Saamelainen tapakulttuuri?

Vieras..

Etsin tietoa nimenomaan perinteisestä saamelaisesta tapakulttuurista. Koska kysymys on oikeastaan laaja, laitan tähän muutaman aiheen, josta kaipaisin erityisesti tietoa:

- Sukupuoliroolit. (Mitkä naisten tehtäviä, mitkä miesten, mikä kummankin paikka ja asema perheessä, suvussa ja yhteisössä?)
- Perheen ja suvun merkitys. (Millainen perhekäsite, esim. ydinperhe vai suurperhe? Koetaanko perinteisen tapakulttuurin mukaan suku ja sukulaisuus tärkeäksi?)
- Tabut. (Mitkä, miksi ja kenelle olivat/ovat tabuja?)
- Vanhusten asema saamelaisyhteisössä verrattuna nuoriin. (Varmaankin kunnioitettuja, mutta kuinka tämä käytännössä ilmeni?)

Todella paljon kiitoksia sille, joka viitsii nähdä vaivaa ja vastata. Netti tuntuu olevan varsinainen tiedon aarreaitta, mutta noista asioista minä en ole löytänyt mitään kovin kattavaa tietoa. Uskomuksista, käsitöistä ja puvuista kylläkin.

6

1173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukuintoa

      ehdotan että tutustut tutkija Elina Helander-Renvallin artikkeleihin. Hän on kirjoittanut mm. tapakulttuurista. http://www.arcticcentre.org/?DeptID=2039
      Tutustu myös Norjan puolen tutkimuksiin asiasanalla "samiske sedvaner" eli saamelainen tapakulttuuri.

    • Laavuliini

      Sukupuoliroolit: Tähän en voi vastata täydellisesti, kun nähnyt monenlaisia parisuhde malleja. Uusioperheisiin suhtaudutaan myönteisemmin kuin suomalaisessa perheessä. Nainen kuitenkin vastaa enimmäkseen perheestä ja mies metsästyksestä/kalastuksesta ym. Olen nähnyt monta perhettä, jossa nainen on vahva ja määrää kaapin paikan. Ei voi yleistää, mutta sellaisen vaikutelman saa helposti. Naisten tehtävä on pitää lapsista huolta, mutta lasten kasvettua kulkevat paljon isiensä mukana. Lapset otetaan varhain mukaan talouden hoitamiseen. Tänä päivänäkin poroerotuspaikassa toimii koulu erotusten aikaan. Lapset käyvät päivisin koulua ja sen jälkeen osallistuvat poronhoitoon.

      Saamelaiset ovat todella sukukeskeisiä ja serkkuja pidetään, kuin sisarina. Sukulaisten luona voidaan viettää pitkiäkin aikoja. Tai no, saamelaiselle viiko voi olla lyhyt aika, kun suomalainen kokee sen pitkäksi ajaksi. Aikakäsitys on aivan erilainen.

      Saamelaisessa sanastossa on suhteellisen vähän hellittelysanoja ja tunteiden näyttäminen on vaisua. Niistä vain ei puhuta. Asioista ei puhuta suoraan juuri koskaan vaan mielipiteitä ilmaistaan vaivihkaa ohimennen. Jos jokin asia vaivaa siitä saatetaan hiljaa sivulauseissa moittia.

      Vanhukset pidetään mahdollisimman pitkään kotona. Jos vain mahdollista niin he asuvat suhteellisen pitkään itsenäisesti. Perhe ja sukulaiset pitävät huolta niin paljon kuin voivat. Lasten ajautuminen samaan ammattiin vanhempiensa kanssa pidetään arvossa.

      Pieniä huomion arvoisia eroavaisuuksia suomalaiseen kulttuuriin nähden on 1) tavaroiden lainaaminen. Niitä ei välttämättä palauteta ihan heti ajoissa. 2) Kaveria ei jätetä. Niistä pidetään holta ja aina tarjotaan lepopaikka ja ruoka, jos taipaleella ollaan. Tämä pätee myös baari-illoissa. Huolehditaan, että pääsee kotiin tai jonkun luokse yöksi 3) Naisen "markkina"-arvo mitataan käsitöillä. Miehet erityisesti arvostavat, jos nainen osaa perinnekäsitöitä. 4) Koskaan ei ole hoppu. 5) Sukupuun tietäminen pilkulleen on eduksi. Saamelaiset esittelevät itsensä mielellään muodossa kotipaikka-isän(/äidin) nimi-omanimi esim. Niemelän Aslakin Petteri. 6) Menoja ei kovin ilmoitella. Tullaan kotiin, kun ehditään. 7) Vaikka ulkona olisi puistonpenkki niin saamelaiset istuvat maassa sen penkin vieressä. Nuotio keskellä jos mahdollista. 8) Nuoriso lähtee ison porukan kanssa mielellään rientoihin. 9) Lumi on normaali ilmiö.


      Suosittelen saamelaisalueelle matkaamista ja paikallisiin tutustumista. Saat havannoimalla parhaimmat vastaukset.

    • Gh67

      Terve!
      Että ihan poliisi-TV;ssä mainitaan, miten korvauksia haetaan olemattomista poroista,, Mitään ei saisi sanoa, kun se on "Syrjintää".

      Tiedän, että tätä on tapahtunut vuosikymmeniä.

      Poro EI ole parasta, vaan maistuu pahalle.

    • just just

      Gh67, mitenhän tuo asia tähän aiheeseen liittyi?

    • treelta

      "Suosittelen saamelaisalueelle matkaamista ja paikallisiin tutustumista."
      Onko ehdotuksia miten pääsisi meininkiin mukaan travelleri hengessä (esim. jotain tiettyjä paikkoja, tapahtumia tms.)? Jos ei tunne paikallisia siis. Turistiansat ei kiinnosta, mutta en oikeastaan tiedä mitä odottaa kun en ole niin syvällä Lappia koskaan käynyt.

    • sapmi

      Jus don háliidat beassat oaidnit mo dat sámi árgabeaivi lea ja mákkar lea sohkabeliid, dievdduid, nissoniid, sierra áhkasaččaid sadji sámi servodagas de gánneha finadit ALBMA sámedáhpáhusas. Dain dáhpáhusain sáhttá oažžut oktavuođa báikálaš olbmuiguin.

      Sámis dáhpáhuvvá birra jagi. Dás leat ovdamearkkat:

      Ođđjagimánus Anáris Skábmagovat, eamiálbmogiid filbmafeastivála gos beassá oaidnit filmmaid bokte Sámi oainnuid ja dieđusge ieš dáhpáhusge čájeha movt sámeservodat doaibmá. http://www.skabmagovat.fi/

      Njukčamánu loahpas leat Márjjábeaivvit Heahtás. Dat jus mii lea buorre dáhpáhus oahpasmuvvamii. http://www.marianpaivat.fi/

      Ja aibbas fargga beassá maiddai televišuvnna bokte oahpásmuvvat go Njuoska Bittut (suomagillii Märät Säpikkäät) oidnogoahtá.


      Sitten vielä samma på finska:

      Jos haluat päästä näkemään millanen on sukupuolten, naisten, miesten ja eri-ikästen asema saamelaisyhteiskunnassa niin kannattaa käyä jossaki oikeassa saamelaistapahtumassa! Niissä tapahtumissa voi saaha myös saaha yhteyden paikallisiin.

      Muutamana esimerkkinä:

      Tammikuussa Skábmagovat Inarissa. Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali, jossa ainaki filmien kautta pääsee näkemään saamelaisten arkielämää. Ja kyllähän se itse tapahtumaki kertoo saamelaisyhteiskunnasta. http://www.skabmagovat.fi/kieli.html

      Maaliskuun lopussa on Marian päivät Hetassa. Se jos mikä on hyvä tapahtuma tutustumiseen! http://www.marianpaivat.fi/

      Ja ihan pianhan pääsee tutustumaan myös telkkarin kautta ku Märät Säpikkäät alkaa näkyä telkkarissa :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1691
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1317
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe