssa on opittava elämään hyväksyen että se on metsästävä koira jolla on todella suuri metsästysvietti eikä sitä voi karsia pois.
        Koulutuksesta sen verran,että perusjutut on hyvä opettaa ja samalla muistaa että saluki yleensä oppii juuri sen verran kuin sitä kiinnostaa ei välttämättä niinkuin sinä haluat.

        Salukia ei voi opettaa olemaan ajamatta takaa. Se on näkönsä avulla metsästäjäksi alunperin tarkoitettu, joten se olisi sen luonteen/käyttötarkoituksen vastaista. Salukin kanssa pärjää kun oppii itse olemaan aina askeleen edellä, eli tarkkailee ympäristöään ja huomaa kaiken ennen salukia.
        Salukin kouluttaminen on helppoa. Se on älykäs ja oppii asioita kuin itsestään. Jos salukin saa motivoitua hyvin, se yltää mitä upeimpiin suorituksiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2048
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1952
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      148
      1558
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1217
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1184
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe