Appelsiinipuut ?

Jaffa

Moro,
Onko kukaan saanut kasvamaan appelsiineja siemenestä? Itselläni on useita kokeiluja, joissa siemenistä lähtee kasvamaan (huhtikuun alussa) useampiakin taimia. Taimet kasvavat kesän aikana n. 10-15 cm pitkiksi. Talven aikana kaikki taimeni ovat kuitenkin kuolleet. Mikä joulukuussa, mikä tammikuussa.

Mikä avuksi?
Onko appelsiinista saatu sisäoloissa hedelmiä?

8

5900

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tjytu6k6k

      Lapsuudenkodissani oli noin puolitoistametrinen appelsiinipuu, siemenestä kasvatettu. Ei koskaan kukkinut/tehnyt hedelmiä. Itselläni toista vuotta kasvamassa muutama taimi, ovat vasta n. 15 cm, kasvu on pysähtynyt siihen... Aluksi kyllä kasvoivat nopeasti, ja helposti, ei mitään erikoisjärjestelyjä. Josko tässä kymmenen vuotta vielä odottais...Onkohan sulla liian kuiva ilma niille, tai jotain? Tai vetoa.

    • fiore

      On appelsiinipuihin tullut sisätiloissakin hedelmiä. Muutaman tapauksen tiedän ainakin Suomesta. :) Tosin se siemenestä kasvattaminen isoksi puuksi kestää pienen ikuisuuden... Mun appelsiinin taimi on joku pari senttiä pitkä vasta, että... :)

    • Agata

      Mulla oli kaksi appelsiinipuuta, jotka sitten kuolivat, varmaan vetoon. Kasvit olivat n. 50-60 cm korkeita ja siemenistä kasvatettuja. Kasvatin niitä n. 4 vuotta, toissa kesänä kun oli oikein lämmintä taimet kasvoivat varmaan 15 cm. Mutta kissa kääkkäsi niitä, samoin kuin äitini, joka säästi vettä ja lisäksi vielä veljeni, joka piti ikkunaa auki talvella, niin ei muuta tarvittu... ;)

    • sarastiina

      Hei=)
      On aivan mahdollista kasvattaa siemenestä appelsiinipuu. Itselläni on noin 25 vuotta vanha tapaus jonka itse lapsena olen siemenestä kasvattanut. Kukkimaan saaminen ja hedelmien saaminen ei ole onnistunut koska sisäilma ei ole paras mahdollinen sille. Mutta on joku siinäkin onnistunut. Tämä oma puuni on noin 1, 5 metrinen eikä se siitä enää kasva korkeutta, runko vaan paksunee. Appelsiinipuu ei kestä vetoa ja talviaikana sisäilma on yleensä liian kuivaa sille. Huonelämpö on talvella liian korkea; tykkäisi viileämmästä lepokaudella. Jotenkin olen sen kuitenkin hengissä pidettyä. Kesällä pidän sitä kuistilla jossa on varjoisaa..suorasta auringonvalosta ei tykkää.On myös hyvin hallanarka.Joskus keväällä leikkaan sitä hieman että se tuuheutuu. Ihan kiva viherkasvinakin ja tuoksu on sitrushedelmäinen; )Onnea yrityksellesi!!!

      • Anonyymi

        Kasvatin appelsiinipuun pikkupoikana siemenistä.se kuoli.Nyt haluisin kokeilla vanhana miehenä taas.Ei ole appelsiineissa siemeniä.Miksi,pitäisi olla vaihtoehtoja.


    • Putte Puutarhuri

      Onnistuu kasvattaa Suomessa kotioloissa, mutta ei helppo. Tarvitsee paljon valoa ympäri vuoden, jos haluaa sen kasvavan nopeasti ja tuottavan satoa. Talvella pitäisi olla paivällä lämpö kohtalaisen korkea, mutta yöllä viileä. Ei tuota satoa ellei ole joinain öinä ulkona hallassa niin että karistaa osan lehtiään. Pitää sumutuksesta, eikä siedä kovin kuivaa ilmaa. Talvella multa pidettävä kohtalaisen kuivana. Multa on oltava mieluimmin hiekkasekaista jos haluaa sen kasvavan nopeasti. Itselläni on ollut yli puolen metrin vuosikasvuvauhti, silloin kun joskus kasvatin. Olen ollut töissä appelsiiniviljelmillä, ja olen puutarha-alan ammattilainen.

    • Jani-Petteri

      Ostin viime talvena paikkalisesta Lidistä
      mangon ja laitoin siemen multaan ja nyt ikkunalaudalla on noin 20 cm pituinen mangon alku jossa on 12 lehteä ,ihan kuin limoviikunan lehdet.
      Joten suosittelen koittamaan tätä jos appelsiini ei ota tuulta purjeisiin. Multa on ihan tavallista
      kukkamultaa, lannoiteena annoin perinteistä yleislannoitetta.

    • Manteli

      Eli osta vanha ja hengittävä maalaistalo tai kartano, jossa on sellainen yliaurinkoinen, talvella noin 15-18 asteinen "salinpuoli" jota lämmitetään vain tarvittaessa kakluunilla.
      Itse olen nähnyt appelsiinin ja sitruunan viihtyvän hyvinkin tuonne 25-30 vuoden kunniakkaaseen ikään juuri tällaisissa vanhoissa maalaistaloissa. Ja tuottavan muutaman appelsiinin vuosittain.
      Muistan tätini myös pölytelleen appelsiininsa kukkia "ihan varmuuden vuoksi" jollain pienellä pullasudilla. Ja hevosenpaskaa juurille multaan sekoitettuna tai jotain tollasta. Silloin ei vielä ollut ostomultaa.
      Ihan kun ei suuren karjatilan emännällä olisi muuta tekemistä ollu. Mutta kun se appelsiini oli anopin peruja, eikä mahtunut enää salin ovista ulos. Ja ne Kliiviat vaan kukki ja kukki joka vuosi. Vaikkei niissä mitään ihmeellistä kuulemma ollut, olihan niitä vähän joka talossa silloin 70 luvun alussa.

      Se on juuri tuo uusien talojen liian korkea ja kuiva sisälämpötila talvisin, jota vanhaksi havitteleva puu ei kestä kuin aikansa, kunnes kuikahtaa lehti kerrallaan.
      Ja valoa liian vähän.
      Auttaisikohan kasvilamppu ainakin alkuun?
      Oma limikseni on juuri nyt noin 12 vuotta vanha, mutta tekee kuolemaa oksa kerrallaan. Muutin, ja nyt sille on liian vähän valoa talvisin kasvilampuista huolimatta.
      (ja minkäs teet, et niin mitään)
      .
      Ps. Melkein veikkaisin, että ne onnellset, jotka voivat rakentaa taloonsa viherhuoneen esim kuistin kattamalla, pääsisivät hyviin olosuhteisiin? En tiedä, kun en ole nähnyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe