Kuvankäsittelijän työt?

kuvankäsittely työnä

Kuinka paljon suomessa on töitä kuvankäsittelijöille, ja missä paikoissa pääasiassa? En ole juurikaan osannut löytää googlettamalla mitään tilastoja asiasta, niin päätin kysyä täältä siinä toivossa, että mahdollisesti tuossa työtehtävässä työskennellyt ihminen vastaisi kysymykseeni.

Omat käsitykseni työntekijöiden määrästä alalla ovat erittäin sumeat. Mutta käsittääkseni kuvankäsittelijät työskentelevät lehdissä, mainostoimistoissa yms? Vai olenko väärässä?

Datanomiksi olen erehtynyt opiskelemaan ja viimeinen vuosi menossa. Ja kyllä, tiedän kuinka kusisen valinnan tein. Tämä virhe tuli tehtyä teini-hurmeessa ajatuksella:"Pitää opiskella sitä mikä kiinnostaa". Mutta koulutus on sisältänyt pari kurssia mediatuotannosta ja kuvankäsittelystä. Nämä ovat olleet isoin vahvuuteni kiitettävin arvosanoin ja kovasti olen vapaa-ajallani opiskellut kuvankäsittelyä.

Olen kahlaillut läpi perusteellisesti kuvankäsittelyoppaiden perusteita kirjastoissa ja toteuttanut koulun kursseja lukuisilla eri kuvankäsittelyohjelmilla (mm. photoshop,fireworks,gimp,sumopaint jne). Luonnistuu kaikenlaiset manipulaatiot, valokuvien korjaukset ja vektorigrafiikalla piirtely jne. Mitkä ovat mahdollisuuteni työllistyä kuvankäsittelytehtäviin tämän päivän suomessa?

11

4711

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nykyään

      Oma käsitykseni on, että puhtaasti kuvankäsittelyä ammattina tekee todella harva nykyään ja alkaa olemaan itsenäisenä ammattina katoavaa kansanperinnettä.

      Kuvankäsittelyohjelmat alkavat olla niin kehittyneitä, että ne pystyy opettelemaan/oppimaan osana muuta työtä, eivätkä enää ole mitään rakettitekniikkaa. Enempi vaaditaan visuaalista näkemystä ja luovuutta, kuin puhdasta tekniikan hallintaa.

      Nähdäkseni kuvankäsittely liittyy osana vaikkapa sellaisiin ammatteihin kuin AD, eli mainosten/julkaisujen suunnittelu.

    • ElmerOO

      En halua masentaa, mutta aika monesta sanomalehdestä on potkittu juuri kuvankäsittelijöitä ulos viimeisillä yt-kierroksilla. Aika monessa lehdessä kuvat käsitellään osittain jo automaattisesta eikä kuvankässäreistä koeta olevan tarpeeksi hyötyä.

    • ewr twer wertf werf

      Lähinnä kokopäiväistä kuvankäsittelyä tehdään pikalabroissa, joissa tungetaan urakalla muistikortteja printtereihin ja välillä vilkuillaan ruudulta jälkeä. Isoissa lehdissä on jokunen kuvankäsitteliä. Tässäkin se, yleensä kuvat käsittelee kuvaaja.

      Kuvankäsittelyä ei paljoa omalla ammattininmikkeellä ole olaemassakaan. Taittajat jne tekevät siinä sivussa kuvat ja periaatteessa ihan journalistikin voi outua ottamaan itse kuvansa ja käsittelemään ne. Mainoshommissa tietenkin on viimeistelijöitä, jotka käsitteleväty kuvia, samaten ad joutuu tekemään kuvia. Eli kuvia nyt käsittelee melkein kuka tahansa, oka on jotenkikkaan median kanssa tekemisissä.

      Sellainen ala kyllä työllistää kuin peliteollisuus. Mutta siinäkään ei pelkkä kuvankäsittely riitä, pitää osata 3d- hommelit, osata scriptit jne.

      Digihommelit muutti koko kuvaamisen. Ennen se oli harvojen salatiedettä, pirun kallistakin. Nykyään on kaikissa markettikoneissa mukana jokin kuvankäsittelyohjelma. Eijhän monikaan osaa käsitellä kuvia, lähinnä suttaamista, ammattihommissa se on kovasti kireistä ja rutinoitua hommelia.

      Ai niin. yks mahdollisuus on museot ja arkistot Kaikki valokuva ja tekstimateriaali digitoidaan, elikäs skannaillaan ja käsitellään uusiin medioihin. Siinä riittää kyllä työsarkaa muutamille ihmisille loppuiäkseen.

      Mutta kannattaa hankkia oikea ammatti, josta löytyy töitäkin. Kuten itsekin sanoit, kyllä innostuneita kuvansuttaajia riittää, töitä ei niinkään. Ala putkimieheksi.

      • kadonnut ammatti

        kuvat, ei siihen ihmistä enää tarvita.


      • asdf1231q2w
        kadonnut ammatti kirjoitti:

        kuvat, ei siihen ihmistä enää tarvita.

        Kone osaa manipuloida kuvan ihan itse juuri kuten päässäsi ajattelisit sen muokkaavasi? Herätys.


      • onhan se toimistotyö

        sitte talvet sohvalla ansiosidonnaisella? paskamainen kiire työpaikalla ja vttuilevat esimiehet ja asiakkaat. eikö muita ongelmia? ylitöillä ne rahat tehdään perusliksa 13-14e 5v työkokemuksella


      • huohhh
        asdf1231q2w kirjoitti:

        Kone osaa manipuloida kuvan ihan itse juuri kuten päässäsi ajattelisit sen muokkaavasi? Herätys.

        Ei välttämättä, mutta todella pitkälle on mm. Adobekin vienyt photoshopissa automatisoinnit, mm. levelsit, väritasapainot ym ym.


      • jookait fotosoppi
        onhan se toimistotyö kirjoitti:

        sitte talvet sohvalla ansiosidonnaisella? paskamainen kiire työpaikalla ja vttuilevat esimiehet ja asiakkaat. eikö muita ongelmia? ylitöillä ne rahat tehdään perusliksa 13-14e 5v työkokemuksella

        Työ on kiireisintä ja ärsyttävintä mitä tiedän. Jos sinulla on teflon hermot niin suosittelen.
        Kuvien käsittely valokuvausstudiossa voi olla tappavan tahtista kun
        on sesonkiaika ja hääkuvaukset.
        Asiakkaat saattavat tuoda jostain vanhasta vuoden 55 lehtikuvasta tuoda valokuvan joka on rasterilla ja siitä pitäisi loihtia huippu retusoitu kuva tai passikuvasta jossa on leima puolen pään yli. Sitten ihmettelevät kun lopputulos on mitä on. Paskaa sisään paskaa ulos. Minimaaliset resoluutiot ainakaan eivät hommassa vie pitkälle. Kokemusta on kuitenkin tullut paljon ja muutamia hyviä kuvia joista krediitit firmalle. Itselle ei kuvien käsittelystä mitään krediittiä vaan
        ne menee useimmiten valokuvaajalle mutta riippuu työnantajasta.

        Palkka voi olla melko paska ja ylityöt vapaana.
        Herää todellisuuteen ja hanki joku mukavempi työ.


    • mukka79

      Kuulin, että Tukholmassa on kuvankäsittelyyn erikoistunut linja tms. Siis korkeakoulu, ikään kuin Taikin valokuvalinja, mutta vain kuvankäsittelyä.

      Suomeen mahtuisi kovan tason kuvankäsittelijöitä. Valokuvaaja voisi mielellään ulkoistaa vaikeammat palvelut yritykselle, joka taatusti hallitsee asian. Ja joo, kuvankäsittelyhän on helppoa. Samoin kuin, että kaikkihan osaa tehdä ruokaa (toimia kokkina), sisustaa, leikata hiuksia, kirjoittaa.. ;)

    • Rouva työjyrsijä

      Ha ha ha. Huomaa että suurella osalla kirjoittajista ei ole haisuakaan mitä on kuvankäsittely tai mitä tekee kuvankäsittelijä.
      Itse kai olen näitä harvoja jotka vielä kituuttavat kyseisessä ammatissa. Olen 10vuotta tehnyt, ensin lehdessä ja nyt studiolla.
      Automaattilevelsseillä ei TOD. tehdä studioammattikuvaa. ha ha.
      Toki studioita on nykyään yhtä moneksi kuin tekijöitäkin. Mutta ammattinsa osaavat osaa myös käsittelyn vaatimukset.

      Juu. Jos haluat tehdä pienessä yrityksessä läpi vuoden possuna töitä. Sekä studiokuvia, että jo mainittuja reproja, hautajaiskuvia, erikoistöitä- erikoiskäsittelyitä että KAIKKEA studion töitä kahvinkeitosta siivoukseen, markkinoinnista ikkunanpesuun ja laskutuksesta asiakkaiden passaukseen. (ei muuten oo helppoja tämän päivän ihmiset)
      Kesäaikaan ei tarvii haaveilla lomista, eikä oikeestaan muutenkaan. Jos otetaan kesäväkeä- ne lähtee kesän loputtua, talvet paiskotaan kaksin ja kiinni ei yrittäjä raaski puljua laittaa. Eikä nykyajan asiakkaat odota kuviaan, eikä ymmärrä lomia- eikä ymmärrä miksi ei ole tuuraajia- kuvankäsittelyhän on helppoa!?!

      Kukaan ei arvosta kuvankäsittelijää- kuvaajan piikkiin menee maine ja kiitokset, teet aina vaan toisten töitä toisten näkemyksellä. Palkka on mitä on, työajat venyy ja paukkuu. Perheettömälle sinkulle varmaan ihan jees, ellet omista elukoita tai halua elämää ystävien kanssa. ;-)

      Hmm. Teksti kertoo karua kieltään, alkaa pinna olla melko kireänä. Silmät reagoi, kädet tulehtuneet olkapäitä myöten. Kiire, kiireempi, paine. Ja stressinsietokyvyn täytyy olla jautaa!
      Nykyään myös suuressa osassa printataan suurkuvatulostimilla itse- joten laite- ja profiilienhallinta oltava hanskassa löydyttävä aikaa siltä kuvankäsittelyltä, ynnämuilta töiltä.

      Jos omaat kamelin nesteenhallintakyvyn, et tunne nälkää, et kaipaa lomia, Näet Värit, Osaat Käsitellä Kuvia, olet visualisti, työmyyrä ja vielä iloinen asiakaspalvelija- Tervetuloa!
      (P.S. on meillä kivaakin ;) ja siksi. olen edelleen tässä työssä. Hulluun on periytyvä luonteenpiirre.)

      • Anonyymi

        Heh, onpas tutun kuuloista. Ihan kun olisi omia ajatuksia lukenut. Itse pienessä frimassa töissä ja samalla hoidetaan myös liikepuolen tehtävät, henkilökortit, passikuvaukset, sublimaatiotyöt, jne jne jne... Töitä riittää, taukoja en pysty pitämään. Olen pienen lapsen yksinhuoltaja ilman tukiverkostoa ja hoitopaikasta haku onnistuu joka päivä myöhässä, eli häpeä on suuri mutta paineet kovemmat. Lisäksi töissä kusee kaikki, laitteita ei huolleta eikä päivitetä, joka päivä suurin osa ajasta meneekin myöhästyneiden töiden selvittelyyn asiakkaiden kanssa koska yksinkertaisesti laitteet eivät toimi eikä työnantaja ole halukas laitteiden ylläpitämiseksi korjauttamaan niitä. En tiedä enää kauanko jaksan, tarvitsisimme kipeästi lisää ammattilaisia mutta työnantaja ei halua palkata. Eikä meillä kukaan pysyisikään, koska olosuhteet ovat järkyttävät. Sijaisenikin lähti kesken kaiken lätkimään äitiyslomani aikana, joten töihin palatessa minua odotti täydellinen kaaos, vihaiset asiakkaat ja kuukausien mittaiset myöhästyneet työt. Karu oli paluu, enkä edes tiedä mikä sai palaamaan, kai rakkaus lajia kohtaan? Mutta hattua nostan meille kaikille kuvankäsittelijöille, työ on kaikkea muuta kuin leppoisaa tietokoneella istuskelua, se on hyvin haasteellista ja vaatii erittäin luovaa ajattelua sekä jatkuvaa kouluttautumista (joka tehdään omalla ajalla, omaan piikkiin koska meillä tätä ei työnantaja suostu tarjoamaan). Teen valokuvaajan työt n. 99%, lisäksi käyn vielä kuvaamassa vaikka ammattivalokuvaajan koulutusta en omaa. Kameran ja valojen käsittely ei ole vahvimpia osaamisiani ja siksi en mielelläni tätä tee - pelkkä "paina tosta" ei riitä kun kyseessä on esimerkiksi tapahtumakuvaus. Kaikkea sitä ihminen näemmä sietää, palkkahan on myös naurettava osaamista ja työn laajuutta nähden. Mutta näin sitä vain mennä porskutetaan, ainakin tiedän olevani loistava aaiakaspalvelija ja siitä myös saan päivittäin kiitosta, tämä auttaa jaksamaan. Tsemppiä kaikille kuvankäsittelijöille! Pidetään stressilevelit huipussaan :D


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1590
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1258
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe