Zyban

Ihmettelevä

Ihmettelen kovasti, ettei tästä mullistavasta tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetusta lääkkeestä ja sen haittavaikutuksista tai sivuoireista keskustella enemmän, ilmeisesti on niin kova bisnes, ettei saisi arvostella.
Söin 6 viikkoa Zybania ohjeiden mukaan, tupakoinnin lopettaminen onnistui,vahva motivaatio auttoi tietenkin (polttanut n. 25 v.), ajoittain tupakka käy mielessä, enemmänkin tapaorjallisesti kuin fyysiseen tarpeeseen. Unihäiriöitä oikeastaan koko 6 viikon ajan. Heräilin pitkin öitä ja aikaisin aamulla. Ärtyneisyydestä ja masentuneisuudesta kärsin myös. Outoja tunnetiloja. En käyttänyt alkoholia lainkaan viiteen viikkoon, kuudennella viikolla hieman punaviiniä, ei haittavaikutusta. Kuudennella viikolla sitten vähensin annostusta yhteen tablettiin pvässä noin viikon ajaksi. Lääkkeestä tai sen annostuksen muutoksesta alkoi tulla mm. autolla ajaessa (2 kertaa) paniikkihäiriötunne! En oikein uskalla mennä nyt rattiin. Olen sairastanut tautia (paniikkihäiriö) n 15 vuotta sitten! Muutenkin olen kokenut aika masentuneeksi, oudoksi ja säikyksi itseni. Toivon todellakin, että oireet loppuvat kohta. Minkä luokan masennuslääkettä tässä olenkaan syönyt ja onkohan haittavaikutukset edes kaikki tiedossa. Sain juuri tietää, että joillakin masennuslääkkeisiin kuuluvilla lääkkeillä voi olla kohtausoireita lisäävää vaikutusta. Jos olisin tämän tiennyt, en olisi ryhtynyt syömään koko kuuria. Lääke on bupropioni eli AMFEBUTAMONI eli sukua amfetaminille ja on dopingaineineiden kielletyllä listalla!!! Joku sanoikin että tuntuu kuin vetäisi halpaa spiidiä! Hieno asia on että ilmeisesti tupakasta olen päässyt eroon. Toivottavasti en mielenterveyden menettämisen hinnalla.
Onko samanlaisia kokemuksia kenelläkään?

5

12283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mä'hhäh

      Itselläni ainoat sivuoireet olivat lievä unettomuus ja suun kuivuminen. Käytin lääkettä 4 vkoa; viiko tabletti/päivä, 2vkoa 2/pvä ja taas viiko 1/pvä. Lopetin aiemmin, kun tuntui etten lääkettä enää tarvi.
      Ai niin, ilmavaivoja oli, mutta ne saattoi johtua heikosta laktoosinsiedostanikin.

      Harmi, etten päässyt ollenkaan pilveen :)

    • Onnistuin

      sinulta reseptiä kirjoitettaessa sairaushistoriaasi? Jos ei, niin olisi pitänyt. Kun itse sain reseptin, niin minulle tehtiin todella selväksi sen vaikutus ja sivuvaikutukset.Kuurin ajan mulla oli todella kierrokset päällä eli energiaa riitti vaikka mihin eikä sivuvaikutuksia ollut. Käytin alkoholia ensimmäisen kerran pari viikkoa kuurin loppumisen jälkeen ja silloin oli ainoa kerta, jolloin voin sanoa, että pistän lääkkeen piikkiin karmeimman krapulan, mitä olen eläissäni kokenut.
      Zybanin vaikutus on todella yksilöllistä eikä voi etukäteen millään tietää, miten lääkkeeseen tulee reagoimaan.

      • Ihmettelevä

        Ei kysytty, jota suuresti nyt ihmettelen, kun tiedän ao. lääkkeestä vähän enemmän. En edes tullut ajatelleeksi kertoa että muuten yli 15 v sitten sairastin paniikkihäiriötaudin. Ja jokainen, joka hieman tuntee näitä lääke ym. muu asioita, pitäisi huolestua, kun tällälailla näitä lääkkeitä määräillään. Totuus on, että tästä lääkkeestä EI TIEDETÄ tarpeeksi, miksi sen käyttö masennuslääkkeenä lopetettiin? Haloo! Suomi ei halunnut alunperin tätä lääkettä itselleen, otti sen 3 vuoden taivuttelun (lääkefirman) jälkeen, miksi? Haluasin kuulla mitä nämä syyt olivat?


    • Godfather

      Tiedän itse 2 henkilöä jotka ovat käyttäneet kuurin, ja oikeastaan ilman mitää sivuvaikutuksia.Unettomuutta ja suun kuivumista oli kanssa, muuta ei, ei edes nopeita spiidejä :)
      Juu, mutta kyseisellä nimellä löytyy googlen kautta todella paljon sivuja...

      ZYBANIN SIVUVAIKUTUKSISTA KOHISTAAN

      Tupakan vieroituksessa yleisesti käytettävien nikotiinikorvauslääkkeiden rinnalle tuli v. 2003 tupakanvieroituslääke Zyban, joka oli alun perin kehitetty masennuslääkkeeksi. Sen vaikuttava aine bupropioni vaikuttaa dopamiinin ja norepinefriinin aineenvaihduntaan ja sitä kautta vähentää tupakanhimoa. Sen etuna on myös painonhallintaan liittyvät suotuisat vaikutukset.

      Lääkkeen käyttö aloitetaan jo ennen varsinaista lopetuspäivää, ja sitä jatketaan usein pari kuukautta. Sadan kappaleen pakkaus maksaa n. 160 euroa. Bupropioni on ollut USA:ssa markkinoilla jo vuosia. Suomessa Zyban tuli apteekkimyyntiin toukokuussa 2003.

      Zybanin tie Suomen markkinoille oli kivikkoinen. Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline veti myyntilupahakemuksensa pois v. 2001, kun Lääkelaitos vaati lääkkeen valmisteyhteenvetoon tietoa, että aine on yhdistetty kuolemaan johtaviin haittavaikutuksiin, joiden syy-yhteyttä ei ole selvitetty tarpeeksi. Lääkkeen sivuvaikutuksista onkin keskusteltu vilkkaasti internetissä.

      Zybanin omassa pakkauksessa on selvitetty lääkkeen sivuvaikutuksia, joista tavallisimpina mainitaan mm. unettomuus ja suun kuivuminen, myös ihottumasta varoitetaan. Sivuvaikutusten vuoksi mm. Kanadan viranomaiset antoivat varoituksen Zybanin tuottamasta itsemurhariskistä ja Englannin viranomaiset raportoivat kuolemantapauksista.

      PORVOOSSA EDELLÄKÄVIJÖITÄ

      Porvoon sairaalan tupakkaklinikalla on Zybania käytetty erikoisluvalla jo vuodesta 1999.

      - Zyban on erittäin hyvä lisä siihen kategoriaan, mitä meillä on tarjota tupakasta irti haluaville. Mielestäni on tärkeätä, että meillä on myös tällaisia farmakologisia konsteja. Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että sekä tämä nikotiinikorvaushoito että bubropion lisäävät onnistumismahdollisuutta ja mielestäni meidän pitää tarjota näille ihmisille se mahdollisuus, jos vain suinkin ja jos ei esimerkiksi ole vasta-aiheita käyttää lääkettä, sanoo tupakkaklinikan vetäjä, keuhkotautien erikoislääkäri Sirkku Vilkman.

      Lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinessa kiistetään jyrkästi Zybanin yhteydet kuolemantapauksiin.

      - Kaikki tällaiset vakavat haittavaikutusepäilytkin tutkitaan erittäin tarkasti. Ja mitään tällaista yhteyttä kuolemantapausten ja Zybanin välillä ei ole todettu. Ja näin yleisesti voidaan sanoa, että Zybanin käyttäjillä kuoleman riski on ihan samaa luokkaa kuin yleensäkin tupakoivalla väestöllä.

      - Yleensäkin haittavaikutuksista on puhuttu viime aikoina aika paljon lehdistössä ja julkisuudessa ja osittain tämä varmaan johtuu siitä, että yleensä haittavaikutusseuranta ja raportointi ovat tulleet selvästi intensiivisemmäksi viimeisen vuosikymmenen aikana.

      - Zybanin kohdalla voi sanoa, että ehkä se on noussut sitäkin varten julkisuuteen, että nikotiiniriippuvuutta sinänsä ei ehkä ihan kaikissa piireissä ymmärretä sairautena ja tätä kautta tämmöinen lääkkeellinen hoito nikotiiniriippuvuuteen voi olla osittain vieras käsite ja sitä kautta myöskin lääkkeellisen hoidon haittavaikutukset, voivat olla hieman outoa ja kummastuttavaa osalle ihmisistä, sanoo asiantuntijalääkäri Jaana Ahlamaa-Tuompo GlaxoSmithKlinelta.

      Myös Porvoon sairaalassa on törmätty sivuvaikutuksiin, mutta potilaiden seuranta on ehdoton. Se järjestyy jo silläkin tavalle, että sairaala antaa omista varastoistaan ensimmäisen viikon lääkekuurin klinikalle saapuneelle.

      - Ja kun me tullaan näin vastaan, niin me tietysti odotetaan, että potilaat ovat kanssa meidän mukana ja eikä koskaan ole mitään ongelmia siinä, ihmiset haluavat olla mukana. Ja me pystytään antamaan sitten sitä muutakin tukea. Tämä lääke ei välttämättä pelaa pelkästään niin, että kirjoitetaan resepti ja sanotaan näkemiin. Kyllä ne parhaat tulokset tulee siitä, jos siinä on jonkinnäköistä seurantaa, jos pystytään tukemaan muullakin tavalla kuin pelkällä pillerillä, sanoo Sirkku Vilkman Porvoon sairaalasta. Myös hän on törmännyt Zybanin sivuvaikutuksiin.

      - Siis kaikkiin lääkityksiin liittyy sivuvaikutuksia. Ja meillä on ihan tarkkaan tiedossa, mitkä ovat tavallisimmat ongelmat Zybanin kanssa. Unihäiriöt on ihan ykkönen ja se tulee esiin potilastyössä, yleensä se ei aiheuta hoidon keskeyttämistä ja se menee ohi parin viikon jälkeen.

      - Suun kuivuminen on toinen ongelma. Tuollaista vähän hömelöä oloa voi tulla ja mikä meillä on varsinaisia sivuvaikutuksia, jotka on jo vähän sellaisia, että pitää reagoida, pitää lopettaa lääkitys, on esimerkiksi allerginen reaktio, urtikaria, nokkosihottuma. Se on sellainen tekijä, jolloin on syytä ilman muuta lopettaa. Toinen mikä on sellainen seurattava asia Zybanin kanssa, on verenpaine. Näiden asioiden suhteen ei ole koskaan tullut lopettamisia eikä ongelmia, mutta se on sellainen tärkeä asia katsoa, muistuttaa Wilkman.

      KAIJA POHJOLAN SIVUVAIKUTUKSET

      Tangokuningattarenakin tunnettu laulaja Kaija Pohjola on polttanut jo teini-iästä lähtien. Hänellä menee askillinen tupakkaa kahdessa päivässä. Lopettamisyrityksiä on takana useita. Siksi hän innostui, kun sai kuulla hammaslääkäriltään Zybanista. Hän oli jo ehtinyt lopettaa vähäksi aikaa tupakoinnin, mutta kun tupakan tuska kävi ylivoimaiseksi, otti hän vielä tuekseen Zybanin.

      - No minäpä sitten oitis soitin omalle lääkärille ja kysyin, et mitä nämä on ja voinko minä niitä ruveta käyttämään. Hän sanoi, että kyllä niitä on jonkun aikaa kokeiltu, ja niistä on hyviä tuloksia. Kerroin kyllä sitten lääkärille, että minä en ole käyttänyt mitään muuta kuin sitä nicorettepurukumia ja en ole tupakoinut. Ja hän sanoi, ettei se mitään, että yleensä se Zyban aloitetaan, niin että vielä tupakoi. Et meillä oli tämä lähtökohta vähän erilainen siinä aloittamisessa ja hän sanoi, ettei siinä varmaan ole mitään suurempia esteitä.

      - No minä ostin ne lääkkeet ja rupesin niitä syömään. Lääkäri määräsi niin, että otan ensimmäisen viikon yhden tabletin viikossa. Ja siten kaksi päivässä. Minä sitten söin niitä melkein parisen kuukautta. Eli oli sata tablettia ja minä olen syönyt noin 80. Sitten minulle tuli sellainen tunne, etten ole oma itseni.

      - En tiedä sitten johtuiko se niistä Zybaneista vai oliko ne muita tupakan vieroitusoireita. Mutta minä ihan masennuin, muutuin sellaiseksi saamattomaksi, en päässyt kauppaan enkä tiennyt mitä sieltä kaupasta ostan. Ja sitten en oikein kotona päässyt kiinni mihinkään työhön. Ajattelin, että nyt ei ole kaikki oikein hyvin. Ja sitten minua rupesi kauheasti itkettäänkin.

      - Sitten avasin sen Zybanpaketin ja sen tuoteselosteen ja siellä sitten lukee näin, että saattaa aiheuttaa tämmöistä depressiota ja masennusta, muistelee Kaija Pohjola.

      Jaana Ahlamaa-Tuompo GlaxoSmithKlinelta muistuttaa terveydenhuoltohenkilökunnan valvonnasta Zyban-kuurin aikana:

      - Me ollaan korostettu kaikissa meidän koulutuksissa, mitä me ollaan terveydenhuollon ammattilaisille annettu, että olisi erittäin suositeltavaa, että vähintään tämmöinen puhelinkontakti olisi näihin potilaisiin sen jälkeen kun se resepti on kirjoitettu. Ei pelkästään tämän Zybanin takia, vaan sen takia, että kaikki tällainen motivoiva tukitoimi tässä tupakan vieroituksessa on katsottu erittäin tehokkaaksi.

      TUPAKKA TAPPAA

      Toistuva tupakansavulle altistuminen ja suuret nikotiinimäärät aiheuttavat pysyviä muutoksia aivojen hermosoluissa. Nikotiinireseptoreita muodostuu lisää ja niiden ominaisuudet muuttuvat. Aivot muuntuvat vastaanottamaan ja "tarvitsemaan" kasvavia annoksia nikotiinia. Nikotiinin vaikutukset - piristys, hyvänolontunne, ruokahalun hillintä - johtuvat muutoksista, joita nikotiini aiheuttaa näiden aivojen välittäjäaineisiin. Nikotiini puoliintuu noin tunnissa. Tupakoijan on siis tupakoitava 60-90 minuutin välein pitääkseen nikotiinipitoisuuden tasolla, jolla ei tule vierotusoireita.

      GlaxoSmithKlinen tutkimusten mukaan noin 30 % tupakoitsijoista lopettaa tupakoinnin Zybanin avulla, kun taas esimerkiksi pelkällä tahdonvoimalla se onnistuu vain 3-8 prosentilla. Kuolemista 14 % aiheutuu tupakkaperäisistä sairauksista ja joka toinen tupakoija kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

      - Mielestäni asiat pitää suhteuttaa, et siis tupakka todellakin tappaa joka toisen tupakoitsijan ja ennenaikaisesti. Tähän sitten kyynikot aina sanovat, että kaikkihan me kuollaan. Mutta kuitenkin se, että kuolet ennenaikaisesti tupakkasairauteen, joka voi olla aika inhottavaa.

      - Jos puhutaan Zybanin sivuvaikutuksista, minun asenteeni on ainakin se, että me yritetään auttaa ihmisiä eroon tupakasta, eikä niin, et me painostetaan tai määrätään tai muuta. Että jos ihminen tulee hakemaan apua, niin on hyvä, jos minulla on jotain antaa siihen. Totta kai joudun aina harkitsemaan, ettei sillä mitä minä teen, tehdä enemmän haittaa kuin sillä mikä tilanne jo nyt on, korostaa keuhkotautien erikoislääkäri Sirkku Vilkman.

      Asiantuntijat:
      SIRKKU WILKMAN, keuhkotautien erikoislääkäri, Porvoon sairaala

      JAANA AHLAMAA-TUOMPO, lääkäri, GlaxoSmithKline Oy

      Toimittaja: LASSE TUORILA

    • AD/HD

      Tätä Zybania käytetään muihinkin tarkoituksiin, kuin pelkästään tupakasta vieroitukseen. On myös aivan turha väittää bupropionia miksikään "speediksi". Esimerkiksi Zybania käytetään menestyksekkäästi adhd-lääkkeenä joko ilman stimulantteja tai niiden kanssa.
      Itse joudun käyttämään sairauteeni ihan oikeaa puhdasta amfetamiinia ja huomaan kyllä sen eron bupropioniin. joten ei maalata pirua seinälle turhan takia..

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6283
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4016
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2436
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1423
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1006
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      981
    Aihe