Pari kysymystä kotiteattereista

Hermeli_:

Olen ajatellut hankkia kotiteatterin lähiaikoina. Asun rivarissa, jossa olohuone ei niin hirveän iso ole.
Minulla on PS3 ja HD-telkkari. Kotiteatterin tarkoitus olisi tuoda lisänautintoa pelaamiseen ja siinä sivussa elokuvien katseluun.

Olen aloittelija näiden kanssa ja siksi olisi pari kysymystä asiantuntijoille...

-mikä on vahvistimen tehtävä? Mitä tarkoittaa viritin, entä kirjainyhdistelmä A/V? Onko se välttämätön?
-kotiteatteriin tulisi kiinni pleikkari ja TV. Monta HDMI -liitäntää sisään ja monta ulos pitäisi olla?
-kun asennus on edessä, niin miten äänet saa tulemaan kotiteatterin kaiuttimista eikä TV:n omista kaiuttimista?
-haluaisin ostaa valmispaketin. Budjetti n. 500 euroa. Monessa niissä on kuitenkin DVD/BlueRay soitin, jota en tarvitsisi, koska on pleikka. Löytyykö mitään hyvää pakettia, jossa soittimen tilalla olisi vaikka vahvistin?
-olen katsellut tätä alustavasti mallia, siinä näyttäisi olevan tosin soitin, mutta eipä se haittaa. Se näytti olevan Mikrobitin toimituksen valinta 7/2010.

http://www.pixmania.com/fi/fi/5552430/art/samsung/kotiteatterijarjestelma-h.html?srcid=1157&Partenaire=MBNet&CodePromo=oui

Arvostelussa puhutaan huonosta DVD-skaalauksesta, mitä se mahtaa tarkoittaa? Entä mitä tarkoittaa mediatoisto lähiverkosta? Minulla on kotona Wlan -verkko, mutta miten kotiteatteri sitä osaa hyödyntää?

Tässä tuli paljon kysymyksiä, mutta kiitos jos jaksatte vastata.

8

597

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 17+20

      Aika moni aloittaa viestinsä "olen ajatellut kotiteatterin hankintaa...".
      Jokaisen ei tarvitse aloittaa omaa viestiketjua. Kannattaa katsoa vastauiksia jo valmisita viestiketjuista.

      Ja googlella löydät kyllä perusasiat kotiteatterista. Tai käyt kysymässä kaupasta, jossa noita oikeita laitteita myydään, siis ei marketista.

      A/V = audio/video, käytetään 5.1- tai useampikanavaisesta vahvistimesta. Viisi kaiutinta (5), mahdollisesti yksi subwoofer (.1).
      Tiedäthän sinä, että tavallisessa sterevahvistimessa on vain kaksi kanavaa.

      Osta mieluummin vaikka tästä YAMAHA:n edullisimman mallin vanha malli, vain 159 euroa.
      Ja erikseen mieleisesi kaiuttimet.
      https://www.konebox.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=110961
      Toki tulee kaiuttimien kanssa kalliimmaksi kuin linkkisi Samsung-paketti...

    • .....

      muista hommata teatteriin kunnon tuolit....ja akustiikka myös kuntoon.

    • -eSa-

      Koska tarkoitus on katsella PS3:n kautta tavaraa HD telkkarista, tarvitset sellaisen (viritin) vahvistimen jossa on HDMI-tuki JA TUKI KAIKILLE UUSILLE ÄÄNIFORMAATEILLE. Ei ole mitään järkeä enää viritellä mitään kotiteatteria, joka ei tue näitä uusia formaatteja. Blu-ray -levyt mahdollistavat erittäin hyvän äänen kotiteatteriin, edellyttäen että teatterin laitteisto osaa sitä tukea.

      Pleikka 3 osaa purkaa osan näistä paremmista monikanavaääniformaateista, ehkä jopa kaikki, mutta mielestäni vahvistimessa on hyvä olla myös tuki näille. Tuki löytyy kaikista tippaakaan paremmista vahvareista, jotka ovat sanotaan korkeintaan noin vuoden vanhoja.

      Esim näin:
      http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=23579

      Pleikka osaa hoitaa myös DVD-skaalauksen, eli DVD-levyjen kuvan muuttamisen alkuperäisestä PAL/NTSC-tarkkuudesta FullHD-tarkkuuteen.

      Samoin pleikka osaa soittaa verkon ylitse PC kovalevyllä olevia videoita, kunhan ne ovat laitteen ymmärtämässä formaatissa. Tällöin PC:n pitää toki olla kokoajan päällä ja käynnissä on oltava ohjelmisto joka toimii PC:n puolella palvelimena syöttäen verkon yli pleikka 3:n pyytämää materiaalia. Viimeisin version Windowsin Media Playerista esim. osaa toimia tälläisenä palvelimena.

      Tuosta on siis se etu, että voit olohuoneessa selata taulu-TV:n ruudulla pleikan avulla toisessa huoneessa olevan PC:n sisältöä, kuvia ja videoita ja sitten katsoa niitä telkkarin ruudulla.

      Ok, katsoin vielä tuon Samsungin kotiteatteripaketin mitä linkitit tuossa edellä ja se tosiaan osaa purkaa myös nuo uudet ääniformaatit. Tuossa on lähinnä vain se, että miten vehje osaa toimia ulkoisen ääni/kuvalähteen, esim. nyt pleikka kolmosen kanssa. Siihen en osaa ottaa kantaa.

      Kylmä tosiasia on, että paras äänen ja kuvanlaatu (varsinkin äänen) saadaan kasaamalla teatteri erilliskomponenteista. Siitä tulee väkisinkin sanotaan joku 1400 euron paketti tyyliin;

      viritinvahvistin 300 euroa, subbari 400 euroa, etukaiutin 100 euroa, 2 etukaiutinta ja 2 takakaiutinta molemmat 200 euroa pari. Tuo on äänenlaadun puolesta ihan se minimi.

      • -eSa-

        Ok, matematiikkapää jäässä, tuossa edellä siis selviäisit about 1200 euron budjetilla. Sanotaan nyt, että ottaisit Verkkokaupausta tuon 250 euron perus-Onkyon, niin siitä tuli kaapelien kanssa juurikin tuo 1200 euroa. Kaapelia menee juuri ehkä tuon 50 euron verran.

        Toisaalta, jos ottaisi esim. tämän:

        http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=9798

        ja siihen vajaan 300 euron laadukkaan perusvahvarin piuhat niin tuossa olisi tonnin paketti. Ja aivanvarmasti parempi ääni kuin tuossa Samsungin valmispaketissa.


      • 12x

        Oikeastaan PS3:n kanssa ei tarvita sellaista vahvistinta, jossa on HDMI-liitännät. Riittää, kunhan vaan siinä on optinen tulo. Tämä tilanne on omassa 12 (vai olikohan se 13) vuotta vanhassa vahvarissa, jossa on myös vaadittu Dolby Digital. Sen sijaan DTS puuttuu, mutta ei sitä ole missään tarvinnutkaan, ainakaan vielä, en edes PS3:n kanssa.

        Kytkennät:
        HDMI-kaapeli: PS3 -> TV
        Optinen kaapeli: PS3 -> vahvistin.
        Sitten valitset PS3:n audioasetuksista, että ääni lähtee optisesta liitännästä.

        Mielestäni kannattaisi sijoitta etukaiuttimiin enemmän, ainakin tuplasti ehdottamasi ja jättää subbari sitten pois, jos rahat eivät riitä molempiin.


      • sentään

        "Pleikka osaa hoitaa myös DVD-skaalauksen, eli DVD-levyjen kuvan muuttamisen alkuperäisestä PAL/NTSC-tarkkuudesta FullHD-tarkkuuteen."

        Tuohan on pelkkää potaskaa. DVD:n resoluutiota ei voi kasvattaa alkuperäisestä. Kuva voidaan toki suurentaa television kuvaruudun täyttäväksi, mutta aina laadun kustannuksella. Jos resoluutio muutetaan suuntaan tai toiseen natiivista, kuva joudutaan laskemaan uudelleen. Ylöspäin skaalaaminen on tarpeen isoresoluutioisilla kuvaruuduilla ja silloin alkuperäinen pikseli kasvatetaan esim. nelinkertaiseksi eli siitä tehdään neljän pikselin kokoinen pläntti. Valitettavasti taitaa vain käydä niin että kuvaruutu ei ole DVD-resoluution kerrannainen sekä pysty- että vaakasuuntaan. Tällöin on pakko joitakin alkuperäisiä pikseleitä suurentaa enemmän ja toisia vähemmän että kuvaruutu täyttyisi sopivasti. Näin menetetään tarkasti ottaen alkuperäisen kuvan muoto pikselitasolla eli heikennetään kuvaa.

        Muutakin sanottavaa olisi mm. äänistä. Nykyisin saa kohtuuhintaisia vahvistimia joiden ilman muuta kannattaa antaa hoitaa tarpeelliset ääniformaatit ja unohtaa soittimien kyvyt, näin vältytään aika monelta turhalta kaapelilta.

        Sadalla eurolla kaiutinta kohti ei kannata puhua laadukkaasta tai hyvästä äänestä. Käytettynä voi saada hyvälaatuisia kaiuttimia noihin hintoihin, mutta uutta ostaessa on varauduttava aivan eri hintaluokkaan.


    • ...

      Vahvistin on laite, joka vahvistaa soittimelta (tai tietokoneelta, televisiosta, pelikonsolilta tms) tulevan äänen kaiuttimille riittävän voimakkaaksi. Sellainen siis tarvitaan aina, jos halutaan kuulla kaiuttimista jotain ääntä. Aktiivikaiuttimissa vahvistin on sisäänrakennettuna.

      Viritinvahvistin on laite, jossa on sisärakennettuna radiovastaanotin.

      A/V-vahvistin eli Audio/Video -vahvistin on laite, joka hoitaa äänien vahvistamisen lisäksi myös kuvapuolen, eli voit kytkeä siihen myös kuvanlähteitä (soittimet, pelikoneet ym). Vahvistin ohjaa näistä äänet kaiuttimiin ja kuvan näyttölaitteelle.

      Vahvistin on mukana myös kaikissa "kotiteatteri"paketeissa, yleensä kai integroituna subbariin, joka toimii vahvistimena myös satelliittikajareille. Kannattaa kuitenkin suosiolla unohtaa kaikki valmispaketit, ja ostaa erikseen juuri sellaiset komponentit (vahvistin kaiuttimet soitin näyttölaite) mitä tarvitsee.

      HDMI-tuloja tarvitaan (vahvistimessa tai "kotiteatterissa") niin paljon kuin on HDMI-lähdöllä varustettuja ohjelmalähteitä (laitteita joista halutaan saada joko kuvaa tai ääntä ulos HDMI:n kautta). HDMI-lähtöjä tarvitaan niin paljon kuin on HDMI-tulolla varustettuja näyttölaitteita, joista kuvaa halutaan katsella.

      • HDMI?

        HDMI:n tulevaisuus ei välttämättä ole kovin ruusuinen. Kaapelit ovat kalliita ja käytännön pituudet varsin rajallisia ilman välivahvistimia. Johtojen kierrätys siististi esim. tykkiin ja televisioon vaatii sellaisia asennuksia että monesti ollaan pituuksien äärirajoilla.
        Tietotekniikasta tuttu ethernet-kaapeli on tulossa myös viihde-elektroniikkaan, ensimmäiset sovellutukset tulevat varmaankin markkinoille jo ensi vuonna. Kaapeli on halpaa ja sen voi vetää ahtaastakin aukosta läpi ilman liittimiä. Liittimet voi kiinnittää kaapeliin helposti kun johtovedot on tehty. HDMI-kaapelin liittimiä ei käytännössä kannata asentaa jälkeenpäin, sen verran hankalasta työstä on kysymys.
        Uusi systeemi on nimeltään HDBaseT. Kaapelipituudet voivat yltää aina 100 metriin asti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 173
      5109
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4613
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2946
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1947
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1716
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe