Logopedia

enapa

Tyhmä kysymys, mutta millaista on opiskella logopediaa? Ovatko opinnot kovin vaativia? Itse opisekelen tällä hetkellä ruotsin opettajaksi mutta olen alkanut harkita puheterapeutin ammattia. Psykologiaa täytyisi varmaan lukea sivuaineena? Mitä muita sivuaineita suositellaan vai tarvitseeko niitä edes enempää?

16

3567

Vastaukset

 • luin jostain netistä, että puheterapeutilla pitäisi olla normaali kuulo ja näkö? Itselläni on silmälasit : P

  • Itse hain viime keväänä, mutta vaikeahan sinne on päästä. Mutta siis ei silmälasit haittaa mitään logopediaan haettaessa. Normaali kuulo pitää kyllä olla, taino ihan pienehköt kuulohäiriöt ei pitäisi haitata. Mutta kuuloa testataan pääsykokeissa.


 • Logopedian opintoihin ei kuulu muista aloista poiketen sivuainetta. Opintoihin sisältyy kuitenkin esim. psykologiaa, fonetiikkaa ym ym.. Vapaavalintaisia opintoja on hyvin hyvin vähän. Käytännössä parin-kolmen kurssin verran. Opiskelusta voi tehdä itselleen helppoa tai haastavaa, mutta liikaa ei kannata nipottaa. Kaikille valmistuneille löytyy töitä ja arvosanoilla ei ole työllistymisen kanssa mitään tekemistä. Vaikeus ei tuota ongelmia, mutta aitoa kiinnostusta alaan täytyy löytyä!

 • Muakin kiinnostaa tuo logopedia ja ajattelin hakea vaikka vähä jännittää etten sen toisen vaiheen haastattelun takia pääse :/ Koska tottakai puheterapeutin pitäisi itse pystyä puhumaan täydellisesti, mutta välilä puhun todella nopeasti ja epäselvästi. Varsinkin tilanteissa joissa jännitän.. Millainen se toinen vaihe on? Ja kuinka täydellistä pitää puheen olla että pääsee kouluun? Tiedän että jos vaan jaksan harjoitella niin saan tämän puhevian pois..

 • Tämä vastaus tulee ehkä vähän myöhään, mutta laitanpa nyt kuitenkin. Olen itse opintojeni loppuvaiheessa ja täytyy sanoa, että opiskelu on todella vaativaa, mutta myös antoisaa. Pakollisia "sivuaineita" ovat ainakin psykologia, lääketiede ja suomen kieli, mutta opintosisällöt saattavat vaihdella paikkakunnittain. Vapaasti valittavia kursseja on vain muutaman opintopisteen verran, ja loput tutkintorakenteesta on todella tarkkaan määritelty. Normaali kuulo on oltava, mutta silmälasit eivät ole este. Nimimerkin "artikulointivirhe" kannattaa harjoitella rauhoittamaan puherytmiään jännittävissä tilanteissa ja keskittyä artikuloimaan selvästi, koska puheterapeutin on todellakin välttämätöntä osata itse antaa oikeaa mallia puheesta asiakkailleen. Toisessa vaiheessa ainakin itselläni oli kuuloerottelukoe ja haastattelu, jossa katsotaan, kuinka motivoitunut olet opiskeluihin, ja kuinka hyvin sovellut alalle. Sinun on oltava kiinnostunut puheen, kielen, puheäänen, kommunikaation ja nielemisen (!) kehityksestä, häiriöistä ja kuntoutuksesta. Työtilanne on puheterapeuteilla hyvä, ja joillakin alueilla Suomessa (esim. Itä-Suomi tai länsirannikko) on jopa huutava pula puheterapeuteista.

 • Tietääkö kukaan kuinka paljon logopedian opinnoissa opiskellaan englanniksi/ ruotsiksi? Onkohan mahdollista lukea englannin kieltä sivuaineena?

 • Hei!

  Itse olen myös kiinnostunut logopedian opiskelusta, mutta en oikein saa selkoa, miten pisteitä saa ylioppilastutkinnosta. Haluaisin mieluiten Oulun yliopistoon, joten Oulun yliopiston sivuja olen selaillut. Löysin tällaisen sivun :
  http://www.oulu.fi/hutk/opiskelu/opiskelijavalinta/valintaopas2012.html#pisteitys, ja lainaan sieltä yhden kohdan: "informaatiotutkimuksen koulutusohjelma, logopedian koulutusohjelma, kirjallisuus, suomen kielen aineenopettajan koulutus, suomen kieli, saamen kieli ja saamelainen kulttuuri
  · äidinkieli
  · muista kolme parasta arvosanaa"

  Tarkoittaako tämä siis sitä, että pisteitä saa äidinkielestä, ja mistä tahansa kolmesta muusta aineesta?

 • Tarkoittaa juuri sitä! Suulliseen haastatteluun eli ns. kakkosvaiheeseen pääsee kuitenkin myös pelkän valintakokeen perusteella, eli jos ei kirjotukset mene ihan nappiin niin on mahdollisuus paikata pänttäämällä pääsykoekirjoja :) Itsekin pyrin keväällä Oulun yliopistoon logopedian koulutusohjelmaan!

 • Ihanaa että täällä on muitakin logopedian alalle pyrkiviä!! Äsken juuri innostuin katselemaan mitä kaikkea vaatii, koska itse aion hakea Helsinkiin (pelottaa kamalasti!), ja haluaisin tietää millaisella koulu- ja YO-menestyksellä muut sinne hakee...??

  Netistä nappasin kaikkea, mutta alkoi ahdistaa kamalasti, että kuinka käy, itse en ole mikään 10-oppilas :/ No mutta kertokaas vähän? :P

  • Tässä on myös suunnitelmissa hakea logopediaa lukemaan, mutta vähän pelottaa et onko järkeä hakea sinne turhaan! Eniten pelkään omia puhetaitojani, et se töppäis siihen! Lukioaikana jo suunnittelin hakevani sinne, mutta jäi kuitenkin hakematta. Nyt parin vuoden aikana on taas haave alkanut elämään!

   Itselläni on lukion keskiarvo melkein 9. Ja YO tulokset ovat pari ämmää ja eetä, sekä yksi L. Olis kyllä myös kiva tietää muiden hakijoiden koulumenestyksestä? =)

   Ja tossa kun netistä koitin etsiskellä, niin jäi epäselväksi, että onko koko suomessa samat pääsykirjat (Anatomia ja fysiologia sekä Puhuva ihminen - puhetieteiden perusteet) ??


  • Pohtii ja miettii kirjoitti:

   Tässä on myös suunnitelmissa hakea logopediaa lukemaan, mutta vähän pelottaa et onko järkeä hakea sinne turhaan! Eniten pelkään omia puhetaitojani, et se töppäis siihen! Lukioaikana jo suunnittelin hakevani sinne, mutta jäi kuitenkin hakematta. Nyt parin vuoden aikana on taas haave alkanut elämään!

   Itselläni on lukion keskiarvo melkein 9. Ja YO tulokset ovat pari ämmää ja eetä, sekä yksi L. Olis kyllä myös kiva tietää muiden hakijoiden koulumenestyksestä? =)

   Ja tossa kun netistä koitin etsiskellä, niin jäi epäselväksi, että onko koko suomessa samat pääsykirjat (Anatomia ja fysiologia sekä Puhuva ihminen - puhetieteiden perusteet) ??

   No siis, itselläni on juuri ja juuri kasin keskiarvo ja kirjoitan 8 ainetta ja nyt syksyllä oli pelkkää A:ta ja B:tä, saa nähdä kuinka keväällä käy...

   Huhhuh.


  • Abiturientttii kirjoitti:

   No siis, itselläni on juuri ja juuri kasin keskiarvo ja kirjoitan 8 ainetta ja nyt syksyllä oli pelkkää A:ta ja B:tä, saa nähdä kuinka keväällä käy...

   Huhhuh.

   Kuinka kävi? Pääsitkö opiskelemaan?


 • Minuakin kiinnostaa ala, mutta pelottaa opintojen haastavuus. Ja sisäänpääsykin on todella vaikeaa. Pärjäsin lukiossa hyvin reaaleissa, mutta huonosti luonnontieteissä. Keskeytin sairaanhoitajan opinnot ja koin juuri ihmisen fysiologian ja anatomian opinnot haastavina, joten onko mitään toivoa pärjätä tai ylipäänsä päästä opiskelemaan tätä alaa? Tuokin vähän mietityttää kun opiskelumateriaali on aika pitkälle englannin kielistä, enkä ole kielissä hyvä.

 • Minä haaveilen puheterapeutin ammatista ja olen vasta siinä vaiheessa, että suoritan lukiota. Olen aikuisopiskelija ja tarkoituksenani on lukea vain neljä pakollista ainetta (äidinkieli, englanti, ruotsi, matematiikka) ja ylioppilaaksi. En haaveilekaan nyt tässä vaiheessa lukion päättötodistuksesta, se veisi liikaa aikaa. Kannattaisiko kuitenkin lukea myös esim. psykologiaa? Olisiko siitä oikeasti hyötyä eli parantaisiko se mahdollisuuksia päästä yliopistoon? Minkälaisilla arvosanoilla olette päässeet opiskelemaan? Jos joku osaisi vastata johonkikaan kysymykseen, niin olisin kiitollinen. :)

 • Hei!
  Itse pyrin tänä keväänä toista kertaa Ouluun ja nyt nappasi! :D Lukion arvosanoista murehtineille voin sanoa, että kaikki ei ole lukion papereista kiinni! Itselläni oli pelkät C:n paperit, mutta näin kävi että pääsin pääsykokeen perusteella sisään :) Kova lukeminenhan siinä oli, kirjojen tahkoaminen alkoi tammikuussa...

  Ja avoimen yliopiston kursseista on hyötyä. Luulen saaneeni haastattelussa paljon plussaa niistä parista kurssista jotka pystyin käymään Helsingin avoimessa yliopistossa.

  Logopedian opinnoissa psykologiaa opiskellaan ainakin Oulun yliopistossa muistaakseni 25 op (korjatkaa joku jos olen väärässä), joten psykologian lukeminen lukiossa on varmasti avuksi, muttei välttämätöntä. Anatomian ja fysiologian osaamisen tarpeesta en osaa sanoa... Mutta eiköhän sekin pänttäämällä mene, ja varmasti asiat painuu päähän käytännön ohella :)

  Rohkeasti kokeilemaan, älkää ihmeessä jättäkö välistä! Siinä ei menetä mitään jos kokeilee :)

 • Ei lukio-opinnoilla ja -arvosanoilla ole mitään tekemistä yliopistossa opiskelun kanssa. Motivaatio riittää, lahjakkuus on plussaa.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.