keuhkoveritulppa

kertokaasjokuny1234

hmm onkos täällä ketään joka on sen sairastanut. olisi kiva tietää kuuluukoo oireiluun juuri pyörtyminen ja huimaaminen että eikös noi pidä löytyä että tuollaista lähtee epäilemään ?!?

10

17474

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itselläni

      Tiedän sen verran vain siitä ku mulla epäiltiin myös sitä!
      Silloin ei saa liikkua yhtään muuten se tulppa etenee ja tappaa!!!
      Mulla ei ollu muuta kuin helvetin kipee oikea rintalasta josta paljastui keuhkokuume,keuhkopussintulehdus ja nestekeuhko,muuta en tiiä ku ottivat kaikki kokeet multa varalta ja kokeisiin vietiin pyörätuolilla.

    • sairastanut

      olla oireena huimausta tai pyörtymistä. Yleiset oireet ovat hengenahdistus ja sykkeen tiheneminen.

      "Keuhkoveritulppa (keuhkoembolia)
      Lääkärikirja Duodecim
      12.7.2009
      sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

      * Keuhkoveritulpan syyt
      * Keuhkoveritulpan oireet
      * Keuhkoveritulpan toteaminen
      * Keuhkoveritulpan hoito
      * Keuhkoveritulpan ehkäisy

      Keuhkoveritulppa syntyy, kun muualta elimistössä liikkeelle lähtenyt verihyytymä eli embolia tukkii keuhkoihin johtavan valtimon. Keuhkoveritulppa on aina vaarallinen ja edellyttää välitöntä sairaalahoitoa.

      Aikuisväestössä keuhkoveritulppa todetaan vuosittain noin yhdellä tuhannesta. Keuhkoveritulpan vaara lisääntyy iän mukana: kaksi kolmesta tapauksesta todetaan yli 65-vuotiailla, mutta vain yksi kymmenestä alle 25-vuotiailla. Sadasta sairaalassa kuolleesta potilaasta noin viidellä kuoleman syynä on keuhkoveritulppa.
      Keuhkoveritulpan syyt

      Keuhkoveritulppa ei synny keuhkoissa, vaan se on alun perin lähtöisin laskimoon syntyneestä tukoksesta muualla kehossa, yleensä alaraajojen tai lantion laskimoissa (ks. «Laskimotukos (laskimoveritulppa)»1). Laskimon seinämästä irtautunut hyytymä kulkee verivirran mukana sydämen oikeaan eteiseen ja kammioon, joista se sydämen pumppaamana siirtyy välittömästi keuhkovaltimoihin. Keuhkovaltimot haarautuvat pienemmiksi ja pienemmiksi haaroiksi. Koostaan riippuen hyytymä tukkii isomman tai pienemmän suonen. Hyytymän liikkeellelähdöstä alaraajasta kuluu aikaa vain muutama sekunti sen siirtymiseen keuhkovaltimoon.

      Terveille ihmisille syntyy hyvin harvoin laskimotukoksia ilman mitään altistavia tekijöitä, joista kerrotaan artikkelissa «Laskimotukos (laskimoveritulppa)»1.
      Keuhkoveritulpan oireet

      Keuhkoveritulpan oireet vaihtelevat suuresti. Yleisin oire on äkisti alkanut hengenahdistus, johon usein liittyy myös rintakipua. Yleensä sydämen syke kiihtyy ja on nopea levossakin. Osa potilaista tuntee pistävää kipua rinnan alueella sisäänhengityksen aikana. Melko yleinen oire on yhtäkkisesti alkanut yskänpuuska, ja joskus suuhun nousseissa ysköksissä on verta.

      Oireiden voimakkuus vaihtelee suuresti. Suuri keuhkoveritulppa voi johtaa vaikeaan kohtaukseen, jossa tajunta häiriintyy ja voi esiintyä jopa kouristuksia. Jos laskimotukos "syöttää" pieniä veritulppia pitempään, päivien kuluessa ilmaantuu lisääntyvää hengenahdistusta.
      Keuhkoveritulpan toteaminen

      Jos epäillään keuhkoveritulppaa, pitää hakeutua välittömästi lähimpään päivystyspisteeseen. Lääkäri arvioi tilanteen oireiden, vuoteen vieressä tehdyn tutkimuksen ja laboratoriokokeiden perusteella. Jos epäily keuhkoveritulpasta on selvä, tehdään tietokonekerroskuvaus, jossa voidaan nähdä keuhkovaltimoiden tila.

      Tutkimuksiin kuuluu myös verihyytymän lähtöpaikan selvittäminen alaraajojen kaikukuvauksen (ultraäänitutkimuksen) avulla. Läheskään aina ei kuitenkaan veritulpan lähtökohtaa pystytä löytämään.
      Keuhkoveritulpan hoito

      Hoidon kulmakivi on hyytymistä estävä lääkehoito. Isoissa keuhkoveritulpissa käytetään verihyytymien liuotushoitoa, joka toteutetaan laskimoon annettavalla lääkkeellä.

      Hyytymistä estävään hoito aloitetaan nopeasti vaikuttavalla hepariinilla, joka pistetään ihon alle. Samaan aikaan aloitetaan tablettimuotoinen hyytymistä estävä hoito (antikoagulaatiohoito) Marevan lääkkeellä. Hepariini lopetetaan noin viiden päivän kuluttua, jolloin Marevan-lääkkeen vaikutus on riittävä. Hyytymistä estävää lääkettä jatketaan pitkään, yleensä 6 kuukautta. Marevan-lääkkeen annostelua seurataan INR-verikokeen avulla (ks. «Verenohennuslääkkeet (antikoagulaatiohoito, Marevan-hoito)»2).
      Keuhkoveritulpan ehkäisy

      Keuhkoveritulppia voidaan ehkäistä laskimotukoksia ehkäisemällä, ks. «Laskimotukos (laskimoveritulppa)»1.
      Lisää tietoa keuhkoveritulpasta

      Valtakunnallisen Käypä hoito -suosituksen potilasversio, ks. «Laskimotukos ja keuhkoembolia (veritulppa)»3.
      Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

      Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

      * «Laskimotukos (laskimoveritulppa)»1
      * «Pinnallinen laskimotulehdus»4
      * «Perinnöllinen verisuonitukos»5
      * «Säären kipu»6
      * «Lentomatka ja terveys»7

      Käytettyjä lähteitä

      Ellonen M. Keuhkoembolia. Lääkärin tietokannat/Lääkärin käsikirja [online]. Helsinki. Kustannus Oy Duodecim.

      Valtakunnallinen Käypä hoito -suositus "Laskimotukos ja keuhkoembolia", ks. «http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50022»1

      Mänttäri M, Mustonen P, Harjola V-P. Keuhkoembolia. Kirjassa Heikkilä J, Kupari M, Airaksinen J, , Huikuri H, Nieminen MS, Peuhkurinen K. (toim.) Kardiologia. Kustannus Oy Duodecim 2008, s. 1072-1081
      Artikkeli on tarkastettu 12.7.2009
      Artikkelin tunnus: dlk00843 (000.000)"

      • luulosairasko?

        kipua rinnassa ei missään hengästymis jutuissa epäilivät kyllä vain lihassärkyä/revähdystä. toi hengenauhtaumaa mulla on mutta se johtuu närästyksestä.


    • Vielä hengissä

      Hei !

      Keuhkoveritulppa aiheuttaa voimakastakin hengenahdistusta ja puristavaa tunnetta rintakehällä.....pulssikin nousee ja ainakin kohdallani myös verenpaine.
      Kotona huoneesta toiseen liikkuminenkin on senverran hengenahdistusta aiheuttavaa että muutkin sen jo huomaavat.

      Itselläni huimausta ilmeni ekoina päivinä verenohenuslääkkeen aloituksesta. Ei ihan turhaan käsketä pysyä äsngyssä ensimmäisinä päivinä.

      Ensimmäisestä emboliasta toivuin viikossa.......siis sen jälkeen ei enää kukaan huomannut esim. hengästymistä....
      Nyt on toisesta toipuminen meneillään......voi mennä kauemmin kun on isommat tukokset liotettavana.....

    • kokenut ,

      kuinka kauan oli noiden embolioiden välissä aikaa
      ja kauanko olit ilman marevanlääkitystä ennekuin uusi tulppa synttyi

      oliko oireita ensin jalassa vai iskiko suoraan keuhkoon
      minulla ollu sama tauti 2,5 v sitten ja olen juuri lopettamassa lääkitystä.

      saitko avun heti vai pitikö useampaan kertaa käydä lääkärissä
      tiesitkö heti tokalla kerralla mistä oli kyse
      tsemppiä sinulle taistelussa

      minä ainakin söisin jo lopun ikäni marevania

    • inr

      Lisäksi löytyy geenivirhetekijöitä ns. hyytymishäiriöitä, näillä tekijöillä suuri merkitys
      laskimoveritulppaan. eli verenohennus.

    • Elämä voittaa

      Jaha, kerronpa kokemukseni moisesta vaivasta, ei ole ihan selvyyttä mistä lähti liikkeelle, mutta teimme remontti siivousta tyttärelle ja puuskutin kun höyryveturi siinä kaappeja pestessä, aamulla oli aika lekurille, muista syistä, olikin eka pakkas aamu niin siihen se elämä tuntui loppuvan ja aamulla lääkärissä käydessä lekuri totesi missä mennään, oli isompi tukos, mikä oli räjähtänyt ja tehnyt pikkutukoksia sitten, nyt on lopun ikänen rotan myrkky kuuri(Waran), oli vasta 3v. aikaisemmin sairastanut jalassa tulpan, siinä oli puolen vuoden warani hoito joka lopetettiin sitten, uusihan se, kyllähän se meillä on geeneissä.

      • inr

        Geenivirheet löytyy verikokeella, pitää vaan lähettää Hesaan asti.


    • Anonyymi

      Tietäsikö täällä joku voiko keukoveritulppa aiheuttaa voimakkaita kohtauksia?

      Vahva epäily itselläni keuhkoveritulpasta, mutta voisiko se aiheuttaa kohtauksia? Ensin alkaa puristavana rintakipuna keskellä rintaa ja pahenee hiljalleen ja johtaa kohtaukseen, joka kestää noin kymmenen minuuttia, tai vähemmän. Kohtauksen aikana ambulanssin tilaaminen käy mielessä, mutta en ole halunnut kiirehtiä, koska ensimmäisellä kerralla, vajaa viikko sitten, hakeuduin taksilla sairaalaan, eikä TT-kuvauksessa löydetty mitään keuhkoista, eikä sydämestäkään. Eilen oli sitten pahempi kohtaus kuin aiemmin ja kädetkin tärisivät voimakkaasti kohtauksen aikana. Vajaan viikon aikana nyt kuusi tai seitsemän kohtausta. joista viimeinen pahin. Sydänfilmi on otettu monta kertaa, mutta on ollut aina normaali. Näkyykö muuten sydänkohtaus aina EKG: ssä?

      Kuulun keuhkoverirulpan riskiryhmään tällä hetkellä, koska jalassani on veritulppa, jonka hoito on kestänyt noin viisi viikkoa ja tukos ulottuu yläreiteen. Ajoittain on myös pistävää kipua vasemmassa keuhkossa kyljen alueella ja ollut parisen viikkoa.

      • Anonyymi

        Lääkäriin varmastikin kannattaisi tuossa tilantessa mennä joku saattaa ajatella, mutta olen käynyt viime sunnuntain jälkeen viis kertaa lääkärissä päivystykksissä. Kolme kertaa tk-lääkäri ja kaksi kertaa sisätautipäivystys. Siästatuilääkäri vakuutti, että vaivat eivät ole sydänperäsiä, mutta sanoi, että sopisivat kyllä keuhkoveritulpaan, mutta se mahdollisuus on hänen mukaansa suljettu TT-kuvauksella pois.

        Välillä rintakipua on vähemmän ja eilen aamulla jo uskoin, etä on poistumnut, kunnes alkoi taas iltapäivällä ja aiheutti ensimmäisen kohtauksen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe