Rioon - pari käytännön kysymystä

Rasiliaan

Olisi Rion matka edessä ja pari ihan perusjuttua ajattelin kysyä Riossa käyneiltä.

Olen ymmärtänyt, että pääosa valuutasta kannattaa vaihtaa vasta Riossa. Onko siellä rahanvaihtopisteitä vai kannattaako lompsia suoraan johonkin pankkiin? Jos on tiedossa paikkoja, mihin kannattaa mennä tai missä rahaa ei kannata vaihtaa, niin ne kiinnostaa.

Lentokentältä mennään hotellille (Copacabanan alueella) taksilla. Minkähän verran pitää varautua taksikyydistä maksamaan? Kaksi henkilöä matkatavaroineen. Tämä vaikuttaa siihen, paljonko vaihdetaan Suomessa valuuttaa.

Miten turvallista on maksaa luottokortilla ravintolassa tai kaupassa? Vai kannattaako koko kortti jättää kotiin?

7

1020

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rita14

      Vierailimme Riossa loka-marraskuussa 2009 kolme viikkoa. Lähtiessä vaihdoimme 100 e reiseiksi (1 reis (real) oli tuolloin n. 40 senttiä). Lisäksi oli muutama saturainen euroina. Maksoin ravintoloissa ja liikkeissä Visa electronilla, toimi joka paikassa. Toreilla yms. ei korttia pidä käyttää vaikka kelpuuttaisivat. Hillot loppuivat kesken vaikka mikään ei maksanut mitään, kun ostimme vinon pinon tuliaisia ja kurvailimme nähtävyyksillä. Keskustassa on useita pankkeja ja rahanvaihtopisteitä, joissa voi vaihtaa valuuttaa. Minä itse nostin lisää automaateista; voi valita englannin kielen. Automaatit toimivat hieman oudosti, kone ei imaise korttia sisään ja sitä työnnellään masiinaan muutamaan kertaan, mutta ohjeita seuraamalla homma hoituu. Yhdestä nostosta oli muistaakseni veloitettu kotimaan pankissa n. 1,20 e, joten kannattaa nostaa enemmän kerralla samaan hintaan.

      Illalla kannattaa pitää passikopio taskussa (jos poliisi kysyy) ja aito safety-boxissa. Samoin kannattaa pitää taskussa muutama killinki ryöstäjien varalle, joihin ei kyllä sivumennen sanoen törmätty. Minä jätin illalla liikkuessamme käsilaukun hotelliin ja miehellä oli rahavyö, jossa vain sen verran rahaa kun katsoimme tarvitsevamme.

      Kaiken kaikkiaan tosi onnistunut reissu. Olimme matkalla omin päin. Eivät sitten juurikaan puhu englantia paitsi rihkamakauppiaat Copacabanalla ja hotellihenkilökunta respassa. Jos ei hallitse portugalia, espanjalla pärjää joten kuten. Nähtävyyksistä käykää ehdottomasti sokeritoppavuorella, Jesse-patsaalla ja sen läheisyydessä olevalla helikopteritasanteella, josta on huikeat näkymät. Jeesus on kuitenkin pilvessä, ettekä näe patsaan juurelta edes patsaan huipulle. Käykää myös Tijuka-luonnonpuistossa. Se on lähes viidakkoa, jossa ei pärjää sandaaleilla. Vaelluskengät tai lenkkarit jalkaan.

      Vinkkejä ruokalistan suhteen (kannattaa käydä syömässä paikoissa, joissa on paljon paikallisia): Peixe = kala, carne = liha, gralhinjo = kana, salada = sekoitus (ei salaatti vaan yleensä lihakimara). arroz = riisi jne. Jos syö ns. kansanravintoloissa tai grilleissä, ruoka on suorastaan ilmaista. Rion keskustassa on pitkät torikadut täynnä tavaraa, muistakaa tinkiä. Myös liikkeissä voi tinkiä, opetti meille eräs paikallinen. Emme olleet liikkeellä karnevaaliaikaan, mutta riolaisilla on tyylinä tempaista karnevaalit tyhjästä ainakin kerran viikossa. Muistakaa maistaa pekonipopcorneja, joita myydään kärryistä ilta-aikaan.

      Oikein onnistunutta matkaa!

      • Rakas Watson

        mutta korjataan pikkuisen.

        Kana on frango tai galinha. Riippuen siita etta mika ruoka otuksesta on tehty.
        Tuo kommentti etta salada olisi joku lihakimara on vahan outo, silla yleensa sita kylla kutsutaan churrasco nimella. Salada tosin ei valttamatta ole salaatti siina merkityksessa miten se Suomessa ymmarretaan, silla monissa paikoissa tilatessaan salaatin, kayttaen salada sanaa, tulee saamaan x maaran salaatinlehtia tomaattisiivuja ja raakaa sipulia renkaina niin ja oliiviolypullon, joka on kastike. Brasilia ei tosiaan ole kasvissyojan paratiisi, silla taalla on todella vahan kasvisruokia, salaateista puhumattakaan. Esimerkiksi mina kun en jaksa omia salaattikastikkeita tehda, niin vaihtoehdot ovat erittain rajoitettuja. Joten salaatinystaville huonoja uutisia.

        Samoin pihvi, samassa merkityksessa kuin Suomessa, on taalla hankala loytaa. Brasilialaiset tykkaavat grillata lihansa, ja ainoa mauste mita kaytetaan on merisuola. Useimmille liha voi olla jopa liian suolaista, mutta jos esimerkiksi menee liharavintolaan, jota kutsutaan churrascariaksi, siella on seisova poyta, missa on erilaiset "lisukkeet" salaatit, tomaatit, yms. yms. Ja varsinainen liha sitten tulee vartaissa, jolloin kyseessa on Rodizio, eli syoda saa haljetakseen. Lihoja tuodaan kunnes asiakas sanoo etta ei kiitos.
        Muutamia vinkkeja. Brasiliassa on aivan normaalia etta jos jokin ruoka ei satu miellyttamaan, niin sen voi laittaa poydalla olevalle pienelle lautaselle. Esimerkiksi jos joku lihalaji ei satu miellyttamaan tai on liian suolainen, liian kypsa/raaka, niin kukaan ei huomauta millaan lailla jos sen laittaa lautaselle ja pyytaa jotain muuta.
        Yleisimmat churrascarioissa tarjottavat lihat ovat:
        Maminha - tama on ilmeisesti jokin rintapala. Parhaimmillaan erittain hyvaa, mutta usein sitkeaa.
        Alcatra - samoin jostain ulkofileen ja rinnan alueelta. Samoin kuin maminha voi olla valilla sitkeaa, mutta ehdottomasti parempaa kuin maminha.
        Picanha - Ulkofileen paa. Tama on portugalilainen/brasilialainen tapa leikata ulkofile, jolloin sen paa leikataan kolmionmuotoisena ja grillatessa useinmiten kaikkein pehmein ja maukkain osa.
        Contra-file - Argentiinassa kutsutaan myos nimella Chorizo. Parhaimmillaan erinomainen, huonoimmillaan purkkaa.
        File Mignon - Sisafile. Yleensa erinomaista. Usein laittavat joko valkosipulia tai parmesan juustoa lihan paalle.
        Frango com bacon - Kananrintapaloja kaarittyna pekoniin.
        Peru com bacon - Kalkkunanrintapaloja kaarittyna pekoniin.
        Cupim - Haranniska. Pehmea, rasvainen liharuoka. Kun on valmistettu oikein on pehmea ja erittain hyvaa. Jos valmistettu vaarin, on kovaa, kuin purukumia. Korkeatasoisissa churrascarioissa saa erinomaista Cupimia.
        Sitten saattavat tarjota erilaisia makkaroita, joista osa voi olla hieman tulisia. Samoin useinmiten perunat, riisit yms. tilataan suoraan poytaan, eli siita alku buffetista kannattaa ottaa ruokaa harkiten.

        Toinen erittain suosittu ravintolatyyli on ns. kiloravintola. Se on kuin seisova poyta, josta voi valita haluamansa mutta lautanen punnitaan ja sita maksaa sen mukaan mita itse katsoo jaksavansa syoda.

        Tietenkin loytyy ravintoloita jokaisen makuun, Rio on taynna erilaisia etnisia ravintoloita ja pikaruokapaikkoja ja pizzerioita on varsinkin Copa - Ipanema - Leblon alueella joka kadunkulmassa. Samoin eraanlaiset mehukioskit, jotka myos myyvat suolapaloja ja makeita leivoksia, tayttavat alueen kadunkulmat.

        Muutamia ravintoloita joissa kannattaa kayda ovat:

        Marius, sijaitsee Lemen alueella joka on Avenida das Atlantican paassa. Numeroa en nyt muista. Todennakoisimmin Rion kallein ravintola, mutta siella on seka churrascaria etta seafood ravintola, jossa saa syoda niin paljon kuin jaksaa. Viimeksi kun kavin siella niin hinta oli siina 100 - 150 realia per nokka.

        Churrascaria Palace Copacabana:
        http://www.churrascariapalace.com.br/abertura.htm
        Korkealaatuinen Churrascaria aivan Copacabana Palace hotellin vieressa. Hinta 50 - 60 realia per nokka, riippuen juomista ja jalkiruoista. Oma suosikkini vuosien varrella.

        Kiloravintolaketju Aipo & Aipim:

        http://www.aipoeaipim.com.br/

        Loytyy useammasta paikasta Copacabanalla, paa-asiassa Av. Nossa Senhora da Copacabanan varrella.

        Grill Inn. Loistava kiloravintola. Osa henkilokunnasta osaa englantia.
        http://www.grillinn.com.br/orestaurante.html


      • Rakas Watson
        Rakas Watson kirjoitti:

        mutta korjataan pikkuisen.

        Kana on frango tai galinha. Riippuen siita etta mika ruoka otuksesta on tehty.
        Tuo kommentti etta salada olisi joku lihakimara on vahan outo, silla yleensa sita kylla kutsutaan churrasco nimella. Salada tosin ei valttamatta ole salaatti siina merkityksessa miten se Suomessa ymmarretaan, silla monissa paikoissa tilatessaan salaatin, kayttaen salada sanaa, tulee saamaan x maaran salaatinlehtia tomaattisiivuja ja raakaa sipulia renkaina niin ja oliiviolypullon, joka on kastike. Brasilia ei tosiaan ole kasvissyojan paratiisi, silla taalla on todella vahan kasvisruokia, salaateista puhumattakaan. Esimerkiksi mina kun en jaksa omia salaattikastikkeita tehda, niin vaihtoehdot ovat erittain rajoitettuja. Joten salaatinystaville huonoja uutisia.

        Samoin pihvi, samassa merkityksessa kuin Suomessa, on taalla hankala loytaa. Brasilialaiset tykkaavat grillata lihansa, ja ainoa mauste mita kaytetaan on merisuola. Useimmille liha voi olla jopa liian suolaista, mutta jos esimerkiksi menee liharavintolaan, jota kutsutaan churrascariaksi, siella on seisova poyta, missa on erilaiset "lisukkeet" salaatit, tomaatit, yms. yms. Ja varsinainen liha sitten tulee vartaissa, jolloin kyseessa on Rodizio, eli syoda saa haljetakseen. Lihoja tuodaan kunnes asiakas sanoo etta ei kiitos.
        Muutamia vinkkeja. Brasiliassa on aivan normaalia etta jos jokin ruoka ei satu miellyttamaan, niin sen voi laittaa poydalla olevalle pienelle lautaselle. Esimerkiksi jos joku lihalaji ei satu miellyttamaan tai on liian suolainen, liian kypsa/raaka, niin kukaan ei huomauta millaan lailla jos sen laittaa lautaselle ja pyytaa jotain muuta.
        Yleisimmat churrascarioissa tarjottavat lihat ovat:
        Maminha - tama on ilmeisesti jokin rintapala. Parhaimmillaan erittain hyvaa, mutta usein sitkeaa.
        Alcatra - samoin jostain ulkofileen ja rinnan alueelta. Samoin kuin maminha voi olla valilla sitkeaa, mutta ehdottomasti parempaa kuin maminha.
        Picanha - Ulkofileen paa. Tama on portugalilainen/brasilialainen tapa leikata ulkofile, jolloin sen paa leikataan kolmionmuotoisena ja grillatessa useinmiten kaikkein pehmein ja maukkain osa.
        Contra-file - Argentiinassa kutsutaan myos nimella Chorizo. Parhaimmillaan erinomainen, huonoimmillaan purkkaa.
        File Mignon - Sisafile. Yleensa erinomaista. Usein laittavat joko valkosipulia tai parmesan juustoa lihan paalle.
        Frango com bacon - Kananrintapaloja kaarittyna pekoniin.
        Peru com bacon - Kalkkunanrintapaloja kaarittyna pekoniin.
        Cupim - Haranniska. Pehmea, rasvainen liharuoka. Kun on valmistettu oikein on pehmea ja erittain hyvaa. Jos valmistettu vaarin, on kovaa, kuin purukumia. Korkeatasoisissa churrascarioissa saa erinomaista Cupimia.
        Sitten saattavat tarjota erilaisia makkaroita, joista osa voi olla hieman tulisia. Samoin useinmiten perunat, riisit yms. tilataan suoraan poytaan, eli siita alku buffetista kannattaa ottaa ruokaa harkiten.

        Toinen erittain suosittu ravintolatyyli on ns. kiloravintola. Se on kuin seisova poyta, josta voi valita haluamansa mutta lautanen punnitaan ja sita maksaa sen mukaan mita itse katsoo jaksavansa syoda.

        Tietenkin loytyy ravintoloita jokaisen makuun, Rio on taynna erilaisia etnisia ravintoloita ja pikaruokapaikkoja ja pizzerioita on varsinkin Copa - Ipanema - Leblon alueella joka kadunkulmassa. Samoin eraanlaiset mehukioskit, jotka myos myyvat suolapaloja ja makeita leivoksia, tayttavat alueen kadunkulmat.

        Muutamia ravintoloita joissa kannattaa kayda ovat:

        Marius, sijaitsee Lemen alueella joka on Avenida das Atlantican paassa. Numeroa en nyt muista. Todennakoisimmin Rion kallein ravintola, mutta siella on seka churrascaria etta seafood ravintola, jossa saa syoda niin paljon kuin jaksaa. Viimeksi kun kavin siella niin hinta oli siina 100 - 150 realia per nokka.

        Churrascaria Palace Copacabana:
        http://www.churrascariapalace.com.br/abertura.htm
        Korkealaatuinen Churrascaria aivan Copacabana Palace hotellin vieressa. Hinta 50 - 60 realia per nokka, riippuen juomista ja jalkiruoista. Oma suosikkini vuosien varrella.

        Kiloravintolaketju Aipo & Aipim:

        http://www.aipoeaipim.com.br/

        Loytyy useammasta paikasta Copacabanalla, paa-asiassa Av. Nossa Senhora da Copacabanan varrella.

        Grill Inn. Loistava kiloravintola. Osa henkilokunnasta osaa englantia.
        http://www.grillinn.com.br/orestaurante.html

        Sitten Av. Atlantican ja Siqueira Campos katujen risteyksessa on useita ravintoloita, mm. Carretao joka on Churrascaria, ei samaa tasoa kuin aiemmin mainitut mutta ei aivan toivotonkaan.
        Samoin loytyy pieni ravintola nimelta Manoel & Joaquim. Samannimisia ravintoloita on kaupunki taynna. Siqueira Campoksen Manoel & Joaquim on erinomainen ravintola. Loytyy mm. englanninkielinen ruokalista ja ruoka on hyvaa. Kannattaa huomioida se etta kun tilaa, useinmiten annokset ovat kahdelle henkilolle. Eli jos tilaa 2 eri ruokalajia voi akkia kayda niin etta jaa puolet syomatta.
        http://www.manoelejuaquim.com.br/

        Ipanemalta ja Leblonista loytyy valtava maara ravintoloita. Sen kun vaan kulkee paakatua pitkin ja niita loytyy sielta kylla.

        Eras alue mika ei ole aivan Copacabanan laheisyydessa on Flamengo ja erityisesti Largo do Machado. Sinne paasee helposti metrolla. Tuon aukion laheisyydessa on useita ravintoloita ja kannattaa kayda tutustumassa.

        Toivottavasti naista tiedoista on Rion matkaajille hyotya ja muistakaa olla varovaisia, mutta nauttikaa tasta ehka maailman kauneimmasta kaupungista.


    • antero3

      taksi kentältä maksoi 75 real, (2 aikuista) pari päivää myöhemmin paikan päällä suunnilleen sama matka 20 real, (mittaritaxi), rahanvaihto 15.1.11 100€ saatiin 215real , bussilla ja metrolla matkustaminen helppoa, luottokorttia ei olla vielä tarvittu mutta kaupoissa aina pin-koodi systeemi, hintatasosta, muovituoliravintolat ruoka n. 10-20real, muissa vaihtelee mutta n. 20-60real saat kyllä ihan ok ruokaa, olut kaupassa 1-1,50 real, tupakka aski 5 real, aurinkotuolit varjo 40 real, saa kysellä lisää

    • Viidesti Riossa

      Rahanvaihdosta: Lokakuussa luvattiin Helsinki-Vantaan lentokentällä eurosta kaksi realia, en tehnyt näin huonoja kauppoja. Vuosi sitten Brasiliassa sai vielä eurolla 2,5 realia, mutta nyt jouduin tyytymään 2,3 realiin. Ensimmäinen rahanvaihtopiste on heti Rion lentokentällä. Passi, kopiokin on kelvannut, pitää olla aina mukana rahaa vaihdettaessa.

      Taksi: Viime vuonna taksikuski pyysi 60r, mutta suostui viemään viidellä kympillä Copacabanan alueelle. Kyydin kentälle päin olen saanut joskus kolmella kympilläkin, koska taksit saa sitten kyydin takaisinpäin varmasti.

      Varoitus: Varokaa kengänkiillottajia! Kenkäsi päällä on joku "paskaläjä". Jollet itse sitä heti huomaa, paikalle ilmestyy kengänkiillottaja, näyttää kenkääsi ja on valmis putsaamaan sen. Hän on itse sen jollain tavalla tiputtanut kenkäsi päälle ja sitten ottaa hyvän hinnan siivouksesta.

      • shoe shine

        Monissa Etelä-Amerikan suurkaupungeissa on nykyään näitä vaatteiden sotkijoita jotka heittää jotain sun kuteiden päälle ja siinä hämmingissä ryhtyy sitte putsaamaan sun vaatteita ja samalla yrittää ryöstää laukun tai jotain muuta.

        Jos jotain heitetään päälle niin kannattaa vaan jatkaa matkaa ja putsailla sit myöhemmin jossain selkeesti kauempana.


      • Pitkä Lauri
        shoe shine kirjoitti:

        Monissa Etelä-Amerikan suurkaupungeissa on nykyään näitä vaatteiden sotkijoita jotka heittää jotain sun kuteiden päälle ja siinä hämmingissä ryhtyy sitte putsaamaan sun vaatteita ja samalla yrittää ryöstää laukun tai jotain muuta.

        Jos jotain heitetään päälle niin kannattaa vaan jatkaa matkaa ja putsailla sit myöhemmin jossain selkeesti kauempana.

        Majoitusvinkkejä? Nettisivuja apartment'iin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe